Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Физика терапија лекар

Медицинска физичка култура - е метод на терапија, кој се состои од пациент кој изведува одредени гимнастички вежби, кои индивидуално ги избира клиничарот за секој пациент со терапевтски, хируршки и трауматски профил. Таквите класи се терапевтски и профилактични.

Слична техника е базирана на движење, што е биолошка функционална можност на апсолутно секој човек. Збир на вежби вклучува одреден број на вежби и нивни повторувања, кои нужно мора да се изведат со рационални движења на дишењето.

Обем на активност

Само лице со повисока медицинска едукација и постдипломски курс "Терапевтско физичко образование" може да добие место на лекар во вежби за физиотерапија во клиничка институција.

Клиничарот со оваа специјализација треба да биде способен да:

 • да спроведе посети на пациенти со цел да се обноват или компензираат моторните способности на телото;
 • да се направи индивидуален комплекс на рехабилитација за пациентите, имено шемата на терапевтска гимнастика со внимателно подготвени вежби и неопходно умерен физички напор;
 • го следи текот на терапијата и ја следи неговата ефикасност;
 • дава препораки за пациентите во врска со спроведувањето на терапевтска терапија сами или во здравствена установа;
 • изготви оригинални програми или воведе современи методи на физикална терапија;
 • да се вклучат во превентивни мерки на заболувања и целосно да ги информираат пациентите за правилата за здрав начин на живот;
 • да се промовира целосна наплата на апсолутно сите пациенти, без оглед на полот и возрасната група;
 • обезбеди квалификувана помош користејќи ги најновите методи за дијагностицирање, терапија и спречување на патологии во рамките на терапевтската терапија;
 • развиваат методи за секундарна превенција на патологиите на хроничната природа на курсот и инвалидитетот, како и обука со цел зголемување на отпорноста на пациентот кон надворешни и внатрешни неповолни состојби.

Кога да побарате помош

Пациентот може да побара совет од лекар-терапија за вежбање по негово барање или по назначување на тесен специјалист. Во најголем дел од случаите може да се препорача посета на таков доктор:

 • невролог;
 • рачен терапевт;
 • ортопед;
 • гастроентеролог;
 • хирургот.

Сепак, не е исклучена можноста дека друг клиничар ќе ве упати на ваков специјалист.

Не треба да го одложувате посетата на професионалец во областа на терапија за вежбање во следниве случаи:

 • претрпе мозочен удар;
 • претходно изведена операција;
 • респираторни нарушувања;
 • спинални деформитети од секаква тежина;
 • присуство на заеднички болести;
 • дебелина;
 • развојни нарушувања од психолошка природа.

Покрај тоа, меѓу болестите, патологиите, нарушувањата и повредите кои ги опфаќа клиничарот од оваа специјализација, вреди да се потенцира:

 • повреди добиени за време на спортот;
 • последици од повреда или хронична мускулна болка;
 • нарушувања во функционирањето на кардиоваскуларниот систем;
 • бронхијална астма;
 • мускулни паузи или фрактури на големи коски;
 • нарушувања на мускулно-скелетниот систем;
 • болести на 'рбетниот столб.

Кои методи ги користи лекарот?

Основниот метод на терапија е имплементација на методи на физикална терапија. Клиничарот може да избере една од постојните шеми или да креира индивидуална програма за секој пациент лично.

Изградбата на тактики за третман е различна, бидејќи еден пациент треба повторно да научи да оди и да ги врати моторните способности на зглобовите, додека друг треба само да се опорави од дислокација. Сепак, постои еден принцип кој апсолутно сите пациенти треба да ги набљудуваат, без оглед на сериозноста на патологијата - вежби за дишење.

Покрај тоа, доктор по физикална терапија секогаш е во интеракција со експерти од следниве области:

 • неврологија
 • хирургија;
 • кардиологија;
 • невропатологија;
 • ортопедија.

Само земајќи ги предвид препораките на таквите лекари, се гради терапевтска тактика на вежбање.

Што тестови треба да помине

Лекарот за физикална терапија може да пропише широк спектар на инструментални испитувања и неколку лабораториски тестови за неговите пациенти.

Меѓу другото, постои само клиничка анализа на крв и урина, што може да укаже на присуство на одредена болест, а исто така е неопходно да се контролира функционирањето на сите органи и системи.

Многу пообемна листа на инструментални дијагностички активности, вклучувајќи:

 • КТ и МРИ;
 • Ултразвук и радиографија;
 • ЕКГ и дензитометрија;
 • EchoCG и дуплекс скенирање на крвни садови или артерии;
 • пункција и проучување на зглобната течност.

Исто така, може да ви треба анкета со цел идентификување на чувствителност на антибиотици или нетолеранција кон било какви лекови.

Како е приемот

Секој состанок со таков специјалист започнува со следните настани:

 • проучување на историјата на болеста;
 • збирка на животна историја;
 • спроведување на темелно физичко испитување;
 • детално истражување на пациентот.

Откако ќе се утврди проблемот и ќе се разјасни дијагнозата, докторот може да го упати пациентот до дополнителни лабораториски и инструментални дијагностички мерки.

Кога сите резултати од испитувањата се добиени и проучени, клиничарот ќе даде оценка за човечката состојба и ќе направи комплекс на физикална терапија за секој. Покрај тоа, тој треба да даде совети за начинот на живот, исхраната, дневните рутински и работните услови.

Кабинетот мебел

Неопходно е да се земе во предвид дека канцеларијата на лекарот за вежби за физиотерапија е радикално различна од просториите за прием на други лекари.

Многу е важно површината на канцеларијата да не е помала од 20 квадратни метри. Подот на кој се одржуваат часовите многу често мора да има посебна покриеност.

Покрај тоа, во канцеларијата мора да бидат специјални алатки кои помагаат во спроведувањето на вежбите. Ова треба да содржи:

 • ѕидни решетки;
 • неколку карики на стапови и топки;
 • уреди за масажа и развој на 'рбетот.

Некои пациенти кои доаѓаат на прием за прв пат се изненадени од оваа ситуација, но не се наменети за забава, туку за терапевтски мерки.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.