Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Третман на женски алкохолизам

Женскиот алкохолизам е резултат на голем број различни причини, а тие, пак, се тесно испреплетени со причините за машкиот алкохолизам, што дава основа, генерално, да стави знак за еднаквост помеѓу преципитирачките фактори. Во меѓувреме, женскиот алкохолизам во оваа споредба е една многу важна карактеристична карактеристика. Денешната статија е за тоа каква е оваа разлика, за фазите на алкохолизам и за особеностите на третманот кај жените.

Причини за женскиот алкохолизам

Враќајќи се на она што го започнавме, забележуваме дека горенаведената разлика меѓу женскиот алкохолизам и машкиот алкохолизам лежи во фактот дека нејзината основа за жените е емоционално-психолошки, која ги одредува неговите карактеристики. Кога дури и мала количина алкохол влегува во нашето тело (и ако зборуваме пообјективно, а потоа во нашиот мозок), се открива соодветен ефект, што особено влијае на системот на невротрансмитери. Наспроти ова, пиењето алкохол е придружено со еуфорија, релаксација и општ мир. Во огромното мнозинство на случаи, претходно споменатите особености на изложеноста предизвикуваат желба да се користат овие посебни средства за одвлекување од проблеми и за релаксација. Со оглед на фактот дека жените се пофлексибилни психолошки, се определува нивната способност вешто да се балансира помеѓу состојбите на активирање на мозокот поради алкохол и угнетување, што особено се однесува на дози кои се конзумираат.

Во причините против кои се развива женскиот алкохолизам, може да се направи сеопфатна генерализација во две главни категории за сите фактори кои дејствуваат како нивна основа, особено овие се психолошки и физички причини. Да се ​​задржиме на овие опции.

 • Психолошки причини:
  • Предиспозиција на жените на емоционално ниво за решавање на проблеми поврзани со состојбата на позадината на стресот без вклучување на аутсајдери. Овде, особено, може да се разгледа практично вообичаен начин на ослободување на стресот преку "средби" со пријателите, кои, пак, се речиси традиционално придружени со пиење алкохол (одење на лекар, како што знаете, е исклучено, проблемот на еден или друг ред е решен на одредено општествено ниво ).
  • Зголемено ниво на стрес оптоварување, кое воопшто во одредени услови или други паѓа врз женското тело.
  • Високото ниво на значење на општествените фактори и општеството како целина. Во овој случај, тоа подразбира усвојување на одредени присилни позиции на кои предиспонираат одредени животни околности, како и улогата што една жена се придржува кон нивното потекло. Поради ова, за возврат, постои преголем товар што една жена често не е во можност соодветно да издржи. Како пример, можеме да наведеме ситуација во која, врз основа на моделот на однесување што преовладува во општеството, една жена не може да ја покаже својата слабост поради "неточност" на таквото однесување. Како резултат на тоа, товарот станува излишен, и лесен пат до релаксација, кој, како што е јасно, поминува низ алкохол, помага да се ослободи од неа.
  • Постоечкиот модел на перцепцијата на жената на другите жени кои пијат алкохол е непријателство кон нив. Поради оваа внатрешна контрадикција, поддржана од други фактори, домашното пиење кај жените има скриена форма. Поради оваа ситуација, се појавува дополнителен стрес, кој, овој пат, е поврзан со потребата да се крие сопствената зависност. Таквиот маѓепсан круг не води само до зголемување на општата стрес-состојба на жената, туку и на фактот дека алкохолот почнува да се конзумира во уште поголеми количини.
 • Физички причини:
  • помала количина на вода во телото на жената, поради што концентрацијата на алкохол во него е поголема;
  • помалку мускулна маса, поради што доаѓа силна интоксикација;
  • постигнувањето на потребниот антидепресивен резултат поради помало количество консумиран алкохол, што резултира со формирање на нејзината илузорна перцепција во однос на безбедноста на овој метод на справување со стресот;
  • зголемен степен на апсорпција на етанолот, поради хормоналните карактеристики својствени на женското тело.

