Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Симптоми на периферниот рак на белите дробови

Развојот на ракот на белите дробови, наречен периферни, е поврзан со ртење на воспалителниот фокус од малите бронхи до бронхиолите на белите дробови. Посебна карактеристика на овој тип на рак е неговата директна манифестација во најновите фази на развој на самиот рак на белите дробови, имено, во големите бронхии на една личност. Симптомите својствени за овој феномен се неподнослива болка во градите и недостаток на здив.

Периферниот рак, кој има свои својства, исто така има карактеристики на симптомите. Значи, сличен симптом е и недостаток на здив. Овој симптом е дијагностициран од онколози кај 50% од пациентите со онкологија, а во 10% од случаите овој симптом се смета дека е развиен во рана фаза на болеста. Што се однесува до болка во градите, која е исто така симптом на периферниот рак, таа се јавува кај пациенти со онкологија во повеќе од 30-50% од случаите. Болките во градите се алтернативни со константност или пароксизмален принцип и во никој случај не се поврзани со човечко дишење. Како по правило, таквите болки му пречат на пациентот само на страната каде што се наоѓа туморот. Развојот на периферниот рак, покрај претходното, се карактеризира со таков симптом како krovootarkiv, сепак, треба да се забележи дека овој симптом се смета за синдром на интоксикација кај онколозите и се развива многу подоцна од сите постоечки симптоми на рак.

Кои се опциите за клиничките симптоми на рак на белите дробови кај човекот?

Денес, онколозите разликуваат неколку слични симптоми, од кои првиот е ракот Панкоста, именуван по американскиот радиолог од 20 век. Неговото истражување покажало дека во подоцнежните фази на развојот, ракот целосно го погодува врвот на човечкото белодробно тело, со последователно вклучување на грлото на матката и брахијалниот нерв, а понекогаш и на 'рбетот и ребрата на пациентот. Вториот симптом е Бернаг-Хорнер синдром, исто така истражувач од 20 век. Овие проучувани симптоми се карактеризираат со оштетено потење на лицевиот дел од погодената област, развој на болка во супраклавикуларниот регион со честа константа и интензитет на болка. Најопасниот овој симптом станува во почетната фаза на вкочанетост на екстремитетите на лицето.

Главните третмани за периферниот рак на белите дробови.

Главниот метод кој може да му помогне на пациентот со рак е хируршки третман. Сепак, операциите за отстранување на ракот се изведуваат само во 20% од случаите, а остатокот не можат да добијат таква помош поради фактори како што се: занемарување на болеста (повеќе од 40%), исцрпеност на телото, присуство на други болести, старост, одбивање на пациентот.

Третманот на периферниот рак на белите дробови со помош на хируршка интервенција не е единствениот метод и, се разбира, постојат и други, не основни, но многу ефикасни во раните фази на болеста. Првиот метод - ова е терапија со зрачење - го пропишува лекар по операцијата, со цел да се уништат нидусите и областа на погодената област. Вториот метод - употребата на хемотерапија - му се доделува на пациентот во случај на неговата неможност, со цел да се одржи максималното ниво на човечка активност до 5 години.

Ракот е смртоносна болест, а за да не стане нејзин заложник, внимателно треба да се заштитите себеси и вашите најблиски. Запомни - секогаш и насекаде ковачите на здравјето се самите луѓе.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .