Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Радон бањи: она што е корисно, како и каде да се земе

Радон бањите - еден од најпопуларните методи за лекување на разни видови на болести, се базира на употребата на радиоактивна вода и воздух, кој е збогатен со инертен гас. Овој метод на лекување има индикации и контраиндикации, затоа е можно да се третира со радонски бањи само како што е пропишано од лекар.

Радонските бањи, придобивките и штетите од кои добро ги проучуваат клиничарите, се наоѓаат не само во здравствените установи од санаториуми. Природни извори може да се најдат во региони како што се: Алтај, Крим, Пјагигорск. Лекарите веруваат дека таквите извори се многу покорисни отколку вештачки, но донесувањето на процедурите мора да се координира со докторот.

Видови на бањи

Врз основа на концентрацијата на гас во вода, овие типови на бањи се разликуваат:

 • низок радон - содржи од 1 до 10 nKi / l;
 • силен радон - 120-200 nKi / l.

Постојат:

 • суви радони бањи;
 • влажни бањи од радон.

И покрај каков тип на извор зборуваме, нивното дејство е исто: радиоактивниот елемент се распаѓа, започнува создавањето на алфа-честички, што резултира со јонизација на вода и протеински молекули, а тоа води до формирање токсични хидропероксиди. Така, се појавуваат автоантитела.

Се синтетизираат имуноглобулини, неутрални протеази и други активни биолошки соединенија. Во текот на ваква бања, безбедното количество на радон навлегува во телото преку кожата, што доведува до активирање на биолошки активни супстанции и одредени рецептори.

Подобро е да не се практикуваат такви методи на лекување дома, бидејќи количината гас во водата мора внимателно да се контролира. Преголемата количина на радон доведува до зрачење, а тоа се заканува со развој на сериозни компликации.

Радон бањи

Индикации за

Индикации за употреба на третман со постапки за радон во вода се следните:

Радонските бањи во гинекологија се користат многу често. За жените, ако не постои предиспозиција за рак, ова може да биде доста ефикасен метод на терапија.

Контраиндикации за употреба

Контраиндикации за радонни бањи се како што следува:

 • Радон бањи во миома на матката - може да бидат контраиндицирани, бидејќи изложеноста на радон води кон влошување на патолошкиот процес;
 • зрачење болест во која било фаза на развој - ова важи и за оние лица чија активност е поврзана со јонизирачко зрачење;
 • епилепсија ;
 • тешки психијатриски болести;
 • нестабилна ангина;
 • акутна срцева слабост на вториот степен и погоре;
 • тумори од било кој тип;
 • гнојни заболувања на кожата;
 • намалување на нивото на леукоцити;
 • акутни инфламаторни заболувања;
 • туберкулоза ;
 • васкуларна дистонија .

Радон бањи треба да се преземат строго како што е пропишано од страна на лекар - само-третман може да биде исклучително опасно за здравјето.

Подготовка за употреба

Бањите ќе бидат корисни само ако се направени правилно. Треба да се земат предвид следните препораки:

 • пред постапката да не пуши, алкохолот треба да биде исклучен;
 • не можете да ја преземете постапката на целосен стомак - подобро е ако последната употреба на храна ќе биде еден час пред да се бањате;
 • пред да земете бања треба да го испразните мочниот меур и цревата;
 • откако постапката не може да биде подложена на силен физички напор;
 • ако е наведено капење за лекување на кардиоваскуларни болести, водата треба да стигне само до папокот;
 • просечното времетраење на постапката е 20 минути;
 • бројот на сесиите го одредува лекар индивидуално, најчесто се потребни околу 12 сесии.

Третманот со радонни бањи може да се врши на следниов начин:

 • чести - со целосна потопување на телото;
 • локални - мали коморни фонтови;
 • комбинираните радони бањи може да се комбинираат со други видови третмани со вода;
 • подводна масажа за туширање.

Како по правило, санаториумите со радонни бањи практикуваат неколку процедури.

Овој метод на лекување е доста популарен бидејќи има одличен терапевтски ефект. Во некои случаи, но строго како што е пропишано од лекар, дури и децата можат да го препишат. Само-третманот е исклучен, бидејќи тажни последици се можни.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .