Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Ортодонт

Стоматолошки третман со цел прилагодување на залак со користење на традиционалните методи и материјали во него - тоа е она што го прави ортодонтот. Со други зборови, ова е сè уште истиот стоматолог, но со малку поинаква специјализација, во рамките на која се проучува етиологијата на дентофацијалните аномалии, нивната дијагноза, селекција на соодветни мерки за лекување и спроведување на превентивни мерки во врска со нивното последователно настанување и прогресија.

Ортодонт: Што лекува овој лекар?

Ако живеете малку посуштински за ова прашање, тогаш можете да сумирате сè како што следува: ортодонтот ги третира "кривите на забите" и ги елиминира факторите што го предизвикуваат. Покрај тоа, најчесто овој специјалист мора да се справи со следните патологии:

 • нарушено дишење и говорен апарат;
 • одредени опции за прекршување на обликот на лицето;
 • нарушување на џвакање;
 • абнормален залак (залак може да биде длабок, отворен, крст, мезијален или дистален);
 • несоодветна локација на индивидуалните заби во зглобот (врз основа на карактеристиките на позицијата на забите, нивната големина, структура или облик);
 • погрешен аранжман на самиот дензион или на двата стоматоли (патологиите поврзани со зглобовите се предизвикани од експанзија или контракција, скратување или продолжување, релевантни во одреден случај за забни лакови).

Врз основа на специфичниот временски период на настанување на наведените форми на аномалии, условно е можно да се направи нивна поделба во следните фази:

 • Аномалии, чиј развој започнал извесно време по раѓањето на детето.
 • Аномалии на вродена природа. Ова ја вклучува и неправилноста на формата на млеко или трајни заби, делумно или целосно елентулозно (патологија во која нема заби во варијантата што одговара на наведените карактеристики). Исто така тука се и пукнатини на долните и горните усни.
 • Аномалии на наследна природа. Особено, таквите може да се припишат на екстра-целокупниот број на заби, повторно, ненадејна, патологија на загризување (дистална, длабока, мезијална), дијастема (зголемување на интерденталниот јаз).

Исто така, ортодонтот се ангажира во спроведувањето на следните мерки:

 • обезбедување на обука за ортогнатична хирургија и за промена на естетиката на лицето и фактичките карактеристики на лицето, што се постигнува во заедничката активност со максилофацијалните хирурзи;
 • обезбедување привремена замена на исчезнатите заби (млеко или постојано);
 • корекција на насоката на развој, големината, обликот на вилицата (во случај на прекумерен раст или неразвиеност), корекција на естетиката на лицето и фактичките карактеристики на лицето, обезбедени во границите на стоматолошкиот систем;
 • држи прелиминарни активности кои се состојат во подготовка за последователен ортопедски третман;
 • отстранување на проблеми поврзани со деформација на забите и позицијата на забите за понатамошна имплементација на мерки за инсталирање на отстранлив или неотстранлив тип на протеза;
 • создавање соодветна локација за понатамошна имплантација.

Со оглед на тоа што една прекрасна насмевка делува како една од главните атрибути на изгледот, состојбата на забите во неа игра водечка улога. Освен тоа, овој атрибут без претерување може да се нарече гаранција за успех, што се однесува и на личните и професионалните цели и достигнувања. Ако постојат некои варијанти на аномалии на зглобовите, како што веќе е забележано, во форма на абнормален залак и нерамни заби, ова, пак, предизвикува развој на голем број психолошки проблеми (во повеќето случаи) врз основа на кои се развиваат сите видови комплекси. Со оглед на ова, разговорот за успехот тука може да биде само водат.

Треба да се напомене дека под условите на располагање на современата ортодонција, нема пречки врз основа на кои ќе биде ограничена можноста да се посети специјалист што го разгледуваме и, соодветно, да ги исправиме постојните проблеми. Така, приемот на ортодонтот не е ограничен на возраст или други критериуми за "селекција" на пациентите.

Еден добар ортодонт во овој преглед е, како што можете да разберете, специјалист со соодветни квалификации и искуство. Меѓутоа, во услови на современи достигнувања на медицината (и особено ортодонција), клиниката игра значајна улога, каде што е потребен ортодонт. Според тоа, овие можности и степенот на нивната имплементација во практиката што таквата клиника може да обезбеди, спаѓаат под овој критериум.

Ортодонт: третман и неговите карактеристики

Главните методи на лекување на ортодонтот се сведени на две главни фази. Првиот е фазата на активно влијание, во рамките на која докторот ги реализира овие основни методи за ова, поради што аномалијата може да се отстрани. Што се однесува до втората фаза, таа се состои во ефектот на задржување, кој ги обезбедува резултатите што беа постигнати откако ортодонските апарати што се користат во претходната фаза беа отстранети.

Треба да се забележи дека професионалноста на специјалистот што ја разгледуваме исто така се заснова, покрај третманот на аномалиите на стоматолошка-максиларната област и вештината во него, исто така и за тоа колку ефикасно е можно да се осигура дека тоа не влијае на емајлот. Овој вид штета се постигнува заради можното влијание врз користените ортодонтски апарати, а тоа, пак, предизвикува голем број негативни ефекти врз оваа позадина. Значи, кои се овие ортодонтски апарати?

Во зависност од спецификите на лекувањето, ортодонските апарати може да се разликуваат според следниве критериуми:

 • во зависност од принципот на фактичка изложеност - тие вклучуваат комбинирани, функционално водени, механички и функционални уреди за управување;
 • во зависност од областа на ударот и од нејзиниот метод - екстраорални, единечни или двојни максиларни направи, како и комбинирани уреди;
 • во зависност од вистинскиот начин на фиксација - ова вклучува отстранливи уреди, фиксни уреди и комбинирани уреди;
 • Во зависност од карактеристиките на изгледот на дизајнот - капа, блок, лак, ламинар, еластична или рамка.

Утврдувањето на степенот на ефективност на третманот на децата се базира на точноста и регуларноста на носењето на избраниот апарат, и затоа родителската контрола игра важна улога во ова прашање.

Посебна точка се однесува на употребата на таквите уреди, како што се загради и, особено, нивната видливост. Во меѓувреме, употребата на сафир протези (и тие се соодветни, без оглед на нивниот тип како целина, и за третман на адолесцентите и за лекување на возрасни), овозможува практично исклучување на нивната видливост на забите. Особено, таквата предност ќе биде прифатена од претставници на одредени професии, поради карактеристиките за кои е условена одреден публицитет.

Детски ортодонт: третман и мерки за замена на исчезнатите заби

Постои мислење дека третманот на млечните заби не е задолжителен, бидејќи како овие заби подоцна ќе се променат поради појавата на трајни заби. Во меѓувреме, ова мислење е погрешно, и затоа таквиот третман од соодветен специјалист е задолжителен, бидејќи преку ова можеме да обезбедиме понатамошно здравје на стоматологијата и нејзиниот интегритет. Исто така, важно е да се забележи дека повторениот третман направен за одреден забен заб предизвикува влошување на фиксацијата во забот на полнењето, поради што овој заб се губи пред пропишаното време. Доколку е потребно, може да се користи ортодонтска круна за да се спаси забен заб.

Во прилично чести случаи, мали деца, а, како што знаете, скоро сите, без исклучок, сакаат слатки, не ги мијат забите како што треба, затоа кариесот постепено се развива. Забниот третман на детето, пак, поради одредени околности, не е секогаш можен, барем на пример, ова може да биде диктирано од стравот на детето од таквиот третман. Родителите, може да се каже, одат за овој страв, иако оваа позиција е фундаментално погрешна, и овој страв треба да се надмине соодветно. Како резултат на тоа, постои зголемување на шуплината, уништување на ѕидовите на забот и, во крајна линија, заболениот заб може да се отстрани само. Погрешно, родителите претпоставуваат дека нема ништо страшно во отсуство на млечни калциумци или нагли, на пример, бидејќи постојаните заби подоцна ќе растат на нивно место.

Во меѓувреме, недостасува значајна точка, што се однесува на фактот дека принудената рана или рана губење на вакви заби станува причина за последователна промена на залак, бидејќи предизвикува поместување на забите кои се во непосредна близина на погодениот и потоа извлечен млечен заб. Поради таквата промена, не само што се менува распоредот на другите заби, туку и гризнувањето поради реалните промени, но исто така се нарушува процесот на формирање на говор. Детето започнува, не како што би требало, да создава звуци, но врз основа на комбинација на преовладувачки околности (појава на заби, нарушувања на говорот, итн.), Тој, меѓу другото, развива комплекси. Како последен фактор на сликата останува последниот, не помалку важен фактор, и ова е нарушување на нормалниот развој на целиот стоматолошки максиларниот систем. Така, за понатамошно појавување на веќе трајни заби, детето едноставно нема да има доволно простор, со што нивната ерупција нема да се случи онака како што треба.

Врз основа на горенаведените карактеристики, додаваме дека важна акција е да се обезбеди зачувување на ваквите места на почетокот на забите. За да го направите ова, постојат фиксни уреди, на пример, круна монтирана на млечниот заб со обезбедување на изолатори во областа на забот подложен на такво отстранување. Покрај тоа, може да се користат и отстранливи уреди во вид на плочи со вештачки заби.

Во процесот на формирање редовен точен залак, огромна улога се игра нејзината корекција на фаза на млечни заби кај дете. Третманот од ортодонтот во овој случај е насочен кон создавање на бараните услови, поради што стоматологијата ќе се појави на нормален начин. Соодветно на тоа, побрзо ортодонтскиот третман е започнат, може да се постигне поголем напредок во усогласувањето на резултатите во однос на развојот на целиот максилофацијален систем, а поефикасно ќе се обезбеди процесот на зајакот пред појавата на трајни заби. На сцената на млекарницата, како и почетниот заменлив залак, во ортодонција за нејзина нормализација се користат посебни ламинарни уреди од отстранливиот тип.

Во меѓувреме, и покрај предностите на раниот третман, не е секогаш можно да се постигнат идеални резултати. Имајќи го ова предвид, раниот дентален третман може да се смета како помошно влијание за време на подготвителната фаза за понатамошен третман, што, пак, ќе значи употреба на систем за заградата (оваа опција се однесува на техника што не може да се отстранува). Во такви услови, третманот со загради нема да биде толку болен како во отсуство на прелиминарно влијание врз забите во рамките на опцијата за третман што е дискутирана погоре, и воопшто, третманот со протези ќе биде многу побрз. Така, добар ортодонт првично нуди да дејствува на таква шема.

Корекција на загризување кај деца

На рана возраст повторно, интервенцијата во корекција на залак ќе ги елиминира голем број проблеми, а нивните следните опции ќе важат за нив:

 • оштетена способност за џвакање на храната, што, пак, негативно влијае на работата на дигестивниот систем, предизвикувајќи развој на релевантни заболувања поврзани со него;
 • општо оштетување на забите, врз основа на што отпорноста на организмот на факторите кои влијаат е предмет на намалување;
 • постепениот развој на кариесот поради неможноста да се обезбеди правилна хигиена на усната шуплина, како и поради брзо бришената забна глеѓ;
 • формирање на забен камен на површината на забите, како и погрешен тип на периодонтални џебови, врз основа на кој предизвикува последователно воспаление на непцата и, како резултат на тоа, периодонтитис.

Треба да постои одредена поделба во смисла на насоки. Така, педијатрискиот ортодонт е ангажиран во корекција само за абнормален развој кој е релевантен за процесот на формирање на системот за говор за џвакање. Ортопедската стоматологија, пак, се фокусира на влијанието област, со цел да се елиминираат деформитети кои се појавиле поради повреда или пренос на соодветните болести на разгледуваната област.

Ортодонтот, коментарите од кои се намалуваат врз основа на сегашната практика за идентификација на специфични причини кои предизвикуваат развој на неправилен залак кај децата, ги дефинира како што следува:

 • вештачко хранење;
 • наследност;
 • отстапувања во однос на ерупција или губење на забите кај децата;
 • одредени болести, текот на кој се карактеризира со лезија на усната шуплина;
 • претежно исхраната на детето се сведува на мека храна, а не на хард храна;
 • спиењето на детето главно е во усвојувањето на фиксна позиција;
 • детето има одредени навики (на пример, гризе по образите или усните, цицање на палецот и др.).

Врз основа на овие фактори и споредбата со статистичките податоци, постојат информации дека наследноста е релевантна во 30% од случаите на формирање на погрешен залак.

Идеално, набљудувањето на ортодонтот на детето треба да започне на возраст од две години, што е придружено со раѓање на привремен залак во него, кој е подложен на помалку болно прилагодување и со поголема леснотија. Во исто време, во такви услови, соодветен ефект станува ефектен сè додека оваа форма на залак нема соодветен ефект врз забите и, воопшто, на работата на мускулите.

Што се однесува до заменливиот залак (се забележува кај дете од 6 годишна возраст) и уредите кои се користат за нејзина нормализација, тука се користат уреди кои се отстранливи од плочи, функционални уреди, како и мултифункционални тренери (или еластопозиција).

Корекција на загризување кај возрасни: клучни карактеристики

Идеално, како што веќе беше забележано, третманот и "подесувањето" на максилофацијалниот апарат треба да се започне од детството. Во меѓувреме, ситуации кога овој пат, поради одредени околности, беше пропуштен - не е невообичаено, па да се задржиме на оние карактеристики кои го придружуваат решението на проблемот во овој случај.

За почеток, корекцијата на залак е дозволена на било која возраст, иако кај возрасните, како што е јасно, соодветните резултати се постигнуваат со голем напор. Во суштина, нема фундаментални разлики во третманот на возрасните во споредба со третманот на деца или адолесценти, но постојат одредени нијанси во него.

Во некои случаи, корекција на залак бара отстранување на забите, што може да делува како пречка за протезата. За жал, соодветен третман со цел да се коригира залак не е секогаш сосема можно. Како по правило, третманот на забната алвеоларна форма и дисталната оклузија се третираат, а мезијалната оклузија поретко се лекува со третман. Во суштина, третманот се спроведува во комбинација со веќе постоечката патологија кај пациентот и како таква може да се разликуваат следниве варијанти:

 • абнормална форма на круна носат;
 • повеќе кариес;
 • прекумерен степен на мобилност на забите;
 • аденција заби, задржување на забите;
 • невромускулни патологии;
 • болести на мукозната мембрана и пародонтална болест итн.

Треба да се забележи дека релевантноста на истовремената патологија предизвикува понатамошни тешкотии во потребниот третман, бидејќи паралелно ќе биде неопходно да се префрли на неговото елиминација. Можноста за ортодонтски третман се смета само врз основа на внимателно извршен преглед, по што е направена подготовка за протетика на забите и, всушност, нивната протетика.

Забни и алвеоларни нарушувања на дисталната оклузија на возраст под 25 години може да вклучат обид за лекување со поместување на задниот заби од горната вилица се додека не се во позиција во која тие се неутрални со страничните ниски заби. По ова, може да се направи транзиција за да се поправи ситуацијата во која се наоѓаат предните заби. Понекогаш, како што е веќе забележано, се врши отстранување на одредени заби, со што се обезбедува ослободување на простор за усогласување на останатите. Таквите одлуки се прават поединечно кога се зборува за оваа перспектива со пациентот.

Хируршката корекција на залак кај возрасните обезбедува способност да го забрза вистинскиот ортодонтски третман. Такой вариант исправления прикуса в основном заключается в компактостеотомии, в рамках этой процедуры производится надрез костной ткани, что делается в области требуемых к перемещению зубов. Проводится такое оперативное лечение в основном за две недели до момента начала ортодонтического лечения, с его помощью обеспечивается ускорение исправления прикуса, как у подростков, так и у взрослых.

Регуляция положения зубов обеспечивается за счет съемных конструкций, используемых для воздействия на верхнюю челюсть, для чего применяются различные дуги, рычажки и пружинки. В некоторых случаях производится установка специальных несъемных колец, их укрепление обеспечивается за счет использования цемента. За счет данного комплекса мер достигается возможность последующего их перемещения, для чего используется внеротовая и внутриротовая тяга.

Что касается прогнозов по части рассмотренных вариантов лечения взрослых, то они определяются на основании множества различных факторов, в частности это определяется за счет учета особенностей конкретного нарушения прикуса, наличия сопутствующих заболеваний, актуальных для пациента индивидуальных особенностей, присущих зубочелюстной системе. В основном наиболее благоприятный прогноз лечения определяется для зубоальвеолярной формы прикуса открытого типа, чем, например, для гнатической его формы. В том случае, если функциональные нарушения устранить в ходе лечения не удалось, допускается возможность рецидива заболевания, в соответствии с чем крайне важным условием является соблюдение всех рекомендаций со стороны врача в ходе лечения и дальнейшего наблюдения.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.