Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Повреда на телото: причини, третман, превенција

Повреда на држење на телото е патологија која најчесто има стекнато својство, се изразува со постојано отстапување од природната положба на горниот дел од телото. Повредата не се смета за независен патолошки процес, но во голем број клинички случаи може да се смета за препатолошка состојба.

Не постои значајна разлика помеѓу возраста и полот карактеристики на нарушување, но најчесто се дијагностицира кај деца од предучилишна и во основно образование, што ќе се должи на промена во начинот на живеење - поголемиот дел од времето кое детето го поминува на масата. Кај возрасните, исто така постои промена во положбата - најчесто патологијата е забележана кај луѓе кои поминуваат многу време во седечка положба.

Треба да се напомене дека во последната деценија, бројот на лица со проблем значително се зголемил, но поради општо намалување на физичката активност, сепак, не се исклучени конгениталните фактори за формирање на повреда на држењето на телото.

Дијагностиката се изведува со физички преглед, во некои случаи дополнително може да биде и инструменталната дијагностика. Специфични процедури ќе издадат доктор.

Третманот, како по правило, е од конзервативна природа - е пропишан комплекс на корективни вежби, се препишува масажа за повреда на држењето на телото. Хируршката интервенција не се користи за да се поправат првичните проблеми со држењето на телото. Покрај тоа, специјален коректен корсет може да биде назначен.

Причини за прекршување

Главната причина за нарушување на положбата е долг и систематски престој во истата анатомски погрешна позиција, на пример, неправилно опремено работно место на возрасно лице, неправилно опремени место за студирање на ученик.

Причините за лошата положба кај децата и возрасните се доста разновидни. Често, дефектот настанува одеднаш со неколку етиолошки фактори, што може да ги влоши понатамошните предвидувања.

Чести причини за лош став:

 • постојана тежина носи во една рака;
 • лошо осветлување на работното место, кое го принудува лицето да се чувствува непријатно;
 • непријатно столче и маса;
 • недоволна моторна активност;
 • повреди на мускулно-скелетниот систем, вклучувајќи ги и долните екстремитети;
 • вродени патологии на скелетот;
 • компликации по болести на мускулно-скелетниот систем;
 • фрактури на колкот, долен нога;
 • рахитис ;
 • рамни нозе ;
 • системски или автоимуни болести.

Факторите кои предиспонираат за развој на нарушување вклучуваат намалување на сензитивноста на рецепторот, поради што мозокот не добива навремени сигнали за абнормална позиција на телото.

Многу луѓе не го сфаќаат проблемот сериозно, особено кога аномалија се гледа кај дете. Во повеќето случаи, сето тоа се сведува на фактот дека "детето ќе се навикне да седи правилно" или "тој е толку пријатен". Како резултат на тоа, детето навистина развива навика, но само да седи неточно, што го влошува проблемот.

Последиците од лошото држење на телото може да бидат најнегативни - развој на сериозни болести на 'рбетот, кои предизвикуваат повреда на внатрешните органи. Се чини дека мал проблем предизвикува развој на сериозни патолошки процеси, од кои некои се неповратни.

Класификација

Општоприфатената класификација идентификува такви видови на држење:

 • во антеропостиерна насока, што е отежнето од физиолошките кривини на 'рбетот;
 • во антеропостиерна насока, но со намалување на физиолошките кривини на 'рбетот;
 • офсет постамент во странична насока.

Врз основа на формата на патологија, се разликуваат таквите видови на повреда на држењето на телото:

 • стоп - зголемена кифоза во градите , која е придружена со лумбална лордоза;
 • "Круг назад" - се јавува само зголемување на торакалната кифоза, но не постои лумбална лордоза ;
 • круг назад - се јавува засилување на сите физиолошки кривини на 'рбетот, градниот кош е силно поместен напред, може да има деформитет на долните екстремитети;
 • "Рамен назад" - лумбалната лордоза е силно намалена, градниот кош се движи напред, амортизационите својства на 'рбетот значително се влошуваат;
 • рамно-концизен грб - мазнење на торакалната кифоза, лумбална лордоза може да се зголеми, постојат птеригоидни рамења, деформитет на долните екстремитети;
 • асиметрично држење - левосточената девијација на 'рбетниот столб, рамото и скапулата на едната страна исфрлена.
Видови на пореметувања во држењето

Постојат такви степени на држење:

 • првите - мали неправилности во кривината на 'рбетот;
 • втората е поизразена девијација;
 • третиот - деформација на градите;
 • 4 - тешка деформација.

Најчесто дијагностицирани се:

 • прекршување на држењето во фронталната рамнина;
 • прекршување на држењето во сагитталната рамнина.

Развојот на патологијата во почетната фаза лесно се елиминира со помош на мануелна терапија, се пропишува терапевтска физичка обука. Навремена терапија за вежбање за деца со лош став не само што ја елиминира повредата, туку и го спречува развојот на компликации.

Симптоматологија

Клиничката слика ќе зависи од формата и сериозноста на повредата. Не постои единствена симптоматологија, а таквите патолошки знаци треба да се воведат во општ симптоматски комплекс:

Со текот на времето, моторната функција се влошува, едно лице брзо се заморува дури и со силен напор и физичка активност. Може да бидат присутни општи симптоми:

Во оваа фаза на развој на патолошкиот процес, терапевтската терапија во кршење на држењето повеќе нема да го даде посакуваниот терапевтски ефект.

Дијагностика

Основата на дијагнозата е физички преглед на пациентот. Доколку е потребно, лекарот може да препише КТ, МРИ на 'рбетот, радиографија во неколку проекции.

Третман

Главните терапевтски активности - спроведување на специјални вежби, масажа и носење корсет. Потребно е да го користите коректорот исто колку што лекарот наметнува носење корсет. Продолжената употреба на уредот доведува до мускулна слабост, што доведува до развој на други патолошки процеси.

Третман на нарушувања на дршките кај децата значи само еден комплексен:

 • треба да ги следат сите препораки пропишани од докторот;
 • да организира медицинско правилно работно место и место за ноќен одмор;
 • следете ја исхраната - менито треба да биде избалансирано, а исхраната треба да содржи доволно калциум за возраста на детето.

Вежбите што го нарушуваат држењето на телото кај децата и кај возрасните се избрани од страна на лекар само на индивидуална основа. Тренингот за вежбање ќе биде насочен кон јакнење на мускулите на грбот, стомакот и задникот и одржување на интензивен режим на мотор, но без вчитување на 'рбетот.

Третман на нарушувања на дршките кај децата се подразбира со помош на специјални уреди:

 • пекторални појаси;
 • тораколумбарски коректори.

Употребата на помагала е ефикасна, но само ако пациентот врши вежби за физичка терапија, инаку нема да има соодветен терапевтски ефект. Носејќи го коректорот, според стандардните упатства, се препорачува не повеќе од 4 часа, но прво треба да ги земете во предвид препораките на лекарот што посетува.

Ако пациентот започне со терапија навремено и ги исполнува сите препораки на лекарот, сосема е можно да се елиминира оштетениот став, а развојот на компликации е исклучен.

Превенција

Спречување на лоша држење на телото

Превенција на нарушувања на дршките е да се почитуваат следните правила:

 1. Родителите треба да обезбедат дека детето не носи премногу тежина и правилно го дистрибуира товарот.
 2. Работното место на возрасен или дете треба да биде соодветно опремено - удобен стол, оптимална висина за масата и соодветно осветлување.
 3. Навремен третман на болести на мускулно-скелетниот систем.
 4. Умерена но редовна вежба.

Треба да изврши сет на вежби за превенција. Кои се најдобрите часови за изведување и според која шема, треба да се проверите кај докторот. Ако позицијата на детето или на возрасните, дури и на мали проблеми, треба да се упати до лекар специјалист и да започне со третман.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .