Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Психолог

Психологијата е гранка на науката која го проучува однесувањето на поединецот во општествена средина, неговата способност да се прилагоди на стресни ситуации, нервни искуства и така натаму.

Кој е психолог?

Психолог е специјалист кој го проучува однесувањето на една личност во разни ситуации, се занимава со корекција на однесувањето на поединецот во животот, на работа и сл. Психологот, исто така, им помага на луѓето да ги надминат различните комплекси, да ги надминат стравовите и да водат хармоничен животен стил.

Што е во надлежност на специјалист?

Првично, треба да се забележи дека психологот не е токму специјалист за медицински, не смее да го збуни со психијатар и психотерапевт . Специјалист од овој профил може да има медицинско образование, но нема право да препише лекови.

Освен третманот на психолошки нарушувања, психологот може да советува здрави луѓе и да им помогне да донесат правилна одлука во одредена животна ситуација.

Кога треба да контактирам со психолог?

Контакт со специјалист во овој профил е неопходно во следниве случаи:

 1. со проблеми во семејните односи;
 2. во случај на неизвесност во кариерата, во разни животни ситуации;
 3. кога се решаваат конфликти;
 4. разни видови на психосоматски нарушувања;
 5. комплекси, неосновани стравови;
 6. депресија

Генерално, специјализацијата на психолог може да падне во сите тешкотии во животот на една личност. Кога е тешко или невозможно пациентот сам да се справи со проблемот, подобро е да се контактира со психолог.

Области на активност на психологот

Треба да се напомене дека речиси секоја ситуација во животот на една личност може да стане причина за посериозно, веќе психијатриско нарушување. Не постојат невообичаени случаи кога коренот на проблемот на возрасно лице што се одржало е во длабоко детство. Со такви проблеми треба да се контактирате со психолог во времето. Инаку, можеби ќе треба третман од психотерапевт или психијатар.

Барања за лични квалитети на психолог

Специјалисти од оваа специјализација треба да бидат способни не само да слушаат некоја личност. Психолог треба да го разбере секој пациент како негов. Во принцип, можеме да ги разликуваме квалитетите на добар психолог:

 1. доверба во нивните професионални способности;
 2. способноста да се слуша личноста до крај, без разлика на кој проблем тој се обратил;
 3. добра волја;
 4. толеранција;
 5. појза;
 6. дружељубивост

Во однос на официјалните барања, психологот мора да има повисоко психолошко образование и систематски да презема курсеви за подобрување на класификацијата.

Кои симптоми треба да се третираат?

Фрустрираноста во психолошкиот план многу ретко се чувствува сериозно од страна на лицето. Затоа, посетата на психолог е одложена или се смета за нешто срамно. Сепак, неопходно е да се регистрирате за консултација со психолог ако таквите фактори се вистинити:

 1. ненадејна безпроблематична промена на расположението;
 2. апатија, постојано чувство на слабост, замор;
 3. тешките животни ситуации, неможноста да се донесуваат одлуки самостојно;
 4. проблеми во семејството, во врска со партнер;
 5. комплекси, фобии;
 6. несигурност во животот;
 7. проблеми со подигање на дете;
 8. претходно претрпеле сериозни психолошки трауми.

Ова не е целата листа на симптоми во кои психолошкото советување е задолжително.

Дијагностички методи

Како по правило, психологот не бара медицински истражувачки методи. Еден добар психолог ги добива сите потребни информации за време на разговор со пациент, за време на специјални тестови. Како и за вторите, ваквите дијагностички методи се користат и кај возрасни пациенти и кај деца.

Психолог: кои методи на лекување го користат?

Секој психолог има свои методи за работа со пациенти. Многумина од нив ги користат своите лични методи за работа за успешно да ги решаваат проблемите на пациентот.

Препораки

Многу психолошки проблеми можат да го спречат или да го отфрлат развојот на сериозни болести, за кои веќе се занимава психијатар. Ова е лесно да се направи ако ги примените следните правила во пракса:

 1. обидете се да избегнете стресни ситуации, нервозни пречки;
 2. одмор треба да биде целосен, најмалку 7-8 часа;
 3. храната мора да биде комплетна, правилно избалансирана;
 4. сите болести треба да се третираат навреме и до крај.

За било какви психолошки проблеми, подобро е да контактирате со добар психолог во времето. Акумулацијата на проблемите во себе, тишината на конфликти и слични ситуации може да доведе до нервна експлозија, која е веќе опасна за психолошкото и физичкото здравје.

Треба да се напомене дека периодичните консултации со добар психолог нема да бидат излишни дури и за здраво лице. Навремената превенција е одличен начин за спречување на болеста.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.