Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Терапевт

Самата по себе, терапијата како наука се фокусира на проучување на болести на внатрешните органи. Оваа студија е посебно засегната со причинскиот механизам на болести, нивната дијагноза и превенција. Самите болести може да се однесуваат на активностите на респираторните, кардиоваскуларните, дигестивните, мускулно-скелетни, уринарни системи, како и ендокрините и хематопоетските системи. Според тоа, кога се разгледуваат спецификите на специјализацијата на терапевтот, не е претерување да се потврди фактот дека тој е универзален и мултидисциплинарен специјалист.

Во медицината, терапевтот е многу барана професија. Нејзината активност се состои во примарниот прием на пациенти и при назначувањето на соодветен третман. Покрај тоа, во многу случаи, консултација со терапевт е единственото нешто што пациентот може да го направи кога оди во клиниката. Природно, доколку е потребно, во специфичен третман, терапевтот може да напише упатување веќе на специфичен специјалист од тесен профил. Патем, токму во оние случаи кога пациентот не знае кој доктор треба да контактира со проблемот што се појави, терапевтот, врз основа на спецификите на овој проблем, го одредува специјалистот чија консултација е неопходна во одредена ситуација.

Што терапевт го прави

Приемот на терапевтот подразбира соодветен сет на акции, поради што се одредува сеопфатен приод кон државата и благосостојбата на пациентот. Особено, таквите активности вклучуваат:

 • Собирање историја. Ова вклучува добивање на специфични информации за болеста на пациентот, како и детална студија на тековните жалби во врска со неговото добро и историјата на болеста.
 • Употребата на објективни методи во истражувањето. Пациентот се испитува, што, исто така, вклучува перкусии (т.е. прислушување на кариес), аускултација (слушање на белодробната област) и палпација (испитување на специфични области на органите).
 • Дефиниција на специјализирани техники за истражување. Ова вклучува, меѓу другото, трети лица техники во вид на радиолошки и лабораториски студии, ултразвук, итн.
 • Внесување на информации релевантни за дијагнозата на пациентот со одредени мерки на лекување во неговата медицинска картичка.
 • Идентификација на индикатори за кои е потребна хоспитализација на пациентот. На пример, ако ви треба специфичен третман во болницата или барате операција, итн.
 • Идентификација на вистинските фактори на ризик кои придонесуваат за развој на хронични форми на болеста.
 • Изработка на боледување.
 • Одредување на лекови потребни за прием, како и специфични процедури во третманот и други мерки на терапевтска скала.

Што терапевтот го третира

При одговарање на ова прашање, сумирајќи, може да се забележи дека терапевтот ги третира скоро сите оние болести кои не обезбедуваат потреба за хируршка интервенција. Според тоа, неговиот тип на активност е користење на конзервативен третман. Запирање директно на болестите кои одговараат на компетентноста на терапевтот, ги истакнуваме следните, најчести услови со кои пациентите се третираат:

 • Настинки, САРС;
 • Болести на бронхиите и белите дробови;
 • Болести поврзани со активноста на кардиоваскуларниот систем;
 • Замор (вклучувајќи хроничен замор);
 • Болести на гастроинтестиналниот тракт (ГИТ);
 • Нарушувања на сврзното ткиво;
 • Болести на 'рбетот и грбот, вкл. и заеднички болести;
 • Бубрежно заболување;
 • Невролошки проблеми;
 • Болести поврзани со метаболички нарушувања;
 • Крвни болести (хеморагична дијатеза, леукемија, анемија, итн.).

Како работи терапевтот

Кога ја посетивте канцеларијата на терапевтот, малку е веројатно дека ќе почувствувате страв што ќе се појави кога ќе го посетите стоматологот и слични специјалисти. Тука нема да најдете конкретна опрема и медицински алатки - во овој поглед, може да се забележи дури и одреден недостаток на ситуацијата. Друга работа кога станува збор за карактеристиките на приемот. Приемот на терапевтот може да се поврзе речиси со трикови на илузионист - само неколку дејства и проблемот со потребата за апел до овој специјалист е решен. Поради оваа причина, поради тоа што терапевтот зема, не треба да правите избрзани заклучоци дека посетата на овој специјалист е само средна формалност на патот до потребниот специјалист. Како што видовме порано, ако имате среќа да пронајдете добар терапевт и ако вашиот проблем не е премногу сериозен, можеби нема да ви треба друг специјалист.

Директно прима терапевт е да го доведе во прашање пациентот за неговите жалби во врска со општата благосостојба, тие исто така ги утврдуваат причините што му служеле на претходните повици до здравствените установи. Се испитува медицинска историја (т.е. анамнезата се собира) и пациентот се испитува. Првичните консултации завршуваат со исполнување на насоки за пациентот да спроведе одредени студии (анализа на урината и крвни тестови, мерење на притисокот, отстранување на кардиограм, итн.). Врз основа на резултатите од испитувањето извршено во врска со резултатите добиени од анализите и студиите, терапевтот или го определува соодветниот третман или го испраќа пациентот кај докторот на соодветната специјализација од тесен профил. Значи, ако дијабетесот е определен, пациентот се повикува на ендокринолог , сомнежот и ракот ја одредуваат потребата за посета на онколог и така натаму.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.