Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Паркинсонова болест - дали е излечива?

Паркинсонова болест е хронична болест на централниот нервен систем кој постојано напредува и значително го намалува животниот стандард на пациентите. Без лекување, лицето со оваа болест не може нормално да се движи, дури и до степен до кој е невозможно да се спроведат вообичаените насочени движења. Со текот на времето, пациентите ја губат способноста за самопослужување, што доведува до попреченост.

Симптоми на Паркинсонова болест

Пациент со Паркинсонова болест ја губи способноста целосно да управува со нивните движења. Патологијата е придружена со следниве симптоми :

 • Изгледот и постепеното зголемување на вкочанетоста при движење;
 • Развојот на карактеристичното држење на петиционерот, што е последица на постојана напнатост во сите мускулни групи;
 • Промена на одењето: пациентот се движи во мали чекори;
 • На почетокот на движењето се забележува вкочанетост, што поминува низ неколку чекори;
 • Пациентот го губи центарот на гравитација и тоа го прави, како што беше, се израмни со себе додека се движи, за да не падне;
 • Се развива треперење на рацете и брадата, особено забележливо при одмор и поминување при движење;
 • Појава на нејасен говор;
 • Размислувањето се забавува, но меморијата и интелектот не се менуваат долго време;
 • Поради постојаната напнатост во мускулите, се развиваат различни коморбидитети.

Дијагноза на Паркинсонова болест во Израел

Дијагнозата на Паркинсонова болест се базира на поплаки од пациентот и неговите роднини, како и податоци од невролошки преглед. Потоа, за да се исклучи органска патологија, се изведува пресметана и магнетна резонанца на главата, каде што не се детектираат никакви промени. Тоа е, овие испитувања се потребни за да се исклучат тумори и мозочни повреди од пациентот, што може да предизвика слични симптоми.

Позитронската емисиона томографија и гама томографија, кои се изведуваат во израелските клиники, се информативни за дијагностицирање на болеста. Општо земено, дијагностиката на патологијата трае некое време, но искусен лекар обично нема потешкотии во поставувањето на дијагнозата.

Паркинсонова болест: Симптоми и третман

Третман на Паркинсонова болест во Израел

За жал, оваа болест не може да биде целосно излечена, но третманот со паркинсонизмот во Израел е поредок поголем од другите земји. Тука се користат иновативни терапии, кои значително можат да го подобрат квалитетот на животот, дури и кај пациенти со тешки патологии.

Израелските клиники ги користат следниве методи:

 • Лекови за лекување на Паркинсонова болест;
 • Хируршки третман - длабока мозочна стимулација.

Лекови за лекување на Паркинсонова болест во Израел

Третман на лекови за Паркинсонова болест е селектиран врз основа на сериозноста на симптомите на патологија. Некои лекари веднаш препишуваат лекови од групата Левадопа, кои, иако имаат добар ефект, треба да се употребат последно. Израелските лекари за секој пациент избираат поединечен лек кој ќе има најоптимален ефект. Надлежниот избор на дозата и текот на третманот им обезбедува на нашите пациенти добар резултат со долго одложување на прогресијата на болеста.

Како растечката патологија, терапевтските рецепти се корегираат. Постојаното набљудување на пациенти со Паркинсонова болест во Израел им овозможува на пациентите да одржуваат нормална активност долго време и да се справат со симптомите на патологија.

Длабока мозочна стимулација во Израел

Длабоката стимулација на мозокот е неврохируршки третман на Паркинсонова болест. Ефектот од овој вид третман се постигнува со супресија на активноста на одредени делови од мозокот кои се одговорни за кршење на движењата, особено појавата на тремор.

Операцијата се изведува на помалку инвазивен начин со употреба на иновативни технологии. Посебни електроди се воведуваат во двете хемисфери на мозокот, кои ќе ја регулираат активноста на мозочните центри. По некое време, овие електроди се поврзани со пулсен генератор кој е одговорен за нивната активност. Веќе некое време се избира моќта на влијание, со што ќе се елиминираат симптомите на болеста.

Овој метод на лекување, во комбинација со индивидуално избрана терапија со лекови, обезбедува добар ефект и има низок ризик од развој на компликации. Така, израелските лекари им помагаат на пациентите да се справат со симптомите на болеста и да водат цел живот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .