Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Онкодерматолог

Онкодерматологијата е еден од делот на медицината кој се занимава со третманот и спречувањето на туморски неоплазми на кожата и меките ткива. Онкодерматологот е високо специјализиран медицински специјалист кој има повисока медицинска едукација, се занимава со проучување, лекување и превенција на процесите на рак на кожата и меките ткива. Лекарот од оваа специјалност треба да биде способен да ги разликува бенигните тумори од малигни и веднаш да го пропише правилниот третман.

Што лекува онкодерматологот

Надлежност на овој специјалист вклучува третман на следниве болести:

 • кожни формации - папиломи, фиброми;
 • тумори на кожата мешани тип - генитални брадавици, брадавици;
 • малигни тумори на кожата;
 • интрадермални тумори - атероми, цисти, дерматофиброми.

Покрај тоа, треба да се забележи дека секогаш е неопходно да се контактира со онкодерматолог кога на кожата се појавуваат немили, неоплазми од непознато потекло.

Кога да се поврзеш

За онкодерматологот е неопходно итно да се контактира ако се појават такви симптоми:

 • место или тумор на кожата почна да расте, крварат;
 • општото добро се влошува;
 • промена во форма на молови или дамки;
 • оток на кожата околу самото место;
 • модификација на пигментни точки;
 • чиреви и пукнатини кои не лекуваат долго време;
 • пруритус во полето на неоплазма, пилинг на кожата;
 • ако молот е повреден или целосно отсечен.

Да се ​​само-лекува, во такви случаи, е строго забрането, бидејќи тоа може да доведе до развој на сериозни компликации. Исто така, треба да разберете дека навремената дијагноза значително ја зголемува ефективноста на третманот и ги зголемува шансите за целосно закрепнување.

Како е приемот

Без оглед на тоа кои симптоми се присутни, на прво место, лекарот врши физички преглед и собирање на општа историја. За време на почетниот преглед, лекарот може да ги постави следниве прашања:

 • колку долго се појавила дамка или неоплазма;
 • кога започна симптомите;
 • дали имало придружни симптоми кои не се природно дерматолошки;
 • дали пациентот земал лекови, користел локални лекови. Ако е така, треба да го наведете точниот назив на лекот или да го покажете неговото пакување;
 • дали имало случаи на онкодерматолошки заболувања во семејството.

За време на физичкиот преглед, лекарот внимателно треба да го испита туморот и кожата на целото тело. Потоа, лекарот ги палпи лимфните јазли - подмандибуларниот, цервикалниот, ингвиналниот (ако туморот се наоѓа во оваа област). Таквите манипулации се должат на фактот дека во текот на развојот на онколошкиот процес, лимфните јазли се речиси секогаш воспалени. Сепак, овој симптом не треба да се зема како 100% предиспозиција, а лимфните јазли може да се зголемат за време на инфективен, воспалителен процес.

Врз основа на физичкиот преглед и собраната историја, лекарот подготвува дополнителна дијагностичка програма.

Кои дијагностички методи ги користи

За точна дијагноза и идентификација на етиологијата, онкодерматологот може да пропише вакви лабораториски и инструментални методи за истражување:

 • комплетна крвна слика;
 • уринализа;
 • сеопфатна биохемиска анализа на крв;
 • дерматоскопија;
 • биопсија на погодената кожа за хистолошко испитување;
 • молекуларна дијагностика;
 • конфокална микроскопија;
 • радиоизотопско скенирање на телото;
 • дијагноза на неоплазма со радиоактивен фосфор;
 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • Ултразвук на внатрешните органи.

Во некои случаи, онкодерматологот може да спроведе испитување во врска со докторите на сродни специјализации.

Кои третмани можат да ги користат

Врз основа на резултатите од студијата, онкодерматологот може да направи конечна дијагноза и да избере најефикасна тераписка тактика.

Лекарот може да препише како конзервативни терапии - лекови, физиотерапија, и применува радикален третман. Треба да се забележи дека во повеќето случаи се врши хируршко отстранување на неоплазмата.

Општи препораки

Колку побрзо се прави точна дијагноза, толку е поголема шансата дека болеста може целосно да се отстрани. Освен тоа, треба да се земат предвид општите препораки:

 • Неопходно е веднаш да се контактира со онкодерматолог, бидејќи се појавиле трети лица неоплазми или старите се зголемиле во големина;
 • не се обидувајте сами да го отстраните туморот или користете локални средства за да ги намалите.

Покрај тоа, не треба да заборавиме на важноста на систематскиот рутински преглед кај специјализирани лекари.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.