Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Црвени молови: причините за изгледот, можам да се ослободам од

Црвените молови - бенигни неоплазми на човечкото тело, се предизвикани од кршења во крвните садови кои ја хранат кожата. Овој тип на молови се нарекува ангио, во повеќето случаи тоа не претставува закана за здравјето: црвените неви се малигни во изолирани случаи.

Неоплазмите може да се локализираат во кој било дел од телото, да имаат различни големини и форми. Подеднакво често се јавуваат кај возрасни и деца.

Црвениот крт се дијагностицира на првото испитување од страна на специјалист, откако се утврди тип на неоплазма и метод на третман.

Родениот знак е отстранет во црвено ако туморот расте брзо или има тенденција да се дегенерира во малигната форма.

Етиологија

Црвениот крт се состои од голем број мали садови кои се испреплетуваат едни со други и се појавуваат на човечка кожа поради нарушувања во функционирањето на садовите одговорни за обезбедување крв на кожата.

Често, овој тип на неоплазма се дијагностицира кај деца, што е поврзано со промена на циркулаторниот систем поради растот на детето или мајката која носи различни вирусни инфекции. Таквите молови минуваат брзо.

Кај возрасните, црвените молови се појавуваат на телото поради хормонални пореметувања, тие се почести кај луѓе со бела кожа.

Природата на формирањето на црвени молови сè уште не е целосно проучена, научниците ги идентификуваат следните главни причини за изгледот:

 • хормонални пореметувања во телото - често се јавуваат кај жени за време на бременоста и за време на менопаузални преуредувања по 35 години;
 • постојана механичка повреда на кожата при бричење;
 • авитаминоза - води кон истенчување на ѕидовите на крвните садови и капиларите;
 • проблеми со гастроинтестиналниот тракт;
 • нарушување на црниот дроб и панкреасот, што предизвикува формирање на молови со бело-црвена боја;
 • дефект на срцето;
 • липиден метаболизам;
 • болести на автоимуниот систем;
 • хемофилија ;
 • чест и долг престој во солариумот;
 • генетска предиспозиција.

Често, поради акни на кожата поради постојана повреда на епидермисот за време на истиснување на чиревите, се формираат рани што може да доведе до формирање на молови.

Опасноста опаѓа во случаи каде туморот расте силно или предизвикува болка и чешање.

Класификација

Од природата на појавата на црвениот невус, може да се подели на хемангиом (карактеристичниот е раст на крвните садови) и лимфангиом (предизвикан од патологии во лимфниот систем).

Црвените молови можат да имаат различни големини и форми:

 • конусен ангиом - кој се наоѓа над епидермалниот покрив, со заоблени рабови;
 • нодуларен - има мала големина, изгледа како точка или ѕвезда;
 • арахноида - обликот е малку срамнет, добро обележана мрежа на крвни садови;
 • рамен - мал црвен крт, кој малку се крева над кожата.

Голем број на садови може да бидат вклучени во формирањето на молови. Во зависност од бројот на крвните садови, овие типови на ангиоми се разликуваат:

 • капиларна - без одредена локација, мала форма;
 • кавернозните големи крвни садови се вклучени во формирањето, така што невусот е локализиран во места за добро снабдување со крв на лицето, молкот на главата често се наоѓа под косата.

Неоплазмите можат да бидат светло-црвени, розеви, се јавуваат кај возрасни и деца, нивната локализација може да биде многу разновидна.

Најтипична локација е лицето. Црвен крт на лицето може да се појави во областа на органите на видот, на образот, над или под аглите на усните. Може да има три нивоа на образование: капиларна, венска и артериска, што понатаму се зема предвид при отстранување на дефект. Овој аранжман на црвени молови често се наоѓа кај жените во позиција на доенчиња во адолесценција. Кај децата, ангиомите може да бидат привремени и да се одвиваат додека растат.

Црвени кроли на кожата

Црвениот крт на градите - почесто се формираат капиларни хемангиоми, кои се формираат поради проширувањето на капиларите, исто така постојат и пунктирани формации со изразен излив на кожата. Ако се најде црвен раѓање во новороденото, ова може да укаже на тоа дека бремената мајка претрпела болест за време на бременоста, а кај возрасни пациенти, невусот на дојката може да биде резултат на патолошки процеси на скриена природа во телото.

Овој тип на молови е отстранет, ако неви се склони кон раст, може да бидат повредени кога се во контакт со облека, предизвикувајќи непријатност или болка.

Црвениот крт на главата е неповолна локација за невус, бидејќи постои висок ризик од оштетување на неоплазмата за време на нега на косата. Ако формирањето е силно испакнати, дерматологот советува да се отстрани молот со цел да се спречи повреда, што може да предизвика насиство, инфекција или тешка хеморагија.

Често се јавува кај деца црвени крт на кожата, главно тумори се однесува на капиларниот тип, има црвена или розова боја. Тоа може да биде единечно, и може да има повеќе локализација - постои расејување на точки на црвени точки низ телото, вклучувајќи го и стомакот. Симптоматски манифестации се отсутни.

Конвексен црвен крт кај дете има поголеми шанси да стане трауматичен, особено во небезбедна локација. Траумата на црвениот роден знак може да предизвика многу компликации, па затоа треба да го минимизирате ризикот и да се консултирате со дерматолог.

Симптоматологија

Појавата на црвени молови на телото во повеќето случаи нема симптоматски манифестации, освен бојата и големината на булбата. Отсуството на симптоми укажува на бенигната природа на неоплазмата.

Ако црвени точки се наоѓаат кај бремени жени и кај мали деца, веројатно ќе исчезнат.

Црвените молови можат да се изговараат, да имаат поинаква боја и степен на издвојување над кожата. Во нормална состојба, неоплазмите не се манифестираат, тие само може да предизвикаат непријатност или нарушување на естетскиот изглед кога се локализирани на лицето или на други отворени делови на телото.

Кога расте црвениот крт, тоа е алармантен знак. Најчесто ваквата неоплазма се отстранува со користење на посебни методи.

Следниве симптоми ќе помогнат да се сомневате дека нешто не е во ред:

 • брзиот раст на туморите;
 • чешање;
 • крварење;
 • силен пилинг;
 • болка;
 • промена на боја.

Кога црвени дамки се формираат околу раѓањето, може да укажуваат на воспаление или повреда. Ако црвенилото не помине по некое време, треба да се јавите во клиниката.

Промената на бојата на туморот може да укаже на малигнитет. Ако се појават темни области на мол, ова е алармен сигнал.

Бенигни и малигни молови

Дијагностика

Црвените молови се детектираат на првиот преглед од страна на дерматолог. Лекарот ја проучува историјата на болеста, ги слуша жалбите на пациентот и го испраќа лицето до дополнителни дијагностички постапки:

 • крвен тест (општ и биохемиски);
 • анализа на урина;
 • хардверски студии на nevi - структурата, внатрешна содржина се изучува;
 • биопсија - за да се утврди природата на туморот.

По комплекс на студии, специјалист избира метод за да се ослободи од црвени молови со минимален ризик за пациентот.

Третман

Формирањето на црвена боја се наоѓа на телото на речиси секоја личност, може да се изговара, да има поинаков изглед и големина. Ако има многу црвени молови на телото, ова може да биде примарна симптоми на било кој патолошки процес во телото, што бара квалитативно истражување.

Лекарот ќе ве посоветува да ги отстраните црвените родилни марки ако има растење на неоплазма, болка, оток, оцрнување.

Основни методи за отстранување:

 1. Електрокоагулација. Карактеристично е согорување на неоплазма со помош на електрична струја. Ниско-болен метод, по постапката на врвот на формирањето на кора, која исчезнува по целосно заздравување на раната.
 2. Хирургија. Неоплазмата се отсекува со околната кожа, останува лузна по процедурата.
 3. Отстранување на црвени молови со ласер. Не остава лузни и не предизвикува многу губење на крвта.
 4. Криодеструктура Неоплазмата е елиминирана со студ, не предизвикува крварење. Раната брзо заздравува, останува трага.
 5. Радио бранови метод. Често се практикува при отстранување на мали молови.

Методот на отстранување е избран од специјалист, земајќи ја предвид возраста на пациентот, особено неоплазмата. Важно е целосно да се елиминираат неви: ако не се отстрани целото патолошко ткиво, можно е рецидив.

По процедурите започнува период на рехабилитација, кога лицето треба да ги следи препораките на специјалист за нега на рани.

Ако се открие малигната природа на формирањето, потребна е консултација со онколог. Специјалистот може да ги прилагоди терапевтските мерки.

Можни компликации

Дали црвените роднини се опасни? Во повеќето случаи, тоа не е, но ако неоплазмите почнуваат да растат, ја менуваат бојата, се појавуваат негативни симптоми, таквите неви претставуваат опасност за здравјето на пациентот: постои висок ризик за дегенерација на бенигниот тумор во малигнен.

По отстранувањето на црвениот невус, може да се појават следниве ефекти:

 • инфекција;
 • дивергенција на цвест;
 • изгледот на лузната.

Со слаба медицинска нега, постои висок ризик од смрт на ткиво и формирање на гангрена , што доведува до ампутација на екстремитетите или смрт.

Превенција

Многу црвени молови не се причина за паника. По сеопфатна студија и идентификација на причината за формирање на проблемот може да се елиминира.

Со цел да се спречи треба:

 • спречи траума неви;
 • не чешајте го туморот;
 • не се само-лекарства;
 • не посетувам тенковски салони;
 • помалку да биде на сонце;
 • води здрав начин на живот.

Пред да користите традиционална медицина за да се ослободите од црвени називи, консултирајте се со дерматолог за да се осигурате дека таквата интервенција не предизвикува компликации.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .