Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Радиолог

Радиологијата е дел од радиологијата која ги проучува методите за дијагностицирање на разни патолошки процеси во човечкото тело користејќи х-зраци. Исто така, овој дел од науката ги проучува ефектите од изложеноста на човечкото тело на таквата изложеност и превенција. Методи на таква дијагноза вклучуваат радиолог.

Кој е радиолог?

Радиолог е медицински специјалист кој дијагностицира различни патологии со помош на специјална медицинска опрема. Честопати, врз основа на заклучокот на овој специјалист, се формира конечна дијагноза.

Барања за радиолог

Специјалистот на оваа класификација треба да има повисока медицинска едукација, да може да работи со медицинска опрема. Исто така, радиологот мора да има знаења од областа на анатомијата, физиологијата, ултразвучната дијагностика и хирургија. Користејќи ги резултатите од студијата, радиологот треба да може да направи конечна дијагноза, да ги препознае патологиите.

Со други зборови, специјалист од оваа категорија мора да има основни познавања од медицината и да има добро практично искуство.

Кои болести ги третира радиолог?

Треба да се напомене дека медицинскиот специјалист од оваа класификација не третира некое посебно тело. Радиологот го испитува целото тело или еден специфичен систем. Ова не значи дека радиологот се занимава со третманот. Неговата главна задача е навремено и правилно да го препознае патолошкиот процес, за да се утврди фазата на нејзиниот развој.

Радиолог

Дијагностички методи

Во принцип, постојат три типа на рендгенски прегледи:

 1. општ метод;
 2. приватна техника - проучување на специфичен внатрешен орган или систем;
 3. специјализиран метод - сеопфатно испитување на телото со сериозни, запоставени патолошки процеси.

Кога се обраќаат кон радиолог?

Како по правило, методот на Х-зраци се користи во следниве случаи:

 1. во дијагнозата на коските на сложена конструкција, со вродена патологија;
 2. патологија на забите, челуст;
 3. во дијагнозата на генитоуринарниот систем;
 4. испитување на кардиоваскуларниот систем;
 5. дијагностика на патологијата на гастроинтестиналниот тракт;
 6. ако постои сомневање за тумор, особено од онколошка природа.

Врз основа на резултатите од тестовите, радиологот ги споредува сите податоци и прави конечна дијагноза.

Кога треба да одам кај радиологот?

По правило, упатувањето на таков медицински специјалист му дава лекарски лекар. Следните симптоми можат да послужат како индикатор за ваква студија:

 1. болка во стомакот, без очигледна причина;
 2. чувство на непријатност или болка во забите, во вилицата;
 3. ако постои сомнеж за малигнен тумор;
 4. оток на површината на телото;
 5. затворена повреда.

Исто така, потребна е консултација со специјалист од овој медицински профил ако постои сомневање за туѓо тело во човечкото тело.

Какви тестови треба да помине?

Радиологот не подразбира употреба на дополнителни испитувања во форма на лабораториски или дијагностички методи. Сепак, според резултатите од постапката, овој специјалист може да пропише дополнителен преглед од страна на доктор од друга класификација или да даде насока за какви било тестови.

Кои истражувачки методи се користат?

Во неговата практика, радиологот може да ги користи следните истражувачки методи:

 1. филмска или дигитална радиографија;
 2. флуороскопија;
 3. линеарна томографија (LT);
 4. КТ

Методот на истражување зависи од претпоставената дијагноза и општата состојба на пациентот.

Радиолог: како е приемот?

Во зависност од тоа каква дијагноза се претпоставува, лекарот може да даде некои препораки. На пример, ако зборуваме за гастроинтестинален преглед, а потоа една недела пред да го земете, треба да следите диета, а еден час пред процедурата да не е воопшто. Како правило, принципот на студијата му кажува на лекарот кој ја дава насоката.

Самата процедура е безболна, не предизвикува несакани ефекти и нема контраиндикации. Исклучоците се бремени жени.

Препораки на радиологот

За да може студијата да помине точно и да даде точен резултат, треба да следите некои препораки:

 1. металните предмети треба да се отстранат пред да се слика сликата;
 2. подрачјето на телото кое треба да се дијагностицира мора да биде изложено;
 3. за бремени жени, постојат посебни безбедносни мерки, бидејќи изложеноста може да биде опасна за фетусот;
 4. во некои случаи, од пациентот е потребно да користи контрастно средство за осветлување на одреден дел од телото, внатрешниот орган или систем.

Точноста на дијагнозата ќе зависи од тоа колку точно пациентот ги следи препораките на специјалистот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.