Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Рефлексолог

Рефлексологијата е гранка на медицината која ги проучува методите за третирање на разни заболувања преку изложување на активните точки на човечкото тело. Овие точки се нарекуваат акупунктура. Рефлексологот го третира овој метод.

Кој е рефлексолог?

Рефлексолог е медицински специјалист кој третира различни болести користејќи го начинот на дејствување на активни точки - акупунктура. Точките што се засегнати од специјалист од овој тип обично се меѓусебно поврзани со внатрешните органи и системите на телото. Некои техники кои ги користи рефлексологот, оддалеку наликуваат на рачна терапија.

Покрај тоа што е рефлексолог, тој мора да зборува со акупунктура и акупунктура, специјалист во оваа област треба да има теоретски и практични вештини во неврологијата.

Кои болести третираат?

Рефлексологот може да ги елиминира овие видови патолошки нарушувања:

 1. алергиски заболувања од речиси секаков вид;
 2. патологии на гинеколошки тип;
 3. болни синдроми од различно потекло;
 4. заразни болести;
 5. патологија за време на бременоста и породувањето, во постпарталниот период;
 6. кожни болести;
 7. болести на имуниот систем;
 8. болести на мускулно-скелетниот систем;
 9. болести на нервниот систем;
 10. болести на езофагусот и целиот гастроинтестинален тракт;
 11. сексуални нарушувања;
 12. ендокрини заболувања.

Во прилог на горенаведените патологии, лекар-рефлексологот може да врши рехабилитација по тешки операции, повреди, хронични болести и како превентивна мерка.

Рефлексолог

Каков орган работи лекар-рефлексологот?

Медицински специјалист во оваа област работи со сите активни точки на човечкото тело. Следствено, не може да се каже дека рефлексологот се занимава со еден специфичен орган. Лекарите од таква насока работат со целиот организам во еден комплекс.

Кога треба да се свртам кон рефлексолог?

Важно е да побарате медицинска помош од рефлектолог ако овие фактори се вистинити:

 1. со хронична болка во грбот, долниот дел на грбот;
 2. со чести главоболки;
 3. ако има проблеми со дигестивниот тракт;
 4. општа преоптовареност, чести стресни ситуации;
 5. кај болести на предменструални синдроми;
 6. мигрена ;
 7. слабост, хроничен замор .

Како што практиката покажува, во повеќето случаи, специјалисти од таков профил се контактираат во случаи кога конвенционалното лекување не дава соодветен резултат.

Какви тестови треба да помине?

Како по правило, докторот на оваа специјализација не бара дополнителни лабораториски или инструментални анализи. Но, ако пациентот не го положил испитот пред да се обрати до рефлексолог, лекарот може да пропише програма за испитување. Ако пациентот има подготвени клинички тестови на рацете, тогаш тие треба да се земат со него.

Кои методи ги користи за третман?

Во својата практика, лекарот-рефлексолог може да ги користи таквите техники за да ја елиминира патологијата:

 1. акупунктура (класична акупунктура);
 2. микроакупунктура;
 3. акупресура;
 4. термопунктура;
 5. фармакопунктура;
 6. ултразвучна терапија;
 7. магнетопунктура;
 8. апликативна рефлексологија.

Во прилог на горенаведените техники, добар рефлексолог може да ги користи и своите лични техники. Треба да се напомене дека многу често лекар-рефлексолог користи техники од рачна терапија во својата работа.

Рефлексолог: како е приемот?

Тоа е императив да имате со вас медицинска историја со нови анализи. Така на специјалистот ќе му биде полесно да се запознае со историјата и да назначи текот на процедурите.

Приемот започнува со личен преглед и појаснување на анамнезата. Исто така, секогаш се зема предвид начинот на живот на пациентот, храната, претходните повреди или тешките операции. Врз основа на добиените информации, лекарот може да пропише точен курс на лекување. Сепак, треба да се разбере дека резултатот од третманот во голема мера зависи од тоа како самиот пациент ќе ги следи препораките на рефлексологот.

Рефлексолошките препораки

Практично секоја болест е многу полесно да се спречи отколку да се излекува. Ова правило е прилично применливо во пракса, ако ги следите овие препораки рефлектолог:

 1. на телото му треба соодветен одмор;
 2. исхраната мора да биде избалансирана и навремена;
 3. вежбањето треба да биде умерено;
 4. дневно треба да биде најмалку еден час на свеж воздух;
 5. сите болести мора да се третираат навремено и до крај;
 6. не треба да се само-лекувате - ова е полн со сериозни компликации.

Следењето на таквите едноставни правила може да ги спречи повеќето заразни, вирусни и други болести.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.