Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Проктолог

Проктологијата како поле на медицината е концентрирана во дијагностиката, истражувањето и третманот во врска со превентивните мерки во врска со разни болести релевантни за ректумот, цревата, како и органите во непосредна близина до нив. Официјалната дефиниција за името на ова поле на медицината е колопроктологијата, но проктологијата е почеста во секојдневниот живот, и покрај некое неверство - самата проктологија е хируршки лек.

Што го третира проктологот?

Врз основа на горенаведените специфики на колопроктологијата, може да се сфати дека проктологот (колопроктолог) е специјалист ангажиран во дијагностицирање и третирање на болести поврзани со ректумот и колика, како и со анусот. Нешто порано, проктолозите беа идентификувани како тесни специјалисти, чии активности се фокусирани само на третманот на болести поврзани исклучиво со ректумот, додека активностите на колопроктокторите се пошироки. Нивната компетентност, особено, подразбира идентификација и третман на секаков вид патологија поврзана со секој од секциите концентрирани во дебелото црево, односно ректумот и дебелото црево.

Да резимираме, пред само неколку години, проктологијата од тесниот дел од медицината беше преименувана во колопроктологијата со соодветно проширување на специјализацијата. Поради оваа причина, денес проктолог, како колопроктолог, во суштина е ист специјалист, и покрај нивната вообичаена дефиниција од страна на нашите сограѓани како проктолог.

Проктологија: главните делови

 • Хируршка проктологија - се фокусира на решавање на прашања поврзани со итни состојби предизвикани од болести на ректумот. На пример, може да биде крварење, како резултат на прекин на хемороид, проширен под дејство на проширени вени.
 • Терапевтска проктологија - во овој случај, лек за интестинален тип на интоксикација, инфективен колитис, хелмитски инвазии.

Каков орган го третира проктологот?

Од горенаведените карактеристики на оваа специјализација, станува јасно дека третманот од страна на проктолог подразбира третман на следниве органи:

 • ректум;
 • цревата на цревата;
 • анус

Како се испитува кај проктологот?

Посетата на овој специјалист вклучува следниве активности:

 • анкета, вклучително и собирање на историја и тековни жалби;
 • дигитален ректален преглед;
 • дополнителни студии (инструментални, лабораториски), доколку е потребно - аноскопија, анализа на столица, иригографија, колоноскопија.

Кои болести го третира проктологот?

За да се разгледа пошироко она што го прави проктологот, треба да се нагласи листа на болести со кои се занимава директно:

 • повреди;
 • полипи;
 • пролапс на цревата;
 • странски тела;
 • хелиминативни инвазии;
 • анални пукнатини;
 • парапроктитис;
 • проктитис;
 • колитис;
 • тумори.

Консултативен проктолог: хемороиди

Сигурно знаете дека главната болест со која се занимава проктологот и, всушност, она што го третира проктологот, е хемороиди. Текот на оваа болест може да се случи и во сложена форма и во некомплицирана форма. Појавата на првите симптоми на хемороиди бара задолжително решение на прашањето за тоа каде да се најде проктологот и, се разбира, да го посети. Ако симптомите на хемороидите ги игнорира пациентот, тој може подоцна да се соочи со рак на ректа - тоа е оваа болест што доведува до хемороиди.

Како да се подготвите за прием на проктолог?

Пред посетата на овој специјалист, правилно мора да го подготвите вашето тело. Овој препарат се состои од едноставни манипулации. Значи, треба да го испразните цревото на независен начин, користејќи клизма или лаксатив. Исто така, се препорачува да се исклучи од вечерта пред внесувањето на прехранбени производи кои придонесуваат за формирање на гас, вклучувајќи газирана вода и слични пијалаци.

Кога да се обратите до проктологот?

Сега да живееме директно на оние точки кои можат да станат важни манифестации за последователната потреба да го посетат проктологот. Особено, ситуациите што се обврзуваат за ова се како што следува:

 • редовна дијареа, запек;
 • појавата на болка во анусот, што е важно за продолжено седење, одење;
 • појава на болка за време на дефекацијата или по неа;
 • формирање на конуси, едем во областа околу анусот;
 • појава на траги од крв на тоалетна хартија, појава на траги од крв на измет, чија боја може да биде или црвена или многу темна;
 • појава на мукозни секрети;
 • црвенило, оток, чешање во анусот или анусот;
 • сензација на присуство во анусот на туѓо тело;
 • екскреција на фекални маси преку образовани фистули;
 • излез од хемороид надвор по движењето на дебелото црево.

Задолжителна посета на проктологот: кога е потребно?

Со оглед на фактот дека болестите на ректалната област се крајно чести, прашањето за потребата од посета на проктолог не е поретко кај возрасните. Појавата на проктолошки болести е придружена со голем број физиолошки причини, кои, пак, се предизвикани од одредени услови во кои организамот останува во исто време или на друг. Поради оваа причина, посетата на проктологот е потребна во следните ситуации:

 • последниот триместар од бременоста, неодамнешна испорака (околу 70% од вкупниот број на бремени жени се соочуваат со симптоми карактеристични за хемороиди);
 • пременопауза и менопауза;
 • прекумерна тежина;
 • долг престој поради одредени околности во седечка положба;
 • операции на пренос поврзани со хемороиди;
 • достигнувајќи возраст од четириесет години, ако во овој случај има блиски роднини со дијагноза на ректален карцином.

Во отсуство на очигледни знаци на некоја од можните болести на разгледуваната област, се препорачува да се посети канцеларијата на проктологот заради превенција, што е важно поради причината што почетните фази на хемороидите се карактеризираат со отсуство на обележани симптоми.

Посета на проктолог од дете: кога треба да одам за преглед?

Некои ситуации бараат посета на проктологот и детето. Особено, ова е неопходно за манифестација на симптоми слични на симптомите кои се јавуваат кај возрасните. Покрај тоа, употребата на проктолог е неопходна за детето со честа анксиозност или плачење што се јавува при движење на дебелото црево.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.