Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Реабилитолог

Специјалист во областа на рехабилитација е клиничар кој обезбедува не само медицинска, туку и психолошка помош за оние пациенти кои ја изгубиле способноста самостојно да се справат со нивната сериозна состојба, и ментална и физичка.

Рехабилитацијата може да се припише на три области:

 • медицина;
 • педагогија;
 • психологија.

Покрај тоа, оваа индустрија има голем број области, вклучувајќи:

 • медицински;
 • спорт;
 • социјални;
 • постпартам;
 • деца, итн.

Освен тоа, рехабилитаторите се поделени во неколку групи - практичари и теоретичари. Реабилитолозите-теоретичарите се ангажирани во развојот на разни ресторативни техники, сумирање на богатото искуство на лекарите, специјалисти од областа на психологијата и други области на медицината. Практичарите ги рехабилитираа теориите во реалноста.

Потребни вештини и специфичност

Со цел клиничарот да се смета за искусен рехабилитист, тој мора да ги има следните квалитети:

 • компетентно ја разбира физиологијата на човечкото тело;
 • секогаш треба да бидете свесни за најновите методи на закрепнување и активно да ги користите во пракса;
 • да се идентификува интересот за иновации во областа на нивните професионални активности;
 • изготвува програми за рехабилитација на авторот и предлага нови техники за решавање проблеми;
 • имаат знаење од областа на психологијата и педагогијата;
 • совладување на вештините за масажа и компилација на терапија за вежбање;
 • да бидат способни правилно да дијагностицираат одреден пациент.

Меѓу личните квалитети кои треба да имаат таков лекар, емитираат:

 • способноста да се слуша и убеди, но во исто време да не врши притисок врз пациентот;
 • трпение и чувствителност;
 • сочувство и пристојност.

Покрај тоа, специјалист за рехабилитација треба да има такви особини како морална стабилност и ментална зрелост. Ова се должи на фактот дека таков клиничар треба да биде за пациентот не само лекар, туку и да дејствува како ментор.

Области на активност во која таквите специјалисти можат да ги спроведат своите вештини:

 • образовните и здравствените установи;
 • органите за социјална заштита;
 • спортски пансиони;
 • дом за стари лица и други владини агенции.

Кога да се види лекар

Во некои случаи, лицето дури и не се сомнева дека несаканите ефекти по пренесената болест нема да поминат сами по себе.

Најчестите ситуации кои бараат помош од рехабилитолог се:

 • одложена болест која предизвика сериозни компликации;
 • нарушување на функционирањето на мускулно-скелетниот систем;
 • ограничена подвижност или други нарушувања кои влијаат на нормалната физичка активност;
 • дијагностицирање на болести на нервниот систем;
 • прекршување на респираторните процеси;
 • присуство на лице од било која фаза на дебелина;
 • патологија на кожата;
 • широк спектар на повреди, како модринки, sprains и sprains, поврзани со спортски или професионални активности.

Што тестови треба да помине

Лекарот за рехабилитација нема да може да изготви тактика за ефективна терапија без примена на посебни мерки кои подразбираат прелиминарен премин на лабораториски и инструментални дијагностички мерки.

За хардверските истражувања треба да се вклучат:

 • Х-зраци;
 • КТ и МРИ;
 • миелограм;
 • радиоизотопско скенирање;
 • лумбална пункција;
 • дијагностичка блокада на фасети;
 • дискографија.

Меѓу лабораториските студии е да се обезбеди општа анализа на крвта и урината. Ова ќе обезбеди можност за идентификување на присуството во патолошкиот процес во телото, следење на функционирањето на внатрешните органи и системи, оценување на ефективноста на терапевтските интервенции, како и потврдување или одбивање на присуството на компликации.

Какви патологии ги третира лекарот?

Рехабилитаторот не се занимава со третман на болести во вообичаената смисла на таков концепт - оние кои се ангажирани во почетниот прием на пациентите го прават тоа.

Во најголем дел од случаите, пациентите стигнуваат до таков специјалист со дијагноза на рацете или веќе постоечките последици од болеста, како и по операција или спроведување на конзервативна терапија. Токму овие фактори ги одредуваат кои болести ги елиминира теологот.

Сепак, овој лекарот помага да се опорави пациентот. Ова се објаснува со фактот дека клучната цел на секој курс за опоравување е да се ослободи пациентот од ограничувањата на одредени можности и целосно да се вратат изгубените функции.

Во зависност од тежината на претходно пренесената болест, курсот за рехабилитација ќе добие јасно дефинирана насока, на пример:

 • кардиолошки;
 • ортопедски;
 • неврохируршки;
 • невролошки.

Како е приемот

На примарен прием кај докторот за рехабилитација, пациентите добиваат по завршувањето на главниот режим на лекување. Прво, лекарот треба:

 • запознајте се со амбулантската картичка на пациентот;
 • собира анамнеза на животот;
 • врши темелно физичко испитување;
 • спроведе детален преглед.

Добиените информации ќе им овозможат на лекарот да ги процени функционалните способности на пациентот и нивната релевантност за новиот тек на животот, кој може да се промени по извршувањето на оперативната терапија.

Со цел да се прилагоди на секојдневниот живот, специјалист подготвува план за опремување на просторот за живеење на пациентот со посебни уреди, но само ако лицето ја изгуби слободата на движење. Ова исто така вклучува и извршување на инструкции за членовите на семејството.

Ако пациентот не ги загубил моторните способности, лекарот пропишува:

 • вежби за вежби за вежбање;
 • физиотерапија;
 • терапевтски курс за масажа.

Врз основа на вештините и талентите на пациентот, специјалистот за рехабилитација може да понуди опции за вработување или вработување со скратено работно време.

Заедно со психолог, лекарот го нормализира расположението, ги зајакнува волените квалитети и обезбедува позитивни емоции од курсот за рехабилитација.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.