Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Podolog

А podolog е таков специјалист чија компетентност лежи во третманот на различни видови на болести кои влијаат на подножјето, како и во спречување на нивното појавување. Во исто време, podolog е исто така специјалист за педикир со соодветно медицинско образование. Во случај на проблеми поврзани со нозете, podolog може да го упати пациентот до друг специјалист.

Podolog: што се однесува со него?

Podologa исто така може да биде назначен како специјалист за стапала. Неговото внимание не само што се сведува на подрачјето на ногата, туку и на вистинските деформитети во него, но исто така и на болести кои исто така можат на некој начин да влијаат врз општата состојба на нозете. Главната задача на podolog е да ги идентификува патолошките промени на ногата во раните фази, односно кога проблемите од овој вид може да се решат со минимално влијание, па дури и во специјализирани салони или дома. На овој начин на откривање на патологијата не може да биде потребна хируршка интервенција, што исто така може да се каже за недостатокот на потреба за медицинска помош од други специјалисти.

Лекар-podolog е исто така посебен линк што постои меѓу пациентот и другите специјалисти (флеболог, ортопед, ендокринолог, итн.). Едно од упатствата што постојат во неговата активност е, како што веќе беше забележано, педикир. Сепак, ова е медицински педикир, кој се разликува од традиционалниот педикир. Podolog помага да се отстрани наноптиш, пченка, пукнатини во петиците, груба кожа на нозете, вгрбување на ноктите. Покрај тоа, овој специјалист врши пластична шајка и протетика, ако има одредени деформации или повреди.

Симптоми и болести за кои е потребна консултација со пологист

Под надлежност на podologa: зглобовите, коските, нервите, мускулите, тетивите, лигаментите, крвните садови. Сето ова се однесува особено на долните екстремитети. Според тоа, врз основа на спецификите на активностите на овој специјалист, можете да идентификувате бројни проблеми со кои е неопходно да се обратите во случај на откривање на најмала манифестација од нив. Покрај тоа, болестите кои бараат следење од овој специјалист исто така се додаваат на листата подолу:

 • деформација на нокната чинија, конгенитална патологија на структурата на ноктите;
 • брадавици;
 • пченка;
 • втиснат ноктите;
 • нокти габа;
 • задебелување на кожата;
 • присуството на посебен вид болести кои предизвикуваат кршење на трофизмот на долните екстремитети (на пример, дијабетес мелитус во случај на придружна патологија која паѓа под оваа точка е дијабетична нога);
 • болка во нога / нога;
 • шуплива нога;
 • артроза на зглобот;
 • пета поттикне;
 • neuroma Мортон;
 • тунелен синдром;
 • плантарен фасцитис;
 • епифизитис со лезија на каланеус;
 • деформитети на прстите на долните екстремитети.

Општ преглед на активноста на докторот

Пред сè, како што читателот веќе можеше да ги разбере од горенаведените карактеристики на активностите на овој лекар, тој ја обезбедува потребната нега на стапалата. Ако се појават овие или други симптоми на болеста на нозете, тоа е пологист кој ги одредува нивните причини и развива превентивни мерки кои се релевантни во одреден случај.

Оваа нега, исто така, вклучува медицински педикир, кој, како што е веќе забележано, се разликува од традиционалниот педикир - направен е, како што е јасно, доктор, а не козметолог. Тој ги елиминира пукнатините во петиците, пченките и колената, го лечи третманот за да ја отстрани вишокот на влага на нозете и нивното потење. Специјалните корективни системи овозможуваат да се ослободи од проблемот на втиснување на ноктите на подлог, доколку е потребно, се спроведува протезата. И, конечно, овој лекар ги дава потребните препораки во однос на употребата на нога козметика и општа нега на нозете.

Следната, а посериозна насока, во споредба со грижата за нозете и елиминирање на одредени проблеми поврзани со нив, е третманот на такви компликации на дијабетес како синдром на дијабетична нога. Кај дијабетичари, оваа патологија е придружена со недостаток на чувствителност на нозете, што е придружено со грубост на кожата, како и од појава на пукнатини меѓу прстите. Недостатокот на соодветна нега на нозете за дијабетес може да предизвика многу повеќе неповратни ефекти - гангрена. Со оглед на тоа, докторот podolog е еден од главните специјалисти, задолжително за посета од страна на пациентите со дијагноза на "синдром на дијабетична нога".

Често пати, пациентите страдаат од одредени проблеми за многу години, сметајќи ги да бидат практично нормални. Периодично, таквите пациенти може да побараат помош во вид на радикален ефект, како што е хируршко отстранување на дефекти, ласерска терапија итн. Во меѓувреме, за да се поправи проблемот, не е доволно да се дејствува директно на него, неопходно е да се утврди причината зошто таквиот проблем се појавува и развива. Пред да се отстранат пченките, еден подлог може да упати пациент во ортопедски прием. Ако истражувате во овој проблем, може да се сфати дека калусот се јавува како одговор на ефектите од прекумерното оптоварување. Ако таков товар не е елиминиран и не се дистрибуира до поголема униформност, тогаш конечно да се ослободи од пченка само нема да работи.

Ако природата на проблемот не е премногу сериозна, на пример, ако зборуваме за погрешната позиција на прстите, podolog има способност да го реши на самото место. На пример, студијата на патологот во овој случај ви овозможува да направите индивидуален коректор базиран на силиконска маса (ортоза). Истото важи и за други помали дефекти. За повеќе сериозни проблеми кои ја придружуваат консултацијата на podolog, дополнителна акција е консултација со ортопед (задолжително). Сличен пристап исто така се применува и при третманот на габични инфекции - за да започне со тоа, потребно е да се спроведе анализа, врз основа на резултатите од неа, лекување е пропишано, во овој случај експертот е специјалист кој ќе го спроведе тоа. Како варијанти на применетиот третман, редовни третмани и чистење со употреба на одредени лекови, може да се индицираат ефекти со цел да се исправи ноктите и сл.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.