Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Психијатар

Психијатар е специјалист кој ги проучува механизмите кои предизвикале појава на одредени форми на ментални нарушувања, вклучувајќи ја и нивната дијагноза и соодветен третман. Компетентноста на овој специјалист му овозможува не само да ги советува пациентите (ментално болни или здрави), туку и да ги пропише потребните лекови во одреден случај, односно да пропише третман кој дава одреден ефект врз телото. Покрај тоа, врз основа на општата состојба на пациентот, психијатарот може исто така да спроведе испитување на одреден пациент за да го идентификува вистинскиот степен на компетентност и здравје на психата.

Постои разлика што одвојува психијатар од специјалисти како што е невролог, психотерапевт или психолог. Таа лежи во одговорот на често поставуваното прашање за тоа што третира психијатарот. Психијатар ги третира менталните нарушувања од најразлични степени на сериозност. За да го направат тоа, тие можат да користат одредени лекови, а во некои случаи имаат доволно силен ефект. Психолозите можат да обезбедат некоја психолошка помош, иако тие не се, во принцип, медицински специјалисти. Психотерапевти, пак, ги третираат умерените нарушувања, нивниот третман е повеќе "вербален", ако се препишуваат лекови, не се потенцирани, а нивниот ефект е насочен кон одредена корекција на состојбата на пациентот во смисла на стресот, односно лекувањето со лекови не е од суштинско значење.

Сама по себе, психијатријата не е едно планска област, во него има неколку насоки кои го ограничуваат обемот на нејзината имплементација и принципите применети во овие области:

 • Судска психијатрија. Овој дел од психијатријата е проучување на ментални нарушувања поврзани со проблемите во областа на кривичното право.
 • Организациска психијатрија. Овој дел се базира на обезбедување помош за ментално болните луѓе, како и за проучување на епидемиологијата и за развој на начини за намалување на инциденцата на невропсихијатриски нарушувања.
 • Социјална психијатрија. Во овој дел, психијатријата ги определува методите кои се однесуваат на рехабилитација на ментално болните луѓе во општеството, нивна адаптација во неа.
 • Наркологија. За овој дел од психијатријата, мерките се намалуваат за да им се помогне на пациентите со одредени форми на патолошка зависност.
 • Возрастна психијатрија. Според овој дел, проучување на фактички девијации кај деца и адолесценти, како и кај постари лица (геронтопсихијатрија).

Психијатар: болести што ги третира

Во принцип, невозможно е целосно да се набројат болестите што ги третира психијатарот, како широк спектар на различни услови. Најчесто, минува низ психијатар има смисла во следните услови:

 • присуство на параноични идеи;
 • халуцинации;
 • луди идеи (глупости);
 • обид за самоубиство;
 • присуство на фобии (изречена форма на нивната манифестација);
 • епилепсија;
 • постојана несоница без периоди на нормализација на спиењето;
 • делириум тременс;
 • шизофренични состојби;
 • присуство на одредени неодоливи зависности (алкохол, коцкање, зависност од дроги, итн.);
 • ментални нарушувања предизвикани од посттрауматската состојба на пациентот;
 • анорексија, булимија;
 • хистерични напади (често се повторуваат);
 • Алцхајмерова болест, итн.

Психијатар: консултации и се што е поврзано со него

Примарната консултација (т.е. консултација) на психијатар се состои од следниве главни насоки за дијагностицирање на состојбата на пациентот:

 • сослушување на пациентот себе или неговите роднини кои дојдоа на прием во врска со појаснување на неговата состојба кога е невозможно пациентот да го посети самиот специјалист или ако е невозможно да добијат вистинити одговори од него;
 • утврдување на примарна дијагноза врз основа на добиените информации;
 • утврдување на основните принципи на третман (амбулантско или болничко лекување);
 • развој на крајната стратегија за третман.

Треба посебно да се наведе дека не треба да се плашите да одите кај психијатар. Сите испитувања во оваа област се спроведуваат анонимно, не се врши регистрација со психијатар, поточно, поставување на него. Само врз основа на писмен договор од страна на пациентот е направено неговото истражување (ако пациентот е онеспособен или луд, тогаш таквото одобрение го даваат неговите старатели). Само во случај кога некое лице е општествено опасно врз основа на моментална дијагноза за него, дали треба да биде хоспитализиран. Ова бара не само индивидуална психијатриска консултација, туку и посериозно испитување (испитување), врз основа на кое се донесува одлуката.

Прием на психијатар: кога тоа е потребно?

Постојат одредени симптоми кои служат како основа за консултација со психијатар. За почеток, ќе ги назначиме оние што се однесуваат на посетата на овој специјалист од страна на возрасните.

 • стравот од проблеми, чиешто решение беше претходно дадено со леснотија (поради настанатите пречки или има изразена агресија или целосна апатија кон ситуацијата);
 • постојан аларм, кој не е предизвикан од некоја јасна оправданост;
 • постојана поспаност, без оглед на дневната рутина, исто така вклучува опција за постојана несоница;
 • комплетен недостаток на апетит, или, обратно, не исчезнува и не е отстранлив глад;
 • нарушување на концентрацијата, проблеми со меморијата;
 • силна желба за постојана употреба на "допинг" (тутун, алкохол, наркотични дроги итн.);
 • појавата на неконтролирани состојби (плачливост, безразумен контактност, страв од комуникација со луѓе, паника, агресија итн.).

Прием на психијатар: кога да се донесе дете за него?

Консултација со дете со психијатар е задолжителна мерка при аплицирање за дете во детските установи, на училиште. Исто така постојат и одредени симптоми во кои се бара непланиран прием на овој специјалист:

 • тешка суровост и агресивност на детето;
 • јасна несоодветност во однесувањето (неможност за свесност за сопствената возраст, вистински настани, неможност за помнење на информации, присуство на изречени фобии или, обратно, отсуство на чувство на опасност како такво);
 • постојат симптоми на анорексија или булимија, постои тенденција за самоубиство, злоупотреба на супстанции или за земање алкохол.

Помагање на некој близок: кога е тоа потребно?

Манифестациите на одредени болести ја менуваат волјата на личноста дека тој едноставно ја губи способноста да ја согледа ситуацијата како манифестација на постојната болест. Во овој случај, како што е јасно, третманот е потребен, но ова е придружено со проблем што директно произлегува од претходното - пациентот не разбира дека треба да се лекува, бидејќи не го прифаќа фактот дека треба да го посети лекар за следната рецепт за третман, за кој смета дека не е треба да. Во овој случај, потребна е помош од блиски лица, следните услови служат како основа за преземање на мерки:

 • идентитетот на роднина претрпе значајни болни промени;
 • вниманието на роднините е фокусирано на лажливи, непрактични и едноставни чудни идеи;
 • роднината има чести избивања на агресија;
 • размислувањата за самоубиство често се искажуваат, се прават соодветни обиди да се спроведе.

Третман од психијатар: како се случува?

До денес, постојат многу различни методи на лекување. Основа за кој било од методите е потребата да се користат соодветни лекови кои ќе ви овозможат да се врати можноста за враќање на изгубените функции поради промена на состојбата во однос на позадината на болеста. Исто така се користат и седативи. Покрај терапијата со лекови, се спроведуваат мерки за корективна терапија. Ова особено може да биде авто-тренинг, хипноза, разговори, методи на сугестија, групни часови итн.

Додаваме дека не се применува третман со вода, студ, тековни и други радикални методи на влијание во условите на модерната психијатрија, освен тоа, тие се забранети.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.