Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Педијатар

Психијатарот на педијатарот најмногу се бави во медицината на современите деца. Тоа е педијатар кој прави проценка на невропсихичкиот и физичкиот развој на мал пациент, оценувајќи ја, последователно, неговата зрелост. Педијатарот, во рамките на неговиот прием, исто така, утврдува во која група на здравје припаѓаат децата, ги избира најпогодни препораки за хранење на детето и неговото воспитание, врши превенција на хроничните болести кај децата.

Педијатарот има задолжително познавање на симптомите на главните видови на болести, како и познавање на граничните услови кои се релевантни за децата, познавање на причините и последователниот развој на заразни болести, болести на органи. Покрај тоа, педијатарот исто така ги зема предвид тековните трендови кои се користат во терапевтските техники и ја има основната фармакологија, што одговара на категоријата на возраста на децата. Еве само мал дел од општите информации, кои до одреден степен се однесуваат на приемот на овој лекар.

Како функционира педијатар?

Несомнено, родителите се заинтересирани за ова прашање и затоа ќе се обидеме малку повеќе да ги разјасниме главните точки на приемот на педијатарот. Така, приемот на педијатар подразбира потреба да се соберат анамнези, односно информации во врска со состојбата на детето во светло на тековната болест (благосостојба, медицинска историја). Потоа, по иницијалната консултација, е напишана насока која одговара на добиените информации, фокусирана на дополнување на сметка на специфичен тип на истражување (тест на крвта, анализа на урина, сеење, итн.).

Резултатите од истражувањето однапред утврдени од педијатар ги одредуваат, пак, мерките за лекување или дополнителна насока, но веќе вклучуваат консултација со специјалист од одреден профил (кардиолог, алерголог итн.).

Кога да одите кај педијатарот?

Испитувањето на педијатарот може да биде за детето и планирано и непланирано. Размислете за можностите на двете опции.

Рутинска инспекција

 • Пред раѓање . Каде да оди кај педијатарот за првпат, како и кога да оди кај него, бремената мајка може да дознае дури и за време на бременоста - односно кога ќе се регистрира. Определено од местото на регистрација врз основа на најблиското место на живеење, неопходно е да се оди, како што може да се претпостави, во детската клиника.
 • Во рок од еден месец од моментот на испуштање од болницата . Во овој случај, педијатарот доаѓа во куќата, што се прави неколку пати.
 • По првиот месец на животот на детето . Детето е прикажано на лекар, што е негова вообичаена закажана посета. Оваа техника се состои од мерење, инспекција и мерење на растот.
 • Во периодот во текот на следната година . Посета на педијатарот треба да се јавува на месечна основа - таквата шема го прави редовното следење на детето, со следење на карактеристиките на развојот, можни отстапувања. Ова исто така ќе ви овозможи да ги добиете потребните состаноци, на пример, во врска со планираните вакцини.
 • По една година . Овде, канцеларијата на педијатарот е посетена по потреба, ако не земете во предвид неколку посети, за време на секоја од нив се даваат вакцини (што се прави еднаш во 3 месеци).

Непланирана инспекција

Како причини кои бараат задолжителна посета на педијатарот, се разликуваат следниве:

 • висока температура;
 • болка, особено во зглобовите, во стомакот или во главата;
 • дигестивни нарушувања;
 • симптоми кои укажуваат на можната релевантност на алергиски или заразни болести (кашлица, течење на носот, исип, црвенило на очите, засипнатост итн.);
 • родителите се сомневаат дека детето нормално се развива (ова се однесува и на физичките и менталните аспекти на развојот).

Исклучително е важно да се потсетите на следните точки:

 • Ако бебето е болно или треба да помине тестови на него, најдобро решение би било да го повикате докторот дома, исто така можете да направите тестови дома, со што ќе ја отстраните секоја опасност за бебето кога ќе ја посетите медицинската установа;
 • педијатарот води картичка во која е запишана историјата на развојот на детето, како и карактеристиките на текот на неговата болест. Оваа картичка треба да се земе многу внимателно, бидејќи често е со нејзина помош што подоцна можете да ги одредите причините за одредена болест, но веќе на возраст од повеќе возрасни лица.

Што третира педијатар?

Пред сè, специјалист како педијатар мора да биде способен да утврди која дијагноза е релевантна во секој конкретен случај, како и да се произведе потребниот третман за заразни болести (дизентерија, мали сипаници, голема кашлица, АРД, грип, заушки, сипаници, црвена треска, итн.), труење со храна итн.

Покрај тоа, педијатарот мора да ги има потребните знаења за да ги дијагностицира болестите на срцето, крвните садови, бубрезите, разни видови гастроинтестинални лезии, лезии на централниот нервен систем, инфективни лезии, метаболички нарушувања и сл. Сето ова не ја подразбира само потребната дијагноза, туку и дефиницијата на тесен профил специјалист на кого пациентот треба да се испрати со неговата последователна контрола врз извршениот третман.

Како да се најде добар педијатар?

Нема сомневање дека постојат многу педијатри, кои, сепак, не укажуваат на високо квалификуваното ниво на секој од нив. Поради оваа причина, прашањето за потребата да се најде добар педијатар е исклучително важно за родителите на мал пациент.

Прво, изборот на самата амбуланта е важен, и лекарот кој ќе биде во него за следење на здравјето на вашето дете, мора да има доволно искуство како дете лекар.

Никој нема да биде изненаден од податоците дека колку е позначајна практиката на специјалист во оваа област, толку помалку грешки им се дозволени. Почетните фази на развојот на децата не им овозможуваат на децата да го изразат она што ги загрижува, па дури и за пет години е тешко да се постигне точна формулација на ваков важен прашалник за нивната состојба. Тоа е благодарение на напорите на искусен специјалист дека вистинската причина за плачење или покачување на температурата може да се одреди без да се потпре на потребата за вербални објаснувања од детето.

Меѓутоа, не се води во сопствената потрага по специјалист со четириесет години, на пример, работно искуство. Најдобро искуство за педијатар е искуството во рок од 10-20 години - во ова време тој успева да го подобри своето знаење и да се акумулира одредена практика, не заостанувајќи ги актуелните трендови во медицината и особено во своето поле. Не помалку позитивен момент за педијатарот е неговото искуство во болницата.

Патем, добар педијатар секогаш се грижи, дури и по добивањето на минималното оптимално искуство, да не ја пропушти можноста за професионален развој. Таквите експерти разбираат дека веќе докажани, иако малку застарени, техники, важно е да се применат заедно со современи методи. Ова, пак, ги поттикнува да ги продолжат студиите со истовремена можност за подобрување на сопствената теоретска и практична основа.

Најдобар пример за професионален развој на лекар е сертификат за завршување на напредни курсеви за обука, како и прием на дополнителни специјализации од овој специјалист (хирургија, алергологија, итн.). Најчесто, специјалистите на ова ниво примаат добри клиники, чие управување на секој начин ја поттикнува нивната обука.

Педијатриски услуги: што е вклучено во нив?

 • Општи терапевтски историја земање, жалби на пациентот;
 • Општи терапевтски визуелни истражувања;
 • Општа терапевтска палпација;
 • Општо терапевско слушање на звуци;
 • Општо терапевтско прислушување (т.е. перкусија);
 • Општа термометрија;
 • Мерење на висина и телесна тежина.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.