Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

In vitro оплодување: се што треба да знаете за ИВФ

ИВФ, или ин витро оплодување, денес е технологија која го одредува врвот на развојот на специјализирани области фокусирани на третман на неплодност. Оваа технологија во многу случаи е практично единствена шанса за двојките со овој проблем да станат родители, и покрај бројните потешкотии поврзани со него, а во некои случаи и недостатоците базирани на овие тешкотии. Денес ние ќе се обидеме да се справиме подетално со сите оние моменти кои, еден или друг начин, се поврзани со ИВФ и интерес многу читатели.

Што е ИВФ?

Ин витро оплодување, ИВФ, е користена репродуктивна технологија што се користи, како што веќе е кажано, за неплодност. За нејзина реализација, јајце клетката се извлекува од телото на жената, по што постапката на понатамошно оплодување се одвива "in vitro" (или "in vitro"). Ембрионот добиен во такви услови потоа се содржи во посебен инкубатор, каде што живее во период од 2 до 5 дена. Потоа, по одреден временски период, ембрионот се пренесува во матката, каде што се развива подоцна. Подолу ќе разговараме околу главните фази на ИВФ.

Методот на ин витро оплодување се користи за проблеми со концептот на различна природа, и во еден од партнерите, и во двете. На пример, може да биде опструкција на жената на цевки или изречени промени во спермата кај маж. Методот на ИВФ е вообичаен за употреба кај парови кои не го зачуваат детето во период од три години или повеќе, како и кај паровите, процедури за стимулирање на овулација и интраутерина инсеминација за кои биле неуспешни.

IVF шема: основни принципи на постапката

ИВФ и сродни насоки во постапката на оплодување

Во Русија, ИВФ е околу дваесет години. И ако на првичниот настап на територијата на земјата на соодветните клиники нивниот број беше помал од десет, сега ситуацијата во оваа насока постепено се менува, а сега оваа бројка самоуверено се приближува до шестото десет. Повторно, кога размислуваме за клиниките сега, може да се забележи дека развојот, се разбира, не влијае само на нивниот број. Значи, ако порано технологијата на ИВФ се сметаше за ексклузивна процедура за примерок во комбинација со придружните процедури, сега сето ова не само што одговара на нишата на високите технологии во медицината, туку и на постоечките стандарди во него, со поголема грижа. Основа за ова е релативната достапност за стекнување на потребната опрема за оваа опрема и можноста за обука на специјалисти за работа со неа, а иновативните технологии во ИВФ сега заземаат посебно место. Непотребно е да се каже, методите кои се користат во практиката на ИВФ во текот на овој период значително се проширија.

Така, на пример, раѓањето на првото дете од пробната цевка ја определило можноста за окупирање на ново ниво во оваа насока, што особено станало можно поради откривањето на ICSI методот (или метод на инјектирање на интрацитоплазматски сперматозоиди) и неговата последователна примена. ICSI ја утврди можноста за добивање на бременост за оние парови кои не можеа да го постигнат само преку ИВФ. Во овој случај, зборуваме за вродените карактеристики на јајцата, поради што сперматозоидите немаат можност да навлезат во нив и машката неплодност.

Развојот на методот на замрзнување ембриони стана уште една, не помалку важно, поради што се појави и можноста за добивање бременост. Во овој случај, ако првиот обид да се спроведе ИВФ со позитивен резултат не е завршен, наведениот метод одредува дополнителна шанса за ова. Дополнително хормонално оптоварување, кое обично го придружува ИВФ, жената не е изложена, методот се базира на трансферот на криопрезервирани ембриони, како резултат на што е можна и бременоста.

Следно на оваа листа е следната ставка, и ова е криопрезервација на спермата. Во овој случај, можноста е утврдена за формирање на потомство во иднина, дури и во такви услови кога, од една или друга причина, ова ќе биде невозможно. Така, методот на криопрезервација на спермата се применува доколку е неопходно во блиска иднина на одреден третман, чии резултати може да влијаат на репродуктивниот систем (особено може да се однесува на рак, итн.).

На сметка на наведените опции на фази на влијание, еден или друг начин поврзан со оплодување и потомство, помогнатите репродуктивни технологии значително се проширија во сопствените способности, што ги определи суштинските нови позиции за нив. Покрај тоа, во моментот дискусијата го допре неизбежниот фактор што е веќе забележан, во врска со хормоналното оптоварување. Особено, тоа се базира на идните обиди да се добијат јајца во незрелиот степен на нивниот развој за понатамошно одгледување во лабораторија, проследено со оплодување. Така ќе биде можно да се намали хормоналниот товар на женското тело. Сепак, овој метод сеуште не е толку широко применлив, неговата ефективност е ниска.

Повторно, технологиите се предмет на постепено подобрување, кое е придружено со развивање на сосема нови средини, употребата на нови потрошни материјали (на сметка на нив, иако не постои остра подобрување на перформансите, но квалитетот на работата значително се подобрува). Исто така, постојат и нови видови биохемиски методи за проценка на состојбата на одреден тип на хормони, како што се, на пример, тестирање за фрагментација на примероци на ДНК, некои клиники веќе не само што владеат, туку и се користат во пракса. Овде можете да додадете тест за да го одредите инхибинот, тест за проценка на фоликуларниот фонд и други видови на специфични насоки.

Ако ги земеме предвид одредени стапки на успешни обиди, завршувањето на имплементацијата, кое во крајна линија доведе до раѓање на дете, тогаш во бројки може да се дадат приближно следните податоци. Според тоа, според една од клиниките на ИВФ, биле забележани успешни обиди за оплодување во 34% од случаите, додека методот на вештачко осеменување (ABR. AI) одредува многу помал процент - во 15% од случаите. Поентата во овој случај е дека АИ не овозможува да се види дали имало јајце. Така, фоликулите во исто време можеле да созреат, а јајце клетката била или со слаб квалитет или целосно отсутна. Според тоа, контролата врз тоа дали ѓубривото се случило во овој случај или не се изврши, како резултат на тоа, пониските индекси се одредуваат во однос на ефективноста.

Треба да се напомене дека, и покрај голем број позитивни аспекти во спроведувањето на ИВФ, препорачливо е да се започне постапката за оплодување со АИ. Факт е дека АИ е многу поевтино, подготовка за тоа е потребна незначително (освен тоа, во некои случаи АИ се изведува во рамките на природниот циклус). И, се разбира, резултатот со AI исто така може да се постигне, и сосема е можно дека за бременоста ќе биде можно да се управува само со овој метод. Се разбира, позитивен резултат - резултатот не е единствен и недвосмислен, сето тоа зависи од голем број фактори, но ако може да забремените користејќи го овој метод, се разбира, не треба да го одбивате.

Општи информации за ИВФ

Значи назад кон ИВФ. Во просек, цената на оваа постапка е околу 80-90 илјади рубли. Оваа цена не е конечна, бидејќи исто така се формира врз основа на индивидуален избор на оние лекови кои се потребни за стимулација за ИВФ. Ако ИВФ се изведува со помош на јајце донатор, потребата да се плати за подготовка на хормони е отсутен, но постапката на сметка на донацијата ќе чини повеќе. ИВФ за ОМС не се спроведува (ОМС - задолжително здравствено осигурување). Владините субвенции за ИВФ не се обезбедени. Во меѓувреме, постојат некои можности според квотата, можете да дознаете за тоа подолу. Исто така, во одредени случаи, попусти се даваат на ИВФ, кој се определува врз основа на условите на одредена клиника.

Цената на претходно споменатото вештачко осеменување се определува со приближна цена од 10-15 илјади рубли.

Одредени неуспеси не се исклучени со ИВФ. Тие главно се јавуваат во рамките на ендометриалната имплантација на ембрионот. Оваа фаза во моментов е најмалку проучена, па контролата над неа е минимална. И ако може да се следи процесот на созревање на јајцата, се следат и квалитативните карактеристики на ембрионите, тогаш сето она што се случува по нивното пренесување во матката, ја елиминира можноста за последователно следење и контрола. Особено, тоа се особини на однесувањето на ембрионот, нејзината локација во матката, карактеристики на нејзината интеракција со него итн. Истражувањата во оваа фаза на процесот, се разбира, се спроведуваат во светот, но сепак некое влијание не е дозволено. Во однос на причините кои предизвикуваат неуспеси во оваа фаза, досега само е можно да се шпекулира. Во некои случаи, може да се утврди, на пример, дека ембрионите не се доволни за квалитет (за жал, не може да влијае овој механизам), во други - дека имплантацијата е комплицирана од специфичните карактеристики на самиот организам итн.

Се разбира, при читањето на оваа информација, читателот може да се запраша што е "квалитетот на ембрионот". Оценувањето на овој критериум се базира на неговиот изглед. Особено, тоа се карактеристиките на поделбата и брзината на овој процес, природата на нејзините клетки, присуството на фрагментација. Со други зборови, квалитетот се одредува исклучиво врз основа на визуелните карактеристики. Тие се следат од страна на ембриолог, проценката на квалитетот во секоја клиника се врши според истата добро воспоставена и добро позната шема. Според тоа, надворешна морфолошка анализа служи како основа за последователниот избор на ембриони кои се најмногу ветувачки.

ЕКО

Индикации за ИВФ

Првично, веќе забележавме дека ИВФ може да се користи во случај на проблеми со зачнувањето кај еден од двата партнера, и во двете, кои се придружени со една или друга причина. Во меѓувреме, горенаведената бројка од три години или повеќе е само една од опциите што може да вклучува време за обид за забременување, недозволивоста на бременоста во одредени фази, времето за лекување на неплодност и други фактори.

Генерално, претходната слика за ИВФ (или за специфичен третман на постоечки проблем) е како што следува. Така, отсуството на бременост во текот на годината на активен сексуален живот без употреба на контрацептивни средства бара жалба до специјалисти и следното испитување. Според тоа, отсуството на бременост не ја определува задолжителната потреба за ИВФ. Што се однесува до најчестите ситуации во кои ИВФ навистина е индициран, тие вклучуваат полицистични, опструкции на фалопиевите туби, изразена форма на внатрешна и надворешна ендометриоза, сперма со слаб квалитет на сексуалниот партнер и неплодност од нејасна природа.

Неверојатно, практиката на долгогодишно лекување на жените за неплодност со различни методи на физиотерапија, масажа итн. Беше раширена пред некое време. Како резултат на тоа, потребата за ИВФ, многумина од нив беа само на возраст од четириесет години (плус / минус). Овој пристап е исклучително погрешен на почетокот, бидејќи од оваа возраст веројатноста за жена да остане бремена е дополнително намалена. Во исто време, сега писменоста на специјалисти од областа на гинекологијата стана многу поголема, а нивото на јавна свест за голем број прашања, исто така, поврзани со оваа област се зголеми. Поради тоа, ИВФ се повеќе се однесува на попроменлива возраст во однос на бременоста отколку порано, кога "реченицата" во согласност со возрасните карактеристики на телото и други фактори може да биде речиси недвосмислена и, за жал, негативна.

ИВФ: контраиндикации и ограничувања

Постојат случаи во кои процедурата на ИВФ може да биде контраиндицирана, и тоа е диктирано, пред сè, со контраиндикација на самиот процес на гестација. Исто така, употребата на овој метод е контраиндицирана во случај на неприфатливост на хормоналното оптоварување врз основа на медицински индикации (на пример, со вистински рак, хормоналното оптоварување може да предизвика повторување и сл.). Покрај ракот, ограничувањата се применуваат и кај пациенти со ментална болест дијагностицирани кај нив.

Ако жената е алергична на употреба на хормони, тогаш овој фактор исто така може да се смета како контраиндикација. Во меѓувреме, во вториот случај, процедурата на ИВФ може да се спроведе во рамките на природниот циклус, со што се елиминира потребата од хормонална стимулација со работа на една јајце клетка. Бременоста со ИВФ во овој случај, иако понекогаш губи малку по случаен ефект, но воопшто, со тековна алергиска реакција на хормоните, може да биде ефикасно решение за таквите пациенти.

Со оглед на фактот дека ИВФ не завршува во бременоста во сите случаи, многу пациенти се заинтересирани за прашањето за пауза помеѓу обидите за забременување на овој начин. Затоа, забележуваме дека помеѓу обидите до наредната стимулација е неопходен период на чекање, во кој телото може да се релаксира до одреден степен. Што се однесува до замрзнатите ембриони, нивниот трансфер е веќе дозволен со следниот циклус, иако тука, се разбира, пристапот исто така е разработен поединечно.

Возраста за ИВФ е еднакво возбудлива тема за жените. Во меѓувреме, не постојат ограничувања на постапката за дел од возраста, секоја жена може да се обиде да забремени со ИВФ. Единственото нешто што треба да го земете предвид, се разбира, е менопаузата, која се јавува кај жени на одредена возраст. Ова е придружено со прекин на производството на јајца, што, соодветно, и дефинира некои ограничувања на постапката со користење на сопствени јајца во неа. Во исто време, исто така, се утврдува и горната старост (48-49 години), при што ИВФ може да се смета како непожелна процедура.

Кога користите алтернативи, во форма на донаторски јајца, како и кога се обидувате да забремените со помош на сопствените јајца, постои уште еден ризик во однос на неефикасноста на ИВФ, таа се заснова на намалување на процентот на успешна имплантација на ембрионот кај жените. Значи, пред да стигнат до возраст од 30 години, индикаторите се изедначуваат, но по 30 години се намалуваат. На крајот на краиштата, имплантацијата на возраст од 40 години е успешна во околу 5% од случаите, додека 42 години веќе е успешно во 1-2%. Повторно, во вториот случај, без привлекување донаторски јајца, важно е да се има на ум дека со возраста, понудата на јајца се намалува, соодветно, и бројот што може да се оплоди се намалува. Нивните квалитативни карактеристики исто така се менуваат, хормоналната позадина на жената е предмет на промена, и, конечно, се приспособува и на рецептивноста на органот на матката.

Компликации на ИВФ

Со ИВФ, резултат како што е повеќекратна бременост се смета за компликација на оваа постапка. Причините за повеќекратна бременост се дека неколку ембриони се пренесуваат, а не еден, за да се зголемат шансите за забременување. Почесто треба да се занимаваме со двојна бременост, многу поретко со тројна бременост. Генерално, стратегијата во однос на постапката која се разгледува е фокусирана на намалување на бројот на ембриони пренесени за имплантација, под услов да постои прилично голема шанса за бременост кај пациентот.

Во некои случаи може да се појави спонтан абортус, што често се случува за време на претходното намалување на ембрионите (повеќе за ова подоцна). Како компликација на хормоналната терапија пред ИВФ, може да се забележи абдоминална болка, абдоминална дистензија е синдром на хиперстимулација на јајниците, навремена дијагноза обезбедува можност за нејзина корекција. Основа за ова е навременото лекување на пациентот кај лекарот кој присуствувал на терапијата за спроведување на соодветни мерки. Ектопичната бременост со ИВФ е исклучително ретка.

Намалување на ембрионите кај повеќекратна бременост со ИВФ

Во случај на повеќекратна бременост со "екстра" ембриони, се спроведува постапка за намалување на ембрионот. Со редукција се подразбира посебна постапка во која се врши убиството и последователното отстранување на таквите "екстра" ембриони (еден, неколку). Со ИВФ, намалувањето е оптоварено со ризикот дека остатокот од ембрионите ќе бидат погодени од ефектот врз "екстра" ембрионите.

Близнаците, како по правило, не подлежат на намалување, за тројки, ова прашање се смета поединечно. Општо земено, намалувањето е насочено кон олеснување на бременоста, а особено се однесува на тешкотијата за носење на три пати и последователно стареење, иако во други случаи е можно да се фокусираат на можностите на модерната медицина, во која дури и слаби деца во тројки соодветно растат и растат. Кроме того, редукция выполняется и во избежание ряда осложнений, а это преждевременные роды, гибель всех имплантируемых эмбрионов, патологии развития эмбрионов, самопроизвольное прерывание беременности, смертность малышей в процессе родовой деятельности и т.д.

Криоконсервация и беременность

Возвращаясь к методу криоконсервации эмбрионов, как к способу достижения беременности, также выделим некоторые особенности. Так, при его использовании вероятность беременности снижается (по некоторым клиникам результативность метода составляет порядка 20-25%). Здесь достаточно образно представить суть процесса (заморозка, последующее оттаивание), чтобы понять, для эмбрионов он попросту является шоковым.

В результате часть эмбрионов погибает, часть несет потери в качественных характеристиках из-за формирования кристаллов. Кристаллы могут образовываться даже несмотря на то, что применяются специальные вещества, этого, по идее, не допускающие, потому, в конечном итоге, образуясь внутри клеток, они приводят к разрушению внутриклеточных структур. Для оценки состояния эмбрионов после размораживания перед процедурой проводятся соответствующие наблюдения.

Обследование при ЭКО

До проведения процедуры при обращении пары в клинику для проведения ЭКО потребуется пройти определенные обследования. Так, женщине необходимо пройти УЗИ, сдать анализы на сифилис, гепатит и СПИД, а также сдать анализы на гормоны. Мужчина проходит процедуру спермограммы (специализированный метод по исследованию спермы). Дополнительно могут быть проведены генетические анализы. Длительность обследования пары занимает в среднем около двух недель. В дальнейшем осуществляется принятие решения относительно того метода лечения, который подойдет в конкретном случае.

Отдельным моментом является взятие спермы у мужчины. При нормальном состоянии здоровья с этим проблем не возникает, а если нарушен сперматогенез, то требуется целенаправленное лечение. Если же выработка спермы происходит, но получение ее естественным путем невозможно по определенным причинам, то делается пункция. Важно отметить, что даже в «запущенном» случае нарушения половой функции у мужчины оплодотворение яйцеклетки может быть произведено, более того, для этого достаточно одного сперматозоида, потому отчаиваться в любом случае не стоит.

Этапы ЭКО

Процедура ЭКО является амбулаторной, то есть для ее реализации потребуется от 3 до 5 раз посетить врача в период стимуляции и провести в клинике от 1 до 2 часов в тот день, когда будет проводиться пункция фолликулов, и в день, когда в матку будут перенесены эмбрионы.

Выделим несколько детальнее те основные этапы, которые сопутствуют процедуре ЭКО.

  • Ультразвуковой мониторинг процесса фолликулогенеза

В случае с гормональной стимуляцией она направлена на достижение суперовуляции, при которой стимулируется работа яичников таким образом, что созревает одновременно несколько яйцеклеток. За счет стимуляции достигается именно такой вариант, с несколькими яйцеклетками, а не с одной, как это обычно происходит при нормальном менструальном цикле. Длительность этапа может колебаться в пределах 10-20 дней. В соответствии с назначением врача пациентке необходимо делать внутримышечные или подкожные инъекции, основу которых, как понятно, составляют такие стимулирующие препараты. Дозировка определяется индивидуально на основании учета возраста, ранее проводимого лечения, причин, спровоцировавших бесплодие, состояния матки и яичников и пр. Далее, в определенные указанные врачом дни для УЗИ необходимо посещать клинику. В процессе проведения этого метода исследования врачом производится оценка ответа со стороны яичников на используемые препараты. В случае необходимости их дозировка подлежит корректировке, это же может касаться и режима введения. В ходе УЗИ также оценивается, в каком состоянии находится на конкретном этапе эндометрий и какова его готовность к последующей имплантации эмбриона.

Что касается этого этапа при естественном цикле, который, как отмечено, не требует стимуляции овуляторной функции, то здесь в ходе ультраз укового мониторинга производится отслеживание образования доминантного типа фолликула, синхронность и скорость роста, для него характерные, сопоставляются данные с днями цикла и изменениями, возникающими в эндометрии. Длительность данного этапа при естественном цикле колеблется в пределах 12-16 дней.

  • Трансвагинальная пункция фолликулов

С помощью данного метода происходит получение зрелых яйцеклеток, длительность процесса составляет порядка 10-20 минут. Для него производится общее обезболивание при соблюдении стерильности в условиях операционной. Через стенку влагалища пунктируются созревшие фолликулы, что делается с помощью одноразовой иглы, под усиленным контролем процедуры.

  • Этап эмбриологический

Этот этап является самым сложным, его проведение осуществляется в условиях эмбриологической лаборатории. В его рамках производится слияние мужских и женских клеток, после чего эмбрионы развиваются в условиях специального инкубатора в течение нескольких дней, до достижения требуемой для этого стадии собственного развития.

  • Трансфер эмбрионов

В рамках этого этапа осуществляется перенесение эмбрионов в полость матки, переносится уже отмеченное ранее количество эмбрионов (2-3).

  • Посттрансферный период

Данный период является наиболее томительным во всем процессе, заключается он в ожидании дня проведения теста на беременность. Делается тест через 2 недели после трансфера эмбрионов. На протяжении этого времени осуществляется прием специальных препаратов, призванных поддержать пока еще неустойчивую беременность и помочь развитию эмбрионов.

Дети ЭКО, как указывают врачи, от других детей, несмотря на особенности способа зачатия, не отличаются. Одновременно с этим сложилось мнение, что учеба таким детям дается лучше и болеют они несколько чаще. Предполагается, что причиной тому является чрезмерная опека, которую ребенок получает буквально с момента положительного результата теста на беременность после ЭКО.

Этапы ЭКО

Квота на ЭКО

Можно сделать бесплатное ЭКО, для чего существуют квоты. Большинство наших граждан считает, что получить квоту на ЭКО невозможно, но это не так. На основании постановления 2012 года на период 2013-2015 гг. вспомогательные репродуктивные технологии были учтены в гарантиях, касающихся оказания бесплатной медицинской помощи, в них учтено и обеспечение соответствующими медпрепаратами, и медицинская реабилитация. Таким образом, квоты на ЭКО на 2014 год заключаются в гарантии оплаты разового выполнения этой процедуры в рамках стоимости в 113109 руб.

Квота подразумевает под собой оплату трех процедур: экстракорпоральное оплодотворение, оплодотворение искусственным методом введения в яйцеклетку сперматозоида, проведение редукции (если получилась многоплодная беременность). За счет одной квоты оплачивается одна попытка ЭКО. При неудачном оплодотворении можно вновь подать документы для получения бесплатного медобслуживания. Бесплатное ЭКО не является гарантом для бесплатного получения донорского материала (сперматозоиды, яйцеклетки), для участия в программе, касающейся суррогатного материнства и для дополнительных обследований в данной области (рентгенография, лапароскопия и т.д.).

ЭКО по региональной квоте производится в медучреждении, выбор которого осуществляется на основании места проживания пары, самостоятельный выбор клиники невозможен. Что касается получения федеральной квоты, то здесь пара имеет возможность подобрать лечебно-профилактическое учреждение.

Процедура ЭКО может выполняться частными медучреждениями при их сотрудничестве с фондами обеспечения обязательного медстрахования. Выдача квоты на 2014 год осуществляется с учетом частных медучреждений.

Выдача квоты ЭКО производится в несколько этапов:

  • Пациенткой получается заключение от лечащего гинеколога о том, что у нее действительно диагностировано бесплодие, в заключении делается пометка, указывающая на возможность зачатия только посредством проведения процедуры ЭКО.
  • Далее осуществляется сбор документов, запрашиваемых комиссией. В обязательном порядке сюда входит заявление на получение квоты, а также ксерокопии паспорта, страхового свидетельства об обязательном пенсионном страховании и полиса об обязательном медстраховании.
  • Затем уже прошение рассматр ивается врачебной комиссией, которая и принимает соответствующее решение. Если рассматривается отказ в выдаче квоты, то в таком случае кандидат на ее получение может обжаловать решение комиссии, обратившись в вышестоящие медучреждения по этому поводу.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .