Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пелтечење кај деца

Пелтечењето , кое се нарекува медицинска терминологија како логоневроза, претставува кршење на мазноста, темпото и ритамот на гласот, дишењето и говорот, при што тие се придружени со мускулни грчеви, кои влијаат на говорниот апарат, а тоа е јазикот, усните или ларинксот. Пелтечење кај деца може да се појави одеднаш, згора на тоа, манифестацијата кај детето на оваа повреда почнува да се зголемува со текот на времето. Како што е јасно, во секој случај потребно е да се преземат мерки, а денес ние ќе се фокусираме на нив.

Говорот на пелтечко дете се состои од повторување на поединечни звуци и слогови, а исто така се набљудуваат присилни застанувања. Конвулзиите кои го придружуваат пелтечењето може да бидат тонични и клонични. Со тонични конвулзии, забележана е напнатост и неможност за надминување на неуспехот во говорот во текот на подолг временски период. За возврат, кај клонични конвулзии, детето повторува поединечни звуци или слогови (како правило, оние кои се на самиот почеток на зборот). Исто така е можна мешана верзија - тонотлонична пелтечење. Така се случува дека нарушувањата на говорот предизвикани од пелтечење не се манифестираат долго време кај детето, но тие се чувствуваат кога се појавуваат одредени стресни ситуации, кои во овој случај дејствуваат како активирач.

За причините

Причините за пелтечење можат да се поделат на три главни групи: физиолошки, социјални и психолошки.

Физиолошките причини за пелтечење може да се должат на наследна предиспозиција, траума при раѓање, болести на нервниот систем итн. Често се случува пелтечењето да се појави во случај на болести што директно влијаат на органите за говор (нос, грло или фаринкс). Пелтечењето исто така може да се развие како резултат на нервната исцрпеност во однос на позадината на претходните трансфери, на пример, болести како што се рахитис, мали сипаници, тифус или голема кашлица.

Ако социјалните причини за пелтечење се релевантни , тогаш може да има, на пример, проблемот со недоволната имплементација на мерките од страна на родителите на детето, со цел да го обликува својот говор. Како резултат на тоа, изговорот на звуците може да биде вознемирен, зборовите може да се изговараат за време на издишување, или може да се развие појава на skorogenie.

Често се случува пелтечење да се развива кај дете под услов да се изврши истовремено изучување на неколку јазици или во позадина на преоптовареност во врска со работата со говорниот материјал, особено ако таквото преоптоварување воопшто не соодветствува со возраста на детето. Како причина за нарушувања на говорот, можете исто така да назначите прекумерна тежина на родителите во однос на детето.

На крајот, дозволена е таква опција како намерно копирање на говорот на навистина пелтечење. Група опции кои потпаѓаат под социјални причини може да предизвикаат развој на нарушувања дури и кај деца со првично нормална состојба на нервниот систем.

И конечно , психолошките причини за пелтечење . Таквите причини се предизвикани од емоционалната состојба на детето. Тука не зборуваме за никакви проблеми со нервниот систем, силен и ненадеен психо-емоционален шок може да предизвика пелтечење.

Често, како претходник на пелтечење, факторите испуштаат одредени невротични реакции кои се манифестираат во позадината на сите детски стравови. Овие стравови вклучуваат страв од мрачни, гласни звуци, губење на родителите, казнување итн. Често причина за пелтечење кај мали деца (3 години и повеќе) е несоодветно однесување кон животните.

Општо земено, пелтечењето на епизодите кај децата почесто се јавува во периодот на пренесување на одредени болести, како резултат на прекумерна работа, со одредени проблеми (дома, во училиште итн.). Постои дури и одредена зависност од временските услови, исхраната и сезоната. Она што е извонредно, ако секојдневната исхрана на детето содржи премногу протеинска храна, тогаш манифестацијата на пелтечење се зголемува во овој случај.

Нарушувања на говорот (и особено пелтечење), исто така, често се развиваат во транзиција и во текот на периодот на активен раст на забите. Релативно чести случаи на пелтечење се јавуваат во позадината на заразни болести. Болестите во хроничната форма на курсот не се причина за нарушување на говорот кај детето, иако нивното присуство исто така може да дејствува како фактор што ги зајакнува постоечките нарушувања. На пример, ако поради постојните аденоидни израстоци, детето станува потешко да дише преку носот, тогаш поради тоа може да има проблеми со говорот.

Како да се третира пелтечењето?

Секако, треба да му се суди на пелтечење. И покрај тоа што посетата на логопед за ова е точната мерка, во меѓувреме, е само една од опциите за третман.

Покрај тоа, треба да ја посетите педијатар и психолог.

Педијатарот, особено, мора да определи која посебна патологија може да биде релевантна во одреден случај, и по неговото откривање, соодветно, го пропише потребниот третман. Тие, исто така, развиваат план на мерки насочени кон зајакнување на телото на детето и обезбедување на спречување на болести во кои говорниот апарат е засегнат, почнувајќи од настинки до болести со лезии на гласните жици и ушите. Се пропишуваат физиотерапевтски процедури, како што се електрични, масажа, базен, итн.

Што се однесува до психологот (или психотерапевтот), нејзиниот ефект е да му помогне на детето да се справи со неговата болест. Паралелно, овој специјалист ќе му помогне на детето во прилагодување на перцепцијата на факторите кои предизвикуваат зголемување на пелтечењето и, генерално, предизвикувајќи го тоа. Особено, со негова помош, детето може да научи да се чувствува удобно во секоја можна ситуација, да ја сфати сопствената корисност и отсуството на какви било разлики од неговите врсници (фигуративно, дека не е полошо од другите). Посетата на овој специјалист се одржува во присуство на родителите на приемот - исто така треба да знаат како можат да му помогнат на детето.

Третманот кај логопед е насочен кон имплементација на одредени одредби во рамките на нејзината рамка, поради што детето ќе може брзо да се справи со проблемот за себе болеста. Означете ги овие одредби во општи услови:

  • Спроведување на часови во логопед се одвива во согласност со специфична пресвртница и конзистентна шема. Прво, детето дознава точна презентација на текстови. Тие рецитираат домашни материјали, читаат песни. Како карактеристика на оваа ставка, можете да го истакнете фактот дека детето се чувствува удобно, бидејќи изведувајќи ги сите потребни дејствија, знае дека нема да добие оценки за тоа, никој нема да се смее на неточностите на резултатите и на обидите да ги постигне. При спроведување на такви активности говорот на децата се репродуцира мирно и мерливо, без промени во интонацијата. Кога ќе излезе да се постигне резултат, а пелтењето кај детето исчезнува кога се работи за усни приказни, во говорот мора да се воведе одредена емоционална боја, за што од него се бара да нагласи нешто, да го подигне гласот, паузата итн.
  • Друга карактеристика на часовите е дека за време на нив, исто така се симулираат одредени ситуации во кои детето може да влезе. Поради ваквиот пристап, детето станува "зависност", што, пак, ќе ја намали возбудата доколку се повторуваат вака. Со други зборови, ситуациите се разработени на таков начин што детето учи да се справи со пелтечење дури и во оние случаи кога одредени ситуации не се развиваат во канцеларијата на лекар кој му помага во тоа.
  • При спроведувањето на часовите важно е да има примери за правилно репродуциран говор. Ова може да го вклучи говорот на говорниот терапевт, разговорот на пациентите кои успешно го завршиле третманот на пелтечење, аудио снимки итн.
  • Еднакво важно е да се користи ритам на говорна терапија во таков третман. Ваквата терапевтска техника се базира на имплементација на голем број мерки, поточно, тоа е збир на вежби за мимички и вокални мускули, игри и вежби со пеење, игри на отворено итн.
  • Дополнително, логопед доделува домашна задача за детето.
  • Добро е ако помош е обезбедена не само од родителите и докторите, туку и од оние со кои детето, исто така, троши значителен дел од времето. Во вториот случај, се подразбира одредено влијание на воспитувачите и наставниците во училиштето.

Покрај лекциите од логопед, постојат и други начини за лекување на пелтечење, ајде да застанеме на нив.

Вежби за дишење. Во овој случај, третманот ќе овозможи повеќе слободен и природен звук на гласот на детето. Поради извршените вежби има корисен ефект врз неговиот респираторен систем. Во овој случај, дијафрагмата е обучена, така што почнува да има директен удел во формирањето на гласот. Покрај тоа, детето учи да дише длабоко, неговите гласните жици добиваат поголема мобилност преку вежбите, што, пак, им овозможува да се затворат заедно за време на разговорот. Можете да го дополните третманот со вежби за дишење со релаксација.

Компјутерски програми. Третманот, исто така, станува ефективен поради овој метод на изложеност, а особено е насочен кон синхронизација на говорните и аудитивни центри. Овде зборовите се изговараат во микрофонот од страна на детето, додека програмата буквално се задржува за сплит секунда. Во овој случај, детето, кое го слуша својот глас со одредено одложување, ќе се обиде да се прилагоди на тоа. На овој начин, може да постигнете мазност и континуитет на говорот. Освен тоа, покрај ваквото приспособување на говорот, употребата на програмата подразбира и репродукција на некои ситуации кои обично се појавуваат во процесот на "стресна" комуникација (незадоволство, бес, приговор итн.). Детето одговара во микрофонот, програмата оценува колку добро успеал да се справи со задачата, и како резултат на тоа, вежбите се дополнети со навестувања за тоа што треба да се подобри.

Акупресурна масажа. Во зависност од големината на проблемот, се развива специфичен курс за лекување. За време на процедурите, влијае на соодветните точки на нозете, градите, лицето и грбот. Можно е да се забележат подобрувања во говорот на детето по првиот курс, воопшто, ефективноста на третманот и стапката на постигнување на резултатите во секој конкретен случај може да се разликуваат. Поради процедурите на таква масажа, можно е да се постигне обновување на нервната регулација на говорот.

Лекови третман. Овој тип на ефект во третманот на пелтечењето служи само како додаток на општата терапија. Може да се користат средства за смирување, антиконвулзивни лекови, како и лекови со специфични ефекти, насочени кон неутрализирање на ефектите од супстанциите, поради што нормалната активност на нервните центри е блокирана. Може да се користат и ноотропни препарати, смирувачки поставки и декорации. Нема лекови специјално за лекување на пелтечење.

Улогата на родителите во третманот на пелтечење

Исто така, важно е да се вратиме на улогата на родителите во борбата против проблемот со пелтечењето. Прво, најважно време за ова е најповолното време за ова - најдобро е да се почне пред детето да влезе во училиште. Разбирањето на суштината на таквата препорака не е тешко: тоа е исто така присуство на дете во тим, каде што постоечкиот проблем на говорот може да предизвика потсмев, и воопшто тешкотии во учењето (особено во јавни говори, во рамките на кои е неопходно да се одговори на прашања од наставниците).

Исто така нагласуваме и дополнителни препораки.

  • Усогласеност со дневната рутина. Режимот на денот игра важна улога во општата состојба на детето, и, пред сè, се однесува на спиењето. На возраст од 3-7 години, времетраењето на ноќниот сон треба да изнесува 10-11 часа, дневно - 2 часа. На возраст од 7 години, времетраењето на ноќниот сон треба да изнесува околу 9 часа, дневно - 1,5 часа. Пред спиење, гледајте телевизија не се препорачува.
  • Поволна психолошка атмосфера. Тука зборуваме за потребата да се исклучи бучно однесување и кавги кога детето е во близина. Истото се однесува и на константните грчеви, прекумерната сериозност, честите коментари и викањето на него - сето ова исто така треба да се избрише. Подеднакво важна точка е односот кон проблемот на детето - важно е да не му ги покажете своите чувства за неа, тоа нема да ја подобри ситуацијата и нема да го реши самиот проблем. Обидете се да го направите детето да има повеќе позитивни емоции, почесто го фалат.
  • Помош во комуникацијата. Јасно е дека на детето му е потребна помош на оваа ставка, и за ова неопходно е да го слушне вистинскиот говор. Разговорот со детето треба да биде мирен, бавен и нежен - па затоа ќе има пример за следење, ќе му биде полесно да го асимилира говорот. Тоа го елиминира повторувањето на тешки изговори за зборови неколку пати.
  • Општа промоција на здравјето. Треба да се релаксира нервната напнатост, да се исклучат премногу работа и бучни компании. Корисно стврднување, активни игри, гимнастика.

Сумирајќи, може да се додаде дека научно е докажано дека дискоординацијата на говорот е главната причина за пелтечење. Со оглед на тоа што говорот сам по себе е вештина, важно е да се обезбеди детето да развие соодветни говорни вештини со конкретни примери, па затоа треба да се обрне посебно внимание на ова. И, се разбира, еднакво важна точка е да се создаде поволна психолошка атмосфера со соодветен став кон детето. Самиот проблем треба да се реши, и треба да го започнете што е можно поскоро.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .