Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Чистење на тартарите - преглед на методи

Чистата забен камен е профилактички метод, па затоа мора да се врши систематски, по можност под надзор на специјалист. Ефикасно отстранување на забен камен, ако веќе постојат добро воспоставени депозити, дома е невозможно. Во такви случаи, задолжително контактирајте со специјалист.

Механичкото чистење треба да се врши двапати годишно, тогаш тоа ќе биде одличен метод за спречување на болести како што се кариесот , периодонтитисот , гингивитисот и други.

Невозможно е едноставно да се отстранат ваквите акумулации во усната шуплина со прашок или паста за заби, но ако правилно ги следите забите, може да спречите формирање во таков количина што е тешко да се отстрани потоа дури и со помош на специјална опрема. Покрај тоа, треба да се земе во предвид факторот дека ако не-почитувањето на оралната хигиена го зголемува ризикот од развој на забни и инфективни болести.

Причини за формирање на татар

Самиот забен камен никогаш не се појавува - тоа е прилично долг процес кој започнува со таложење на плочата. Но, дури и навремено и правилно чистење на забите не гарантира дека каменот не е формиран. Ова се должи на фактот дека со помош на четка за заби само невозможно целосно да се отстранат хранливите честички.

Во принцип, се разликуваат следните причини за формирање на забен камен :

 • неправилно четкање на забите;
 • непридржување кон орална хигиена;
 • метаболички нарушувања;
 • недоволно количество консумирана течност;
 • несоодветни производи за орална нега.

Следејќи ги превентивните мерки, може да се минимизира ризикот од развој на таков стоматолошки проблем, но не може целосно да се елиминира. Исто така, треба да се запомни дека народните лекови нема да помогнат во решавањето на таков проблем: отстранување на забен камен дома е невозможно.

Отстранување методи

Отстранувањето на забен камен може да се врши со следниве методи:

 • хемиски;
 • прирачник;
 • ултразвук;
 • ласер.

Како по правило, чистење на забен камен се изведува во три фази:

 • отстранување на плочата и самиот камен;
 • полирана круна;
 • флуоридација на емајл.

За да не се влоши проблемот, професионалното чистење треба да се врши неколку пати годишно.

Хемиски метод

Хемиско чистење на забната плоча

Тоа е прилично длабоко чистење, а не хардверско отстранување на цврсти наслаги. Во овој случај, посебна супстанција се нанесува на оштетениот заб, кој го омекнува каменот и го олеснува отстранувањето. Но, овој метод не е особено популарен, бидејќи е агресивен на забната емајл и е контраиндициран ако има заболувања на забите.

Ултразвучно чистење

Денес таа е една од најефикасните и најбараните методи за чистење на забите од тврди грутки.

Ултразвучното чистење на забен камен ги има следните предности:

 • хемикалиите не влијаат на емајлот;
 • кревка емајл не е оштетен и не е избришан;
 • можете да ги елиминирате сите, дури и најстарите седименти на забите;
 • ги отстранува плочите во тешко достапни места;
 • се врши билатерално забирање на заби;
 • произведува антисептички ефект.

Покрај тоа, таквата постапка е практично безболна.

Во исто време, треба да се забележи дека овој метод има контраиндикации, имено:

 • таквото отстранување на каменот за време на бременоста не се препорачува, особено за бремени жени во првиот триместар;
 • ако има имплантирани структури, како и ортодонтски структури;
 • кај респираторни заболувања;
 • кај автоимуни болести;
 • во одредени кардиоваскуларни патологии;
 • дете во периодот кога се формира залак.

Ултразвучното чистење на забен калкулус е задолжително пред операцијата.

Ултразвучно отстранување на скалата

Ласерско чистење

Отстранувањето на забен камен со ласер е не помалку честа процедура од ултразвук. Нејзината суштина е дека со помош на зракот се случува уништување и отстранување на цврсти депозити, додека самата површина на забот не страда.

Во овој случај, постојат и некои контраиндикации:

 • висока чувствителност на усната шуплина;
 • голем број на пломби;
 • ако има протези.

Што се однесува до придобивките, тука е неопходно да се истакне следново:

 • емајлот не е оштетен, бидејќи не користи механички и хемиски ефекти;
 • не е потребно многу време;
 • резултатот е видлив речиси веднаш;
 • произведува антисептички ефект.

Но, треба да се напомене дека овој метод нема да се справи со големи депозити. Тоа е добро прилагодено за оние кои штотуку почнаа да формираат забен камен, како и да ги отстранат темните дамки од кафе, цигари и така натаму.

Рачно чистење

Во овој случај, не се користат опрема или хемикалии. Овој метод се користи само во овие случаи, ако постапката со ласер или ултразвук е контраиндицирана, а камењата се големи.

Суштината на методот е дека со помош на скалер се врши отстранување на цврсти акумулации, по што областа се третира со антисептик.

Механичко чистење на забен камен

Како е процедурата?

Алгоритам за изведување на такви постапки може да се разликува малку во зависност од одбраната метода, но генерално се прави следново:

 • забот се третира со струја од вода, воздух и посебен прашок за чистење;
 • на забите се нанесува посебен гел, кој го омекнува каменот;
 • се врши чистење;
 • Процедурата на флуоринизација и полирање се изведува.

Флуоридацијата се изведува со цел да се отстрани зголемената чувствителност на забите, која се формира по постапката за чистење. На емајлот едноставно ставете специјален гел. Неопходно е да се заврши таква постапка околу три пати со временски интервал од 1-2 недели.

Полирањето се врши само по завршувањето на чекорот на флуоринизација. Тоа може да се направи на два начина - со користење на специјална четка или користење на Air Flow технологија.

Превентивни мерки

Речиси е невозможно целосно да се елиминира формирањето на забен камен, но ако се преземат превентивни мерки, степенот на проблемот може да се намали.

Ефективни средства за превенција се следните:

 • употребата на специјална паста за заби за да се спречи формирање на забен камен;
 • употребата на забен конец;
 • По јадење, неопходно е да се исплакне усната шуплина со специјална течност, бидејќи тоа е одлично средство за спречување на заболувања на забите и гингивално крварење.

Исто така во аптеките можете да најдете специјални гелови кои го омекнуваат забен камен, но не можете сами да ги користите. Прво, ваквите мерки фундаментално не го отстрануваат проблемот, бидејќи следната фаза треба да биде професионално чистење, флуоризација и полирање. Второ, компонентите на гелот може да бидат алергични, а постојат и други контраиндикации.

Посетата на стоматологот треба да биде задолжителна и планирана како преглед од страна на други медицински специјалисти. Превенцијата на заболувања на забите е многу полесна од нивното лекување и елиминација на последователните компликации.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .