Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Ревматолог

Ревматолог е таков специјалист кој е ангажиран во дијагностиката, лекувањето и развојот на специфични превентивни мерки насочени кон елиминирање на болестите на зглобовите, како и на сврзното ткиво. Што третира ревматологот? Главните болести поврзани со неговиот профил се остеоартритис, артритис и ревматизам, гихт, итн, иако ова, како што ќе разберете подолу, е само традиционалниот "врв на ледениот брег" во пребројувањето на опциите.

Прием на ревматологот: кога е неопходно да го посетите?

Причината за контакт со овој специјалист е разни болки и непријатности кои се јавуваат во областа на индивидуалните зглобови, изменета состојба на структурата или вообичаена форма на зглобовите, појава на чувство на вкочанетост во движењето и релевантноста на наследна предиспозиција за појава на овој тип на болести поврзани со оштетување на зглобовите и ткивата појава на поврзани симптоми.

Со оглед на фактот дека ревматологот е специјалист кој се занимава со дистрофични и воспалителни болести, поради што зглобовите и сврзното ткиво се оштетени, главните индикации за негово решавање не се само наведените причини. Така, на пример, предиспозицијата за честа појава на ангина или заразни болести не е помалку важна причина за контакт со овој специјалист. Вреди да се обрне внимание на појавата на криза во зглобовите или до одреден степен на оток кај нив, како и во 'рбетот - сето ова е причина да се консултира и со ревматолог.

Ревматолог: Што третира овој лекар?

Се разбира, оние основни болести кои првично ги наведовме се само најчестите варијанти од нив, всушност, профилот на ресусцитаторот е многу поширок во овој поглед. Факт е дека ревматските болести се комбинираат со повеќе од сто различни видови на болести во кои придружните симптоми се манифестираат како лезии на зглобовите, мускулите, рбетот и коските. Доколку сврзното ткиво е зафатено, покрај погоре, болеста е системска.

Присуството на ревматски заболувања е сериозна причина за намалување на квалитетот на животот на болна личност, уште повеќе, во чести случаи, поради ограничувањата на мобилноста, постои ризик од губење на работата поради неможноста да извршуваат директни должности во нивните професионални активности. Во околу 70% од случаите, лицето станува оневозможено поради моментална болест. Честопати пациентот станува тешко да излезе од кревет или од столче, а исто така се појавуваат и сериозни ограничувања во однос на напуштање на куќата. Сето ова, од своја страна, влијае на состојбата на умот, одредени прилагодувања на овој вид тестови се прават во семејниот живот. Во повеќето случаи, ревматски заболувања се хронични во согласност со спецификите на нивниот курс, кој е комбиниран со нивните чести егзацербации.

Болестите кои ги третира ревматолог, во согласност со горенаведените насоки на неговата активност, може да се поделат во болести на зглобовите и болестите на сврзното ткиво (дифузни).

Заеднички болести

 • ревматоиден артритис;
 • остеоартритис;
 • идиопатски јувенилен артритис;
 • Стилска болест кај возрасни;
 • реактивен артритис (или Reiter-ов синдром);
 • септичен (заразен) артритис;
 • анкилозен спондилитис (анкилозирачки спондилитис);
 • артритис, кој се развива на позадината на воспалителното заболување на цревата;
 • гихт, псевдогут.

Болести на сврзното ткиво (дифузни)

 • системски лупус еритематозус;
 • системска склероза (склеродерма);
 • мешана форма на болеста со оштетување на сврзното ткиво, во комбинација со т.н. "крст" синдроми.

Меѓу другите видови на болести во кои се погодени и мускулите, зглобовите, коските, внатрешните органи и садови, а кои исто така се третираат од страна на ревматолог, може да се разликуваат следниве:

 • Behcet-ова болест;
 • акутна ревматска треска;
 • рекурентен полихондритис;
 • фибромијалгија;
 • ревматска полимијалгија;
 • остеопороза итн.

Посебна група се состои од васкулопатија и системски васкулитис и следниве нарушувања:

 • Кавасаки болест;
 • Хортоновиот артеритис;
 • полиартеритис нодоза;
 • неспецифичен аортоартеритис;
 • микроскопски васкулитис;
 • криофибриногенемија васкулопатија;
 • Шонлин-Енох Пурпура;
 • криоглобулинетски васкулитис;
 • антифосфолипиден синдром;
 • хипереозинофилен ангитис, итн.

Прием на ревматологот и главни дијагностички методи

Пациентите најчесто доаѓаат на состанокот со овој специјалист не на прво место, туку во насока од други специјалисти, на пример, од терапевт или од хирург со прелиминарна жалба до нив поради реални жалби. Со оглед на блискоста на поврзаноста на ревматологијата со други области во медицината, не е чудно што болестите што се третираат од ревматологот се слични на инфективни, онколошки, хематолошки, кардиолошки и други болести.

Квалитетот на основата за утврдување на почетната дијагноза е постапката на Х-зраци (односно, се зема обичен Х-зраци). Со Х-зраци што консултацијата со ревматологот секогаш почнува, или поточно, врз основа на неговите резултати, ваквите консултации стануваат суштински. Некои други дијагностички методи можат да се користат, иако радиографијата е наједноставниот, и често исклучително информативен, начин за истражување на одредена област. Ако ги земеме предвид можните аналози на методите, тогаш магнетната резонантна томографија и методот на компјутеризирана томографија, скратена MRI и CT, соодветно, се соодветно на наведената секвенца. МНР ви овозможува да ја одредите состојбата на меките ткива, во која меѓувертебралните дискови, невроваскуларните влакна и лигаментите на садовите се разгледуваат во областа од интерес за нас. Во меѓувреме, МРИ ја одредува бесполезноста да се користи како главен дијагностички метод поради недостаток на информации во проучувањето на карактеристиките на коскената структура во неа, за што, пак, КТ е посоодветна.

Ако ги сумираме резултатите од овие две методи, можеме да видиме дека, и покрај највредните информации што може да се добијат на нивна сметка, тие не можат да се споредат со традиционалниот рентген во оваа област. Денситометријата се користи како попопуларен и релативно нов метод. Овој метод на истражување е да ги проучува карактеристиките на густината на ткивата, што е особено информативно во дијагностиката на болестите како што е остеопорозата.

Таквиот метод на истражување традиционално се користи како општ тест на крвта, овозможува да се утврди релевантноста во телото на воспаление и други видови на специфични знаци, поради што изјавата за финалната дијагноза може да биде поддржана со повеќе информативна информација.

Детски ревматолог

Возрасниот фактор во ревматологијата е одлучувачки, бидејќи ако зборуваме за болести кои се релевантни за оваа област кај децата, тогаш треба да контактирате со детски ревматолог. Ова се должи на индивидуалноста на возраста специфичност на текот на ревматски заболувања, разликата во карактеристиките на нивниот почеток и тактиката на избраната терапија. Педијатрискиот квинси, како што е quinsy воопшто, е предиспонирачки фактор за развој на ревматски заболувања. Посебна улога е дадена на ефектите на стрептококите во развојот на оваа патологија. Ревматската треска, преносот на кој се случи кај пациент за време на детството, е основа за понатамошен развој на срцеви дефекти, што особено се должи на исклучок во третманот на употребата на антибиотици. Третманот што го спроведува педијатриски ревматолог се базира на многу фактори, вклучително и разгледување на лекови кои се неприфатливи за децата и нивната доза е избрана строго врз основа на вкупната телесна површина или по килограм тежина на одредено дете.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.