Во принцип, продолжувајќи да ги разгледува причините за женскиот алкохолизам, невозможно е да не се задржиме на некои други, не помалку важни, нејзини карактеристики. На пример, првото од нив е дека губењето на најблиските ги перцепира една жена многу подлабоко (ова се однесува на такви примери како, на пример, развод, губење на дете итн.). Наспроти позадината на овој вид стрес, жените имаат тенденција да се извлечат од реалноста, користејќи импровизирани средства, во кои се разгледува капацитет, како што е јасно, алкохолот. Потоа - реализација на некоја "недоволна реализација", пропуштени можности, семејни проблеми и општ начин на живот (сомневања за љубовницата на нејзиниот сопруг, поминување на време и заминување на младите, жртвување кариера за актуелната улога на домаќинка итн.).

Не помалку вообичаена причина за женскиот алкохолизам е кариера. Со целосно давање на сите улоги на успешна деловна жена, жената во меѓувреме ја губи улогата на не помалку важно - улогата на среќна жена и мајка, со други зборови, врз основа на успехот во рамките на професионалната дејност, страда личниот живот, што исто така може да предизвика последично формирање зависност алкохолни пијалаци, поради кои овој вид на инфериорност е придушен. Инфериорноста се смета и во контекст на општ начин на живот, и во контекст на третирање на себеси како индивидуа, што и во двата случаи ја влошува суштината на проблемот.

Не помалку значајна улога има задачата на различен општествен скал. Особено, ова е одредена специфичност на професионалната дејност и тешкотиите што ја придружуваат, тоа се материјални потешкотии кои, од една или друга причина, се соочиле со жена, ова е, впрочем, особеностите на фундаментално поставените и поддржани основи во поглед на образованието и воспитанието. Чест проблем со наведените опции е присуството на жени кои пијат мажи во некој од општествените кругови. Не е чудно што жените на високи позиции (кои веќе ги разгледавме во контекст на дефиницијата за деловна жена), како и жени на слични позиции во компаниите кои се директно вклучени во производството на алкохолни пијалаци или во нивното спроведување, исто така се изложени на посебен ризик. Присуството на одредени нервни болести, како и менталните болести, ставовите кон криминалната активност или проституцијата - сето тоа исто така води до формирање зависност од алкохол кај жените.

Без оглед на примерите што самите читатели можат да ги додадат во наведените опции, итноста на проблемот на женскиот алкохолизам, за жал, не се намалува, и кој било од факторите што се сметаат може да игра водечка улога во обликувањето на зависноста. Врз основа на примерите статистички податоци, познато е дека женскиот алкохолизам, особено во последниве години, се смета за прилично сериозен проблем. Повторно, врз основа на овие податоци, познато е дека околу 25% од жените кои консумираат алкохол го прават тоа систематски, а 45% од жените воопшто користат алкохол за време на периодот на задоцнување. Во околу 4% од случаите, жените периодично пијат алкохол ("повремено") и околу 28% од вкупниот број на алкохоли во периоди на апстиненција, наизменично со пиење (исто така, може да биде и секојдневно пијанство). Се чини дека за привлекување на вниманието на читателите кон фактот дека таквите бројки изгледаат најмалку застрашувачки, нема многу поента.

Карактеристики на женскиот алкохолизам

И покрај постоењето на заеднички паралели со машкиот алкохолизам, женскиот алкохолизам, се разбира, има голем број на нејзини карактеристики, и иако некои од нив што ги испитуваме се нешто повисоки, не би било излишно да го откриеме прашањето, кое ги засега подетално.

Прво на сите, поентата овде е во карактеристиките на навики на жените на алкохол. Значи, особено, се знае дека полноправна зависност и соодветна зависност од алкохол - сето тоа се развива кај жените многу побрзо отколку кај мажите. Значи, ако човекот треба редовно да зема алкохол во период од 7 до 10 години за да добие статус на алкохол, зависноста од жени, што предизвикува понатамошна зависност, се случува многу побрзо - околу 5 години.

Неверојатно, симптомите на алкохолизам кај жените почнуваат да се развиваат на таков брз начин, што третманот поради оваа карактеристика е поврзан со голем број тешкотии. Врз основа на таквата брза зависност од алкохол на женското тело, не е изненадувачки што влијанието врз состојбата на телото, исто така, се јавува во поизразена и побрза форма. Меѓу најчестите патологии релевантни за алкохолистите кај жените се разгледуваат разни патологии на панкреасот и црниот дроб.

Поради последиците од алкохол, жената ја губи способноста да се однесуваат соодветно, што резултира со тоа да стане нејзин статус на наметлива личност, што од своја страна доведува до друга, не помалку јасно карактеризирање на женската страна - придржување кон промискуитетни сексуални односи. Поради недостаток на неопходна хигиена на овој вид на комуникација, одредени венерични болести, како и болести на генитоуринарниот систем, стануваат чести придружници на алкохолизам. Врз основа на бројни податоци кои се однесуваат на медицинските истражувања за женските алкохоличари, беше откриено дека само 10% од нив можат да ја "фалат" нормалната состојба на функциите на половите жлезди. Што се однесува до другите жени, тука сликата во одредена насока не е само депресивна, туку и неповратна. Особено, зборуваме за мајчинството, поточно - за неспособноста за тоа. Ваквото ограничување се должи на фактот дека, во контекст на злоупотребата на алкохол кај жени, оваријалното ткиво се дегенерира во масно ткиво, како резултат на што постои губење на функцијата на гениталиите.

Но, тоа не е сè. Не помалку сериозни последици предизвикуваат женски алкохолизам и во смисла на постепениот развој на менталните нарушувања, а овие прекршувања се влошуваат само од ефектите на алкохолот што го консумира една жена. Промените, исто така, се однесуваат на карактерните особини, кои се манифестираат во хистерија и нервоза, во себичност и агресивност. Многу порано, кај жените (во споредба со мажите), се развива алкохолизам и енцефалопатија, предизвикувајќи понатамошна деградација на личноста и развој на деменција.

Женски алкохолизам: фази

Алкохолизмот се развива во согласност со одредени фази, во согласност со нив постои транзиција од период на минимална зависност, при што дозите на консумирање алкохол се мали, во период на апсолутна загуба на самоконтрола, при што потрошувачката на алкохол е придружена со дезинтеграција на личноста во комбинација со вистинските соматски патологии. Дозволете ни да ги потенцираме специфичните фази на процесот на алкохолизам, додека забележуваме дека во нивно разгледување веќе зборуваме за алкохолизам кој веќе е формиран, при што, соодветно, веќе постои зависност од алкохол.

Првата фаза е губење на контролата над дозата на алкохол. Во секојдневниот живот, овој поредок на консумирање алкохол се нарекува "незнаење на мерката / норма". Општо земено, интоксикацијата има прилично изразена форма за време на секоја епизода на консумација на алкохол, додека во оваа фаза не постојат асоцирани невропсихијатриски нарушувања на овој или оној тип, и обично се задржува одредена самокритика. Во меѓувреме, без оглед на сериозноста на ситуацијата во оваа фаза, не секоја жена е подготвена да го признае фактот дека таа едноставно се пие.

Втората фаза се карактеризира со формирање на синдром на мамурлак или повлекување. Ова се должи на фактот дека одредени промени веќе се случиле во телото во однос на позадината на злоупотреба на алкохол и промени во многу суштински обем, така што толеранцијата на етанол е зголемена, а со тоа и да се постигне вообичаената состојба на интоксикација со нејзините придружни последици, голема доза на алкохол. Како резултат на тоа, повисоката таква доза, толку поинтензивно се јавува труењето поради ацеталдехид, а тоа, пак, предизвикува уште потешка форма на интоксикација на телото.

Врз основа на реалните процеси на оваа фаза, во појавата на жената се појавуваат карактеристични промени, особено тие се состојат во развивање на задуеност на лицето и во црвенило на кожата, усните се отекувани, очите преземаат појава на процеси. Исто така, на кожата се појавуваат црвени точки или сина плика, модринки се формираат под очите, очите може да блесне, но има општ нездраво изглед. Жената за пиење престанува да ја гледа, нејзината коса е заматена и мрсна. Поради брзото исчезнување на масното ткиво на позадината на внесот на алкохол, женските нозе, раце и раменици ја губат својата вродена мазност во нивните движења, се развива прекумерна мускулатура поради овој вид на загуба.

Треба да се забележи дека појавата на жена која злоупотребува алкохол не се менува само прилично брзо, туку и неповратно, во буквална смисла, таа е изнемоштена, ден по ден. Повторно, тие страдаат од ефектите на алкохолот врз женското тело и косата, кои почнуваат да паѓаат и претвораат сива порано, како и забите - тие, пак, многу се распаѓаат. Покрај тоа, честите придружник на женскиот алкохолизам е недостаток на здив, постојат, како што можете да ги разберете, и соодветните негативни промени во карактерот. Исто така треба да се забележи дека наведените промени се релевантни за втората фаза, која се карактеризира со поголем степен на сериозност на курсот, што, соодветно, го комплицира последниот третман на женскиот алкохолизам во оваа фаза.

Што се однесува до третата фаза , веќе алкохолот влијае на речиси сè, од емоционални манифестации до физиолошки манифестации. Главниот знак кој одговара на оваа фаза на женскиот алкохолизам е делумно.

Женско пиво алкохолизам

Во повеќето случаи, овој вид на алкохолизам го гледаат нашите сограѓани, се разбира, и, уште повеќе, како нормален и безбеден феномен, кој нема ништо заедничко со алкохолизмот. Во меѓувреме, ова воопшто не е случај, и во овој дел накратко ќе објасниме зошто, истакнувајќи ги и главните симптоми, фази и карактеристики на пиво алкохолизмот кај жените.

Формирањето зависност од пиво, по правило, започнува со стандардно сценарио во кое се користат алкохолни пијалаци како средство за релаксација. Можеме да зборуваме само за едно шише дневно, меѓутоа, поради очигледната безопасност на овој метод на релаксација, пивото се консумира дневно.

Така, пиејќи една или две шишиња од овој тип на алкохол дневно, жената не чувствува никакви посебни промени во сопственото тело, ниту пак ја чувствува опасноста поврзана со пиење пиво. Сето што ја придружува употребата на алкохол е еуфорија и некое чувство на интоксикација. Како и во било која слична шема (земете, на пример, зависност од дрога), чувствата што се јавуваат при интоксикација се фиксирани во мозокот, истото е придружено со појава на желба повторно и повторно да се повторуваат овие сензации. Во оваа фаза, препорачливо е да се разгледа транзицијата кон следната фаза на алкохолизам. Според истата шема и од истата причина, дозите на алкохол кои се земаат постепено се зголемуваат, достигнувајќи околу неколку литри дневно. Во иднина, постои ризик од последователно зголемување на дозата или префрлување на повеќе "сериозни" пијалаци, бидејќи пивото не дозволува секој да го постигне саканиот ефект во истиот волумен. Во меѓувреме, како што може да се види, пиво е дел од еден вид отскочна штица за алкохолизам како таква.

Зависноста кон пиво кај жените (како, навистина, кај мажите) се развива на незабележлив начин, а зависноста се манифестира многу побрзо отколку во случаите кога пиеш друг вид алкохол. Во најголем дел, основата за ова се атрактивните карактеристики на вкус, како и веќе спомнатата имагинарна безопасност која се припишува на пиво во споредба со другите видови на алкохол.

Што се однесува до симптомите што го придружуваат пиво алкохолизмот, тие се најчесто слични на симптомите кои се јавуваат при пиење на друг вид на алкохол. Да издвоиме бројни знаци врз основа на кои се прави прелиминарна дијагноза на "пиво алкохолизам":

 • пивото се консумира од жена која надминува 1 литар дневно;
 • во рамките на таканаречените "трезвени" периоди, жената станува злобна, агресивна;
 • нарушување на настаните и состаноците во кои планираното пиење пиво, доведува до тежок гнев и раздразливост;
 • главоболки се чести;
 • пивото делува како еден вид стимулант, обезбедувајќи го нормалното расположение на жената;
 • во текот на дневната поспаност е забележана, додека во текот на ноќта, напротив, несоница е релевантна;
 • без потреба од пиво, жената не може да се одмори и да се релаксира на нормален начин.

Что касается внешних проявлений, сопровождающих пивной алкоголизм, то они схожи с уже рассмотренными ранее симптомами и заключаются в следующем:

 • постоянная слабость и вялость;
 • одутловатость;
 • неопрятность;
 • синюшность губ, отечность губ (объясняется повышенной нагрузкой, оказываемой на почки);
 • непропорциональная худоба нижних конечностей;
 • раннее увядание кожи и появление на ней морщин, а также раннее старение кожи.

Кроме того, из-за значительных объемов потребления пива женщины становятся мужеподобными, что сопровождается характерной симптоматикой. В частности это изменение фигуры в соответствии с указанным признаком, «пивные усики», огрубение голоса. Также в области лица или в области груди могут начать расти волосы.

Ускоренная схема процесса разрушения женского организма алкоголем обуславливается особенностями природных женских ферментов, отличающихся от мужских ферментов собственной активностью по части расщепления алкоголя и его деактивации.

В числе физиологических проявлений симптоматики пивного алкоголизма можно выделить следующие пункты:

 • пониженная детородная функция;
 • подавленность;
 • развитие хронических заболеваний, актуальных для внутренних органов (почки, сердце, печень и пр.);
 • развитие заболеваний нервной системы.

Из-за нарушения тканевого питания в организме, а также из-за поражения алкоголем мелких нервов, у женщины постепенно снижается интеллект, возникают провалы в памяти и, в конечном счете, развивается слабоумие. Утрачивается интерес ко всему, что происходит вокруг, а основной целью существования (не жизни, а именно существования), становится получение тем или иным образом следующей и следующей порции пива.

Что касается психологической симптоматики, актуальной для пивного алкоголизма, то здесь женщины сталкиваются с проблемами в виде внутреннего психологического самокопания и с депрессиями, также они становятся капризными, слезливыми. Помимо прочего снижается материнский инстинкт, заботиться о семье также пропадает какое-либо желание, что, опять же, диктуется новыми целями в жизни женщины. На фоне пивного алкоголизма развивается абсолютная деградация личности, в рамках которой утрачивается понимание собственного положения.

Третман на женски алкохолизам

Утверждать, что женский алкоголизм неизлечим, конечно, неверно. Между тем, довольно сложно бывает изменить восприятие человека относительно сложившейся у него уверенности в том, что алкоголь – действенное средство для борьбы с тяжелыми формами переживаний, а также с различными невзгодами в той или иной сфере жизни. Сложно изменить также и отношение пациентов к их собственному состоянию и убедить их в необходимости лечения алкоголизма по причине сложившейся его актуальности, не всегда больными признаваемой.

В ситуации, когда человек (в нашем рассмотрении – женщина, хотя касается это, безусловно, и мужчин) чувствует, что употребление алкоголя приводит к облегчению, можно утверждать, что уже существует реальная проблема с алкоголем. Если же употребление алкоголя перерастает в привычку – это, соответственно, также определяет актуальность проблемы. И, наконец, при появлении ощущения, что для обеспечения нормального и адекватного самочувствия не хватает алкоголя (в том или ином его виде), то здесь уже речь идет уже не просто о проблеме, а об алкоголизме как таковом. Именно осознание проблемы, вне зависимости от масштабов ее актуальности, является основным шагом в лечении алкоголизма.

Возвращаясь к лечению, повторимся, что заболевание, а именно им является алкоголизм, лечится, только приступать к лечению нужно как можно раньше. Дело, как читатель смог понять, заключается в стремительном прогрессировании деградации на фоне алкоголизма у женщин, не говоря уже о других сопутствующих проблемах. Отдельно здесь учитывается и эмоциональная степень вовлеченности женщины, сюда же относится зависимость от актуального мнения окружения, самовнушаемость. Опять же, отсутствие особой разборчивости в половых связях, устраняемое алкоголем – все это также не добавляет привлекательности общей картине алкоголизма. Кстати, в период так называемого «просветления» (время вне приема алкоголя, пауза в виде состояния трезвости) женщина, вникая в особенности собственного поведения в период алкогольной эйфории и забвения, сталкивается, как правило, с выраженным чувством вины, граничащим с самоуничтожением, что, в свою очередь, провоцирует последующий возврат к алкогольным возлияниям для облегчения. Таким образом, без оказания помощи в виде соответствующего лечения, женщина попросту вынуждена находиться в таком порочном и замкнутом круге.

В целом способы лечения женского алкоголизма можно назвать традиционными. В частности это лечение в условиях наркодиспансера, кодирование, аверсивная терапия, психокоррекция. Также допускается применение методов народного лечения, гомеопатических препаратов, БАД-препаратов. Более того, в некоторых случаях возможным является и сочетание методов, на основании чего существует большая вероятность достижения успешных результатов. Остановимся на некоторых способах лечения алкогольной зависимости у женщин.

Кодирование и распространенные методы борьбы с женским алкоголизмом

Кодирование определяет собой или оказание определенного психологического воздействия, или формирование выработки запрета на употребление алкоголя через условный рефлекс, возникающий в качестве ответа на актуальную дисульфирам-этаноловую реакцию. Также допускается вариант комбинирования психотерапевтического метода, сочетаемого с определенным лекарственным воздействием, оказываемым на организм женщины.

Вне зависимости от того, идет речь о сеансе суггестии или о медикаментозной процедуре, кодирование от алкоголизма изначально строится на общении с пациенткой, а также на составлении анамнеза рассматриваемого нами заболевания. В некоторых случаях также могут понадобиться данные, получаемые посредством опроса родственников по тем или иным направлениям.

Вне зависимости от метода кодирования, в качестве обязательного условия к его проведению выступает согласие пациентки на него. Врачом разъясняются перед процедурой все те моменты, которые в ней актуальны, акцент делается не только на возможный положительный результат, но и на то, какие могут быть последствия и осложнения при кодировании. Также перед кодированием пациентка должна в рамках определенного временного периода не допускать принятия алкоголя, длительность такого периода может составлять от 2-5 суток до 2 недель.

Длительность срока кодирования определяется в индивидуальном порядке, с учетом анамнеза и особенностей состояния пациентки, в целом кодиров ание возможно на срок от одного месяца до пяти лет.

Торпедо. В данном способе кодирования предполагается внутривенное введение пролонгированной формы дисульфирама. Если женщина начнет после этого употреблять алкоголь, то постепенное высвобождение дисульфирама спровоцирует резкое и немедленное формирование соответствующей реакции, при которой не обойтись без оказания врачебной помощи. Лечение женского алкоголизма, отзывы о котором касаются данного метода, по характеру эффективности весьма противоречиво, негативных мнений на его счет немало. Так, на Западе его достаточно давно не применяют ввиду недолговечности результата, а также ввиду нанесения серьезного вреда пациенткам на психологическом уровне. Тем ни менее, об отсутствии результативности также говорить не приходится, потому метод вполне пригоден к его реализации.

Метод Довженко. Этот метод является самым первым в кодировании, в нем подразумевается воздействие на пациента через его сознание. Изначально психотерапевтическое воздействие происходит в рамках групповой терапии, затем оно оказывается уже в индивидуальном порядке, для чего применяются и психологические, и физические меры.

Эспераль. В данном случае или осуществляется введение Эспераль-геля (парентерально – инъекции, при которых исключается их попадание в среду ЖКТ), или вшивается особого типа таблетка. Дисульфирам, выступающий в качестве активного действующего вещества, медленно высвобождаясь при употреблении алкоголя, провоцирует соответствующую реакцию со стороны организма, на фоне чего формируется негативное отношение у пациенток к алкоголю. Метод прост в реализации и достаточно востребован, кроме того, его положительной стороной является и длительная эффективность (до 5 лет). Метод хорош для тех пациенток, которые с успехом перенесли предварительно установленный врачом период трезвости в качестве меры подготовки к процедуре. Также Эспераль можно принимать в виде таблеток, но хотя этот метод и наиболее прост, сорваться в систематичности их приема, равно как и в приеме алкоголя, в этом случае очень легко.

Гипноз. Данный метод в лечении алкоголизма представляет собой самые различные варианты авторских методик гипноза. Их цель базируется на введении пациента в управляемое состояние гипноза, при котором доведение его до пограничного состояния сопровождается внушением ему мыслей негативного содержания относительно алкоголизма при одновременном формировании отрицательного отношения к любого типа алкогольным напиткам.

Аверсивная терапия, а именно она подразумевает под собой перечисленные варианты кодирования, сопровождается нередко рядом дополнительных проблемных моментов. Так, например, у пациенток зачастую появляются различные фобии, также у них появляются страхи относительно продуктов брожения, появляется страх и в отношении кожного контакта с любыми жидкостями, в состав которых входит спирт.

Другой недостаток этих мер заключается в лечении проявлений заболевания, но не в воздействии на те причины, которые его спровоцировали. Учитывая такую особенность, в лечении алкоголизма предпочтительным является вариант использования любого из указанных методов в качестве начального этапа лечения, за счет чего на определенное время можно будет обеспечить восстановление нормальной работы организма в целом, а также дать возможность пациентке трезво (в прямом и в переносном смысле) подойти к осмыслению собственной жизни.

Уже спустя некоторое время после этого следует подключать к лечению психологов, чье вмешательство позволит разобраться с глубинными причинами проблем, провоцирующих устойчивое пристрастие к алкоголю. Именно это направление в действительности является ключевым, ведь именно здесь присутствует реальная возможность добраться до сути пагубного пристрастия, а значит – устранить источник этой проблемы, а не только лишь ее последствия, что делается за счет вышеописанных методов лечения.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .