Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хирургија на рак на простата во Израел

Ракот на простатата се смета за најчеста малигната болест кај мажите. Веројатноста за закрепнување се должи на фазата на болеста. Израелските клиники демонстрираат одлични резултати во третманот на оваа патологија.

Хируршката интервенција е еден од главните методи на терапија. Операцијата за отстранување на простатата се нарекува простатектомија. Постојат два главни типа - радикални и лапароскопски.

Радикална простатектомија

За време на радикалната простатектомија се отстрануваат простатата и соседните ткива (семенски везикули, парапростатски влакна) и, доколку е потребно, локалните лимфни јазли се отстрануваат.

Главните индикации се бенигна хиперплазија на простатата (напредни форми) и рак на простата.

Контраиндикации вклучуваат: абнормалности во работата на срцето и респираторниот тракт, попречен пристап до простатата, мала големина на простатата.

Пред да се спроведе радикална простатектомија, во израелските клиники се изведува збир на дијагностички процедури: електрокардиограм, лабораториски тестови, биопсија на простатата, ТРУС, дијагностика на работата на уринарниот тракт.

Радикалната простатектомија се изведува преку два пристапи: преку инцизија во перинеалната област (перинеална) и во абдоминалната област (повлекување).

Радикалната ретропубна простатектомија овозможува ексцизија на големи простатични жлезди со регионални лимфни јазли.

Употребата на перинеалниот пристап обезбедува помалку загуба на крв; полесен пристап до простатата; помалку значајна болка по простатектомија; намалено време на операција, хоспитализација и последователна рехабилитација. Сепак, со оваа техника не е можно да се акцизираат локалните лимфни јазли, а исто така е потешко да се работи со нервните влакна одговорни за потенцијата. Контраиндикации за перинеална радикална простатектомија се: вештачки протези, анкилоза (вкочанетост на зглобовите поради фузија), тешки форми на артритис на зглобовите. Ако големината на простатата е голема, пред операцијата за рак на простата, хормонската терапија може да се користи за да се намали обемот.

Двата методи на радикална простатектомија обезбедуваат зачувување на еректилната функција во израелските клиники поради заштеда на нервни влакна, во отсуство на таква можност - доведување на соседните нерви. Стапката на еректилна дисфункција во Израел во третманот на рак на простата е само три проценти.

Лапароскопска простатектомија

Овој тип на операција за рак на простата е минимално инвазивен метод кој не користи абдоминални делови, простатата се отстранува преку неколку мали засеци.

Индикациите се сметаат за локализирана форма на рак на простата со простатна жлезда со не повеќе од 80 cm3. Како контраиндикации сметаат: предизвикани од претходни операции адхезии во карличната празнина; претходно извршен хируршки третман на вратот на простатата и мочниот меур; асоцирани соматски заболувања.

Лапароскопската простатектомија може да се врши со два пристапа: во абдоминалната област (трансперитонеална) и во перинеалната област (екстраперитонеална).

Секоја од техниките има свои предности и недостатоци, изборот ќе биде под влијание на резултатите од дијагнозата и преференциите на хирургот.

Меѓу предностите на трансперитонеалната простатектомија, се забележува создавањето на потребниот хируршки простор за хирургот и најсоодветната можност за создавање на зглоб помеѓу мочниот меур и уретрата.

Предностите на екстраперитонеалниот пристап вклучуваат: намалено време на операција и последователен период на опоравување; способноста да се отстрани простатата во присуство на адхезии во абдоминалната празнина; со помала веројатност да ја оштети ректумот и компликациите на дигестивниот тракт; со дијагноза на "хернија" - можноста за пластика.

Во принцип, благодарение на лапароскопскиот пристап при простатектомија:

  1. Оперативното поле се зголемува десет до петнаесет пати, квалитетот и точноста се зголемуваат. Во овој поглед, загубата на крв е намалена. Постои помала инциденца на инконтиненција и импотенција.
  2. Бројот на повреди на абдоминалниот ѕид е намален.
  3. Постои пониско ниво на постоперативна болка, забрзување на периодот на опоравување, враќање во тркалачки животен стил, намалување на компликации (тромбоемболизам, уретрални стриктури, анастомоза).
  4. Зголемен козметички ефект.

При спроведувањето на ваквите операции во рак на простата, од особено значење се клинички искуството на хирургот и модерните дијагностички и терапевтски медицински помагала. Израелските болници обезбедуваат високо ниво на медицинска грижа која ги исполнува меѓународните стандарди.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .