Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Психотерапевт

Психотерапевт е специјалист кој се занимава со третман на ментални нарушувања кои одговараат на блага или умерена сериозност. Таквите болести можат да бидат предизвикани од детска траума на психата, наследна предиспозиција или стрес. Карактеристика на болести третирани од психотерапевтот е, исто така, отсуство на органски лезии на мозокот од сериозен обем, вклучувајќи и отсуство на физиолошки повреди предиспонирачки за појава на такви болести.

Многумина се прашуваат како психолог се разликува од психотерапевтот. Има навистина разлика, и барем се состои во фактот дека психологот не е, во принцип, медицински специјалист. Психотерапевтот, што е негов, односно специјалист за медицина, не само што може да ги советува пациентите, туку и да направи дијагноза соодветна на нивната состојба и, во крајна линија, да го избере соодветниот третман во одреден случај.

Психотерапевтот исто така е различен од психијатар, и овој пат се применуваат методите во третманот на пациентите. Така, психијатарот третира користење на одредени лекови, чие влијание има за цел да ја поттикне активноста на мозокот во вистинската насока, додека психотерапевтот е повеќе фокусиран на влијанието на говорот, со разбирање на специфичните проблеми што ја предизвикале изменетата состојба на пациентот. Лековите можат да ја надополнат оваа терапија.

Прием на психотерапевт: главни методи на лекување

Психотерапијата денес е прилично повеќеслојна во однос на користените пристапи и методите на лекување, но следниве се најчестите опции кои се сметаат за основа:

 • Психоанализа. Тука, потсвесните процеси, кои се отфрлени при дефинирањето на карактеристиките на психата и свеста, делуваат како составни делови на психата.
 • Егзистенцијална психотерапија. Овој метод на терапија не се сведува на изборот за понатамошна анализа на индивидуалните манифестации специфични за човечката психа, туку и за проучувањето на целиот негов живот како сеопфатна слика, поради што се условува понатамошното поврзување на одредена личност со неговиот народ, како и со самиот себе.
 • Гешалт терапија. Овој метод на терапија се базира на добивање на општа идеја за особините на саморегулација на психата, како и нејзината самосвест и само-одговорност.

Карактеристики на третман од страна на психотерапевт

Како што веќе истакнавме, главен фокус на третманот е методот на директна комуникација, односно практично "лекување преку разговор". Таквиот метод, кој воопшто не е изненадувачки, има значително влијание врз пациентот, имено, тој е насочен кон неговиот ум и потсвеста. Важно е да се забележи дека третманот од овој специјалист се одвива исклучиво на доброволна основа, а покрај тоа, пациентот може да се коригира повеќе точки, на пример, со избирање на методот на лекување кој е најприфатлив за него да биде понуден од страна на лекарот. Главните опции во овој избор се следниве:

 • разговор;
 • кодирање;
 • невролингвистичко програмирање;
 • хипноза;
 • био-енергетски третман;
 • психоанализа;
 • само-следење (когнитивно-бихејвиорална терапија).

Болести и услови третирани од страна на психотерапевтот

Психотерапевтот третира различни болести на горенаведената сериозност на нивните манифестации, што дефинира некои рамки за општата специфичност на болестите што одговараат на неговата компетентност. Тие вклучуваат:

 • невроза;
 • изречени манифестации на депресија поради различни причини;
 • присуство на одредени лоши навики;
 • пренос на ментална траума;
 • прекумерна анксиозност;
 • присуство на одреден вид зависност (храна, зависност од дрога, алкохолизам, коцкање итн.);
 • психоза;
 • аутизам;
 • анорексија;
 • булимија;
 • делузии на величественост;
 • параноја;
 • паничен напад;
 • апатија;
 • фобии, паника држави;
 • синдром на хроничен замор, прегревање на нервниот систем итн.

Консултации со психотерапевт: кога е потребно?

Главните болести со кои се занимава психотерапевтот се неврозите и одреден тип на ментални нарушувања, кои ги испитувавме погоре и предизвикани од соодветниот тип како фактори на влијание. Секое возрасно лице, без исклучок, е предмет на стрес, бидејќи постојат одредени услови во кои, врз основа на претходната изложеност, треба да побарате помош од психотерапевт. Овие услови вклучуваат следново:

 • рамнодушност, апатија, рамнодушност кон ситуации, настани и луѓе околу нив;
 • зголемена желба за алкохол, како и за други видови супстанции, овозможувајќи да се постигне малку поинаква состојба, избегнување на проблеми;
 • хистерики, паника, фобии;
 • присуството на лоши навики, комплекси кои го исклучуваат "нормалниот живот" во соодветното разбирање на оваа дефиниција за тоа;
 • раздразливост, прекумерна анксиозност;
 • депресија поради одредени фактори итн.

Детски психотерапевт: кога приемот е неопходен

Детската невроза е посебна насока во психотерапијата. Неврозите може да се појават целосно на било која возраст, и прво третманот на неврозата станува задача на неврологот. Детето може да добие упат за психотерапевт на возраст од три години. Ова е придружено со манифестација на следните состојби:

 • слаби академски перформанси;
 • анорексија, булимија;
 • несоодветно однесување (суровост, прекумерна ексцитабилност, плачливост итн.);
 • присуство на нервни болести (детски стравови, хиперактивност, енуреза, итн.);
 • неподготвеност да комуницираат со животната средина, општа пасивност.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.