Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Сексолог

Секкологијата е научна дисциплина која ги проучува сите природни и неприродни манифестации на човечката сексуалност, болести од ваква природа, начини на нивна елиминација и превенција. Всушност, сексологијата е комбинација од такви гранки на науката како што се: физиологија, биологија, психологија, медицина, социологија, па дури и криминологија.

Општо земено, постојат неколку насоки во сексологијата:

 1. нормално - приемот на таквите лекари е ограничен само со консултации, кога нема сериозни повреди;
 2. клинички - ги елиминира или спречува одредени сексуални абнормалности;
 3. етнокултурни - специјалисти од оваа категорија учат сексуални односи помеѓу претставници на различни култури;
 4. форензичка сексологија - во истрагата за кривични дела со сексуални конотации или врз основа на такви.

Кој е сексолог?

Сексолог е медицински специјалист кој ги третира сите заболувања во однос на сексуалното здравје, психолошките отстапувања, а исто така се занимава со превенција.

Покрај тоа, докторот на оваа специјализација треба да поседува знаење од областа на сексуалната патологија. Ова се однесува на прекршувања како што се ист пол, опсесија со секс, привлечност кон деца и слично.

Која е способноста на сексолог?

Во надлежност на специјалистичка дијагностика и третман на сите сексуални нарушувања и превенција. Исто така, треба да се забележи дека во некои случаи потребна е консултација со сексолог во планирањето на детето, во третманот на одредени заболувања на урогениталниот систем и во психолошките нарушувања.

Сексолог

Кои болести ги третира сексолог?

Како по правило, сексолог е ангажиран во лекување на патолошки нарушувања од сексуална природа и решавање на проблеми од иста природа.

Во однос на повредите на интимна природа, ова го вклучува следното:

 1. дисхармонија на сексуални односи во брачна двојка;
 2. намалена или неприродна зголемена сексуална желба;
 3. разни отстапувања во сексуалното однесување;

Во однос на болестите, во надлежност на сексолог, следниве видови на заболувања:

 1. вагинизм;
 2. патолошка нетолеранција кон сексуален однос (фригидност);
 3. аноргазмија;
 4. предвремена ејакулација;
 5. еректилна дисфункција ;
 6. сензација на сексуална слабост.

Кога треба да одам кај сексолог?

Консултации со специјалист во оваа област може да бидат неопходни и за мажите и за жените. За жените, консултацијата со сексолог е задолжителна во вакви случаи:

 1. во случај на фригидност;
 2. со вродена патологија на гениталните органи;
 3. ако жената не е психолошки подготвена за почеток на сексуалниот живот, а биолошката ера е соодветна;
 4. хормонален дисбаланс.

Што се однесува до мажјакот, консултацијата со сексолог може да биде потребна во такви случаи:

 1. со намалување на сексуалната желба, без очигледна причина;
 2. во случај на приапизам (кога ерекција носи болка);
 3. со забрзана ејакулација;
 4. со оргазмична андедонија;
 5. влошување на квалитетот на сексуалниот живот поради болест;
 6. со психолошки проблеми.

Треба да се разбере дека навремениот пристап до специјалист може да помогне во решавањето на проблемот во рана фаза на развој, притоа избегнувајќи сериозни компликации.

Проблемите во интимните термини можат да бидат кај сите, особено затоа што е веројатно со возраста. Нема ништо срамно во обраќањето кон сексолог.

Сексолог: какви тестови може да бидат потребни?

Откако докторот има разговор со пациент или двојка, по правило, потребно е испитување на генитоуринарниот систем. И лабораториски и инструментални истражувачки методи се користат.

Во лабораториски истражувачки методи, во овој случај, следново се подразбираат:

 1. тестирање на крв и урина ( општа и биохемиска анализа );
 2. бактериска култура;
 3. тестирање на крвта со ПЦР;
 4. анализа на течност на простатата;
 5. земајќи отпадоци од вагиналната лигавица.

Инструменталните истражувачки методи се користат на следниов начин:

 1. Ултразвучно испитување на гениталните органи;
 2. спермограм;
 3. целосен гинеколошки преглед;
 4. проучување на машки генитални крвни садови;
 5. тест на ниво на хормони.

Доста често, консултација со психолог или психотерапевт се надополнува со дијагностичката програма опишана погоре.

Препораки на сексолог

Интимното здравје на луѓето бара ист сериозен однос како физичко, ментално. Повеќето проблеми може да се спречат со следење на ова едноставно правило. Покрај тоа, не е болно да се применуваат во пракса такви препораки на сексолог:

 1. ако ова не е постојан сексуален партнер, не заборавајте да се заштитите;
 2. промискуитетот може да доведе до сексуална злоупотреба;
 3. сите психолошки нарушувања може да предизвикаат проблеми во интимниот план;
 4. хроничните и вирусни болести треба да се третираат до крај и навремено, компликациите може да влијаат на сексуалната функција.

Покрај тоа, треба да водите здрав начин на живот - да јадете правилно, не злоупотребувајте алкохол и никотин.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.