Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Проблеми со протези и како да ги избегнете

Загубени од различни причини, забите денес се успешно заменети со вештачки протези. Луѓето почнаа да го користат овој метод за враќање на интегритетот на зглобот за долго време, а денес протетски системи се толку рафинирани и разновидни дека секој може да ја најде најсоодветната опција меѓу нив.

Како и секоја друга работа, протезите треба да се грижат и да се грижат. Ова е неопходно за да се обезбеди подолг работен век. Овде, физичката сензација на носачот на протезата исто така игра значајна улога. Впрочем, ако дизајнот е незгодно да се носат, тогаш сè може да заврши со проблеми во устата на самиот човек и брзо распаѓање на протезата.

Што може да се случи кога лицето кое првпат ќе се стави на протеза?

  • Ако протезите не се поставени правилно, соодветната реакција на ткивата на непцата и усната шуплина е можна: иритација, триење и појава на рани.
  • Без навика, лицето кое прво ги става вештачките екстремитети е тешко да се изговараат зборовите и џвакаат храна. Тоа ќе бара обука.
  • Поради протезата која не се вклопува совршено кон вилицата, може да се случи промена на системот. Ова е можно, вклучително и поради некои деформации на непцата.
  • Лошата хигиена на протезите, како и нивната несоодветна инсталација, може да доведат до развој на некои заразни болести.

Како да се избегнат проблеми при носење протези

Првото важно правило што лицето мора да го следи при одлучувањето за протеинската протетика е задолжително следење на состојбата во усната шуплина кај стоматологот. Коските може да се променат со текот на времето, и веројатно е дека совршено фитингната протеза ќе му даде непријатност на сопственикот по некое време. Во такви случаи, протетските структури може малку да се прилагодат или да се заменат со нови.

Ако имате проблеми со изговорот на звуците ќе ви помогне постојано вежбање. Започнете да зборувате со бавно темпо и постепено да го зголемувате темпото. Откако ќе се навикнете на "туѓото тело" во устата, ќе можете целосно да зборувате течно.

Потешкотии со внесот на храна постепено ќе исчезнат веднаш штом вашето тело ќе престане да ја перцепира протезата како систем на вонземјани. Најдобро е да се започне хранење со протеза со мека храна која не бара темелно варење (супи, јогурти, јајца). Чекајте храна полека, користејќи ги двете страни на вилицата.

Грижата за протези е важен дел од нивниот долг живот.

Без оглед на протезата што ја бирате, важно е внимателно да ги следите сите хигиенски стандарди. Забите и усната шуплина мора да се чистат секој ден со пасти за заби и четки со меки влакна. Покрај тоа, следете ги сите препораки направени од вашиот стоматолог.

Таквиот став кон новата протеза ќе ви овозможи брзо да се навикнете на него и да ги избегнете тешкотиите при носењето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .