Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хируршки третман на фрактури на глуждот

Фрактура на глуждот може да биде со или без поместување. Фрактура на глуждот исто така може да биде отворена или затворена. За среќа, затворена фрактура се јавува многу почесто отворена, меѓутоа, оваа околност го отежнува дијагностицирањето од страна на не многу искусен специјалист.

Зглобот се состои од тибија и фибула, и затоа фрактурата се нарекува соодветно. Обично таквата повреда е придружена со прекин на мускулите и лигаментите на зглобот на глуждот.

Пациентите кои претрпеле таква повреда обично велат дека биле погодени или нивната нога е свртена. Постарите луѓе се доволно неуспешни да стојат на чекор или да паднат на штит. Младите најчесто добиваат таква повреда кога паѓаат од голема висина или како резултат на сообраќајна несреќа.

Симптоми на фрактура се болка кога се обидуваат да се одморат на повредената нога, умерена оток. Движењата на глуждот се можни, но ограничени поради болка. Исто така, кога ќе се обидете да ја притиснете средината на ногата на местото на фрактурата, ќе има болка. Ова се однесува на фрактура на надворешниот глужд (фибула).

Со фрактура на тибијата, болката е остра, но пациентот често може да се движи независно, потпирајќи се на петицата или на надворешниот дел од стапалото.

Во случај на отворена фрактура на двата дела на глуждот, симптомите ќе бидат исти, само многу поизразени. Во исто време, можно е обилно крварење, бидејќи артериите минуваат низ нозете во оваа област.

Независно да се справи со овој проблем не треба ни да се обиде. Последиците од само-третманот можат да бидат многу посериозни од самата фрактура. Потребно е да се ограничи движењето колку што е можно, идеално да се остане целосно неподвижен пред доаѓањето на брза помош. Точна дијагноза и лекување може да се направи само од лекар врз основа на рендгенско испитување. Операцијата на фрактура на глуждот може веднаш да се закаже.

Времетраењето на третманот обично е 6-8 недели, препорачливо е да се набљудува одмор во кревет и да не се вчита повредената нога. Вежбата може да почне да се вклучува за неколку месеци. По отстранувањето на гипсните завои, мускулите на телето се атрофираат поради долгата неподвижност и тие треба да почнат постепено да се развиваат. Препорачливо е да се започне воопшто од фактот дека ставањето на стапалото на подот и давање на товар, постепено се зголемува. По една недела, можете да почнете да одите, па дури и подобро - да пливате во базенот или возете велосипед. Покрај тоа, масажа ќе биде многу корисно.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .