Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Третман на психолошка импотенција

Импотенцијата, која исто така може да му биде позната на читателот како нејзина дефиниција за сексуална дисфункција, може да се развие во однос на различните фактори. Во зависност од карактеристиките на нивните ефекти, импотенцијата може да биде органска или психолошка. Денес ние ќе се фокусираме на она што импотенцијата е и како да се третираат психолошките импотенции, втората, патем, се случува најчесто кај пациенти.

Чести причини за импотенција

И иако нашата статија е фокусирана на разгледување на третманот на ова нарушување, од исклучително значење е да се разгледаат неговите главни карактеристики и, особено, причините, бидејќи тоа е врз основа на нивната специфичност за да се избере понатамошен третман.

Само по себе, импотенцијата ја утврдува неспособноста на човекот да постигне ерекција и неговото подоцнежно одржување во состојба во која станува возможно да се заврши и хармоничен сексуален однос. Во околу 40% од случаите ова нарушување се јавува кај мажи на возраст од 35 до 40 години. Повеќето од нив гледаат на проблемот со импотенцијата како нешто срамно, бидејќи отишувањето на лекар е или одложено или целосно игнорирано, што, всушност, не го решава проблемот.

Веќе укажавме дека импотенцијата може да биде од два вида, и иако во нашата сегашна статија се фокусираме само на една од опциите, се чини дека објаснувањата и спецификите на друга, органска форма на импотенција, нема да бидат излишни.

Како фактори кои предизвикуваат развој на органска импотенција, вообичаено е да се разгледаат следниве бројни причини:

  • дијабетес мелитус;
  • повреда на пенисот;
  • недостаток на артериски проток на крв (особено имплицирани прекршувања, во кои има директно влијание врз еректилниот механизам и неговите садови);
  • одредени видови на 'рбетни повреди, повреди;
  • стрес, депресија;
  • употребата на одредени лекови кои влијаат на нервниот систем и особено на подрачјето;
  • хируршки интервенции во карличната област.

Така, забележаните причини треба да се издвојат во нешто поинаков план, односно со дефинирање на соодветна генерализација според видот на влијанието. Така, причините за импотенција може да бидат васкуларни, ендокрини, невролошки, локални и лекови. Сето ова ја одредува органската лезија, против која се развива импотенција. Ние сме, исто така, заинтересирани за невропсихијатриски нарушувања, кои, како што веќе рековме, се во друга категорија која ја одредува природата на импотенцијата.

Причини за психолошка импотенција

Психолошките пореметувања кои предизвикуваат пореметување на ерекцијата можат да се појават на неочекувани начини, а таквите прекршувања може да се диктираат, особено, од страна на конкретната психо-емоционална состојба во која е човекот.

Сексуалната желба, пред сé, е формирана во мозокот, делувајќи како резултат на одредени фантазии, спомени или визуелни слики. Тогаш импулсите се пренесуваат до 'рбетниот мозок и понатаму кон нервите и јазлите на самиот сексуален орган. Врз основа на ова објаснување, може да се види дека промената во пенисот (т.е. неговото зголемување) не е само резултат на неговата тактилна стимулација.

Доста често, причина за психолошка импотенција лежи во појавата на стравот од пораз. Таквиот страв е предизвикан од овој или оној ефект што претходно бил врзан за повисока нервна активност, поради што произлегува не само чувство на одредена самодоверба, туку и страв во врска со можната неспособност на човекот да го задоволи својот партнер. Врз основа на ова, во церебралниот кортекс се формира доминантен фокус, поради кој патолошките импулси на нервите се испраќаат до центрите за снабдување со крв и иннервациони центри на пенисот. Како резултат на тоа, за возврат, механизмите се предмет на повреда, поради чие функционирање, всушност, се обезбедува ерекција.

Покрај тоа, однесувањето на партнерот може да биде етиолошка причина за психолошка форма на импотенција што ја разгледуваме. Особеностите на нејзиното влијание во овој случај може да се состои во жената која изрекува навредливи зборови упатени до човекот во врска со оваа сфера, во цртање паралели на споредбата, во која се изразуваат претходните епизоди на нејзиниот сексуален живот и така натаму.

Не помалку важна причина која предизвикува развој на психолошка импотенција е отсуството на сексуалност како таква во текот на подолг временски период. Ретки неправилни контакти исто така може да бидат вклучени тука. Во двата случаи, во отсуство на сексуална активност, примарната епизода на сексуален однос може да биде малку несоодветна. Ова подразбира прекумерна психо-емоционална возбуда во комбинација со стагнација во карличната област, предизвикувајќи го следното траење на сексуалниот однос во само неколку секунди.

Слично на тоа, несоодветен сексуален однос може да имплицира ејакулација врз основа на овие карактеристики, што се случи дури и пред да се вметне пенисот во вагината. Во двата случаи, такво "сценарио" за сексуални односи има негативен ефект врз општата состојба на човекот, поради што неговата депресија врз основа на оваа основа е само влошена.

Факторите на животната средина, исто така, го имаат својот дел од влијание, со што тие значат особено несоодветноста на постојните услови за обезбедување на нормален сексуален однос. Недостаток на можности и услови за приватноста, странци во непосредна близина за време на сексуален контакт итн. Може да се сметаат за проблеми поврзани со ова. Сето ова исто така може да предизвика развој на стабилна форма на психолошка импотенција.

Треба да се забележи дека еректилната дисфункција може да биде предизвикана од веќе забележаните стресови (стресни ситуации), кои во реалноста немаат никаква врска со неговиот сексуален живот. Сепак, стресот станува причина за губење на одредена контрола врз ситуацијата за време на сексуалниот однос, што само по себе може да дејствува како причина за развој на психолошка импотенција. Отстапувањата што се појавуваат на овој начин во сексот стануваат исклучително важни, земајќи патолошки карактер. Во меѓувреме, всушност, отсуството на ерекција е заштитна реакција на самиот организам, во овој случај, иако пациентот, напротив, го доживува како ненадејна импотенција, што само ја влошува целосната слика за стресната ситуација. Ова, како што може да се разбере, одредува за човекот формирање на еден вид маѓепсан круг, бројни психолошки отстапувања, кои се присутни во рамките на неговиот сексуален живот и одат надвор од нив, манифестирајќи се веќе во секојдневниот живот.

Во зависност од одредени карактеристики, причините за психолошка импотенција можат да бидат поделени во следните три групи:

  • Психолошки карактеристики на одредена личност. Во овој случај, следните фактори може да се сметаат како фактори кои придонесуваат за развој на еректилна дисфункција: ниска самодоверба, вродена намалена либидо, присуство на фантазии поврзани со необичен пол, присуство на психолошка траума во минатото (деца, адолесценција или зрелост), тешкотии во одредувањето на сексуалната ориентација.
  • Психосоцијални причини. Актуелните сексуални причини за мажот може да бидат резултат на ниско ниво на неговата дружељубивост, хомосексуални потреби, нестабилни внатрешно-семејни односи во неговото детство, строго асексуално образование, одредени проблеми со партнерот, депресија на сексуалната желба, недостаток на сексуално искуство како такво.
  • Невропсихијатриски причини. Депресијата, стравот од можен неуспех и стресот, дискутирани погоре, спаѓаат под оваа група на фактори. Покрај тоа, овде можете исто така да ја додадете релевантноста на специфичната сексуална некомпатибилност на партнерите или сексуалната дисфункција кај партнерот.

Како што веќе дознавме, ерекцијата во ова нарушување е постигнато со тешкотии или брзо исчезнува или е целосно отсутно. По можност, таков проблем се покренува во позадината на прекумерната агитација на човекот, што пак, може да биде поврзано со стравот од неуспех и неможноста да се задоволи партнерот. Посебна точка е појавата на искуства врз основа на можна бременост на партнерот или инфекција на болеста, преносот на кој се јавува преку сексуален контакт (една или друга форма на СПБ).

Третман на психолошка импотенција

Пред сè, пред да се премине на прашањето за третирање на психолошка импотенција, важно е да се забележи дека човекот треба да ја прифати сопствената состојба и соодветно да се приближи до проценката на ситуацијата. И ако импотенцијата е базирана исклучиво на психолошките аспекти на влијанието, тогаш не е можно само да се исправи ситуацијата, но, како што е јасно, потребно е! Во меѓувреме, овој вид на нарушување дефинира еден вид маѓепсан круг, бидејќи, како што можеше да се разбере, тоа беше предизвикано од стрес, стресот е засилен со искуствата на неуспехот, што ја зајакнува целокупната слика и, во крајна линија, буквално "агли". Со оглед на основата која го предизвикува ова нарушување, третманот на психолошка импотенција, соодветно, треба да се состои во психокоррекција, односно во психотерапија.

Непотребно е да се каже, пред да почне третманот, треба да се обидете да се ослободите од оние фактори кои негативно влијаат на ерекцијата. Тоа, исто така, подразбира нормализација на начинот на живот комбиниран со нормализацијата на режимот поврзан со сексуалната активност. Главната цел на методот на психотерапија, преку кој проблемите што постојат на ова ниво може да се реши, е да помогне во надминување на стравот на човекот од можна сексуална слабост. За поголема ефикасност и разбирање на ситуацијата од различни агли на нејзиното разгледување, се препорачува да се посети психотерапевт со постојан сексуален партнер.

Со оглед на итноста во ова нарушување на неврозата, почетната фаза на третманот се сведува на усвојување на соодветни мерки за негова понатамошна елиминација. За ова може да се назначат средства за смирување, со чија помош се постигнува можноста за олеснување на внатрешната тензија, страв и анксиозност, кои делуваат како главни фактори кои влијаат врз решавањето на проблемот со сексуалната дисфункција кај мажите. Прифаќањето на лекови се случува во еден ред, пред сексуален однос (неколку часа пред да почне).

Еректилна дисфункција, исто така, може да биде резултат на патолошка или ендогена форма на депресија, и затоа, анксиолитиците и антидепресивите може дополнително да се препишат како помошен метод на општа терапија за да се елиминира нарушувањето во прашање. Треба да се напомене дека психогената форма на еректилна дисфункција ја одредува ефективноста на изложеноста на методи на било кој тип на терапија со цел обновување на ерекцијата. Дополнително, третманот на психолошка импотенција може да ги вклучува следниве мерки на терапија: терапија со употреба на простагландини (инјекции); вакуумска констрикторна метода со обезбедување на негативен притисок.

Што се однесува до такви ситуации во кои е потребно да се надмине психолошката бариера која предизвикува еректилна дисфункција на едно време, може да се користат лекови, поради тоа што се обезбедува краткорочно зголемување на потенцијата (познато на читателите Виагра, Левитра и други лекови). Честопати ова е придружено со моментално закрепнување на еректилната функција. Понекогаш може да се обезбеди таков ефект поради текот на земањето на овој вид лекови.

Како завршување на нашата статија забележуваме дека реставрацијата и нормализацијата на сексуалната активност, како и реставрацијата и нормализацијата на психолошкиот статус на пациентот - сето тоа се постигнува преку сеопфатен третман, кој нужно мора да вклучува и психотерапија. Само во овој случај можеме да ја разгледаме можноста за постигнување на соодветниот резултат и неговата понатамошна ефективност.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .