Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Како да го вратите слухот со сензоневрален губиток на слухот

Нормалниот слух игра огромна улога во процесот на комуникација. Тоа е со нејзина помош дека ние го согледуваме човечкиот говор, а во раното детство учиме самите да го поседуваме. Меѓутоа, неодамна, експертите забележаа глобална загуба на слухот.

Особено е забележливо кај популацијата на индустријализираните земји. Затоа бројот на луѓе кои се загрижени за тоа како да се врати слухот постојано расте.

Во случаи кога станува збор за тешка невросензитивна губење на слухот или целосна глувост, само еден метод може да помогне денес - кохлеарна имплантација. Ги комбинира најновите достигнувања на хирургија, отоларингологија и медицински инструменти.

Кохлеарниот имплант: важни состојки

Кохлеарниот имплант се состои од два главни дела. Надворешноста личи на слушно помагало по изглед, но не само што ги фаќа и засилува акустичните осцилации, туку и ги анализира. Специјалната програма потоа ги кодира добиените информации и ја пренесува понатаму - на приемникот-стимулатор.

Овој уред е ставен под кожата во ушниот дел. Го остава долга и многу тенка електрода, која преку кохлеата (дел од внатрешното уво каде се наоѓаат нервните рецептори) го стимулира аудитивниот нерв. Благодарение на ова, можно е да се врати нормалното снабдување со електрични сигнали до саканиот дел од мозокот на пациентот.

Фази на пред- и постоперативни третмани

Во меѓувреме, имплантацијата на имплантатот е само една од фазите на третманот, иако понекогаш се смета за најважна. Неопходно е објективно да се процени состојбата на органот за слушање на кандидатот за операцијата: таа е директно зависна од нејзините изгледи.

Дијагностика вклучува збир на студии:

  • томографија;
  • аудиометрија;
  • психолошки тестови.

Вторите се важни за да се проценат говорот и комуникациските вештини на пациентот, како и неговата општа мотивација. Ако е слаб, операцијата го губи своето значење: сама по себе, не може да ја врати способноста да се слушне.

За ова ќе биде потребна долгорочна рехабилитација, која вклучува серија сесии за поставување и часови со аудиолог, а ако е потребно и со логопед. Само во овој случај ќе биде можно да се компензира заостанувањето во развојот на говорот, што неизбежно е забележано кај деца родени глуви или неспособни да слушнат во првата година од животот. Возрасните пациенти со т.н. постлингвална глувост во оваа смисла имаат полесна ситуација: нивните аудитивни вештини и говор брзо се опорават.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .