Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хемостаза за време на бременоста

За време на бременоста, многу е важно да се следи здравјето и навремено да се детектираат сите абнормалности. Затоа идните мајки толку често минуваат крвно испитување. Лекарот ги идентификува сите промени, вклучително и при хемостаза.

Хемостаза е систем за коагулација на крв кој е потребен за да се спречи значително губење на крвта кога ќе се оштетат садовите и ткивата. Значи, некое време по сечењето, крварењето се смирува, а потоа згрутчувањето на крвта се формира. Постои и друг систем против коагулација кој го спречува згрутчувањето на крвните клетки. Ова е потребно за да може крвта да остане во течна состојба. Кога кршењето на функциите на еден од системите, крвта ќе биде многу густа, како резултат на тоа се зголемува згрутчувањето на крвта.

Ако згрутчувањето на крвта се зголемува за време на бременоста, може да се појави дисеминирана интраваскуларна коагулација. Оваа состојба се манифестира со фактот дека крвта во садовите се губи, поради што е можно штетно дејство врз плацентарната крв. Како резултат на слабото снабдување со крв до фетусот, детето не прима кислород и потребните хранливи материи. Таквиот фетус не се развива целосно, често може да резултира со бледнее бременост или смрт на неродено бебе. Ако нарушувањата на хемостазата се дијагностицираат на време, тогаш можете да поднесете и да раѓате здраво дете.

Причини за промени во хемостазата за време на бременоста

За време на бременоста, хемостазата може да варира. Повреда на хемостазата придонесува за стресни ситуации, хронични инфекции, повреди, онкопатологија, дебелина. Пред бременоста проблеми со коагулација на крвта не смеат да бидат. Како резултат на бременоста, телото е ослабено и многу често може да се наруши хемостазата, што се манифестира со тромбоза или крварење. Тоа зависи од доминантната компонента во системот на коагулација: коагулација или антикоагулација.

Нарушувања на хемостазата се доста сериозни. Тие можат да предизвикаат компликации како што се прееклампсија, предвремено отстранување на плацентата, анемија или фетална смрт. Затоа, важно е да ја положите анализата и да ги сфатите резултатите сериозно.

Кога да се направи анализа

Ако жената планира бременост, тогаш таа треба однапред да го пренесе хемостазиомот (коагулограм). Ако има проблем, ова ќе ви овозможи безбедно да се лекувате. За правилни резултати, една недела пред да го направите тестот, не треба да земате лекови што содржат аспирин или тенка крв, не пијте алкохол, бидејќи резултатите од анализата може да бидат погрешни.

Постојат многу ситуации во кои контролата на хемостазата е неопходна:

 • Ако вашата бременост еднаш или повеќе заврши со спонтан абортус или исчезнува. Ваквите проблеми можат да се појават поради инфекции, хормонски нарушувања, пореметувања во коагулацијата на крвта или хромозомски абнормалности.
 • Токсикоза за време на бременоста, што го отежнува носењето. Можно е да се посомнева во оваа состојба со висок крвен притисок, тежок едем на екстремитетите и присуство на протеини во урината. Со гестоза во 70% од случаите, коагулацијата на крвта е проблематична. Затоа, неопходно е да се направи хемостазиограм и навреме да се лекува.
 • Хипертензија на матката, во која секогаш постои опасност од абортус.
 • Консултации со hemostasiologist дефинитивно ќе бидат потребни за жени кои имаат плацентарна абрупција. Најчесто тоа се случува токму поради проблеми со коагулација на крвта.
 • Жените чии роднини страдаат од тромбоза, срцев удар, мозочен удар, проширени вени.
 • Во третманот на неплодност често се користат хормони. Ако жената има проблеми со хемостазата, се зголемува шансата за згрутчување на крвта или мозочен удар.

Што значи знаци на хемограм

 • APTTV (активирано парцијално тромбопластинско време) - укажува на време на коагулација. Неговата стапка е 23-35 секунди. Со побавна коагулација, заканата од постпартално крварење се зголемува, додека со забрзано згрутчување, бремената жена има синдром на ДИЦ.
 • ТБ (тромбинско време) е последната фаза на коагулација на крвта, која се јавува со конверзија на фибриноген во фибрин како резултат на дејството на тромбин. Неговата стапка е 10,5-18 секунди.
 • Нивото на D-Dimetra - зборува за зголемено згрутчување на крвта. Ако нивото е повеќе од 248ng / ml, тогаш крвта е слатка, склона кон тромбоза.
 • PTI (протромбински индекс) - го одразува квалитетот на коагулацијата на крвта. Неговата стапка е од 80% до 150%.
 • Фибриноген е протеин кој е претходник на фибрин, кој е основа на тромб за време на коагулацијата на крвта. Неговата норма за време на бременоста е 2-4 грама за литар, во третиот триместар до 6 g / l.
 • Антитромбин III е протеин кој ја инхибира коагулацијата на крвта. Неговата стапка е од 70% до 115%. Кога се намалува антитромбинот, веројатноста за појава на тромбоза се зголемува и кога се зголемува, ризикот од постпартално крварење се зголемува.

Резултатите од хемостазиомот можат да бидат засегнати од болести на внатрешните органи, недостаток на елементи во трагови и витамини, повреди и модринки, земајќи одредени лекови. Овој лекар мора да се земе предвид при дешифрирањето на резултатите од тестовите.

Третман на хемостатични нарушувања

Ако патологија на хемостазата се најде кај бремена жена, нејзиниот третман треба да биде строго индивидуален. Неопходно е да се поправи токму таа врска на хемостазата, каде што има прекршувања. Третманот со лекови треба да биде колку што е можно поблаг, особено во првата половина од бременоста кога се поставуваат органите. Главните лекови кои се користат за лекување и спречување на компликации за време на бременоста кај пациенти со проблеми со хемостазата се современи хепарински лекови со ниско молекуларна тежина (фраксипарин, фрамин, клексен). За фетусот, тие се безбедни, бидејќи тие не пробиваат низ плацентарната бариера. Понекогаш станува неопходно да се препишат лекови кои ја контролираат функцијата на тромбоцити. Витамини и антиоксиданти исто така се прикажани.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .