Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Остеопат

Остеопатија е збир на алтернативни методи во рачна терапија. Како основна причина за болеста, оваа насока ја смета повредата на интеракцијата помеѓу делови од телото и внатрешните органи. Специјалисти кои работат според оваа техника се нарекуваат остеопати.

Што е остеопат?

Медицинскиот специјалист се потпира на нејзината работа само на техниката на нејзините раце. Со други зборови, со помош на палпација, остеопатскиот лекар може да ја дијагностицира состојбата на органот, зглобовите или мускулното ткиво. Третманот се врши со притискање на одредени точки на телото. За да може лекарот успешно да го третира овој метод, тој мора да биде надлежен во други области на медицината - неврохирургија, терапија, дерматологија, анестезиологија. Исто така, остеопатскиот лекар треба да биде свесен за анатомијата и физиологијата.

Остеопатска лекар: што е компетентност?

Главната задача на остеопат е да се одреди етиолошкиот фактор, кој служеше како катализатор за развој на патолошки процес.

Покрај програмата за лекување, специјалист од оваа класификација треба да спроведе разговорни разговори со пациентот, да му објасни на принципот на функционирање на методот и зошто се користи. Покрај фактот дека остеопат мора да има добро познавање на медицинските техники, тој треба да биде добар психолог.

Кои болести го остеопат лек?

Остеопатскиот лекар се занимава со елиминација и последователно спречување на такви болести:

 1. болести на мускулно-скелетниот систем;
 2. систематски главоболки;
 3. болка во грбот, 'рбетот, грлото на матката или долниот дел на грбот;
 4. заеднички проблеми.

Исто така, остеопатскиот лекар може да го рехабилитира пациентот после тешки операции на 'рбетот, локомоторниот систем, мозокот.

Треба да се напомене дека во повеќето случаи лекарот на ова ниво не третира само еден орган. Како по правило, се спроведува комплексен третман на целиот организам, кој исто така служи како добра превенција.

Остеопатија

Кога треба да контактирам со остеопат?

Ако не се чувствувате добро, тоа е причината за посетата на лекар специјалист. Остеопатскиот лекар обично се нарекува во такви случаи:

 1. ако лекот или оперативниот третман не функционираат;
 2. со хронична болка во грбот, долниот дел од грбот, зглобовите;
 3. по префрлени операции;
 4. по тешки повреди на мускулно-скелетниот систем;
 5. за време на тешка бременост или по породување;
 6. со заболувања на респираторниот систем.

Ако децата имаат проблеми од ваков вид, консултации и третман со остеопат нема да ги спречат. Бидете сигурни да започнете со третман со остеопат, ако се вистинити следниве фактори:

 1. постпартални компликации;
 2. искривување на држењето;
 3. вродени проблеми со 'рбетниот столб;
 4. абнормална активност на мозокот;
 5. рамни нозе ;
 6. деформитет на градниот кош.

Колку побрзо се започнува третманот, толку побрзо може да се постигне позитивен резултат и да се избегнат компликации. Особено во однос на новороденчињата. Во почетната фаза на детскиот развој, многу е полесно да се елиминираат последиците опишани погоре, отколку во зрелоста.

Кои дијагностички методи ги користи?

Како по правило, остеопатскиот лекар не користи лабораториски методи за истражување. За точна дијагноза и утврдување на правилната тераписка програма користејќи ги следните инструментални методи за истражување:

 1. МНР;
 2. КТ скенирање;
 3. ултразвучен скенирање.

Во некои случаи, можеби ќе треба да се консултирате со специјалисти од друг медицински профил.

Остеопатска лекар: кои методи на третман ги користи?

Во неговата практика, остеопатски лекар може да користи такви методи на рачна терапија:

 1. краниосакрална остеопатија - се користи за елиминирање на патолошки процеси во церебралниот кортекс, обновување на мобилноста на коските на черепот, нормализација на струјата на ЦОФ;
 2. структурна остеопатија - збир на техники за елиминирање на проблемите во функционирањето на мускулно-скелетниот систем;
 3. висцерална остеопатија - техники за утврдување на абнормалности во функцијата на внатрешните органи.

Покрај општоприфатените принципи на рачна терапија, многу остеопатски лекари можат да ги користат и сопствените методи развиени од самите себе.

Препораки на остеопат

Техниката на остеопат е многу слична со рачниот терапевт. Но, разликата е сè уште таму. Главната разлика е во тоа што остеопат се приближува кон решавање на проблемот во комплекс, а не врз основа на локализација.

Да се ​​спречат повредите е сосема реално, ако сте внимателни за вашето здравје. Остеопатските лекари препорачуваат да се почитуваат следните правила:

 1. при спортување потребно е строго да се следи техниката на извршување;
 2. вежбањето треба да биде умерено;
 3. опасната работа мора да се врши само според мерки за безбедност и во заштитна муниција;
 4. телото мора да го добие потребното количество витамини и минерали.

Применувајќи во пракса, ваквите препораки можат да ги избегнат не само проблемите со мускулно-скелетниот систем, туку и патолошките нарушувања од друг вид.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.