Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Стоматолог

"Холивудската насмевка" е една од најпосакуваните атрибути на изглед, што сите дефинитивно би сакале да ги постигнат. Во меѓувреме, само мислата за вежба ќе ја намали желбата за таква убавина да "не". Меѓутоа, современата стоматологија има многу иновации кои не го прават толку страшно посета на стоматологот, па затоа борбата за постигнување на оваа цел честопати не може да направи толку значајни загуби, како што беше сосема, се чини, неодамна.

Пациентите се упатуваат на стоматологот за лекување на болести и дефекти кои ги нарушуваат, како и за отстранување на забите при подоцнежна корекција на појавата на дентицијата. Треба да се забележи дека стоматолог е извесна генерализација на специјализацијата, која всушност има одредена разлика во зависност од специфичноста на извршениот третман. Значи, ајде да се обидеме да го дознаеме.

Стоматолошки терапевт

Апел до овој специјалист подразбира дека има најширока специјализација на достапните опции. Според тоа, стоматологот-терапевт се занимава со превенција и лекување на болести кои се релевантни за забите и воопшто на усната шуплина. Важно е да го посетите стоматологот најмалку еднаш годишно - таков распоред ќе обезбеди сигурност на здравјето на забите, како и спречување на нивните болести. Што терапевт го прави со одреден распоред на посети еднаш годишно?

Прво, тие директно ја испитуваат усната шуплина, поради што е можно да се идентификуваат првите знаци кои укажуваат на кариес, како и знаци кои укажуваат на оштетување на забната емајл. Всушност, за време на оваа посета специјалистот веднаш ќе може да ги отстрани. Покрај тоа, стоматологот ги спроведува превентивните мерки како што се отстранување на плакати / камен, белење на заби итн.

Се разбира, стоматологот се занимава со стоматолошки третман. Кариес, како што веројатно знаете, придонесува за уништување на емајлот и длабоките структури што ги имаат забите. Според тоа, стоматологот ја елиминира оштетената област, по што забите се полни со него. Покрај овие активности, стоматологот-терапевт се занимава и со третманот на различни видови на кариески компликации (во форма на пулпитис, гингивитис, итн.).

Стоматолошки хирург

Со такво значително оштетување на забот, во кое неговото зачувување е едноставно невозможно, потребно е негово отстранување, кое, всушност, одговара на прашањето што го прави стоматолошкиот хирург. Покрај тоа, хирурзите исто така ги отстрануваат оние заби кои не се одгледуваат правилно, предизвикувајќи одредени загрижености кај пациентот.

Треба да се напомене дека стоматологот-хирург не е ограничен во своите активности исклучиво за екстракција на забите. Значи, максилофацијалниот хирург, исто така, може да се вклучи во протетиката на забите и нивната имплантација, почнувајќи со подготовка за овие процедури на усната шуплина и завршувајќи директно со инсталацијата на импланти. Стоматолошко-хирургот, исто така, може да направи третман на голем број на болести кои не се поврзани со состојбата на дентицијата. Тука спаѓаат, особено, болестите на тригеминалниот нерв, болестите на темпоромандибуларниот зглоб, болестите на плунковните жлезди итн.

Ортодонт

Ортодонтот е специјалист во кој, во најголем број случаи, пациентите се свртеа за да ги елиминираат дефектите на естетска скала. Особено, ортодонтот ќе ви помогне да ги поправите оние абнормалности кои се појавиле во позадината на погрешната положба на забите, како и да ги спроведете неопходните мерки за поправање на погрешен залак. Ортодонтот ќе ви помогне да ја направите вашата насмевка уште поатрактивна, со што состојбата на стоматологијата ќе ви биде совршен изглед.

Корекцијата на залак, како и неточната положба на забите, се обезбедува преку употреба на разни опции за системи на заградата. Како по правило, со цел да се спроведат манипулации ориентирани кон угри, децата се пренесуваат во ортодонт. Во меѓувреме, условите кои модерната стоматологија ги има на располагање, ни овозможуваат успешно да ги спроведеме овие манипулации и да го елиминираме овој проблем во речиси секоја возраст на пациентите.

Што лекува стоматологот?

Ги испитувавме главните специфики на секој одделен стоматолог, но сега нека се задржиме на она што го третира стоматологот. Особено, најочигледните причини кои бараат назначување на забар се во следните состојби:

 • Кариес Во овој случај, процесот на минерализација на забната емајл е оштетен, што потоа доведува до пулпитис, односно на воспалителните процеси кои се активираат во регионот на невроваскуларните снопови кои поединечно го хранат секој заб.
 • Периодонтитис / периодонтитис. Говорот во овој случај е за воспаление на сврзното ткиво кое ја поврзува забната дупка со самиот заб.
 • Гингивитис Мукозните мембрани на непцата се подложени на воспаление, кое се јавува во комбинација со изразен мирис од устата. Потоа, без соодветен третман, болеста се развива во периодонтитис, што доведува до губење на заб / заби и апсцес на џвакање.
 • Бенигни тумори во областа на џвакање. На пример, тоа може да биде грануломи.
 • Трауматски повреди кои влијаат на вилицата.
 • Стоматитис Оваа болест се состои во акутна инфекција на оралната мукоза. Процесите кои се релевантни за него не се особено опасни, но тие можат да предизвикаат значителен непријатност за пациентот. Вреди да се спомене дека губењето на тежината кај малите деца во чести случаи е предизвикано од стоматитис.
 • Периоститис, апсцеси на јазикот и усната шуплина.
 • Неепидемична форма на заушки. Се состои во воспаление на паротидната жлезда која се јавува на позадината на разни забни заболувања.
Стоматолошка ординација: како се третираат забите?

Ова е можеби најстрашниот дел од пациентот, но веднаш треба да се забележи дека овие стравови се често неосновани. Причината за ова е специфичноста на третманот, утврдена врз основа на природата на болеста и степенот на нејзиното запоставување. Соодветно на тоа, во раните и неиздадени фази, може да се добие од, како што велат, "малку крв". Во истиот случај, ако жалбата на стоматологот не беше предизвикана од желбата за превентивно испитување од страна на овој специјалист, но, на пример, силна болка, тогаш тука веќе без вежба, најверојатно, не е доволно. Со помош, стоматологот ќе може да го исчисти забот од ткивата што претрпела штета, како и да стигне до денталниот канал (што може да биде потреба за третман, како што е пулпитот).

Употребата на анестезија е на барање на пациентот. Факт е дека во отсуство на воспаление на сензации на забен нерв, иако не е многу пријатно, но сосема толерантно. Модерна, и сè почеста алтернатива на традиционалниот метод на третман со заплашување на многу вежби, е ласерскиот третман. Во неговото јадро, овој третман се состои од чистење на здрави делови од забот од оштетените ткива (или плака) со користење, претпоставено, ласер. Оваа постапка е прилично бавна во однос на имплементацијата, меѓутоа, таа е практично безболна сама по себе, и ако имате среќа да пронајдете добар стоматолог, тогаш, меѓу другото, ќе биде сосема безбеден за вас.

И вежба и ласер се применуваат за третман на забите за следен третман со лекови во комбинација со полнење. Третманот со лекови главно се сведува на испирање и употреба на таблети, покрај тоа, може да се применат и процедури за физиотерапија.

Листа на стоматолошки услуги

Задолжителни услуги што подразбира посета на стоматолог вклучуваат следново:

 • Собирање историја на болеста (или историја), проучување на жалби на пациенти во врска со патолошките состојби кои се однесуваат на усната шуплина;
 • Облаци на чувство и прислушување во устата;
 • Визуелно испитување и инспекција на усната шуплина, вклучувајќи употреба на дополнителни огледала и извори на светлина.

Дополнителен опсег на тековни услуги кај стоматологот е како што следува:

 • спроведување на истражување со помош на специјална истрага концентрирана во полето на кариозни шуплини;
 • антропометриски истражувања;
 • употреба на сондата за проучување на периодонталните џебови;
 • електрометрија;
 • термодијагноза;
 • витално боење произведено против тврдо ткиво;
 • одредување на соодветна исхрана и терапија со лекови, како и специјализиран режим кој се однесува на специфична патологија концентрирана во усната шуплина.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.