Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Валвуларни срцеви заболувања

Валвуларни срцеви заболувања се болести базирани на функционални и / или морфолошки нарушувања на валвуларниот апарат на срцето (куспи, папиларни мускули, акорди, влакнести прстени), што резултира од повреди, разни болести (акутни и хронични). Во оваа патологија се менува интракардијалната хемодинамика. Повеќе од 50% од сите такви срцеви дефекти се лезии на митралната валвула и 10-20% од аортната валвула.

Најчеста причина за валвуларни малформации е ревматизам, поретко оваа патологија е резултат на атеросклероза, сепса, траума, сифилис. Како резултат на цикатриска фузија, стеноза се формира. Во тој случај ако ролетните на вентилите се оштетат или се распаднат, има недостаток.
Често се случува да се развие неуспех и стеноза на еден вентил. Во овој случај, тие велат за комбинираниот дефект на вентилите. Во некои случаи, дефектите можат да влијаат на две или повеќе вентили - тоа е комбинирана срцева болест.

Симптоми на валвуларна срцева болест

Валвуларна срцева болест е широко распространета група на болести. Митралната валвула најчесто е погодена. Во случај кога капаците на двојниот лист вентил не можат целосно да го затворат митралниот отвор, се појавува дефект. Кога митралната валвула се стеснува, се развива неговата стеноза. Главните симптоми на митрална валвуларна болест се:

  • недостаток на здив за време на физичкиот напор;
  • болка во регионот на срцевата пирсинг природа;
  • периодично отчукување на срцето;
  • цијаноза на врвот на ушите, носот, ноктите;
  • на лицето - "нездраво руменило";
  • нарушување на срцевиот ритам;
  • хипотензија.

Дефектите на митралната валвула често се развиваат постепено, срцевата слабост се јавува во фазата на декомпензација. Се манифестира со симптоми на метеж во белите дробови, кашлање, отежнато дишење, отекување на екстремитетите.

Дефектите на аортната валвула се манифестираат во форма на неговата инсуфициенција и стеноза. Во случај на недостаток, крвта треба да тече слободно од аортата во левата комора поради фактот што вентилските листови не можат цврсто да го затворат каналот. Со стеноза, крвниот проток од левата комора до аортата е оштетен, и во овој дел се зголемува крвниот притисок. Со вакви дефекти, се јавува ангина, дишењето за време на вежбањето е тешко, можна несвестица.

Постојат такви лезии на трикуспидалната валвула како стеноза и инсуфициенција. Кога стеноза, лицето не може да поднесе жалби, освен за слабост. Во случај на инсуфициенција на вентилот, пациентите се загрижени за пулсиране на крв во вратот, болни сензации во областа на црниот дроб, поради оштетена циркулација на крвта во неа.

Дијагностика

Ако постои сомневање за валвуларна срцева болест, кардиологот ќе ја утврди толеранцијата на физичкиот напор, ќе се почувствува во мирување, ќе ја наведува историјата, што може да доведе до формирање на стекнати срцеви дефекти.

Физичките методи (инспекција, палпација) можат да детектираат цијаноза, скратен здив, оток, пулсирања на периферните вени. Со цел да се одреди хипертрофијата на срцето, неговите граници се одредуваат со перкусии. Слушањето на тоновите на срцето и звуците помага да се разјасни видот на порок. За да се дијагностицира срцева слабост, големината на црниот дроб се одредува со палпација, а белите дробови се слушаат.

Можете да го одредите срцевиот ритам, знаците на исхемија, блокада или аритмија со користење на ЕКГ снимање и дневно следење на електрокардиограмот. Ако постои сомневање за аортна инсуфициенција, тестовите се изведуваат со оптоварување, но секогаш под надзор на кардиолог-ревматолог, бидејќи тие се небезбедни за пациенти со срцеви заболувања. Фонокардиографијата ви овозможува да регистрирате срцеви звуци и звуци и да препознаете разни нарушувања на срцето, вклучувајќи дефекти на вентилите. Радиографијата на срцето се изведува во четири проекции, спротивно на хранопроводот ќе помогне да се дијагностицира пулмоналната стагнација. Ехокардиографијата ви овозможува да го дијагностицирате самиот дефект, големината на вентилите и нивната состојба, дел од срцевиот минутен волумен, сериозноста на регургитација, итн. Доколку е потребно, се врши МРИ на срцето.

Од лабораториски студии се спроведуваат ревматоидни примероци (имаат најголема дијагностичка вредност), определувањето на холестерол, шеќер, крв и уринарни тестови се општи клинички. За да се дијагностицира валвуларна срцева болест, можете да контактирате тука: http://telaviv-clinic.ru/poroki-serdtsa-i-sosudov-0 .

Третман на валвуларна срцева болест

Единствениот радикален начин за лекување на валвуларна срцева болест е хируршка корекција. Но, за жал, овој метод не е секогаш можно поради сериозноста на состојбата на пациентот, присуството на контраиндикации и доцната дијагноза на патологијата. Затоа, за да се стабилизира хемодинамиката, се апсат релапсите на инфективниот ендокардит, ревматизам и други болести кои го предизвикаа дефектот, а конзервативниот третман ќе помогне да се подготви пациентот за операцијата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .