Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Окулист

Окулист е специјалист во таква насока во клиничката медицина, во рамките на кој се прави студија за етиологијата и механизмите за развој на разни видови болести кои влијаат на органите на видот. Консултација со окулист е дијагностиката на ваквите болести, изборот на соодветен третман и определбата на пациентот за неопходните превентивни мерки директно поврзани со квалитетот на видот.

Кои болести ги третира оптометристот?

На приемот на окулистот се прави корекција на видот и се одредуваат терапии за болести како миопија, астигматизам, хиперопија, глауком, катаракта, кератоконус и други. Овој специјалист, исто така, се занимава со третман на помалку познати болести, кои вклучуваат намалување на нивото на транспарентност во структурите на очите што се пренесуваат преку светлина, корнеална трн, уништување на стаклестото тело итн. Освен тоа, окулистот ги третира промените во возраста и наследната природа во која мрежницата е погодена од трофична лезија (пигментирана дегенерација).

Важна точка кога се разгледува потребата за посета на окулист е дека околу 80% од случаите на болест на очите се резултат на изложеност на заеднички болести (хипертензија, алергии, туберкулоза, инфективни болести, панкреатитис, дијабетес, дебелина, абнормалности на тироидната жлезда итн.). . Како болести, чие влијание може негативно да влијае на очите, исто така е можно да се изолираат бубрежните патологии и атеросклероза, различни видови крвни болести. