Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Габични заболувања на ноктите

Габични заболувања, имено оние кај кои обично се среќаваат луѓето, се нарекуваат микози. Микозите се заразни болести, тие влијаат на мукозните мембрани, кожата, косата и ноктите, овој ефект се должи на специфични габи што предизвикуваат болест. Габични заболувања на ноктите, вклучувајќи ги рацете и нозете кои се директно поврзани со нив, имаат своја дефиниција и се нарекуваат онхомикози. Во статијата на денешницава ќе ги разгледаме главните одредби кои директно се однесуваат на оваа болест.

Општи информации

Микозите се детектираат во просек во 10% од вкупното население, со некои податоци кои укажуваат на уште поголема преваленца од две или дури три пати повеќе од наведената бројка. Она што е извонредно, во рамките на прегледот од последните десет години, беше откриено дека инциденцата во овој период, во споредба со претходните податоци, е приближно двојно зголемена. Ова може да се објасни со фактот дека во повеќето случаи, пациентите ја игнорираат потребата за третман, што, соодветно, доведува до слична преваленца на микозите.

Пренасочувајќи се посебно на габични заболувања на ноктите, односно на оние кои се на онихомикоза, забележуваме, пред сè, дека тие никогаш не се јавуваат кај деца. Зголемување на инциденцата се јавува кај постарите пациенти, а особено, онихомикозата станува чест придружник кај постари пациенти (врвот во инциденцата се забележува на возраст од 79 години). Одреден тренд е забележан и во однос на полот во разгледувањето на онихомикозата - кај мажите тоа се случува речиси еден и пол пати почесто отколку кај жените.

Некои професии, исто така, се сметаат за предиспонирачки фактор за развој на онихомикоза. Така, работниците во фабриките, спортистите, воениот персонал, рударите - претставници на сите овие професии често се соочуваат со проблеми кои се директно поврзани со оваа болест, а склоноста за нејзин развој во просек е 30% повисока од осетливоста кон другите групи на пациенти. Исто така, е забележано дека кај колективите што се наоѓаат во одредени ограничени територии, онохомикозата е на сличен начин болест што е сосема вообичаена, во која се претпоставуваат заедничките соблекувални и тушеви. Една точка во предиспозиција за болеста се однесува на потребата да се носат тешки чевли и одредена форма на облека.

Онихомикозата на нозете се јавува 3-7 пати почесто од онохомикозата на рацете. На рацете на онхомикозата е почеста кај жените (во просек три пати), исто така, оваа болест е исто така почеста кај луѓето чија професионална активност предизвикува продолжен контакт со вода или со шеќери (со тоа, во групата ризикот е слаткари, готвачи и итн)

Главните предизвикувачи на разгледуваната болест се дерматофитите. Покрај горенаведените критериуми кои ја одредуваат предиспонираноста на пациентите кон онихомикоза (возраст, професионална активност, итн.), Може да се идентификуваат и фактичките состојби на имунодефициенција, дебелина, васкуларни заболувања, како и секаков вид на сериозна болест. Со доаѓањето на летото, временските услови значително ги зголемуваат шансите за појава на оваа болест. И, се разбира, ризикот од "зафаќање" на онихомикозата е особено голем кај навивачите на јавни базени, сауни и бањи. Теписи, патеки, решетки, клупи и сите други видови површини кои скали на кожата и патогени габи на неа може да потекнуваат од болен човек - сето тоа исто така станува опасно во контекст на разгледување на факторите кои ја предизвикуваат болеста.

Постојат неколку прашања и митови поврзани со габични заболувања на ноктите и кожата, ние ќе живееме на нив малку пониско, природно, без да го занемариме прашањето за лекување.

Главните форми на оштетување на ноктите во габата (од лево кон десно: дистално-латерален вид на лезија, вкупен вид на лезија, површен вид на лезија и проксимален тип на лекување на ноктите)

Габични заболувања на ноктите и кожата: главни митови

 • Појавата на ноктите и кожата овозможува да се утврди присуството на габа кај пациент.

Чудно, оваа изјава навистина припаѓа на категоријата на митови. Се разбира, идентификацијата на карактеристичните знаци на болеста укажува на нејзината релевантност за овој критериум, но тоа не е неспорно. Факт е дека поради промените предизвикани од влијанието на факторите на животната средина, ноктите лесно можат да се променат. Како такви фактори на влијание, можно е да се назначат како вообичаено домашна работа, изложеност на хемиски или физички фактори и практично традиционална за развој на повеќето други болести, ефектот врз телото во однос на позадината на стресот и некои лекови. Со други зборови, фактот дека ние, гледајќи ги рацете и ноктите, може да се земе како габи, не е габа, иако манифестациите на ефектите од овие фактори можат да бидат многу слични на него.

Неверојатно, габата честопати е маскирана под одредени кожни болести, како што се невродерматитис или псоријаза . Покрај тоа, не е невообичаено такво "сценарио" во кое пациентите долго време се третираат од габа, без успех да влијаат врз тоа со доволно силни подготовки, додека пак треба да се третира сосема друго заболување. Земајќи ја предвид дури и оваа карактеристика, третманот на болестите за габични нокти треба да се утврди само врз основа на препораките на лекарот, додека самостојниот третман во овој случај станува неприфатлива опција, бидејќи, сепак, е неприфатливо кај други болести.

Како да се одреди габата, или кои симптоми на габична болест на ноктите (кожата) бараат третман на специјалист? Најверојатно, читателот има општа идеја за тоа како изгледа габа, сепак, нема да успееме да ги спомнеме оние знаци кои треба да одвојат време да ја посетат лекар. Ако зборуваме за здрави нокти, јасно е дека тие се розова, мазни и сјајни. Како по правило, со габи, кожата е ронлив, во која изгледа како прстени, плочи или личи на брашно (во овој случај, жлебовите се прекриени со брашно, што одредува слична аналогија). Се појавуваат меурчиња, во некои случаи дури и може да се сурфаат, а потоа се отвораат.

Ноктите, кога се изложени на габична инфекција, стануваат досадни, почнуваат да се распаѓаат и обележуваат, стануваат жолти или валкани. Покрај тоа, постои задебелување на ноктите, нивната деформација. Како и други знаци кои укажуваат на габична инфекција на ноктите, може да се идентификуваат следните промени: "еродираност" на рабовите на ноктите, одвојување од ноктите на ноктите, нивно разредување, деформација, при што ноктите може да наликуваат на "клун" во модифицирана форма, попречно пресекување на површината .

 • Посета на базен, фитнес клуб, сауна, бања и други слични јавни места сигурно ќе доведат до појава на габична болест поради фактот што во такви места најчесто се јавува габична инфекција.

Како што веќе беше забележано, овој тип на место навистина може да се смета како место кое предиспонира инфекција од страна на габа. Сепак, тоа не значи дека во други околности и со исклучување на места со висока влажност (имено, овој критериум е погоден за потенцијално можни места на инфекција со габа) нема опасност од инфекција. Така, носење облека претходно во контакт со човечкото тело со габа, постои значителен ризик од инфекција. Сушењето со крпа претходно користено од лице со габа определува сличен ризик.

Понатаму, оваа листа може да биде дополнета, на пример, со чевли. Како што веројатно е свесен за читателот, туѓите чевли се крајно обесхрабрени да носат. Ова се однесува, како што е јасно, на било која чевли, дури и обични папучи, понудени на забава. Во вториот случај, да не излегувате и да одите бос, бидејќи делови од кожата што претходно биле подложени на габична инфекција може да бидат на подот, со што ќе се утврди веројатноста за појава на подоцнежна инфекција. Како опција за "заштита", можете во овој случај да ги разгледате обичните памучни чорапи. Патем, најлон чорапи најдобро се ограничени на носење, бидејќи тие создаваат не е премногу поволна околина за нозете, истовремено помагајќи да се задржи пот.

Покрај тоа, лесно е да се фати габа, дури и во јавниот транспорт - само држете го парапет, за кој болно лице претходно беше зачувано. Повторно, фитнес клуб, фитнес и други места, посета на маникюрот или педикир господар (во овој случај, инфекцијата се јавува поради контакт со нестерилни инструменти). Така, условите наведени на почетокот во оваа точка се, се разбира, предиспонирачки за инфекција со габи кога се шират преку пот и спортска опрема, но и сите тактилни контакти се подеднакво опасни во однос на можноста за инфекција со габична инфекција.

Што се однесува до инфекцијата со габа во базенот, оваа веројатност е релативно мала, што е предизвикано од ефектите на процесите преку кои поминува водата (особено филтрирањето, хлорирањето и нејзината честа замена). На плажата може да се инфицираат и габи, во кој случај песок се меша со заразени честички на кожата. Поради оваа причина, се препорачува да се дојде на плажа во чевли (тоа е, не бос). Исто така, се препорачува редовно да се мијат крпи, по што следи нивното соголување. Оваа препорака е заснована на животен век на габите - нивната смрт се јавува само кога се изложени на температури над 100 степени.

Врз основа на неодамнешните студии, откриено е дека габа за нокти најчесто се шири во семејства, односно буквално е "наследен". Во исто време, контакт во условите што ги испитуваме не секогаш доведува до инфекција, во некои случаи тоа е предизвикано од присуство на дополнителни предиспонирачки состојби. На пример, може да се намали телесната отпорност во однос на позадината на одредена болест (дијабетес, итн.). Можете да го намалите ризикот од инфекција со тоа што не носат туѓи чевли, користејќи антибактериски сапун за миење раце и нозе, како и користење на специјални антибактериски табани за чевли.

 • Ако се открие габа, неопходно е да се ослободите од чевлите.

Решението, се разбира, е радикално, иако не е задолжително, па затоа ќе одговориме ако се појавило такво прашање: не треба да ги исфрлате чевлите за време на габата. Сепак, неактивноста исто така е обесхрабрена кога е неопходно да се ослободи од габата. За обработка на чевли може и треба да биде, за ова, на пример, можете да користите оцет (40%) или формалдехид (25%). По овој третман, исто така, треба да ги избришете чевлите со амонијак. Креветот и долна облека, вклучувајќи чорапи, чорапи и хулахопки се предмет на дезинфекција, миење и пеглање.

 • Целосно излечи од габа е невозможно

Оваа изјава не е сосема точно. Може да биде навистина тешко да се опорави од болеста, особено ако постојат фактори кои ја поддржуваат оваа болест, како што е присуството на одредени хронични заболувања, намален имунитет итн. Во некои случаи, ширењето на габата може да влијае не само на рацете или нозете, туку и на градите и стомакот. 1 од 5 разгледувани случаи, како по правило, го одредува преминувањето на габата за време на долг проток од нозете до рацете. Како и да е, во повеќето случаи габата може да се излечи. Ако третманот не е дозволен поради одредени причини (особено поради општото здравје), барем може да се продолжи со спроведување на превентивни мерки. За таа цел се користи 5% раствор на јод, како и некои препораки од лекарот (во согласност со општата слика за состојбата на пациентот).

 • Можете да се ослободите од габата само во една постапка користејќи лак за нокти или специјален крем

Најверојатно, можеме да претпоставиме дека таквото ветување е само банален рекламен потег. Се разбира, постојат релативни исклучоци, тие се однесуваат на случаи во кои болеста само што започна, и затоа навистина ќе биде полесно да се ослободи од неа. Покрај тоа, оваа опција е можна во случај да се наруши порастот на раб на ноктите, односно само на рабовите. За да го направите ова, доволно е да го отсечете погоденото подрачје, а потоа да нанесете чудо лек, било да е крем или лак.

Во повеќето случаи, третманот започнува во подоцнежни фази, при што постигнувањето на ефикасност во најкус можен рок станува опција речиси невозможна. Во овој случај, габата продира длабоко во ноктите, нивното самообновување се случува приближно во период од три месеци, односно третманот ќе се продолжи во секој случај. Со поразот на габата, само кожата во комбинација со двата екстремни нокти со можност за сечење, главно, третманот се сведува на надворешно влијание. Во случај на поголема лезија, габата е дополнително пропишана лек за внатрешна администрација (системски третман). Неверојатно, за време на третманот, пациентите со габи во повеќето случаи не се опасни за животната средина, односно не се заразни.

 • Габата е придружена со физичка болка.

Некои пациенти се навистина заинтересирани за тоа дали габата може да предизвика физичка болка, некои се целосно убедени дека болката е составен придружник на оваа болест. Значи ова е само делумно. Во повеќето случаи, се разбира, габични инфекции не се придружени со болка. Сепак, како што е наведено, исклучете болка кога габата не е потребна. Таа е предизвикана од специјални видови на габи, поради влијанието на кое ткивата околу ноктот се воспалени, што, пак, предизвикува чешање и болка.

 • Лажни нокти, проширувања на ноктите - сето тоа ја елиминира габата

Оваа изјава е апсолутно погрешна. Во никој случај вештачките нокти дејствуваат како "заштитен слој" за ноктите, згора на тоа, нивното присуство создава идеална средина за живеалиште и репродукција на габична инфекција. Во секој случај, вештачките нокти можат да се создаваат сами по себе, но совршено здрави клинци, и само за краток временски период, доколку е потребно. Посебна тема во ова издание е негативното влијание врз природните нокти и нивната структура при создавањето на вештачки на нивната површина. Во секој случај, ноктите само треба да "дишат", а присуството на слоеви во една или друга форма ги лишува од оваа можност, и затоа едноставно се затнати.

Онихомикоза: фотографии на некои лезии на ноктите во различни форми и во различни фази на болеста

Габични заболувања: третман

Локалниот третман на габата, односно при примена на одредени средства во погодената област, во многу случаи е неефикасен, бидејќи бара пенетрација на овој тип на лекови во длабочината на ноктите, што не се јавува. Пациентите за да го постигнат овој резултат во многу случаи одбиваат да го отстранат површинскиот слој на ноктите (ноктите), што ја елиминира, соодветно, ефективноста на локалната експозиција. Имајќи ја предвид потребата да се влијае врз ноктите, што е важно дури и со долгорочни големи лезии на ноктите, се применува системски третман.

Употребата на лекови кои се користат внатрешно, го овозможува влијанието преку крвта на засегнатите нокти. Во исто време, ваквиот третман го одредува ризикот од несакани дејства во однос на позадината на долготрајната употреба на лекови, со што се исклучува можноста за користење на системски лекови за бремени жени, доилки и пациенти со алергии на лекови или заболувања на црниот дроб.

Враќајќи се на локална терапија, можно е да се назначи предност во однос на системската терапија, која се состои во отсуство на токсични и несакани ефекти. Во прилог на отстранување на ноктите, во овој случај, може да се предложат уште две опции на изложеност, предизвикувајќи го последниот ефект на локално влијание врз погодената област, особено оваа употреба на кератолитици или чистење на ноктите.

До денес, најдоброто решение во третманот на габата е комбинирана терапија, односно терапија во која истовремено се користат и локалните лекови за изложеност и лекови за системска терапија. Поради овој пристап, можно е да се намали времето на целосна експозиција, а во исто време да се обезбеди во двете насоки, односно од внатре и од надвор. Одновременно с этим за счет сокращения времени воздействия и, соответственно, лечения, риски, связанные с возникновением побочных эффектов и интенсивностью их проявления также подлежат снижению.

Внешние признаки грибкового поражения ногтей

Негрибковые заболевания ногтей

Рассматривая основную нашу тему, то есть грибковые заболевания ногтей, нельзя не остановиться и на теме противоположной по своей природе, то есть на негрибковых заболеваниях. В большинстве случаев изменения ногтей действительно связаны с грибком, однако бывает и так, что они обуславливаются хронической травмой ногтей, экземой или псориазом. Помимо этого, измениться ногти могут и на фоне ряда внутренних заболеваний (при которых поражается нервная, сердечно-сосудистая, эндокринная системы и пр.), при дистрофических процессах и при интоксикациях. Более того, изменения ногтей бывают также и врожденными, хотя внешне и присутствует сходство с грибковым поражением.

Как понятно из специфики поражения ногтей, лечение негрибковых заболеваний будет как минимум безрезультатным при использовании препаратов от грибка. Это, соответственно, обуславливает необходимость в обязательном посещении врача-дерматолога – только он достоверно сможет определить природу заболевания и специфику поражения ногтей, то есть, определит, грибок это или нет.

Существует ряд признаков, на основании которых «навскидку» можно предположить, с чем именно связано поражение ногтей, выделим их ниже.

 • Ноготь белый, ногтевая пластинка помутнела. Для такого рода изменений существует свой термин – лейконихия. В этом случае следует предположить псориаз в качестве одной из основных возможных причин изменений.
 • Ноготь стал белым, происходит отделение от ногтевого ложа ногтевой пластинки. В данном случае используется термин псевдолейконихия. В качестве основных причин, сопутствующих подобным изменениям, следует рассматривать псориаз или хроническую травму ногтя.
 • Ноготь чернеет. Используется термин меланонихия, в качестве основных причин подобного поражения рассматриваются опухоли ногтей или подногтевая гематома.
 • Изменен цвет ногтя, к примеру, он становится желтым. Используется термин хромонихия, в качестве основных причин рассматриваются или специфические реакции на лекарственное воздействие, или синдром желтых ногтей.
 • Воспалилась область околоногтевого валика. В этом случае используется термин паронихия. В качестве основных причин, спровоцировавших изменения ногтей, рассматриваются возможные бактериальные инфекции, контактный дерматит или контактный аллергический дерматит.
 • Ногтевое ложе подверглось специфическому утолщению. В этом случае используется термин гиперкератоз. В качестве основных причин рассматривается экзема, псориаз, хронический дерматит или красный плоский лишай.

Отдельно остановимся на хронической травме ногтей, точнее на том, что под собой подразумевает такое воздействие. Хроническое травмирование является наиболее распространенным вариантом изменения ногтей, причем именно его последствия зачастую и путают с онихомикозом. Различного рода деформации стоп (в т.ч. и врожденные), занятия спортом (футбол, атлетика), тесная обувь – все это приводит к систематическому воздействию на ногтевую пластину, из-за чего она начинает отделяться от ногтевого ложа. Также травматизация ногтей может обуславливаться особенностями профессиональной деятельности, в частности контактом с теми или иными химическими веществами.

Перечисленные в этом списке заболевания ( дерматиты , экзема, псориаз) также зачастую сопровождаются вовлечением в патологический процесс ногтей, причем аналогичным грибку образом. Между тем, типичная форма проявления грибковой инфекции характеризуется тем, что при ней поражение ногтей происходит не только на руках, в отличие от иных заболеваний кожи. Так может проявлять себя, например, кандидоз ногтей (что сочетается с воспалительным процессом области околоногтевого валика). Добавим также, что негрибковые болезни ногте проявляться могут как вместе с онихомикозом, так и в качестве предшественника этого заболевания.

На основании рассмотренных в данной части нашей статьи особенностей, можно выделить, что существует еще несколько признаков, сопоставляя которые можно предположить, что поражение ногтей грибковым не является:

 • изменению подверглись только лишь ногти на руках;
 • изменения ногтей проявились через некоторое время с момента рождения;
 • имеются признаки, указывающие на возможную актуальность иного типа кожных заболеваний (к примеру, псориаз и пр.) или это заболевание уже диагностировано;
 • изменилось состояние всех ногтей (то есть и на руках, и на ногах).

На основании данных статистики известно, что грибковым является каждое второе поражение ногтей. Таким образом, измененное состояние ногтей определяет 50%-ную вероятность грибка, вне зависимости от обстоятельств и сопутствующих общему состоянию организма факторов. Также важно знать, что грибок не проходит сам, кроме того, как понятно, заболевание способствует снижению качества жизни.

Ногтевой грибок: последствия

Грибок сам по себе может стать достаточно серьезным заболеванием по части возможных последствий. Основной проблемой, связанной с грибком, можно назвать то, что он является заболеванием хроническим и инфекционным, а значит им легко заразиться ближайшему окружению больного человека, в том числе и членам его семьи.

Помимо этого существуют и другие проблемы. Так, поражение, спровоцированное микозами, становится у пациентов специфическими входными воротами, обуславливающими возможность попадания в организм каких-либо других инфекционных агентов. Так, попадание бактериальной инфекции может спровоцировать рожистое воспаление. Также при наличии грибкового поражения осложняется течение такого актуального для пациентов заболевания, как сахарный диабет . При наличии грибковой инфекции допускается возможность развития аллергизации организма, при которой формируется повышенная чувствительность к грибку в качестве аллергена, иными словами это приводит к аллергии на грибок (грибковая аллергия).

Грибок также может стать причиной развития определенных заболеваний или причиной, провоцирующей ухудшение их течения. В качестве таких заболеваний, например, можно обозначить аллергические дерматиты , бронхиальную астму , различного типа кожные реакции и сыпь. Редкие (скорее даже единичные) случаи сопровождаются развитием глубокого микоза при неизлеченном грибке ногтей, такой диагноз в частности сопровождается попаданием в организм грибка с кровью, его прорастанием во внутренние органы, что может стать причиной летального исхода. Тем не менее, такие ситуации скорее можно назвать исключением, которое, как понятно, в любом случае игнорировать нельзя. Современные возможности медицины позволяют исключить подобные варианты прогрессирования грибка, хотя в любом случае оставлять его без лечения недопустимо. Поэтому повторимся, что крайне важно обратиться к врачу-дерматологу, если у вас появились признаки грибка ногтей и кожи.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .