Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Отопластика: како да направите ушите совршени

Отопластијата, која, со други зборови, се состои во исправка на аурикули, е добра можност да го подобрите вашиот сопствен изглед во случај на релевантност на одредени проблеми поврзани со ушите. Покрај тоа, во некои случаи, таквата корекција е неопходност, а не само во смисла на визуелни промени. Што е отпластија, каква е суштината на таквата интервенција, карактеристиките на рехабилитација после тоа - можете да дознаете за сето ова од нашата статија денес.

Општи информации

Отопластијата е таква оперативна интервенција, во рамките на која се изведуваат ушните пластики, со цел да се елиминираат различните видови на деформации и дефекти, овие деформации и дефекти, како што читателот веќе можеше да ги разбере, се однесуваат на арикулите. На пример, со примена на отопластија, можно е да се постигне подобрување во обликот на арикулите или да се промени нивната големина, да се точни, а понекогаш дури и целосно да се елиминираат конгениталните или посттрауматските дефекти, да се ослободат од лошо уво. Покрај тоа, со прибегнување кон оваа постапка, исто така можете да ги рекреирате ауриките што недостасуваат од раѓањето.

Како што може да се види од таквото набројување на проблематични проблеми кои треба да се отстранат за време на хируршката интервенција, опопластијата може да биде вистинско спасение за пациентите, што во некои случаи значително го менува севкупниот квалитет на нивниот живот. Операцијата Отопластика се фокусира на влијанието врз меките и гликозните структури на ушите.

Децата на возраст од 4 до 14 години се главната група на пациенти за кои се врши опопластика. Овој тренд е сосема разбирлив, бидејќи истите рапави или други видови дефекти - сето ова во чести случаи станува сериозен проблем за децата во предучилишните установи и во училиштата. Со други зборови, сите дефекти во оваа насока предизвикуваат потсмев од врсниците, без оглед на природата на нивното појавување и сериозноста. Ова, како што е јасно, е споредливо со појавата на оваа позадина на разни психолошки нарушувања и комплекси.

Во меѓувреме, овие нијанси не значат дека отопластијата е дизајнирана само за одредената возрасна група. Секој може да направи опопластика и фактот дека ризиците релевантни за дадена операција се подеднакво прифатливи во нивната фреквенција, без оглед на возраста, односно не постои тенденција за нивно зголемување, врз основа на припадност на одредена возрасна група, предизбира за тоа.

Отопластијата, чии цени се одредуваат врз основа на специфичноста на интервенцијата и методот применлив во него, исто така, треба да ги земе предвид следните карактеристики:

 • Постигнувањето на совршена симетрија користејќи ја постапката за која станува збор е речиси невозможен резултат. Факт е дека нашите уши се поинакви по природа еден од друг, па затоа операцијата не е гаранција за апсолутен идентитет на крајот.
 • Поверојатно е дека дури и ако дефектот е само за едно уво, опопластијата ќе биде потребна како манипулација за двете уши, поради што, пак, може да се постигне максимална хармонија на резултатот.
 • Можеби не е излишно да се потенцира фактот дека опопластијата ќе бара одредено сметководство за работното време од страна на пациентот. Одделно, овде исто така е неопходно да се земе предвид дека ушите по опопластијата можат да се обноват во текот на постоперативниот период, нешто подолго од планираното. Болката по опопластија, која главно се јавува на интензивен начин во текот на првиот ден по операцијата, потоа се смирува, сепак, со оглед на индивидуалните карактеристики на телото, изјавите за овој резултат може да бидат контроверзни. Според тоа, ова исто така треба да се земе предвид.

Добијте повеќе информации за отпластија, како и голем број други процедури за пластична хирургија и козметологија, можете да ја посетите http://plastgid.ru/ . Подолу, ние генерално ќе ги разгледаме оние аспекти од оваа постапка, кои исто така може да ви бидат корисни.

