Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Трауматолог

Трауматологија - насока во медицината, која ги проучува ефектите врз човечкото тело од различна природа на трауматски ефекти, како и последиците од повредите и методите на нивното лекување. Трауматологот е медицински специјалист кој има повисока медицинска едукација, се занимава со третман и рехабилитација на пациентите по повреди од различна природа и локализација. Покрај тоа, лекарот на оваа квалификација треба да биде способен да ги третира дегенеративно-дистрофичните промени на зглобовите и коските, да врши превенција и лекување на болести на мускулно-скелетниот систем.

Во што е одговорност

Трауматологот ги третира следниве болести:

 • артритис;
 • артроза;
 • остеомиелитис;
 • остеопороза;
 • рамни нозе;
 • коскени тумори;
 • искривување на 'рбетот;
 • деформации на нозете;
 • кифоза;
 • лордоза;
 • остеоартритис.

Во прилог на патолошки процеси, лекарот на оваа специјализација се занимава со елиминација на последиците од таквите повреди:

 • патолошки и трауматски фрактури;
 • лигамент паузи;
 • модринки;
 • спрен;
 • sprains

Потребно е да се контактира со трауматолог за било која навидум незначајна повреда.

Кога да се оди на прием

Да се ​​консултира со трауматолог во следниве случаи:

 • траума;
 • крцкање во зглобот при движење;
 • ограничена подвижност на зглобот;
 • оток на кожата во зглобот, зголемување на нејзината големина;
 • заедничка нестабилност;
 • видлива деформација;
 • локална температура се зголемува, црвенило на кожата.

Треба да се напомене дека во одредени патологии на мускулно-скелетниот систем, клиничката слика може да содржи знаци на општа интоксикација на телото, што може да укаже на почеток на инфективен процес во зглобот. Во овој случај, трауматологот може да спроведе испитување и лекување заедно со доктор од соодветната специјалност.

Кои дијагностички методи ги користи

За да се утврди точната дијагноза, трауматологот може да ги користи следните методи на лабораториска и инструментална дијагностика:

 • општ клинички тест за крв;
 • сеопфатна биохемиска анализа на крв;
 • уринализа;
 • дензитометрија - одредување на коскената густина;
 • рентген испит;
 • компјутеризирана томографија или магнетна резонанца.

Треба да се напомене дека ако третманот ќе се одржи во врска со лекарите од друга специјалност, дијагностичката програма може да се прошири.

Кои методи на третман ги користи

Во работата, трауматологот може да ги користи и конзервативните и радикалните методи на лекување.

Конзервативната терапија вклучува:

 • употребата на преврски и други методи за имобилизација за да се поправи оштетениот зглоб;
 • назначувањето лекови за лекови за внатрешна употреба - лекови против болки, антибактериски, хемостатички;
 • локални производи - масти и креми, решенија за компреси и лосиони.

Ако конзервативниот третман не го даде посакуваниот резултат или воопшто не е препорачлив, тогаш е возможен радикален третман, кој го вклучува следното:

 • ендопротетика;
 • трансплантација на коскено ткиво;
 • остеосинтеза.

Треба да се забележи дека трауматологијата, иако е посебна област во медицината, и понатаму останува тесно поврзана со ортопедија и хирургија.

Како е приемот

Овој специјалист врши амбулантски прием во трамватолошката канцеларија и на окружните клиники и болници, на траума. За време на почетниот преглед, се врши физички преглед и анамнеза. Во текот на испитувањето, лекарот може да ги постави следните прашања:

 • под кои услови е повредата (ако тоа е предмет на третман);
 • како симптомите почнаа да се појавуваат одамна, интензитетот на манифестацијата на клиничката слика;
 • дали се земале лекови, и ако е така, кои од нив.

Во зависност од тековната клиничка слика и собраната анамнеза, се поставува понатамошна дијагноза, а прашањето за хоспитализација на пациентот или неговиот понатамошен третман се решава на амбулантско ниво.

Во зависност од природата на повредите, трауматологот мора да ги има вештините на итен медицински лекар - да го прекине крварењето, да реагира на реанимација за срцев удар, да презема мерки за брзо развивање на инфекции, изгореници и така натаму.

Приемот на детски трауматолог е речиси идентичен со работата на специјалист за возрасни, но имајќи ги предвид физиолошките карактеристики на телото на детето. Истото важи и за дијагностичките методи.

Итно е неопходно да се контактира со трауматорот ако има повреда на отворен или затворен тип, болка во зглобовите и слични симптоми. Навремената посета на лекарот ќе помогне да се избегне развој на сериозни компликации.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.