Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Женска неплодност

Самата по себе, неплодноста е посебна тема од големи размери, бидејќи може да се појави со различни симптоми и да биде резултат на изложеност на различни фактори и причини. Постои машка неплодност и женска неплодност, односно не-појавата на бременоста може да биде предизвикана од двата актуелни проблеми на репродуктивната функција кај мажите и од проблемите на репродуктивната функција кај жените.

Неплодноста, како што може да се разбере, е неможноста на зрелиот организам да произведува потомство. Ако бременоста под нормален сексуален живот и без употреба на било какви средства за контрацепција во неа не се јавува во текот на следните две години, тогаш дијагнозата е неплодност. И покрај тоа што ова во принцип не е болест, туку состојба предизвикана од одредени фактори, често е неопходно да се вложат многу напори за да се ослободи од неплодност, па дури и да се соочи со потребата да се користат алтернативни, а не сосема традиционални форми на зачнување. Исто така, неплодноста е дијагноза за целокупната слика на историјата (историја на болеста) во оваа варијанта, кога во него се повторуваа спонтани абортуси, односно зборуваме за таква патологија како спонтан абортус.

Женска неплодност: причини

Женската неплодност, на која живееме во оваа статија, може да се должи на различни фактори. Ако се разгледаат детално, читателот ќе може да сфати дека репродуктивниот систем на жената е всушност многу кревка во однос на какво било влијание, бидејќи самиот женски организм, според тоа, "се грижи за себе", ако размислите за тоа, има многу, многу длабоко значење. Затоа, размислете што можат да бидат главните причини за женската неплодност.

 • Воспалителни процеси и патологии кои се директно поврзани со гениталните органи . Особено, ова се однесува на релевантноста на патолошки воспалителни процеси со оштетување на фалопиевите туби и / или јајниците. Добро познат факт е дека воспалителните процеси се развиваат не само врз основа на вообичаената хипотермија, туку и врз основа на ефектите на одредени форми на генитални инфекции. Неверојатно, околу 75% од послабите секс периодично ги доживуваат "шармите" на таквите воспаленија, и често не помалку значаен дел од нив им овозможува на се што е потребно, верувајќи дека третманот на воспаление на женскиот репродуктивен систем може да биде исклучен како таков, принципот на "сè оди сама по себе". Сепак, ова не е само погрешна претпоставка, туку и многу ризична, бидејќи запоставената форма на воспаление или хронизирање на процесот (транзиција кон хронична форма со наизменични егзацербации / ремисии) е првиот, ако не и главниот фактор на последователна неплодност.
 • Вештачки абортус (абортус), абортус (спонтан абортус, спонтан абортус), траума во матката и разни видови интервенции (дијагностичка киретажа, воспоставување на контрацептивна спирала итн.). Горенаведените причини за неплодност во оваа точка, воопшто, се познати на многумина, особено кога станува збор за абортус, но овој вид на знаење не секогаш станува фактор на исклучување. Се разбира, таквата "инјекција" не е погодна за ситуации во кои абортусот е неопходна и неопходна мерка (присуство на медицински индикации, одредени животни ситуации итн.). Во секој случај, важно е да се има на ум дека секој абортус може да предизвика неповратни последици за телото, што е основа за развој на синдромот на неплодност на фетусот и, генерално, за неплодност.
 • Хормонални пореметувања . Ако има одредени неуспеси во менструалниот циклус (може да бидат многу различни, вклучувајќи имплицирана аменореа, односно отсуство на менструација за период од шест месеци или повеќе), може да се каже дека концепцијата може да се спореди со одредени потешкотии во постигнувањето на посакуваниот резултат. Доколку хормоналната позадина се променила, што може да се појави поради неколку различни околности, почнувајќи од наследноста и завршувајќи со еколошките карактеристики во областа во која живее жената, тогаш функциите што ги извршуваат јајниците се предмет на повреда. Покрај тоа, созревањето на јајцата е исто така предмет на повреда, и затоа неплодноста се развива доста често. Треба да се додаде дека релевантноста на хормоналните нарушувања, исто така, предизвикува една жена рано да развие менопауза.
 • Цисти, тумори кои влијаат на јајниците и матката. Оваа причина, исто така, денес не е невообичаена во разгледувањето на факторите кои влијаат врз женските неплодност. Тука спаѓаат цисти на јајниците, полицистична, матката фиброма, итн.
 • Метаболни нарушувања. Во просек, оваа причина претставува околу 12% од случаите на откривање на неплодност. Како потврда на оваа тенденција, може да се додаде фактот дека бременоста е потешка за жени со прекумерна тежина е добро позната.
 • Релевантноста на конгениталните дефекти на гениталиите. Причините за овој тип на патологија може да бидат многу различни, како додаток, дефектите од овој вид можат да бидат или вродени или стекнати. Меѓу нив е неразвиеноста на фалопиевите туби, отсуството на јајниците, на "бебечката" матка, итн.
 • Опструкција на фалопиевите туби. Оваа патологија во просек во 20% од случаите станува причина за женска неплодност. Ваквата опструкција може да биде делумна или комплетна, таа се развива против позадината на претходниот трансфер на воспалителните процеси во околината која се разгледува, по хируршки интервенции во карличните органи, поради абортуси итн.

Сето ова - основните причини за неплодност, како и причините кои се најчести при разгледување на овој тип нарушувања на репродуктивната функција. Во поконцизна форма, потенцирањето на причините често означува таква тројка како проблеми со овулацијата, ендометриозата и опструкцијата на фалопиевите туби.

Одделно, возраста може да се идентификува помеѓу факторите на неплодност - способноста за зачнување кај жените над 35 години е скоро преполовена, додека најоптимално е возраста од 20 до 30 години. Можете исто така да додадете стрес, во комбинација со постојан замор, недостаток на спиење и прекумерно активен (или, обратно, пасивен) ритам на животот, кој, како што може да се види од разгледувањето на други болести, може да доведе не само до неплодност, туку и до цела "куп" на други болести. . И, конечно, меѓу најчестите причини за неплодност се наведени причини кои не најдоа соодветна медицинска оправданост за неможноста за бременост. Во овој случај, можеме дури и да зборуваме за чисто психолошко "блокирање", поради што бременоста не се случува дури и со нормалното здравје на двата потенцијални родители.

Посебна улога им се доделува на факторите на неплодност на "сексуалната револуција", поради што преовладувањето на заразни болести особено се зголеми, а одложувањето на првата бременост кај младите жени не е помалку значајно. Неверојатно, машката неплодност станува вистинска причина за не-појава на бременоста на жената во околу една третина од случаите, додека другиот трет е женски неплодност, а останатите се семејства во кои, од една или друга причина, двата партнери се покажале како неплодни. Причините за машката неплодност главно се сведуваат на патолошки промени во спермата, намалена активност на спермата и недоволна секреција на спермата.

Причини за неплодност

Видови на неплодност

Неплодноста, во зависност од специфичната причина што ја предизвикала неспособноста да се зачне детето и да се роди децата, може да биде хормонална (тука постои нарушување во процесот на созревање на јајцето и негово ослободување поради хормонални неуспеси), како и тубал (оштетена цевка) и матка наследна или стекнато растројство на матката). Посебно место е окупирано од веќе забележаната неплодност, причините за кои не може да се објасни од медицинска гледна точка, каде, најверојатно, зборуваме за какви било психолошки "блокови" и "инсталации" кои ја исклучуваат зачнувањето.

Така, дури и прекумерната желба да забремените, а да не зборуваме за неподготвеност да имаме деца, може да биде пречка во овој поглед, иако, се разбира, постојат повлекувања на овие точки - има многу примери со појавата на "несакани" деца, па во секој случај дури и необјаснива неплодноста е строго индивидуална.

Исто така изолирана апсолутна стерилност и релативна неплодност. Горенаведените точки паѓаат под релативна неплодност, и во овие случаи таа е лекувана, односно бременоста сепак се јавува. За таква форма како апсолутна неплодност, за жал, укажува на неможноста на бременоста поради релевантноста на одредени физиолошки карактеристики на женското тело и особено на репродуктивниот систем (на пример, отсуство на јајниците, матката итн.).

Покрај тоа, неплодноста може да биде примарна и секундарна. Примарна неплодност е неможноста да забремените под услов да нема претходен обид за забременување, односно бременоста како таква никогаш не се случила. Ако бременоста веќе се случила, без оглед на исходот на исходот (целосна бременост и породување, спонтан абортус, вештачки прекин на бременоста итн.) И не е можно да забремените во посебно разгледуваниот период, тогаш ова е секундарна неплодност.

Структура на женскиот репродуктивен систем. Што се случува по оплодувањето

Неплодност: третман

Со цел да се излечи неплодноста, исклучително е важно да се утврди што точно е нејзината причина. Не помалку важно е меѓусебното испитување на двојката, односно испитувањето и на жените и на мажите. Врз основа на добиените резултати, лекарот подоцна пропишува дополнителна дијагностика или, ако причината за неплодноста е идентификувана за време на главниот преглед, одредува кој третман ќе биде најсоодветен во овој случај. Може да се понудат следниве опции:

 • Планиран сексуален однос. Со задоволителни резултати од испитувања и анализи, во кои исто така нема физиолошки абнормалности кои ја ограничуваат можноста за оплодување, на двојката му се нуди наједноставна опција, наречена "планирана концепција". Како причина за која, и под таква состојба, бременоста не се јавува, постои причина да се разгледа таква опција, што е погрешна пресметка на овулацијата, и токму оваа пресметка е основа на овој метод. Како асистент, можете да користите специјален тест кој се продава во аптека, аналог на тест за бременост - тест за овулација, тој се користи по истиот принцип. Повторно, можеме да зборуваме за присуството на какви било психолошки бариери, што бара жалба до психотерапевт. Во него не постои ништо страшно, сосема спротивно - овој специјалист ќе може да открие некои од "стапици" кои предизвикуваат проблем на не-појава на бременост на психолошко ниво.
 • Третман со употреба на хормонални лекови. Овој метод на третман се користи во случај на хормонална неплодност. Поради таквите лекови, хормоналната позадина на пациентот се прилагодува на одреден начин, се обезбедува нормализација на функциите на јајниците и се стимулираат процесите на производство на јајца. Овој метод ја зголемува веројатноста за постигнување на резултат, вистинската бременост, неколку пати по завршувањето на третманот. Она што е извонредно, како метод како третман со хормони, денес е повеќе од популарно, причината за ова е фреквенцијата на дијагноза на болести на тироидната жлезда и периодични неуспеси во циклусот. Сепак, во овој метод на лекување, како што веројатно знаете, постојат некои негативни страни, а тоа е зголемување на телесната тежина, промена во условите на животната средина на вагината (на пример, прекумерна сувост), топли бранови и сл. Посебна нијанса може да биде ефект врз емоционалната состојба на жената затоа, ефектот на хормоните може дури и да предизвика депресија поради особеностите на големиот оптоварување што се врши на целиот организам.
 • Вештачко осеменување. Овој метод е применлив во случај на релевантност на одредени хормонални промени во телото на жената која планира да стане мајка. Претходна прелиминарна проверка на вештачко осеменување, потоа продолжете со хормоналната стимулација на јајниците. Поради ултразвучниот метод, можно е да се следи процесот на созревање на фоликулите, по што, при утврдувањето на најповолниот момент за зачнување, спермата на брачниот другар се воведува во матката. Оваа постапка е целосно безболна, веројатноста за успешно оплодување кога се користи е околу 30%.
 • ЕКО. За сè што е поврзано со ИВФ, можете да научите од написот , целосно посветен на оваа тема. Овде забележуваме дека овој метод е еден од најефективните. Суштината на "растење на дете во пробна цевка" е едноставна: под анестезија, јајцата се отстранети од жена (манипулација во рок од 5 минути), откако вештачкото оплодување на јајцето се врши со помош на сперма од брачен другар или донор. Потоа, по 72 часа, ембрионот "седи" во матката, што е сосема безболно. По 1-2 недели, се прави ултразвук за да се утврди дали жената забременила. ИВФ е еден од најефикасните методи меѓу можните решенија спроведени во случај на опструкција на фалопиевите туби кај жените. Бременоста не се јавува секогаш по прв пат од ИВФ. Сепак, покрај бројните други специфични карактеристики на ИВФ, вреди да се додаде дека многу клиники враќаат пари со трикратно отсуство на резултат на оплодување, што на одреден начин може да ги надомести трошоците во неуспешната борба за мајчинството.
 • Донација Тука може да се земе во предвид традиционалното сурогатно мајчинство, во кое ембрионот на донаторот се бере за пар со неплодност за одредена количина, како и за употреба на донаторски јајца ако жената не произведува јајца или има одредена болест што влијае на нивното производство и ја исклучува можноста забремени на природен начин. Жената во вториот случај може да го носи детето самостојно.

Женска неплодност: препораки на експерти за зачнување

Зајакнување на шансите за успешна концепција може да се постигне со следење на одредени препораки на експерти во врска со спецификите на концепцијата. Така, особено тие препорачуваат за ова да одат на сексуален однос во одредени денови на менструалниот циклус со интервал од "ноќ до ноќ", по денови тоа е интервал помеѓу 10-18 дена од менструалниот циклус (првиот ден во циклусот се смета за првиот ден од почетокот на менструацијата). Овој период е најповолен за оплодување на женското јајце. Што се однесува до предложената варијанта на сексуалниот однос секој втор ден, тоа се објаснува со фактот дека секој ден нивото на концентрација на сперматозоидите се менува во највисоките показатели, односно има важна улога во однос на ефикасноста на обидите за оплодување.

Кога контактирајте не треба да се користи лубриканти. Во текот на периодот на обид за зачнување, треба да се исклучи препуштањето, како и испирање после сексот. Во најголем дел, експертите имаат тенденција да веруваат дека позицијата за неа не игра посебна улога, иако има препорака за овој резултат од некои од нив. Значи, за успешна концепција под овие услови, подобро е да се држиме до "финалето" во позиција на "мисионер". После тоа, се препорачува лежење во лежечка положба околу 20 минути, колената треба да се свиткани и кренат.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .