Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алергиски третман

Многумина од нас, во една или друга скала, се алергични. Покрај тоа, алергијата е почеста отколку што може да изгледа, а во последниве децении, зголемувањето на инциденцата на тоа постојано се зголемува. Денес ќе се фокусираме на карактеристиките на оваа болест, како и на принципите кои можат да се користат во третманот на алергии или, поточно, во ублажување на симптомите на оваа болест. Особеноста на ова ограничување на скалата на влијанието врз телото е дека нема лек како такво.

Борбата против алергии за да се ублажат симптомите поврзани со него, е да влијае само на два главни начини, бидејќи се смета за употреба на одредени лекови и вакцинација. За почеток, пред да се префрлиме на одреден ефект, да се задржиме на оние карактеристики кои се релевантни за алергија воопшто.

Причини за алергии

Како директна причина, кога се изложени на алергии, дејствуваат алергени, под нив се подразбира овој вид на супстанција (главно протеинска природа), која, ако вистинската сензитивност на организмот кон нив, предизвикува изразена реакција. Поради природата на оваа реакција, се нарушени органите и ткивата на телото.

Алергените може да бидат условно дефинирани во две главни групи во согласност со условите на изложеност, овие се екзоалергени (оние алергени, чие влијание произлегува од надворешната средина) и ендоалергени (алергени произведени во самиот орган). Најзначајниот карактер во развојот на алергијата кај децата, на пример, во овој преглед се незаразни екзоалергени, кои, пак, може да се редуцираат на голем број специфични групи. Значи, ова се екзоалергени за домаќинство (овде доминантната позиција е доделена на обична прашина за домаќинство), ексоалергени полен (односно полен), екзоалергени од храна (алергени од растително и животинско потекло), хемиски и епидермални алергени. Што се однесува до спротивната форма, односно, инфективните екзоалергени, габични, вирусни и бактериски алергени се сметаат за такви.

Во меѓувреме, развојот на алергиска болест не предизвикува само самиот алерген, туку и одредени поврзани фактори, кои во овој случај се предиспонирани. Особено, ова е наследна предиспозиција, која се состои од карактеристики карактеристични за имунолошкиот систем, особености на невроендокрините карактеристики на организмот, како и особеностите на влијанието на надворешното опкружување.

Третман на алергиски болести

Пристапот кон третманот на таквите болести сигурно треба да биде комплексен, и затоа треба да се состои од неколку нивоа на изложеност. Овие чекори се состојат од следново:

  • терапевтски и превентивни мерки;
  • преземање мерки за запирање (отстранување) на акутниот тип на процес;
  • мерки на основна терапија.

Како фундаментален аспект на третманот, како, всушност, спречувањето на секаков вид на алергиска болест, е отстранување на алергенот што го зафаќа телото на пациентот. Ова подразбира преземање на мерки за веднаш да се запре вистинскиот контакт помеѓу пациентот и алергенот, наспроти позадината на која се развива алергиска реакција. Веќе по спектарот на алергени со каузално значајна врска со реакцијата се случи, без оглед на алергиската болест во која се реализира соодветниот ефект (конјунктивитис, ринитис, атопичен дерматитис, итн.), Важно е да се направи последователна максимална елиминација на повторените пациентот контакти со нив. Поради почитување на одредени препораки во врска со елиминацијата на алергените, бројот на овие лекови од алергии, кои се администрирани од страна на пациентите, како и прогнозата за оваа болест и квалитетот на животот во секој конкретен случај, е огромна.

Мерките насочени кон намалување на дозата на алергени, не се само главниот и најефикасниот метод во третманот на алергиите, туку исто така го исклучуваат присуството на ограничувања на возраста или контраиндикации, кои до одреден степен се дефинирани за било кој тип на лекови.

Во третманот на алергии на прашината во домаќинството, во третманот на полиноза, итн. се применува метод за пречистување на воздухот, кој се произведува од специјални прочистувачи на воздух кои обезбедуваат нејзино филтрирање од алергени. Во однос на третманот со лекови, по својата природа е доста ограничен. Повторно, со оглед на тоа што долгото барање на соодветен метод за третирање на алергии во однос на ефикасноста од нивната употреба не станало решение за постигнување очигледен резултат, останува да се препознае дека, како што првично беше забележано од нас, модерната медицина во сегашната фаза на нејзиниот развој Не можев целосно да ја разберам суштината на оваа болест. Со оглед на тоа, особеностите на процесот што ја придружува неговата појава не се целосно обелоденети и, според тоа, не се дефинирани сите моменти кои играат решавачка улога во нејзиниот развој. Означете ги главните опции кои во моментов се спроведуваат во третманот на оваа болест.

  • Имунотерапија;
  • Терапија со лекови;
  • Анафилактичен шок;
  • Алтернативни мерки на терапија.

Имунотерапија како третман за алергии

Имунотерапијата врз основа на одредени префинетости се базира на две насоки во сопствената имплементација, особено тоа е прашање на десензибилизација и десензибилизација, но последната опција е малку неточна, а потоа ќе објасниме зошто.

Десензитизацијата е употребата на мерки чија цел е да се обезбеди состојбата на пациентот со намалена чувствителност кон алергенот преку употреба на посебен сет на мерки за постигнување на овој резултат-ориентиран. Што се однесува до десензитизацијата, при дешифрирањето на оваа дефиниција, се подразбира целосна елиминација на таквата чувствителност, што би значело можност целосно да се елиминира одговорот на телото на алергенот, и тоа, како што веќе утврдивме, во моментов не е можно.

Десензитизацијата може да биде специфична или неспецифична. Посебна десензитација е дека алерген се инјектира во пациентот, предизвикувајќи болест со реакција што е релевантна за него, додека дозите на неговата администрација постепено се зголемуваат. Така, се постигнуваат одредени промени во реалната реактивност на организмот на неговата адреса, како и нормализацијата на метаболизмот и невроендокриниот систем. Обезбедувањето на можноста за такво влијание, како што може да се претпостави читателот, се постигнува со прво идентификување на специфичен алерген (во некои состојби на болеста - група алергени) што ја предизвикало болеста. За да се направи ова, се спроведува историја на медицинска историја (историја), се спроведуваат провокативни и алергиски тестови.

Што се однесува до неспецифичната десензибилизација, таа се постигнува со промена на реактивноста на телото во комбинација со условите за инхибиција на дејствувачкиот алерген, што особено е можно кога земате калциум, аскорбинска киселина и салицилна киселина, администрација на плазма, хистаглобулин и други лекови. Исто така, за да се постигне оваа форма на десензибилизација може да се користат разновидни UHF процедури за физиотерапија, електрофореза, микробранова терапија, УВ зрачење итн. Како дополнителни мерки во овој случај се сметаат за спортска и физичка терапија, санитарни и одморални третмани.

Како друга форма, применлива во имунотерапија, интравенозни инјекции, вклучувајќи и моноклонални антитела (анти-lgE), се изолирани. Со нивна помош, слободниот lgE е поврзан со lgE концентриран на површината на Б-лимфоцитите, поради што, за возврат, е предизвикана сигнал за последователно уништување на lgE. Со lgE се подразбира имуноглобулин Е, неговата главна функција е да обезбеди заштита на надворешните мукозни мембрани во човечкото тело во телото поради активација на акутната форма на воспалителниот одговор во локалната скала на ефекторните клетки и плазма факторите. Потоа, токму заради lgE (поточно, поради неговата вкупна содржина во серумот) се дијагностицираат атопични алергиски реакции.

Сега назад кон процесот започна во преглед. Моноклоналните антитела во него не се врзуваат за lgE, фиксирани во површината на мастоцитите и базофилите со користење на Fc рецептори. Доколку таквата врска е дозволена како опција, тоа би била причина за развој на алергиска реакција. Овие инјекции се прават редовно, постепено зголемување на дозата.

Имунотерапијата во периодот од првите неколку месеци бара соодветен мониторинг, бидејќи два пати неделно е наведен за посета на лекар. Зголемување на дозата на инјектирање се случува додека не се утврди соодветна доза на лекот. Доколку инјекциите обезбедат можност за добивање на саканиот резултат, лекарот го посетува пациентот во интервали од две до четири недели во период од неколку години. Симптомите на алергија во овој период ќе се појават со помалку фреквенција и во послаба форма, што, соодветно, ќе им овозможи да бидат сведени на минимум, или дури целосно да се елиминираат во одредени ситуации.

Овој метод, покрај овие карактеристики во однос на ефикасноста, има уште една функција, но не толку позитивна. Особено, станува збор за ризик од развој на анафилактичен шок (алергиска реакција која произлегува од повторената администрација на алергенот и веднаш се развива, придружена со зголемена чувствителност од телото и голем број на различни симптоми, вклучувајќи и краток здив, димноста на свеста, немир, чешање на кожата, гадење повраќање, абдоминална болка итн.). Така, третманот за инјектирање може да се сумира дека е препорачливо само ако периодот на ремисија на болеста е релевантен и само под контрола на алергологот.

Лекови терапија во третманот на алергии

Одредени лекови кои се должат на карактеристиките на сопствените ефекти може да имаат блокирање на алергиските медијатори, со што се спречува процесот на активирање на клетките, како и процесот на дегранулација. Меѓу лековите на оваа акција се антихистамините, теофилинот, епинефрин (исто така познат како адреналин), кортизон, натриум хромогликат. Овие опции помагаат да се намалат оние манифестации кои се релевантни за алергиите, но тие не се користат за долгорочен третман. Во исто време, таквите лекови може да се користат како мерка за прва помош која ја бараат пациентите со анафилакса. Со оглед на оваа карактеристика, во случај на преосетливост кон ореви, каснување од инсекти и ефекти од други специфични фактори, таквите пациенти, како по правило, секогаш носат шприц со единечна доза на лекот (адреналин).

Да застанеме посебно на антихистаминици (антихистаминици). Многу години активно се користат во медицината за отстранување на симптомите на алергии. Ослободувањето на антихистаминици се прави во различни форми - тоа се течности, таблети, капки за очи, назални спрејови. Антихистаминските капки за очите, на пример, помагаат во ублажување на симптомите на алергии кои директно влијаат на очите, соодветно, црвени очи и чешање може да се елиминираат како главни манифестации. Употребата на назални спрејови дава можност да се елиминираат симптомите на алергија, што се манифестира и во одредена сезона (сезонска алергија) и во текот на целата година.

Многу пациенти се интересираат за тоа како функционира антихистаминот, па затоа, накратко, ќе ги откриеме карактеристиките на нејзиниот ефект. Во ситуација во која еден алерген е изложен на алерген (на пример, полен, прашина), имунолошкиот систем започнува да дејствува соодветно, односно да ги покаже тие реакции кои се насочени директно кон борбата против неа. Хистаминот започнува да се продуцира од акутните клетки, кога се поврзува со крвните садови (особено со нивните рецептори), а второто се зголемува. Покрај тоа, хистамин може да предизвика реакција која влијае на другите рецептори, поради што се јавува нивна последователна црвенило, тие се отекуваат, се јавува чешање, се јавуваат промени во тајната. Поради влијанието на антихистаминските лекови, можно е да се спречат наведените симптоми, истовремени реакции кои се јавуваат кога се во контакт со алергенот.

Во некои случаи, лекувањето на алергиски болести се прави со мали дози на хистамин, поради што, како што се очекувало, телото на пациентот ќе развие отпорност кон него, поради тоа, за возврат, ќе се намали чувствителноста на појава на алергиски реакции кога се изложени на алергени. Дозирањето на хистамин исто така се изведува на индивидуална основа, во рамките на која тие се отфрлаат од резултатите од тестот за инхибиција во природниот процес на миграција на леукоцити во комбинација со медицински препарати.

Анафилактичен шок во третманот на алергии

Анафилактичниот шок, делувајќи како компликација на специфична десензитизација, е редок, но во исто време и тежок. Првите симптоми на анафилактичен шок бараат прва помош, за која пациентот се поставува на креветот, по што адреналинот / антихистаминските препарати се даваат субкутано, а интрамускулно - хидрокортизон или преднизон. Исто така, обезбедува вдишување на кислород, исто така, може да ставите рампа за греење кај нозете.

Во принцип, анафилактичниот шок, исто така, може да се смета како специфична опција за третман на алергии. Така, се забележува дека во некои случаи, откако пациентот се пренесува од анафилактичен шок, се случува симптомите на алергија или да се намалат (во интензитет и фреквенција на манифестација) или да исчезнат заедно. Според одредени извори, постојат информации дека алергијата како дијагноза може да исчезне целосно по анафилактичен шок (врз основа на практични примери).

Во меѓувреме, со оглед на тоа што алергијата сеуште има способност да се манифестира повторно по некое време, вклучувајќи го и фактот дека може да трае неопределено време, често поставувањето на специфичен алерген станува погрешно. Врз основа на сите студии, може да се разликува само корелација на интеракцијата со веројатни алергени и реалната појава на алергиска реакција, што за нив не ја утврдува соодветноста на причинската врска. Така, за да резимираме, во моментов нема официјални докази во врска со можноста за отстранување на алергии преку претходниот трансфер на анафилактичен шок.

Алтернативни мерки во третманот на алергии

Сметајќи дека алергијата е хронична болест, а не краткорочна, како и фактот дека не е придружена со претходна инфекција, методите на оваа точка на третман се одредуваат врз основа на нивната способност да имаат долгорочни ефекти. Најголема ефикасност во оваа насока лежи во промените кои се однесуваат на начинот на живот на пациентот, во промените во условите на животната средина, во напуштањето на лошите навики во корист на отстранување на алергените кои влијаат и во следењето на конкретни препораки поврзани со ова прашање. Она што е извонредно, во такво попишување, најголемо значење се одредува токму за потребата да се прилагоди начинот на живот на пациентот, како и навиките, додека условите за животната средина, соодветно, се доделуваат секундарно значење.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .