Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Васкуларен хирург

Васкуларна хирургија е поле на медицина во кое се врши откривање на болести на крвта и лимфните садови, се избираат соодветни методи на лекување, како и мерки за спречување на такви болести. Васкуларниот хирург (тој исто така е ангиохирург), пак, е специјалист кој користи минимално инвазивна терапија во оваа област. Со минимално инвазивни методи се подразбира таков ефект, во кој нема потреба од големи засеци за време на хируршката интервенција, исто така, таквите методи имаат низок степен на траума, а истовремено максимизирање на ефективноста на применетиот третман.

Васкуларен хирург: Што е специјалист за лекување?

Садовите можат да "страдаат" од најразлични болести кои влијаат на нив, а таквите болести можат да бидат или вродени или стекнати. Ова може да вклучува туморски форми на различни области на локализација, особено постојат опции во кои патолошките форми на пораки помеѓу вените и артериите се формираат во васкуларниот систем, кој вообичаено не постои во принцип. Во истиот случај, се забележуваат соодветните последици, почнувајќи од козметички дефекти и болки и завршуваат со дисфункција на органи, формирање на трофични улцеративни лезии и сл.

Васкуларната хирургија исто така вклучува таква насока како микрохирургија. Прво, овде можете да назначите таков хируршки третман, кој се користи за трауматизирани површини, кои не можат да бидат заздравени долго време, во ситуација кога не може да се применат методите на влијание што се применуваат во пластичната хирургија за да се постигне посакуваниот резултат. Покрај тоа, ова исто така вклучува и замена на загадување - влијанието во кое се зашиени прекинатите екстремитети, што е придружено со делумно враќање на нивните функции или целосна реставрација.

Атеросклерозата е најчеста причина за пристап до васкуларен хирург денес. Вреди да се забележи дека порано се верувало дека оваа болест е само многу постари лица, но веќе денес докажано е дека младите луѓе се подеднакво погодени. При атеросклероза, холестеролните плаки почнуваат да се депонираат во луменот на садовите, што, соодветно, доведува до стеснување на нивниот дијаметар. Поради овие формации, како што можете да разберете, нормалниот проток на крвта е нарушен, поради што кршењето на одреден систем или орган е исто така кршено, имено, оние што се снабдуваат со крв од засегнатиот брод.

Со оглед на тоа што садовите се наоѓаат насекаде, никогаш не може да се знае дали има плочки во садовите, без оглед дали се наоѓаат на одреден сад. Не е познато се додека оваа плоча не расте до таква големина што ќе стане значајна пречка за снабдувањето со крв во организмот. Покрај тоа, првиот симптом, што укажува на тоа, не е само неповратно, туку и последен во некои случаи. Според тоа, првиот симптом, кој укажува на васкуларна лезија во мозокот, се манифестира во форма на мозочен удар, додека првата манифестација на васкуларна лезија на срцето станува срцев удар.

Врз основа на општата насока на активностите на специјалист, можно е да се издвојат следниве насоки, кои ќе одговорат на прашањето "Што прави ангиохирург?":

 • дијагностицирање на болести поврзани со човечкиот васкуларен систем, како и патологии поврзани со функциите на големите крвни садови;
 • третман на лезии кои се релевантни за васкуларниот систем во однос на позадината на претходната повреда кога се изложени на физички или механички фактори;
 • идентификација на одредени онколошки болести (кога туморот е концентриран во непосредна близина на артеријата или вената, како и кога расте во големите крвни садови);
 • третман поврзан со протезиката на крвните садови погодени од повреда или за време на операцијата;
 • третман поврзан со отстранување на вродени форми на патолошки формации со васкуларни лезии (артериовенски малформации, хемангиоми);
 • Ревентологија - насока на микрохирургија, поради што станува возможно да се "шие" ампутирани екстремитети (фрагменти на екстремитетите, раце, итн.);
 • спроведување во практика на какви било дијагностички методи, хирургија и конзервативна терапија, како и методи за спречување на превенција на болести на васкуларниот систем.

Според тоа, врз основа на спецификите на ангиохирурската активност, можно е да се идентификуваат бројни болести кои спаѓаат во надлежност на овој специјалист:

 • атеросклероза;
 • аортна аневризма;
 • дијабетична ангиопатија (дијабетско стапало);
 • срцев удар;
 • проширени вени;
 • удар;
 • варикоцела;
 • CHD (исхемична срцева болест);
 • артериовенски малформации;
 • мрморење на кожата;
 • артериовенска фистула;
 • дисцрикулаторна енцефалопатија;
 • скорбут;
 • акутен миокарден инфаркт;
 • флебит;
 • тромбоза;
 • тромбофлебитис;
 • каротидна стеноза;
 • емболија на артерии и вени;
 • оштетување на крвните садови, преку кое се обезбедува снабдување со крв во мозокот (брахиоцефални крвни садови);
 • тромбоангитис облитеранс (Buerger-ова болест);
 • животостаза;
 • Raynaud-ов синдром;
 • Такајасу синдром (или аортоартеритис);
 • Рајт-ов синдром;
 • гасна емболија;
 • Синдром на Бад-Киари;
 • транспозиција на големи садови;
 • субарахноидална хеморагија итн.

Кога треба да се обратите за назначување на васкуларен хирург (ангиохирург)?

Идеално, консултацијата со васкуларен хирург треба да биде вклучена во опсегот на годишен преглед. Одредени симптоми, особено кога станува збор за нивната комбинација, бараат жалба до овој специјалист. Ние ги разликуваме следниве типови на нив:

 • чести главоболки кои не се предизвикани од какви било специфични причини (на пример, студ или грип, итн.);
 • тежина во нозете;
 • гори во телиња, во нозе;
 • тинитус во главата;
 • "Лета" пред очите;
 • чувство на "леано железо" нозе, "зуи" во нозете;
 • пливање сензации, вкочанетост во екстремитетите, студенило во нив, слични сензации во кој било друг дел од телото;
 • проширени вени;
 • болка во нозете при одење;
 • изречена болка што се појавува во подножјето;
 • пулсирање во абдоменот;
 • оток на нозете;
 • појава на пломби во долните екстремитети, црвенило;
 • хеморагии (без оглед на областа на локализација);
 • нелечни рани;
 • појава на пајакови вени;
 • конвулзии кои се јавуваат и за време на вежбање и во мирување;
 • губење на сензација;
 • долготрајна болка на страната на градите, на страната, во задниот дел (со можно ширење на препоните, долните екстремитети и задникот);
 • оцрнување на прстите (или затемнување, сино);
 • ненадејно се ниша, губење на свеста, паѓање.

Потребни анализи за дијагноза кај васкуларен хирург

Присуството на васкуларниот хирург, исто така, бара премин на некои тестови, поради што ќе се добие слика за функционалните карактеристики на протокот на крв и биохемискиот состав на крвта. Таквите крвни тестови, соодветно, вклучуваат:

 • Биохемиска анализа на крв . Врз основа на оваа анализа, се одредуваат функционални параметри својствени на општата состојба на внатрешните органи и системи. Посебна улога се игра во оваа анализа со голем број индикатори поврзани со холестеролот. Особено, тоа е вкупното ниво на холестерол, индикаторот за маснотии (триглицериди), индикаторот за висока и мала густина (HDL)
 • Општ крвен тест . Врз основа на податоците од оваа анализа, се утврдува состојбата релевантна за васкуларните ѕидови, нивото на леукоцити, хемоглобин, еритроцити, ESR (стапка на седиментација на еритроцитите), индекс и волумен на еритроцити, индекс кој го покажува ризикот од атеросклероза кај пациент, се пресметува врз основа на вкупниот холестерол и липопротеините со висока густина.

Може да бидат неопходни и следниве тестови:

 • уринализа (општо);
 • коагулограм, хемостазиограм, ниво на фибриноген, протромбински индекс;
 • ако е индицирано, серолошки преглед (одредување на антитела во крвниот серум);
 • Дополнителни прегледи за консултација со васкуларен хирург се пропишани од него.

Дијагноза на васкуларен хирург: главните методи

За да се дијагностицираат болести со лезии на крвните садови, васкуларниот хирург ги испитува податоците за испитување на пациентот, како и податоци за ЕКГ, тестови на крв и некои други специфични студии. Вторите особено ги вклучуваат следниве опции:

 • Ултразвучно дуплекс скенирање (МРИ) . Овој дијагностички метод овозможува да се добие општа идеја за состојбата на садовите поради нивната дводимензионална слика, во која структурата на нивните ѕидови е достапна за разгледување, нивната пропорција, големина, а исто така и специфичноста на протокот на крв релевантни за васкуларниот кревет.
 • Доплер ултразвук, или Доплер ултразвук. Овој дијагностички метод овозможува да се направи објективна проценка на функционалната состојба на периферниот циркулаторен систем и главните артерии. Исто така, поради USDG, можно е да се утврди моменталната состојба на артерискиот проток на крв во долните екстремитети (во спротивно, оваа насока во оваа дијагноза е означена како дефиниција на индексите на глуждот-брахијалот).
 • Ангиографија. Овој метод на испитување е радиолошки, поради неговата примена, можно е точно да се утврди каде се наоѓа ограничен или оклудиран сад.
 • Коронарна ангиографија. Во овој случај, студијата на Х-зраци е фокусирана на проучување на коморите на срцето и коронарните артерии.
 • Церебрална ангиографија. Главната област на испитување на Х-зраци во овој случај е садовите на мозокот.
 • ЕКГ (електрокардиограм) (дневна студија во динамика).
 • Ехокардиограм.
 • Ендоскопија.
 • Ултразвук со проучување на внатрешните органи, особено оние кои се одговорни за производство на хормони (надбубрежни жлезди, бубрези, тироидна жлезда).
 • Сонографија на регионот на садовите на долните екстремитети.
 • Антропометрија. Овој метод се состои од пресметување на индексот на телесна маса, како и голем број други специфични индикатори.
 • Консултации лекари тесен профил.

Третман во васкуларниот хирург: основни принципи

Врз основа на постоечките знаења во врска со структурата на системот на крвните садови, карактеристичните карактеристики својствени за неговата функционалност, како и специфичноста на манифестацијата на патологијата во одреден случај, васкуларниот хирург ги проценува сите егзогени и ендогени фактори кои ја предизвикуваат болеста.

По соодветно ангиолошко испитување, овој специјалист, по идентификацијата на причината, ја предизвикал болеста и ја дијагностицира. Веќе врз основа на резултатите и фактичката дијагноза, се избираат тактиките за понатамошни насоки на терапијата. Во суштина, оваа терапија е комбинација, вклучува и терапија со лекови и компресија, како и склеротерапија.

Криотерапијата, магнетната терапија, електронеуростимулацијата, пневмомасажата, физиотерапијата и сл., Исто така, се прилично чести методи на лекување. Често, ако постои ризик од патолошка прогресија, се врши хируршко лекување, специфичниот метод зависи од спецификите на болеста (miniphlebectomy, venectomy, интраваскуларна ласерска коагулација итн. ).

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.