Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Ултразвук специјалист

Ултразвукот е неинвазивен преглед на внатрешните органи на некое лице или животно. Во медицината, постои термин синоним за овој тип на дијагноза - сонографија. Денес таа е една од најинформативните методи за проучување на внатрешната структура на луѓето и животните. Ангажирани во спроведувањето на таков дијагностички ултразвук специјалист.

Што е вклучено во надлежност на специјалист за ултразвук?

Лекарот - специјалист за ултразвучна дијагностика е ангажиран во проучувањето на човечкото тело користејќи ултразвучни бранови. Така, истражување на сите човечки органи и ткива.

Специјалист за ултразвук може да ги дијагностицира сите внатрешни органи и ткива на една личност. Треба да се напомене дека медицинскиот специјалист од оваа класификација не е вклучен во третманот, тој само воспоставува претпоставена дијагноза, ги идентификува развојните патологии во раниот период на бременоста и дава упатства за тестови на лабораториски или инструментален тип.

Кои групи на болести се дијагностицираат од страна на ултразвук специјалист?

Во надлежност на медицинскиот работник на болеста на таквите групи:

 1. абдоминална празнина ;
 2. бубрезите и црниот дроб ;
 3. генитоуринарен систем;
 4. Дигестивниот тракт;
 5. делумно кардиоваскуларен систем;
 6. тироидна патологија ;
 7. болести на дојка ;
 8. проблеми во карличната област .

Покрај тоа, консултации со специјалист за ултразвук се потребни за време на бременоста . Исто така, испитувањето на овој лекар може да биде неопходно ако постои сомневање за повреда на внатрешните органи.

Кога треба да контактирам со специјалист за ултразвук?

По правило, упатувањето до лекар од дијагностичар му дава на лекарот на кого пациентот се обраќа за помош. Ваквите консултации се особено важни за време на бременоста:

 1. со вештачко породување, претпоставка за царски рез;
 2. ако бременоста продолжува со компликации;
 3. тешко е да се процени развојот на фетусот, постои сомневање за патологија;
 4. големината на матката не се совпаѓа со бројот на недели од бременоста;
 5. во случај постои сомневање за повеќекратна бременост;
 6. ризик од спонтан абортус;
 7. во случај на инвазивен метод на истражување;
 8. кога е неопходно да се дијагностицира биофизичката возраст на фетусот во матката (по правило, таквите постапки се вршат во 28-та недела);
 9. во случај на сомневање за плакнење;
 10. присуството на патологии на генетско ниво - во овој случај, навремената дијагноза може да помогне да се елиминира патологијата во фаза на развој на плодот;
 11. ако е неопходно да се пресмета времетраењето на бременоста - кога жената не ја контактирала антенаталната клиника навремено.

Покрај тоа, консултацијата со лекар-дијагностичар може да и треба жена, ако користите контрацепција во форма на спирала. Во овој случај, користејќи ултразвучна дијагностика, можете да ја проверите точната позиција на предметот во матката.

Исто така, треба да се контактира специјалист за ултразвук во случаи на гастроинтестинални заболувања, абдоминална празнина и така натаму.

Ултразвук специјалист: Кои се најпопуларните области во дијагнозата?

Како што покажува практиката, најчесто пациентите се обраќаат до специјалист за ултразвук за такви видови на дијагностика:

 1. испитување на карличните органи;
 2. скротум ;
 3. мочниот меур за да се утврди патологијата или останатите течности (со заболувања на бубрезите, црниот дроб);
 4. ретроперитонеална студија;
 5. истражување на дојка;
 6. абдоминални органи кај деца.

Претходно, овој тип на дијагноза се сметаше за опасен, со честа употреба. Модерната опрема овозможува не само да се испитува за да се разјасни дијагнозата, туку и да се добијат совети за инсталирање на динамиката за време на третманот, тоа е апсолутно безбедно.

Како е приемот?

Како по правило, пред преземањето на лекар прави одредени препораки. Со помош на специјален апарат и гел, специјалист за ултразвук ги испитува внатрешните органи и состојбата на човечките ткива.

Во зависност од целта на дијагнозата, може да се користат специјални сензори или дополнителна опрема.

Постапката може да се набљудува од самиот пациент на екранот. Контраиндикации или ограничувања во возраста на овој метод на дијагностицирање нема.

Препораки за ултразвучен специјалист

Пред да се оди на ултразвучна дијагноза на абдоминалната празнина, пациентот треба да ја следи специјалната исхрана една недела пред приемот. За време на самиот преглед, стомакот на пациентот мора да биде празен. Со други зборови, на денот на приемот нема ништо да се јаде. Во некои случаи е направена клинска клизма.

Ако е наменета за дијагностицирање на урогениталниот систем, вклучувајќи го и мочниот меур, 1-1,5 минерална вода без гас треба да се земе еден час пред да се земе.

Горенаведените препораки не секогаш се однесуваат на жени на позиција или на луѓе кои биле подложени на сериозна операција.

Навремена ултразвучна дијагностика овозможува да се открие патолошкиот процес во рана фаза на развој. Ова, од своја страна, овозможува да се спроведе успешен третман и да се избегнат сериозни компликации.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.