Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кои се ризиците од метастазите на ракот на бубрезите?

Најчесто, оваа малигна неоплазма се развива од паренхимот, поретко од епителиумот што ја поставува карлицата или уретерот. Причините што довеле до неконтролирана клеточна поделба сè уште не се целосно утврдени од страна на научната заедница. Се смета дека неколку фактори ја играат својата улога одеднаш, вклучувајќи ги и хормоналните. Исто така е познато дека наследна предиспозиција за болеста.

Според медицинската статистика, секој четврти, па дури и секој трет пациент е дијагностициран со метастази, вклучувајќи ги и далечните, со соодветна дијагноза. Постојат два начини да се шират: преку лимфниот систем и преку циркулаторите.

Таканаречените целни органи (т.е. оние каде ракот на бубрезите најчесто метастазира) вклучуваат:

  • белите дробови;
  • коски;
  • црниот дроб;
  • мозок

Ова се должи на фактот што венскиот систем на бубрегот е тесно поврзан со главните артерии лоцирани во абдоминалната празнина и градите, како и со крвните садови кои обезбедуваат храна за скелетот. Висок и ризикот дека метастазите ќе влијаат на лимфните јазли, а не само регионално.

Имајте на ум дека пулмоналните метастази на бубрежниот карцином често исчезнуваат без никаков третман по отстранувањето на главната лезија. Во исто време, пациентите понекогаш имаат далечни метастази 10 или дури 20 години подоцна, но обично релапсите се фиксни порано.

Лекарите предупредуваат: ракот на бубрезите често создава фокуси во масното ткиво, поткожното ткиво, абдоминалните мускули, па дури и во постоперативната лузна. Ова не е за ртење на тумор, туку за неговата метастаза. Понекогаш постои таков феномен како ширење на туморскиот тромб: тој продира во долната вена кава преку бубрежниот.

Симптоми и знаци на болест

Клиничката слика може да се менува: сето тоа зависи од тоа дали постојат метастази и кои органи успеале да навлезат. Во многу случаи, туморот е секундарна природа која привлекува внимание порано од главниот фокус на болеста. Во зависност од нивната локација, пациентот може да страда од сериозни главоболки, хемоптиза итн.

Класичен знак за рак на бубрезите е присуството во урината на крвта. Се појавува ненадејно и во голем број, а често и згрутчување има црвска форма. Подоцна се додаваат проблеми со болката и мокрењето. Крвниот притисок може исто така да се зголеми. Во подоцнежните фази, клиничката слика е слична на онаа забележана кај други онколошки заболувања. Во неа доминира интоксикацијата од рак.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .