Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

МНР на мозокот: индикации, информативни, текот на постапката

Магнетната резонанца е информативен, безопасен и безболен метод за дијагностицирање на болести на различни органи и системи на човечкото тело, вклучувајќи го и мозокот. Оваа техника е многу чувствителна и се заснова на употреба на магнетно зрачење. Ова ви овозможува да ја направите постапката сосема безбедна за пациентот и затоа е погодна за дијагностицирање на лица од било која возраст и во било која состојба (за време на влошување на болеста, после хируршки зафат и така натаму).

Индикации за МРИ

Мозокот е пропишан за сомнителни бенигни или малигни тумори за дијагностицирање на обликот и степенот на оштетување (трауматски, исхемичен), мозочен удар, демиелинизирачки процеси. Магнетната резонанца обезбедува детална визуелизација на слој-по-слој на структурите на мозокот и неговите садови, овозможува да се утврди присуството или отсуството на едем.

Таквото испитување овозможува да се формулира конечна дијагноза, да се измени, да се поправи текот на третманот и да се утврди ефективноста на хируршката или медицинската интервенција. Магнетната резонанца на мозокот се изведува кај пациенти со различна возраст со или без контраст.

Подготовка за постапката

По отсуството на контраиндикации, пациентот може да започне со подготовка за манипулација. Неопходно е да се стави на светлина удобна облека, да ги отстрани сите метални предмети од телото. Ако МНР се изведува со контраст, може да се појави главоболка, телесна температура, топли удари, гадење или метален вкус во устата. Кај сите пациенти, одговорот на контрастот е различен и неговата администрација не може да биде придружена со негативна благосостојба. Контрастните лекови ви овозможуваат да ја направите сликата поостро, демонстрирајќи ја состојбата на крвните садови што е можно поблиску.

Ако пациентот е многу загрижен, страда од клаустрофобија, лекарот може да препише лесни седативи бидејќи постапката е да лежи мирно. Само во овој случај постои можност да се добие јасна слика за сите структури на мозокот.

Контраиндикации

Постојат неколку контраиндикации за спроведување на таква дијагноза: постапката може да се откаже поради присуството на метални импланти или туѓи тела во телото на пациентот, не-отстранливи челични протези, пејсмејкер, срцева пумпа и спојници. Ова се должи на фактот дека магнетниот апарат, всушност, е голем магнет, а нејзиниот ефект лесно може да доведе до поместување на метални елементи кои ќе ги оштетат околните ткива.

Кога пропишувате контраст со МНР, мора да бидете сигурни дека не сте алергични на јод. Кога се открива, неопходно е да се избере алтернативен контрастен лек или целосно да се откаже од употребата на контраст.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .