Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Ортопед

Ортопед е специјалист за кој треба да се контактира ако има болести или дефекти поврзани со мускулно-скелетниот систем. Ако го разгледаме она што го третира ортопед, тогаш можеме особено да ги забележиме развојните дефекти кои се релевантни за скелетниот систем, како и вродени форми на патологии, компликации кои се развиваат на позадината на преносот на заразни болести. Покрај тоа, оваа листа вклучува домашни повреди и разни повреди, услови во посттрауматскиот период и болести, повторно, поврзани со скелетниот систем. Посебна насока на спецификите на ортопедската работа е лекувањето на оние професионални заболувања кои, како што е јасно од претходно разгледаната листа, директно влијаат на состојбата на мускулно-скелетниот систем и неговите својствени функции.

Ортопедија: главни насоки

Специјализацијата, која поседува одреден ортопедски хирург, определува, соодветно, и специфична насока во спецификите на нејзините активности. Дозволете ни да ги издвоиме можните варијанти на вакви насоки:

 • Амбулантски (или конзервативна) ортопедија. Во овој случај, ние ја разгледуваме имплементацијата на превентивните мерки за болести на мускулно-скелетниот систем во клиника каде што е потребно ортопед. Покрај тоа, оваа насока е фокусирана на имплементација на неоперативни мерки за третман во однос на влијанието врз болестите на коските и зглобовите.
 • Ендопротетика Оваа насока е фокусирана на спроведување на мерки на хируршка протетика на коските и зглобовите, што е особено важно во случај кога е невозможно да се спасат, користејќи други опции за третман.
 • Хируршка ортопедија. 'Рбетот, нозете, забите и рацете - главните области на влијание на оваа насока на ортопедија. Ова е радикална насока во третманот, ефектот е на коските, зглобовите и лигаментите.
 • Трауматологија. Ова исто така вклучува спортска ортопедија. Како методи на лекување, се одредува конзервативен третман, а хируршкиот третман е фокусиран на влијанието на повредите на некој начин поврзано со коскениот систем. Ова, исто така, вклучува навремена фиксација на фрактури и мерки насочени кон коригирање на дефекти на меките ткива на зглобовите и екстремитетите, како и мерки насочени кон коригирање на старите форми на дефекти. Со оглед на тоа дека спортската ортопедија е исто така вклучена во оваа насока, тогаш влијанието во него, соодветно, се фокусира на третманот на оние специфични повреди што спортистите ги добиваат од природата на нивните активности.
 • Детска ортопедија, адолесцентна ортопедија. Оваа насока е фокусирана на превенција и неопходен третман во однос на дефекти кои се релевантни за скелетниот систем. Со оглед на иницијалната дефиниција на групите, може да се забележи дека во овој случај, кај децата на возраст под 1 година, како и кај малите деца и адолесцентите, се пациенти.

Подиатрист: Каков орган го третира овој лекар?

Врз основа на погоре наведените карактеристики кои ја одредуваат специфичноста на активноста на ортопед како специфичен специјалист, можно е, соодветно, да се сумираат што ги третира ортопедскиот хирург

 • мускули;
 • зглобовите;
 • тетивите;
 • снопови;
 • коски;
 • нервни завршетоци

Области кои најчесто се третираат од страна на ортопед се: грбот, нозете, рамената, коленото и колк зглобовите, химерусот.

Болести третирани од ортопед

Што се однесува до специфичните болести кои ги третира ортопед, овде можеме да ја издвоиме следната листа на нивните главни типови:

 • искривување на нозете, рамни стапала, клупа;
 • вродени болести (дисплазија на зглобовите на колкот, тортиколис);
 • бурзитис, артроза (болести придружени со воспаление на периартикуларната кеса и зглобови);
 • остеохондроза (хронична болест, придружена со лезии на 'рбетот во одредени сегменти од него);
 • дислокации на зглобовите, фрактури на коските;
 • Туморот на Евинг;
 • ревматоидниот артритис е хронична болест ширум целиот систем, чија карактеристика се лезии на скелетниот систем, што, пак, доведува до тежок деформитет на зглобовите, што во некои случаи може да предизвика последователна попреченост кај пациент;
 • остеоген сарком;
 • деформирана остеоза;
 • хондромиксосарком, итн.

Прием на ортопед: кога е потребно?

Треба да се напомене дека тие одредени видови на патологии кои ги идентификуваме се само незначителен дел од нивните можни варијанти, и покрај тоа, различноста на вакви варијанти е забележана не само кај болести, туку и во третманот на повредите и болестите на скелетниот систем. Болестите на зглобовите, коските, 'рбетот и лигаментите, вклучувајќи ткива во непосредна близина на погодената област, може да бидат, како што е веќе изолирано, вродени или стекнати, како и заразни. Стекнатите болести се поврзани со повреди, професионални повреди и метаболички нарушувања. Инфективен - со изложеност на инфекција и истовремено воспаление за време на пренесување на заразни болести.

Развојот на коскените нарушувања се случува на бавен начин, бидејќи првите симптоми, кои би можеле да укажат на потреба за консултација на ортопед, може да имаат нејасен изглед, но нивната сериозна и изразена манифестација ќе се забележи веќе во фаза на големи лезии кои се појавија во позадина на патолошкиот процес. Со оглед на оваа карактеристика на овој тип на нарушувања, неопходно е редовно да ја посетувате ортопедската клиника, и важно е да го сторите тоа, почнувајќи од рана возраст.

Ортопед-трауматолог: кога е потребно?

Имајќи предвид дека во овој случај, како што е јасно од насоката на ортопедската специјализација, станува збор за неговата непосредна поврзаност со повредите и елиминацијата на нивните последици, исто така се утврдени и неколку причини за посета на канцеларијата на ортопедската траума:

 • коскени фрактури, што резултирало со кршење на нивните функции, како и повторен трансфер на фрактури;
 • резидуални форми на полиомиелитис;
 • не поминува и постојана болка во 'рбетот, екстремитетите и зглобовите;
 • пруги, модринки, смрзнатини, инсекти и животински каснувања;
 • деформитети на екстремитетите, 'рбетот, градите, оштетените функции на мали и големи зглобови.

Како дел од третманот, ортопед-трауматологот може да го користи методот на хируршка затворена интервенција, овој метод се нарекува надоместување. Во овој случај, фазната корекција од страна на ортопедскиот лекар е посочена од рацете на патолошки нарушувања и деформитети кои се релевантни за пациентот во обемот на индивидуалните сегменти на зглобовите кои припаѓаат на апаратот за поддршка и движење. Конкретно, станува збор за корекција / корекција на такви опции кои веќе се разгледани и исклучени од листата на размислувања, како што се контрактура, стапало, искривување на екстремитетите на позадината на рахитис, фиброзна анкилоза, фрактури кои завршиле со спојување на спојување итн.

Итно ортопедски прием: симптоми кои предизвикуваат таква потреба

Постои одреден комплекс на симптоми, врз основа на кои е неопходна итна консултација со ортопед, бидејќи овие симптоми можат да дејствуваат како вид на сигнал кој го означува почетокот на развојот на сериозен патолошки процес и, всушност, болеста. Може да се зборува за таква потреба за медицинска помош во случај на следниве симптоми:

 • криза во зглобовите, нивната вкочанетост;
 • вкочанети раце;
 • оток на зглобовите, болка при движење;
 • болка во грбот;
 • нарушена положба на телото и брзо чувство на замор;
 • болки во болки и болки во мускулите предизвикани од временски промени.

Постои и голем број на болести, чие присуство ја одредува потребата од редовно следење од страна на специјалистот што го разгледуваме. Ние ги разликуваме следниве типови на нив:

 • ревматоиден артритис;
 • трансфер на повреди на 'рбетниот столб;
 • артроза на зглобовите;
 • дислокација на рамото;
 • дислокација на колената;
 • остеохондроза;
 • фрактура на феморалниот врат

Како превентивна мерка, ортопед-трауматологот е неопходен за време на активни спортови, при изборот како забавен метод на екстремни видови на одмор. Ако ја следите оваа препорака од потребата за превенција, веднаш може да ги елиминирате микротравите, кои, пак, ќе помогнат да се отстранат проблемите што ги придружуваат во иднина.

Детски ортопед: кога да го води детето на овој специјалист?

Постојат голем број на околности кои го прават потребно родителите со дете да го посетат овој специјалист. Со навремен пристап до ортопед, можно е да се постигнат ефективни резултати во однос на третманот за развој на патологии, исто така, е дозволена можноста за корекција на нивните вродени форми. Таквите околности вклучуваат следново:

 • абнормална положба на колкот, забележана кај новороденче (т.е. вродена дислокација);
 • брза заморливост на детето при одење, очигледна тежина на одењето (во овој случај, можеме да зборуваме за рамни нозе);
 • забележителен сладок бебе;
 • постојан наклон кон едно рамо на главата на детето (што значи можна дијагноза на тортиколис);
 • детски поплаки за болка во рацете или нозете, во вратот или во грбот;
 • clubfoot, во која детето, како што беше, грабеж нозете во соодветната положба на стапалото додека одел.

Првиот прием кај ортопед

Честопати пациентите се заинтересирани за тоа како се одвива првото испитување од страна на ортопед за да има груба претстава за ова, па затоа ќе ги дефинираме оние основни точки кои го придружуваат првиот прием на специјалист што се разгледува:

 • визуелна проценка на анатомската структура релевантна за скелетниот систем (коректност или неправилност), ова дејство е особено важно во случај на инспекција на новороденче;
 • одредување на амплитудата на движењата релевантни за погодените зглобови;
 • назначувањето на флуороскопија, врз основа на која наводната дијагноза може да се разјасни или побие;
 • комплексните форми на патологија може да укажуваат на потребата за такви истражувачки методи како КТ и МРИ (кои, соодветно, одредуваат компјутерска томографија или магнетна резонанца).

Анализирани од страна на ортопед

И покрај профилот на овој специјалист, кој, како што може да се погрешно претпоставено, ги исклучува анализите како потреба за дополнување на општата слика на болеста, тука не можат да се избегнат традиционалните и специфични форми на нивна болест. Особено, ортопед можеби ќе треба да ги добијат резултатите од следните тестови:

 • урина и крвни тестови;
 • податоци за време на коагулација;
 • податоци за делумно активираното време на тромбопластин;
 • протромбински индекс, како и протромбинско време и протромбинско време + фибриноген.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.