Отопластика: пред и потоа (слика 1)

Отопластика: индикации

Причините кои служат како основа за операцијата што ја разгледуваме може да биде многу. Отопластијата, коментарите на кои се укажува дека најчесто главен е лошото, може да се изведува во следниве случаи:

 • ако садот на ауриката е премногу длабок и оди во надворешниот аудитивен канал;
 • со значително растојание на ушите во однос на главата;
 • во случај на конгенитален абнормален развој на арикула противзазвитка или со вродена неразвиеност (во овој случај, арикулата е или премногу одвоена од главата или е премногу рамна).

Така, заклучуваме дека употребата на отопластија е препорачлива во следниве случаи:

 • со проблемот на испакнати уши (веќе прикажан раг-упорност);
 • со одредени деформации кои се релевантни за ушите;
 • ако е потребно, да се намали арикулата;
 • со проблемот на отсуство на делови од урината или во апсолутно отсуство;
 • со проблем кој вклучува премногу диспропорционални earlobes или премногу големи лобуси.

Како контраиндикации за отопластија, се идентификувани следниве фактори:

 • присуство на воспалителни процеси;
 • нарушувања на крварење;
 • егзацербација на хронични или заразни болести;
 • тешка фаза на дијабетес.
Отопластика: пред и потоа (слика 2)

Отопластика: видови

Како, генерално, не е тешко да се претпостави, во зависност од целите и задачите за кои е дизајнирана отопластијата, се одредуваат видовите на влијание врз релевантната област. Повеќето пациенти претпоставуваат дека влијанието на постапката е фокусирано на постигнување на естетска привлечност, при што читателот може, сепак, да се одврати кога размислува за горенаведените индикации за нејзино спроведување. Врз основа на ова, одберете ги видовите на отопластија, имплементирани во пракса:

 • Естетичка опопластика. Веќе дефиницијата на оваа варијанта на корекција го одредува приближниот резултат и целта на влијанието. Со други зборови, естетското влијание ќе ја елиминира погрешната положба на увото (во однос на главата), ќе ја отстрани непривлечната 'рскавица и ќе ја исправи растрепеноста.
 • Реконструктивна опопластика. Овој тип на влијание е корекција фокусирана на реставрација на аурикулата во повеќе области што сметаме дека сме порано и не потпаѓаат под концептот за постигнување "убавина". Тоа е, во овој случај, елиминирани ефектите од повреди, вродени дефекти итн. Реконструктивната пластична хирургија се заснова на употребата на природни материјали, особено, ова се кртилагинозните елементи на рскавицата на пациентот.

Ако зборуваме за конкретни методи кои се користат во постапката, тогаш во реалноста има најмалку двесте. Според тоа, секој хирург има на располагање неколку сопствени методи, успешно имплементирани и тестирани во пракса, па затоа, во секој случај, конкретен резултат се постигнува поединечно. Врз основа на специфичната варијанта на дефектот и користените методи, се одредува соодветната област за операцијата, како и местата во кои се прават сечињата и се работи со увото ткиво.

Всушност, операцијата, преку која се спроведуваат специфични варијанти на техники, може да биде како што следува:

 • Традиционална отопластика. Работат на одредена област користејќи го стандардниот сет на алатки, како главен е скалпел.
 • Ласерска опопластика. Оваа опција за изложеност е нешто помодерна. Влијанието во овој случај се заснова на употреба на ласерски зрак. Овој метод е особено во побарувачка поради фактот што работењето со ласер обезбедува минимизирање на можните ризици во рамките на влијанието што се врши со него. Во овој случај, деформацијата на 'рскавицата практично не се јавува, ризикот од веројатност за инфекција се сведува на минимум можни показатели.

При изборот на одредена опција за изложеност, хирургот темелно ги проучува карактеристиките на телото на пациентот. Освен тоа, се разбира, конкретните желби се земаат предвид во смисла на понатамошно влијание. Сето ова, во крајна линија, го одредува оптималниот избор на варијанта за да се постигне одреден резултат.

Отопластика на ушите (слика 1)
Отопластика на ушите (слика 2)

Подготовка за опопластика

Подготовката за оваа постапка е посериозна отколку што првично можеше да се појави, па да се задржиме на некои точки во врска со тоа.

Како и ако е потребно во било која друга операција, треба да помине лекарски преглед пред опопластија. Се одржува не подоцна од две недели пред закажаната операција. Врз основа на специфична опција за анестезија (локална или општа), се одредуваат обемот на претходниот испит. Покрај тоа, врз основа на резултатите може да се состави општа слика за здравствената состојба на пациентот и да се идентификуваат можните контраиндикации кои можат да се појават во најнеочекуваниот момент и да предизвикаат компликации.

Крв е задолжително испитуван во однос на бројот на тромбоцити во него и степенот на коагулабилност. Нејзиното дополнително истражување е исто така стандард за секаков вид манипулација, се фокусира на идентификација на хепатитис, сифилис и СИДА. Исто така, постапката пред операцијата е премин на флуорографија.

Преоперативниот период ја обезбедува потребата за балансирање на силите на телото, се постигнува со соодветна исхрана (месо, зеленчук, овошје, витамини) и добар одмор, со исклучок на негативни фактори.

Две недели пред закажаната операција, треба да се исклучи употребата на одредени лекови, особено ова се однесува на ацетилсалицилна киселина (аспирин) и неговите аналози. Овие лекови придонесуваат за разредување на крвта, како резултат на што крварењето може подоцна да се развие.

Одредени ограничувања се исто така во согласност со родот. Така, операцијата не се изведува кај жените во периодот на менструалниот циклус. Според тоа, најповолното време со оглед на овој фактор е операцијата три дена по неговото завршување.

Посебен фокус е на алкохолот и пушењето. Овие фактори значително го зголемуваат ризикот од компликации на позадината на опопластијата. Поради оваа причина, треба да престанете со пушењето и да земате алкохол во преоперативниот период најмалку две недели.

Во пресрет на otoplasty треба да се мијат главата, шминка треба да бидат исклучени. Храната и внесот на течности треба да бидат ограничени во овој момент, не треба да јадете или да пиете на денот на операцијата. Пред директна операција, пациентот е фотографиран. Отопластијата, фотографијата "пред и потоа" во која се направени во овој случај, поради тоа ја одредува можноста за споредување на резултатите во однос на техниките што се применуваат во него.

Операцијата: карактеристики

Веќе во операционата сала, како дел од омопластија, се спроведуваат голем број главни фази на оваа интервенција. Тие се состојат од следното:

 • правејќи инцизија која обезбедува пристап во подрачјето на увото;
 • уредно одвојување од 'рскавицата на кожата (обемот на оваа акција лежи во техниката на интервенција што ја користи хирургот);
 • Влијание врз ауриката (во овој случај значи да се работи на 'рскавицата и да се менува обликот на увото, како и да се формира потребната положба на длабочината на ауриката кога се намалува, паралелно со тоа, увото се притиска на лицето), често се изведуваат следниве дејства :
  • жлебови на 'рскавица;
  • елиминација на одредени 'рскавични делови;
  • со реконструктивни манипулации преку увото, може да се додаде и ткиво на 'рскавица;
  • со користење на одредени видови на шевовите, се врши стожење на 'рскавицата.
 • почитувањето на симетријата (обезбедено со корекција на аурики, е последната фаза од самата операција);
 • шевове во просторот зад увото;
 • примена на облекување на површината на ауриката (облекувањето по отопластија се применува со одреден степен на затегнатост, компресија не е потребна после тоа, важно е да се обезбеди соодветна циркулација на крвта во ушните уши кои се подложени на хируршка интервенција).
Отопластика: завој

Отопластика: период на рехабилитација

Постоперативниот период е околу 2-3 недели. Во текот на овој период, облекувањето се носи по опопластија, со цел да се контролира позицијата на арикулите на одреден начин, истовремено намалувајќи го отокот. Едем, како и модринки по операцијата, во текот на овој период целосно исчезнуваат. Физичката активност треба да биде умерена за три недели, прекумерната изложеност на УВ зрачење е исклучена во текот на следните два месеца по операцијата. Резултатот на отопластија во својата финална верзија може да се види околу 6 месеци по него.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .