Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Онколог

Онкологија, како гранка на медицината, е фокусирана на проучување на причините и механизмите поврзани со развојот на бенигни и малигни туморни формации. Покрај тоа, онкологијата исто така развива и ефикасни методи за лекување на овие видови неоплазми и спроведување на специфична профилакса против нив. Оттука, одговарајќи на прашањето "што третира онкологот", се утврдува со недвосмислена и, во исто време, повеќе од детален одговор - било какви тумори.

Главните насоки на онкологијата

Кога се разгледуваат главните области што вклучуваат онкологија, може да се истакне следново:

 • Мамологија Во овој случај станува збор за делот на медицината кој се однесува на дијагнозата и третманот на овие болести кои се поврзани со млечните жлезди. Со оглед на фактот дека во нашата земја на официјално ниво, специјалитетот "мамолог" е отсутен и во исто време најчестите заболувања што се јавуваат во областа на млечните жлезди подразбираат формирање на тумор, често функциите на мамулогот се поставени на рамениците на онкологот. Патем, ова е и покрај фактот што мамологијата формално, во принцип, не се однесува на онкологијата.
 • Онкогинекологија и онкурологија. Овие делови од медицината исто така се поврзани со онкологијата што ја разгледуваме. Специјалистите од овие области може да бидат и гинеколози / уролози, и, всушност, онколози.

Каков орган го третира онкологот?

Со оглед на фактот дека развојот на туморските формации е возможен во секое ткиво и во секој орган на човечкото тело, онкологијата е така дефинирана како универзален тренд во третманот на овие ткива и органи, ако зборуваме за тумор.

Што го третира онкологот?

Како што веќе бевме забележано, туморските формации можат да бидат од два типа, односно бенигни тумори и малигни тумори. Тоа е нивниот третман и е ангажиран во онколог. Накратко, ги забележуваме главните карактеристики на овие формации:

 • Бенигно формирање на тумор. Во овој случај, нивната особеност лежи во фактот што клетките, како формации на компонентите, имаат значителна сличност со обичните клетки на ткивата, што служело како основно место за формирање и раст на туморот. Кај бенигните тумори, нивните клетки не се предиспонирани за метастази или за инфилтрација, па затоа не продираат во соседните ткива и органи. Покрај тоа, бенигните туморски формации до интензивен раст имаат многу помал степен.
 • Малигна форма на тумор. Како по правило, тие се карактеризираат со интензивен раст со симултана способност активно да навлезат во соседните здрави органи и ткива. Брзиот раст на клетките во оваа ситуација во ретки случаи води кон нивно природно уништување. Природните механизми практично немаат ефект врз клеточниот раст во такви формации.

Кои болести ги третира онкологот?

Меѓу болестите што ги третира специјалистот од профилот што го разгледуваме, го нагласуваме следново:

 • Акутните леукемии, односно репродукцијата произведена во коскената срцевина од незрели експлозивни клетки, што, пак, доведува до влошување на создавањето на крв.
 • Меланомот на кожата е болест кај која се појавува малиген тумор, а последователниот развој се јавува од пигментните клетки кои произведуваат меланин.
 • Лимфогрануломатозата е примарна болест на туморот која се јавува во лимфниот систем, во кој се шири на други ткива и органи преку метастази.
 • Миелом е малиген тумор кој се јавува во плазма клетките на коскената срцевина. Кога расте, се јавува уништување на коскеното ткиво, како и пенетрација во разни органи.
 • Меки ткивни сарком. Тука спаѓаат тумори од било кој тип на не-епителни екстраскелетни ткива (маснотии, мускули, синовијални, лимфоидни ткива, мезотелија, периферни нерви, крвни садови, итн.).
 • Невроендокрини тумори. Тука спаѓаат карциноидните тумори, карциноидните, гастроенеропланкреатичните тумори, туморите на островските клетки. Со оваа група на болести, клетките на невроендокриниот систем на гастроинтестиналниот тракт, белите дробови, јајниците, бубрезите, кожата, градите, простатата и сл.
 • Тумори на медијастинумот. Во овој случај станува збор за туморски формации формирани помеѓу белите дробови во градите област. Околу 6% од онколошките болести паѓаат на оваа група тумори.
 • Тумори на ЦНС. Туморските формации се формираат во клетките на 'рбетниот мозок и мозокот, вклучувајќи ги и нивните гранати.
 • Утерни фиброиди. Оваа туморска маса е бениген по природа. Кај жените, тоа се случува доста често.

Кога треба да контактирам со онколог?

Постојат голем број на симптоми, кои во повеќето случаи се придружници на туморските формации во една или друга фаза од нивниот развој, што, соодветно, доколку е достапно, бара рана консултација на онколог. Меѓу нив се следниве:

 • Секаков вид на знаци кои укажуваат на крварење од внатрешните органи (чести крвни носии, крв од гениталиите, крв во столицата и урината).
 • Значително губење на тежината без придружна промена во начинот на живот.
 • Појавата на тумори на кожата, како и забележителни промени во брадавиците, молите и слично, што особено бара внимание кога крварат.
 • Откривање на пломби во одредени области на телото (ова е особено точно за комарните жлезди), индурација и проширување на лимфните јазли.
 • Честите долгорочни и необјаснети фебрилни состојби, треска, болка во одредена област.
 • Главоболки со необјасниво потекло, нарушување на координацијата, слухот, видот.
 • Појава на абнормален исцедок од ректумот, градите, безразумна дијареа.
 • Остро влошување на општото добро, губење на апетитот, во некои случаи - гадење во отсуство на релевантни патологии на гастроинтестиналниот тракт.
 • Продолжени сензации поврзани со непријатност кај одреден орган - притисок што се појавува во градите, стегање или паметување кое се јавува во грлото, притисок во карличните органи, абдоминална празнина.

Канцеларија на онколог: кога е уште потребно да го посетите?

Постојат повеќе ситуации во кои, покрај појавата на алармантните симптоми, наведени погоре, треба да го посетите и онколог.

 • Сте завршиле курс на лекување фокусиран на елиминација на одредена онколошка болест, која, соодветно, ја одредува оваа потреба како превентивна опсервација. Како по правило, онколог треба да добие состанок на секои шест месеци, во некои ситуации потребна е посета со помал интервал, како што е утврдено директно од докторот.
 • Најмалку еднаш на секои шест месеци, онколог треба да го посетуваат жените по 45 години, а ако зборуваме за жени кои не се породиле, тогаш оваа возраст е потценета за пет години. Посета на онколог исто така е прикажана на мажите - тука зборуваме за задолжителна посета секои шест месеци по 45-50 години.
 • Исто така треба да го посетите онколог ако имате такви болести како цироза на црниот дроб, мастопатија и интестинална полипоза.
 • Ако има крвни роднини во семејството кои имаат онколошко заболување во една или друга форма, исто така е важно да се посети специјалист за овој профил.
 • Работа во услови на штетно производство, работа во друг вид неповолни услови (гас, загадување на прав), ентузијазам за сончање (сончеви или во услови на сончање), пушење - сите овие фактори, исто така, бараат да се свртат кон онколог најмалку еднаш годишно.

Испитување на онкологија

Првичното испитување на овој специјалист се базира на спецификите на поплаките од пациентот. Акциите на онколозите се како што следува:

 • Собирање историја на болеста (анамнеза), откривање на жалбите на пациентот.
 • Визуелна инспекција и палпација (палпација) на органи.
 • Целта на одреден тип на тестови, утврдени врз основа на испитување и жалби поврзани со пациентот, меѓу кои најчесто се забележуваат:
  • мамографија (т.е. рентген на граден кош);
  • клеточен преглед со користење на бришење земен од грлото на матката;
  • Ултразвук;
  • крвен тест за присуство на тумор маркери;
  • компјутеризиран томограм;
  • пункција.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.