Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Спортски лекар

Спортската медицина е посебна област на медицината која се занимава со проценка на подготвеноста на спортистите за натпревари, како и постојано следење на нивното здравје. Спортски лекар е клиничар кој решава голем број прашања во врска со рехабилитација, рецепт на терапија и превентивни мерки на разни заболувања, патологии и повреди на неговите пациенти.

Покрај тоа, експертите од оваа област вршат голем број задачи:

 • врши селекција и обезбедува пристап до класи или спорт, според широк спектар на способности на лице;
 • проценка на здравјето и решавање на прашања за пристап до обука;
 • контрола врз употребата на лекови;
 • обезбедување активности поврзани со рехабилитација на спортисти кои претрпеле одредена болест или повреда;
 • употребата на голем број физиолошки методи на влијание врз телото на луѓето кои се вклучени во спортот
 • контрола врз спроведувањето на мерките за лична хигиена на спортистите кои влијаат на зголемување на инциденцата и кои можат да влијаат на квалитетот на обуката.

Главните должности на лекар

Главните задачи што ги одлучува спортски доктори се:

 • обезбедување на прва помош во случаи на развој на тешка состојба непосредно за време на вежбање;
 • донесување одлука за прием на спортисти во часови;
 • лекување на болести со соматска или инфективна природа во нивните одделенија;
 • спроведување на медицински прегледи земајќи ги предвид спецификите на спортот. Таквиот настан вклучува изготвување мислење за тренерот;
 • медицински и педагошки набљудувања во часови по физичко образование;
 • контрола над здравствената состојба и нивото на подготвеност на лицето за обука или конкуренција;
 • спроведување навремени превентивни и дијагностички мерки за идентификување на патолошките состојби на мускулно-скелетниот систем.

Исто така во опсегот на професионални квалитети на ваков клиничар треба да ги вклучи следните вештини:

 • проценка на состојбата на коскениот и мускулниот систем, како и позицијата на спортистот;
 • спроведување на функционални тестови со физичка активност;
 • извршување на проценка на индикаторите на ЕКГ при изведување на физички вежби;
 • идентификација на ризични групи на луѓе на кои им е забрането да го практикуваат овој или оној спорт;
 • анализа на функционалната состојба на одделението и способноста на неговото тело да го носи обемот на работа.

Покрај тоа, клиничарите за спортска медицина треба да спроведат истражување. Нивното истражување може да биде директно поврзано со:

 • функционална дијагностика;
 • кардиологија;
 • третман на болести од соматска категорија;
 • идентификација и корекција на нарушувањата на имунолошкиот систем на спортистите;
 • проблеми во врска со рехабилитацијата на одделенијата;
 • обновување на спортистот по физички и емоционален стрес кој бил добиен за време на обука и натпревар;
 • прашања за зголемување на работниот капацитет на лицето вклучено во спортот на професионално ниво.

Опсег на активност, барања и квалитет

Спортскиот лекар се смета за едно од најважните и најтешките професии не само во медицината, туку и во спортот. За различни вештини и знаења, ваквите лекари може да се споредат со семеен лекар.

Покрај знаењето од областа на трауматологијата, таков клиничар треба да биде добро обучен во:

 • функционална дијагностика;
 • кардиологија;
 • хирургија;
 • фармакологија;
 • педијатрија;
 • кардиологија;
 • физиотерапија;
 • психологија;
 • кардиоваскуларни патологии.

Меѓу професионалните квалитети, исто така, се истакнува:

 • познавање на терапија за вежбање;
 • достапност на вештини за терапевтска масажа;
 • способност за интеракција со опрема за тестирање;
 • присуство на вештини за периодот на рехабилитација.

Личните квалитети на спортски лекар не се помалку важни од професионалните вештини. Таквиот специјалист треба да има:

 • напорна работа;
 • дружељубивост;
 • компетентност;
 • способност за брзо донесување одлуки и преземање одговорност за нив;
 • психолошка стабилност;
 • иницијатива.

Спортските лекари можат да бидат вработени во:

 • специјализирани центри вклучени во спортската медицина;
 • детски или младински интернати или спортски училишта;
 • национални тимови;
 • аматерски спортски клубови.

Какви патологии ги третира лекарот?

Спортските лекари се фокусираат на лекување на оние болести кои се поврзани со мускулно-скелетниот систем, како и повредите и широк спектар на патологии.

Овие болести и нарушувања треба да вклучуваат:

 • синовитис и бурзитис;
 • повреди на носната шуплина и дентиција;
 • текот на воспалителниот процес во периодот;
 • широк спектар на невропатии;
 • повреда на `рбетниот мозок и` рбетниот мозок;
 • повреди на зглобовите и менискусот;
 • оштетување на препоните;
 • тендинитис и потрес на мозокот;
 • оштетување на екстремитетите.

Во повеќето случаи, спортскиот лекар тесно соработува со специјалисти од други области на медицината:

 • хирургија;
 • ортопедија;
 • стоматологија;
 • неврологија;
 • невропатологија;
 • гастроентерологија и други.

Медицински консултации

Советувалиштето за спортски лекар се состои од:

 • следење на здравјето и функционална проценка. Благодарение на инструментални дијагностички мерки, во првичните фази е можно да се детектираат абнормалности во работата на мускулно-скелетниот систем, како и да се детектираат други патолошки процеси поврзани со други внатрешни органи или системи;
 • корекција на процесот на обука и проценка на оптоварувањето на телото;
 • изборот на лекови, кој се базира на неколку фактори - насоката и целта на спортот;
 • враќање на нормална физичка состојба и здравје на медицински начин или со помош на физиотерапевтски процедури.

За да му се даде точна дијагноза на спортистот со повреда во текот на консултацијата, лекарот може да пропише:

 • Ултразвук, КТ и МРИ;
 • Х-зраци;
 • дуплекс васкуларно скенирање;
 • дензитометрија;
 • собирање на пункции и проучување на артикуларна течност.

За да можете да работите како спортски лекар, мора да мора да завршите медицински колеџ, како и да преземете дополнителни курсеви за спортска медицина. За преквалификација на специјалисти постојат професионални курсеви.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.