Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Уролог

За активностите на урологот, многу луѓе имаат нејасна или општа идеја, па затоа во оваа статија ќе се обидеме да открие колку што е можно суштината на она што урологот го третира и што прави. Прво, забележуваме дека симптомите како што се болка при мокрење и горење, појава на крв во урината и честа потреба за уринирање, колики во лумбалниот регион и уринарна инконтиненција - сите овие манифестации се причина за посета на овој специјалист. Што се однесува до специфичните болести кои ги третира уролог, во областа на урологијата тие се директно поврзани со области како што се уретрата, бубрезите, уретерите, простатата и надворешните гениталии.

Уролог: Што прави овој лекар?

Самата по себе, урологијата, како гранка на медицината, не е насока од еден праг, и ова се должи на фактот дека основата на урологијата се состои од некои сродни дисциплини. Тие се однесуваат особено на педијатрија, гинекологија и андрологија. Покрај тоа, урологијата исто така е поделена на неколку дополнителни области во однос на групи на лица чиј третман во секој конкретен случај се спроведува. Значи, ова е детска урологија, женска урологија, машко урологија и геријатриска урологија (во втората верзија, насоката е наменета за лекување на постарите лица). Главната разлика лежи во поделбата по пол, па овде, пред се, ќе се фокусираме на аспекти кои се релевантни за машката и женската урологија.

 • Машко урологија. Инаку, оваа насока е дефинирана како андрологија. Специјализацијата на ова поле на медицината е фокусирана на третман на голем број чисто машки болести, како што се машка неплодност, простатитис (воспалителен процес локализиран во простатата). Покрај тоа, болестите кои се заеднички за двата пола (разлики, методи на дијагностицирање и третман, во меѓувреме, исто така, може да имаат фундаментални разлики во имплементацијата) вклучуваат: уролитијаза, воспаление на бубрезите, воспаление на мочниот меур и инфекции, чиј пренос се јавува преку сексуален контакт (STD). - Кламидија, генитален херпес, уреаплазмоза, итн.).
 • Женска урологија. Оваа област, исто така, има друго име, кое се дефинира како урогинекологија. Специфичноста на оваа насока на урологија лежи во дијагностиката и третманот на воспалителните процеси кои се развиваат во областа на внатрешните и надворешните генитални органи, како и во областа на уретрата. Повторно, ова вклучува уролитијаза и болести, чија трансмисија се јавува преку сексуален контакт, односно преку сексуален контакт и, како што веќе е кажано, дијагнозата, третманот и другите точки можат да бидат фундаментално различни од слични болести кај мажите.

Така, може да се нагласи дека урологот не е само "машки" доктор, бидејќи пациентите често погрешно веруваат, а особено е проследен со фактот дека, додека релативно неодамна, уролозите се занимаваа со прашања поврзани со здравјето на мажите. Андрологијата, веќе како посебна дефиниција, соодветно специфична за машката специфичност, при користењето на таквото име на сферата, исто така, се сметаше не толку одамна.

Што се однесува до "детската" насока, детскиот уролог, врз основа на спецификите на сопствената компетенција, се занимава со разни развојни нарушувања кај децата, како и болести кои се директно поврзани со генитоуринарниот систем.

Прием на урологот: кога да доведе до доктор на детето?

Прашањето за потребата од посета на урологот, како што читателот веќе можеше да го разбере, може да се појави пред луѓето од било кој пол и било која возрасна група, а децата, односно, не се исклучок. Болестите кои спаѓаат во рамките на урологијата може да се развијат кај деца, дури и на најмладата возраст, главно меѓу главните опции за третман се следниве болести:

 • Циститис е болест придружена со воспаление кое е значајно во степенот на манифестација на симптоми, а циститис може да се развие и кај момчињата и кај девојчињата;
 • фимоза е болест придружена со стеснување на пенисот на глаусот на коските кај момчињата;
 • баланипоститис, баланитис - воспалителни процеси локализирани во регионот на пенисот гланс, кој соодветно ги класифицира болестите како "момчиња" (машки);
 • крипторхидизмот е вид на патологија, чија манифестација е придружена или од неразвиеноста на тестисите или од нејзината позиција во скротумот во таква олицетворение дека тоа не треба да биде анатомски (исклучувањето на крипторхидизмот може да предизвика развој на неповратна форма на сексуална дисфункција во зрелоста, тоа е важно да се земе предвид);
 • воспалителни процеси и разни абнормалности кои се развиваат во гениталната област на девојчињата.

Особено често и момчињата и девојчињата имаат проблеми како што се траума на гениталните органи, како и инконтиненција. Без оглед на конкретниот проблем во секој конкретен случај, неприфатливо е да се дозволи ситуацијата да лебди, бидејќи во спротивно детето може подоцна да се соочи со повеќе сериозни проблеми што може негативно да влијаат врз нивото на неговиот квалитет на живот и воопшто. Исто така, во контекст на разгледување на таква закана, важно е да се разбере дека било која инфекција во областа на органите на урогениталниот систем е предиспонирана за понатамошно ширење, врз основа на што станува збор за транзицијата кон хроничната форма на текот на постојната болест.

Прием на урологот: кога да одите кај докторот да одите како возрасен?

Како и за возрасните, во речиси сите случаи тие исто така се соочуваат со горенаведените патологии и болести, означени како проблеми со кои се среќаваат кај децата. Слично на тоа, ова го вклучува и истиот крипторбидизам, кој, ако не е идентификуван и излечен во детството, исто така, се покажува како постојан придружник на пациентот како возрасен човек. Дозволете ни да ги издвоиме случаите во кои возрасното треба консултација со урологот и, најверојатно, подоцнежен третман со овој специјалист:

 • појава на болни чувства кои го придружуваат мочувањето;
 • појавата на премногу долго чувство на пренатрупаност што е релевантно за мочниот меур, што се појавува дури и со мала акумулација на урина во него;
 • претпоставено присуство на простатитис (врз основа на соодветни симптоми);
 • чести уринирање одложувања;
 • пониска абдоминална болка;
 • промени во карактеристиките на квалитетот на урината (боја, текстура, транспарентност), присуство на нечистотии во него (слуз или крв).

Треба да се забележи дека симптомите кои се релевантни за простатитисот, како и абдоминалната болка како што е наведено во листата на симптоми, исто така, се комбинираат со треска, слабост, жед, губење на апетитот. Во такви случаи, неопходна е итна консултација со уролози, со исклучок на секое одлагање. Дополнително, евиденција на урологот е неопходна во случај на видливи промени во врска со состојбата и обликот на гениталните органи, како и еректилната дисфункција. Посетете го урологот и треба да бидете неопходни за обрежување на кожичката. Сметаат дека таквите проблеми не се само деликатни, туку и доволно сериозни, и затоа вие може само да го доверите своето решение на добар специјалист во сите погледи.

Еден добар уролог: како да го најдете?

Независното лекување на болеста и надежите за сличен развој на болеста кај пациентите се поврзуваат со сериозни ризици, како што веќе е забележано, многу болести во овој поглед се претвораат во хронична форма на сопствениот тек, што е придружено со многу посериозни последици. Третманот на занемарени болести може да биде тежок во повеќето случаи и кога се шири од уринарниот тракт до областа на внатрешните органи (вклучувајќи ги и бубрезите и органите на репродуктивниот систем), понатамошната патологија како што е фригидноста, импотенцијата, неплодноста и дури и рак.

Ако најдете отстапувања од вообичаениот режим на генитоуринарниот систем, важно е да побарате специјализирана помош. И во оваа фаза се поставува разумно прашање: како и, всушност, каде да се најде добар уролог? Се чини дека добра опција е препорака од пријатели или роднини. Урологот, чии прегледи се поткрепени со конкретни позитивни резултати, сигурно има доверба, но постојат ситуации во кои едноставно нема желба или можност да се разговара за деликатен проблем со некој, соодветно, и да се добијат такви информации исто така не е секогаш од каде. Во такви околности, поцелосно е да се разгледа изборот на таква опција како клиника, во која урологот обезбедува услуги за плаќање. Во ваквите клиники, раководството ја вреднува воспоставената репутација, затоа, како по правило, тука не постои лош доктор или доктор од средно ниво. Соодветно на тоа, тие покануваат само оние специјалисти кои веќе се утврдени на соодветно ниво во рамките на нивната специјализација. Во меѓувреме, исто така се случува, од ова, се чини, правилото целосно поддржано од позитивни моменти, може да има некои исклучоци. Значи, како да се пријавите за вистинска сигурна гаранција за професионализам на специјалист, кој треба да се обрати за помош?

Критериуми за избор на уролог

Се разбира, најточна опција би била да се свртиме кон специјалист, кој има значително искуство зад нив, односно искуство во предметната професија. Како таква, бројката од 10-15 години се смета за минимум. Во прилог на стандардниот сет на знаење што идниот специјалист го стекнува на релевантниот универзитет, долгогодишното искуство во практиката е само предност при изборот, се разбира, тука, повторно, се зема предвид ефективноста на третманот. Таа исто така ја утврдува гаранцијата во однос на најмалиот број грешки, што се постигнува преку вештини и техники кои се развиени во рамките на наведените услови.

И покрај своето солидно искуство, добри специјалисти секогаш се придржуваат до активна професионална позиција. Ова, пак, значи дека тие не ја исклучуваат можноста за проучување на нови информации во врска со сопствената специјалност. Исто така, се проучуваат и соседните насоки, се одвива систематско подобрување на традиционално користените методи на лекување, се одвојува време за систематизација и последователно претставување на собраниот материјал во форма на научни статии или трудови. Често, високо квалификувани специјалисти исто така имаат научен степен, кој, повторно, утврдува за нив дополнителна предност во однос на постојните знаци кои укажуваат на нивното професионално признавање.

И покрај тоа што повеќето болести во уринарниот систем (а особено кај урогениталниот систем) кај мажите се препознаваат без никакви посебни потешкотии во согласност со карактеристичниот опис на симптомите, почетокот на сериозен третман само врз основа на зборовите на пациентот е навистина добар уролог (како и секој друг лекар). ), едноставно нема да вежба. Природно, пациентот ќе биде детално интервјуиран за какви било поплаки, ќе бидат поставени сугестивни и јасни прашања, по што лекарот ќе го испрати да преземе тестови, покрај доделувањето дополнителни методи за дијагностички тестови. Сето ова ќе ви овозможи конечно да одлучите за одредена дијагноза и да ја елиминирате можноста за грешки.

Исто така треба да се забележи дека добар уролог секогаш го зема предвид можниот ризик од трансформирање на уролошки болести во онколошки болести. Поради оваа причина, соодветно испитување ќе се спроведе без прекин, и тоа ќе биде направено дури и ако симптомите воопшто не предизвика одредени сомневања. Еве, повторно, постои познато правило дека болеста е полесно да се спречи отколку да се излечи. Слично на тоа, мотивацијата на таквите акции може да се сведува на фактот дека во рамките на почетните фази, болеста е полесно да се излечи од болеста, која се манифестира во подоцнежните фази.

По идентификувањето на одредена болест од страна на уролог, не само што ќе бидат понудени целата палета на терапии кои вообичаено се спроведуваат во неговата адреса, туку и одделно ќе се разработи и методите за спречување на уролошки болести. Исто така, вклучува совети врз основа на кои во иднина пациентот ќе може да избегне евентуално влошување на актуелната болест за него, како и совети за усвојување на конкретни мерки насочени кон запирање на прогресијата на болеста.

Во најголем дел, уролозите се исто така специјалисти вклучени во сексуално преносливи болести, вклучувајќи и сексуално преносливи болести (СПБ), што е особено точно за мажите. Ако некој се претвори во уролог во однос на воспалителниот процес кој е релевантен за областа на уринарниот тракт (односно со соодветните симптоми), сосема е можно, ако зборуваме за таков специјалист, тогаш практично првиот чекор е да се дијагностицира одредена болест релевантна за пациентот. Ќе биде избрана насока за тестирање на крвта за СПБ. Оваа одлука, пак, е дополнителен знак кој укажува на претпазливост на лекарот со соодветен "багаж" на искуство и знаење. Овде е важно да се потврди (или, обратно, да се побие) присуството на инфекција во телото, што е во латентна (скриена) фаза на сопствената активност.

Како уште една можна специјализација на добар специјалист во областа на урологијата е сексопатологијата, бидејќи факт е, повторно, дека во многу случаи, болестите на генитоуринарниот систем се директно поврзани со сексуалната активност на пациентот. Според тоа, врз оваа основа, доволно ориентација во оваа област исто така е дополнителна предност, ако не и услов.

Без оглед на специфичноста или тежината на реалните за болеста на пациентот, добар уролог во секој случај ќе ја исклучи можноста за ширење на информации за тоа. Заштита на пациенти и пристојност - овие критериуми не се помалку важни кога се разгледуваат професионалните квалитети на специјалист по урологија.

И конечно, конечниот критериум врз основа на кој ќе биде можно да се осигурате дека наидовте на навистина добар специјалист, всушност, ќе бидат резултатите од третманот што им е доделен. Сепак, интересот и активното барање на уролог се токму оние први и основни чекори кои ќе го максимизираат понатамошното закрепнување.

Прием на урологот: што влегува во неа?

Врз основа на легислативата, приемот на уролог вклучува неколку од следниве компоненти:

 • Задолжителни медицински услуги:
  • собирање на медицинска историја и поплаки на пациентите за нивната сопствена состојба;
  • општа термометрија;
  • чувство, визуелно истражување, прислушување извршено како мерки кои ја надополнуваат целокупната слика за состојбата на пациентот во вистинската патологија на уринарниот систем или патологијата на бубрезите.
 • Дополнителни медицински услуги:
  • пиелоскопија;
  • цистостомија;
  • уретроскопија;
  • супрапубична катетеризација;
  • пункција на циста во бубрегот, аспирација;
  • назначувањето на соодветна терапија со лекови, како и начинот на исхрана и третман и здравје за елиминација и спречување на патологии на уринарниот систем и патологии на бубрезите.

УЗИ почек: как подготовиться к процедуре

УЗИ почек является достаточно информативным методом исследования, назначаемым нефрологом в качестве способа, на основании результатов которого уточняется или подтверждается конкретный диагноз.

УЗИ почек – процедура достаточно сложная, и объясняется это особенностями расположения почек и характерного для них строения, за счет чего картина, обуславливающая постановку диагноза, может располагать критериями весьма неоднозначными.

Мы выделили ранее те симптомы, с которыми обычно к терапевту или же сразу к нефрологу обращаются пациенты (а это болезненность мочеиспускания, почечные колики, болезненность в области поясницы, примесь крови в моче, постоянно повышенное давление). Обследование, в качестве которого мы рассматриваем УЗИ, актуально к проведению даже в том случае, если при обычном анализе мочи отмечаются измененные по своим характеристикам показатели.

Метод ультразвукового исследования открывает возможность для определения состояния почек, особенностей их размеров, расположения и формы, а также характерной для них структуры. УЗИ почек также позволяет выявить песок и камни в случае их наличия, а также выявить нарушение в оттоке мочи или актуальность в исследуемой области каких-либо новообразований. Кстати, именно УЗИ является наилучшим вариантом для исследования при наблюдении за особенностями приживления почки (что, как можно понять, обуславливается предшествующей ее трансплантации от донора). УЗИ почек проводится также и для обеспечения соответствующего контроля над иглой для биопсии, вводимой непосредственно в почку для последующего изъятия определенной части материала, который, в свою очередь, подлежит дальнейшему микроанализу. Актуален метод и при необходимости установления пациенту дренажной трубки.

В общем-то, особой подготовки для процедуры УЗИ почек не требуется, проводится она при больнице, в специализированной клинике или при обычной поликлинике. Тем ни менее, если для пациента актуальным фактором является ожирение, повышенное газообразование или же непосредственно перед УЗИ проводилась процедура инструментального исследования области кишечника (в рамках которой используется обычно контрастное вещество), то УЗИ, соответственно, усложняется по части получения информативных результатов. Дополнительно перед УЗИ следует сказать врачу о том, какие медикаменты применяются вами, какое лечение дополнительно для устранения какого-либо заболевания проводится, и какие дополнительные факторы имеют место в оказываемом на организм воздействии, ведь все это может сыграть против точности результатов УЗИ и, соответственно, против точности в постановке диагноза.

При проведении исследования в качестве меры контроля над биопсией, а также в качестве вспомогательной меры по установке дренажа, врач в индивидуальном порядке определит соответствующие пояснения по вопросу, касающемуся того, как подготовиться к УЗИ почек.
Сама процедура проводится следующим образом. Пациент укладывается на бок или на живот или занимает позицию стоя. Предварительно следует раздеться по пояс, вслед за чем производится смазывание кожи в соответствующей исследованию области поясницы гелем для проведения УЗИ. В ходе процедуры производится вождение по пояснице специального датчика, которым перехватываются отражаемые волны, обработка этих волн производится компьютером, после чего уже осуществляется передача изображения в двухмерном формате на монитор. После завершения процедуры гель вытирается, для чего используются одноразовые бумажные полотенца.

УЗИ почек у детей проводится аналогичным образом. Главным моментом, иногда затруднительным, является сохранение неподвижности во время процедуры, за счет чего обеспечивается достижение детальности и четкости получаемого изображения. Проведение осмотра ребенка осуществляется при непосредственном присутствии во время него родителей.

Дополним указанную информацию и тем, что УЗИ является совершенно безопасным, безболезненным и безвредным методом диагностики. К его проведению противопоказаний не существует. Длительность проведения УЗИ составляет порядка 15 минут.

Сподели го овој напис:

Загрузка вречей...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.