Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Третман на заболување на непцата

Воспалението на непцата е патолошка состојба во која изгледот на непцата, односно ткивото опкружен со забите, е предмет на промена. Особено, таквата промена подразбира црвенило на непцата, промена во нивната карактеристична густина, зголемување на нивната големина, појава на болка и крварење. Во статијата на денешницава ќе ги разгледаме можностите за третман на воспаление на непцата, како и да нагласиме некои од препораките на нивната сметка.

Гуми за џвакање: причини

Причините за воспаление на џвакањето може да се поделат на неколку групи според ефектот:

 • присуството на плакета, која со текот на времето се трансформира во забен камен;
 • недостаток на минерали и витамини (калциум, калиум);
 • присуство на микротраума во непцата;
 • присуство на лоши навики;
 • наследност;
 • присуство на болести на гастроинтестиналниот тракт и кардиоваскуларниот систем;
 • слаб квалитет на забни круни и пломби;
 • дијабетес мелитус;
 • тековни хормонални промени;
 • употребата на одредени лекови (вклучувајќи и антидепресиви и назални капки);
 • инфекции;
 • премногу активен животен стил.

Под одредена група на ризици постојат и жени чие воспаление на џвакање е предизвикано од менструален циклус карактеризиран со одредена раѓаемост и отекување на непцата, како и жени кои користат орални контрацептиви. Бременоста, особено кога станува збор за последните две тримесечја, исто така може да биде придружена со крварење и отекување на непцата. Воспалението на непцата во текот на бременоста бара посебен пристап во третманот, бидејќи нејзината прогресија може да предизвика предвремено раѓање, како и да се одреди за детето соодветен ризик од раѓање со дефицит на тежината.

Воспалението на џвакањето може да се манифестира во три главни форми, на тој начин идентификување на болести како што се гингивитис и пародонтална болест, како и периодонтити, чиј последен е најсериозен во обемот на последиците. Значи, со пародонтална болест постои значителен ризик од губење на забите, што е предизвикано од проширувањето на непцата до позадината на вистинското воспаление.

Во чести случаи, воспаление на непцата се јавува во комбинација со други подеднакво непријатни симптоми, а тоа е лош здив предизвикан, од своја страна, преку изложување на бактерии, олабавување на забите и крварење.

Воспалението во гингивит или периодонтити често се манифестира во генерализирана форма, влијаејќи на повеќето заби. Воспалението има ограничена природа, главно во случаи кога тоа беше предизвикано од изложеност поради превиткан раб на круната или полнење, како и при формирање на циста во врвот на забот, што, соодветно, го одредува воспалителниот процес кој ги зафаќа 1-2 забите.

Структура на заби

Да се ​​вратиме на наведените болести. Парадоontалната болест, на пример, е наједноставна во однос на природата на лезијата на воспалението, што е причината зошто СЗО во основа не го смета за болест. Пародонтозата се развива поради недоволно оптоварување на апаратот за џвакање, во овој случај не е потребна терапија со лекови, наместо тоа, ова обезбедува неопходна дополнителна физичка активност (како што е јасно, ориентирана за делување директно на непцата и на забите). Со цел да се избегне периодонтална болест, храна со цврст тип треба да биде вклучена во исхраната, особено овошје, зеленчук, ореви и сл. Поради тоа, ќе се обезбеди потребната гимнастика за устата, во исто време самиот организам ќе ги добие хранливите состојки што им се потребни.

Следна причина за воспаление во нашата листа е гингивит. Оваа болест е предизвикана од воспаление на непцата, кои се јавуваат во комбинација со нивниот оток, крварење, подложност на повреда, како и појава на непријатен мирис од устата. Со гингивит, можеме да зборуваме за создавање на предуслови за развој на многу посериозна болест, која е периодонтитис. Периодонтитот, пак, подразбира брзо прогресивен воспалителен процес кој влијае на забни ткива, коски и гуми за џвакање. Во занемарена форма, болеста не само што предизвикува олабавување на забите, туку и нивна последователна загуба.

Гуми за џвакање во периодонтитис и гингивитис

Гингивитис: третман

Најчесто дијагностициран е гингивитис, бидејќи во почетната фаза на инфламаторниот процес, пациентите, како по правило, ги игнорираат не премногу вознемирувачките манифестации на болеста, што, исто така, служи како болест и не делува во согласност со постојната класификација на СЗО, тоа е пародонтот. Гингивитис може да се манифестира во три главни форми, акутни, хронични или повторливи. Како главни причини за нејзиното појавување, се смета недостатокот на хигиена на усната шуплина, како и присуството на одредени болести со оштетување на поединечните системи или органи во телото.

Третман на гингивит кај гингивит е да се земат предвид карактеристиките на појавата на болеста и врз основа на неговата специфична форма. Разгледајте ги главните опции за состојби кои предизвикуваат гингивитис и третман за секоја од овие опции.

 • Гингивит предизвикан од тековните хормонални нерамнотежи

Во овој случај, гингивитот е поврзан со пубертетот на адолесцентите, како и со бременоста кај жените. Како што е јасно, станува збор за хормонална промена на телото, специјален медицински третман не е потребен тука. Во меѓувреме, постојат некои препораки, тие се како што следува:

 • обезбедување соодветна орална хигиена;
 • зајакнување на отпорноста на телото поради употребата на витамин Ц, екстракт врз основа на семе од грејпфрут, коензим Q10;
 • отстранување на механички метод на изложеност или метод на изложување на ултразвук на забен камен (доколку е потребно) со последователно назначување санитарно-хигиенски третман во комбинација со употреба на тонични препарати.

 • Гингивитис, предизвикан од низок имунитет

Во чести случаи, под влијание на овој фактор се развива gingivitis. Наспроти позадината на влијанието на таков предиспонирачки фактор, третманот на гингивит е фокусиран на спроведување на мерки за зголемување на заштитните функции кои обично се својствени за телото. Ова, пак, ги дефинира следните принципи во терапијата:

 • употребата на имуномодулатори, имуномодулатори - поради овие лекови постои можност за зголемување на фагоцитната активност, односно зајакнување на процесот со кој имунолошките клетки на телото правилно ги зафаќаат патогените, потоа ги неутрализираат;
 • употреба на антибиотици за елиминирање на секундарните инфекции;
 • отстранување на забен камен со соодветни методи на изложеност;
 • испирање со употреба на антисептички препарати (водороден пероксид, хлорхексидин, итн.);
 • употреба на зајакнување лекови за лекови (тинктура на Елеутерококус, витамини од групите Б и Ц).

 • Гингивитис, предизвикан од хронична иритација на усната шуплина и нејзините ткива

Многу често се случува воспаление на непцата да се открие дури и во такви случаи, кога состојбата на телото како целина може да се дефинира како нормална, без забен камен на забите. Во меѓувреме, испитувањето во оваа варијанта на детекција на воспалителниот процес го одредува присуството на фактори кои дејствуваат како причина за истовремена хронична иритација, на која му се дава особено на мукозната мембрана на усната шуплина. Како такви фактори се разгледуваат закривени заби, испакнати пломби, присуство на мудрост заби, како и неправилно изработена протетика.

Во однос на проблемот со третманот, со гингивитис, тој е фокусиран на намалување или целосно елиминирање на оние фактори кои предизвикуваат повреда на усната шуплина и нејзините мукозни мембрани, како и повреда на непцата. Ова се постигнува преку спроведување на следните мерки:

 • корекција на инсталираната заптивка со истовремено отстранување на надвиснати или заострени рабови; ако е невозможно да се спроведе оваа мерка (самата корекција), печатот се отстранува и потоа се заменува со нов;
 • корекција на веќе инсталирани протези, доколку е потребно, вградување на нови;
 • корекција на заоблени заби (или заб);
 • во ситуација кога гингивитот предизвика ерупција на "забот на мудроста", испирањето на устата се обезбедува со помош на раствор базиран на сода за печење, сода може да се замени со мудрена лушпа; тешките случаи ја одредуваат потребата за хируршка интервенција, во која гума за џвакање се отвара на таков начин што оваа интервенција ќе го олесни ерупцијата на забот;
 • употреба на средства за зајакнување, витаминска терапија, употреба на антисептички лекови во комбинација со ортодонтски или хируршки третман.

 • Гингивитис предизвикан од честа болест

Во присуство на болест, пациентите често развиваат гингивитис паралелно. Може да се предизвика како нарушувања кои произлегуваат во работата на внатрешните органи поради главниот тип на болеста, како и со употребата на терапија со лекови, во рамките на која се користат антибактериски лекови. Ова се должи на фактот дека поради долготрајната употреба на антибиотици, микрофлората на усната шуплина е нарушена, што го зголемува ризикот од последователни инфекции и развојот на воспалителниот процес.

Во овој случај, третманот на гингивитис се базира на следните принципи на изложеност:

 • терапија, поради влијанието што ја обезбедува можноста за лекување на основната болест, која предизвикала гингивитис;
 • испирање на устата со антисептички препарати;
 • употребата на имунолошките препарати, поради влијанието што ја зголемува вкупната отпорност на телото, како и употребата на лактобацили, поради што исто така се постигнува можноста за нормализација на состојбата на микрофлората во усната шуплина;
 • витаминска терапија, терапија со употреба на диететски додатоци;
 • темелна орална хигиена;
 • испирање на устата со антисептици;
 • организација на контрола врз општата здравствена состојба во релевантните области, во однос на двете мерки од страна на стоматологот и мерки од страна на лекарот што посетува.

 • Гингивитис, предизвикан од патоген

Гингивитис, чиј развој е предизвикан од процеси со инфективно-воспалителна скала, се третира, пред сè, со прелиминарно определување на специфичен инфективен агенс. Како основа за третман, следните принципи го водат:

 • употребата на антифунгални лекови или антибиотици (утврдени со специфичната опција заснована на специфичниот тип на инфекција што предизвика појава на болеста);
 • сметководство и спроведување на општ тип на препораки во врска со орална хигиена, испирање со употреба на антисептички препарати.

 • Хируршки третман на гингивитис

Некои опции за манифестација на оваа болест ја одредуваат потребата од сериозна хируршка интервенција, која, пак, може да вклучува две главни опции за изложеност, и тоа:

 • затворена киретажа - процедура која се состои од елиминација на забен камен преку употреба на специјални алатки (кирети, куки, итн.);
 • отворена киретажа е постапка која се спроведува во случај на неможност за отстранување на забен камен поради неговата концентрација во длабочината на пародонтот и се состои од инцизија на непцата, што потоа овозможува да се отстрани забен камен без пречки.

 • Третман на гингивитис народни лекови

Во секој случај, методите од овој тип не се сметаат за основа, и единственото нешто што може да го користат народните лекови во третманот на гингивит е мерка на комплементарна скала на изложеност. Во меѓувреме, тоа не значи дека традиционалните методи на третман не се ефективни, сосема спротивно. Бидејќи опциите за влијанието на традиционалната медицина го распределуваат исплакувањето на устата со користење на decoctions врз основа на медицински календула, мудрец, аптека камилица, мајчина душица, равнец и други билки. Со нивна помош, можно е да се постигне отстранување на акутната форма на воспаление.

Фармацевтски препарати за елиминирање на воспалението

Враќајќи се на општото размислување за воспаление на непцата, забележуваме дека појавата на првите симптоми, што укажува на нејзината релевантност, бара итен третман на заболекар. Со навремено лекување на лекар не само што може брзо да се елиминира непријатност и непријатност поврзана со воспалителниот процес, туку и да се заштитат од прогресијата и влошувањето.

Воспалителниот процес, како што читателот веќе можеше да го разбере од претходното разгледување на принципите на лекување, е да се елиминира плакот и забен камен, да се отстрани самиот воспалителен процес, како и да се отстранат факторите кои ги наметнаа овие мерки. Првите знаци кои укажуваат на воспаление на непцата може да се елиминираат со обезбедување правилно и темелно чистење на забите, што може да се надополни со употреба на забен конец.

Во однос на спецификите за претходна терапија, претходен третман на лекар и употреба на соодветни фармацевтски лекови, тогаш може да се смета за, на пример, употреба на специјални пасти за заби. На пример, тоа може да биде паста за заби од сензодин, раствор Полиминерал, Пародиум гел (наменет за осетливи непцата), екстракт заснован на витаон масло и други. За истовремена болка, можете да изберете лекови кои сигурно им се познати на читателот. Особено, тоа е аналгин, темпалгин, парацетамол. За отстранување на примарно воспаление и за анестезија, може да се користат лекови како што се Ефералган, Панадол или обичен аспирин (ацетилсалицилна киселина). За да ја исплакнете устата, можете да употребувате лекови како што се раствор од калиум перманганат, хлорхексидин, мирамистин или фурацилин. Подготовките со посериозен ефект можат да се користат само со претходна консултација со лекар на сметка, особено ова се однесува на лековите Кетанов, Тавегил, Ципрофлоксацин итн.

Болест на непцата: Антибиотски третман

Антибиотиците се посебна ставка во третманот на воспаление на непцата, а предметот предизвикува доволен степен на анксиозност кај пациентите. Интересот особено го поставува прашањето дали да земаат антибиотици во третманот на воспаление на непцата и дали да користат таблети како целина. Одговорот во овој случај е позитивен, згора на тоа, занемарените форми на воспалителниот процес практично можат да ја применат антибиотиците, бидејќи во оваа верзија се развива општата интоксикација, а тоа е антибиотици кои можат да го решат проблемот. Друго прашање во изборот на одредена дрога. Тука е важно да се фокусира вниманието на читателот на фактот дека не е исклучително препорачливо да се препишете себеси антибиотици, бидејќи тоа може да доведе до сериозни последици. Соодветно на тоа, антибиотиците за воспаление на непцата се земаат само врз основа на специфична подготовка посебно дадена од присутниот стоматолог.

Антибиотиците во третманот на воспаление може да се користат и во форма на таблети и во форма на раствор, гел или капсули. Антибиотиците во апчиња се препишуваат главно за тековниот пародонтитис, вклучувајќи и други занемарени форми на воспалителниот процес. Антибиотиците, произведени во вид на антисептички раствори, се користат за чистење на усната шуплина од вишокот бактерии, што се прави по чистењето на забите. Повторно, враќајќи се на независниот избор на антибиотик во третманот, важно е да се има на ум дека повеќето од нив имаат доста изразени несакани ефекти, доколку тие се злоупотребени (како, навистина, ако не се во ред), тие ќе се манифестираат доволно брзо. Најмалку, меѓу нив, може да се разгледаат гастроинтестинални нарушувања, дисбактериоза, дијареа, развој на алергиски реакции и други манифестации.

Антибиотски инјекции во непцата

Исто така би сакал да се задржам на овој метод на третман подетално. Во странски земји таквите инјекции не се користат во принцип поради огромната штета од нивните ефекти, додека кај нас антибиотските инјекции се метод кој е доста чест за одреден временски период, па дури и во некои случаи исто така се користи.

При разгледувањето на ова прашање, важно е да се напомене дека ако вашата посета на клиниката на соодветниот специјалист е понудена со инјекции со употреба на антибиотици, веднаш треба да ја оставите и да побарате уште еден специјалист. Видливиот ефект на ваквиот третман навистина одредува некои позитивни аспекти поради неговата имплементација, што се манифестира во намалување на болката и крварењето, при намалување на непцата. Сепак, позитивната страна на овој "третман" завршува таму. Дело в том, что после укола антибиотика в костной ткани и в десневых тканях его концентрация достигает значительного уровня, из-за чего в один момент (а не постепенным образом) разрушается значительное количество микроорганизмов патогенной микрофлоры. Это, в свою очередь, сопровождается выбросом токсинов и медиаторов воспаления (цитокинов), за счет которых развивается воспаление. При такой картине одномоментного выброса цитокинов и токсинов в тканях периодонта (соединительная ткань между костной тканью и зубом) начинают формироваться множественные очаги омертвения. Таким образом, уколы антибиотиков устраняют видимые проявления воспаления, но способствуя при этом более глубокому и серьезному поражению «излечиваемой» области, что впоследствии обусловит повышенную подвижность зубов, причем провоцируемую уже не воспалительным процессом, а крайним уменьшением площади крепления к кости корня зуба. Подвижность в таком случае становится необратимой по характеру собственного проявления.

Подытожим, что инъекции антибиотиков в десны – метод, применяемый лишь на территории России и стран СНГ, и метод, который не только не оправдывает себя, но и обуславливает ряд серьезных проблем. Антибиотики в виде инъекций могут быть использованы лишь для внутримышечного их введения. И, наконец, важно учитывать и то, что даже антибиотики являются вспомогательным методом лечения по части снятия воспаления, основное лечение должно производиться в кабинете врача.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .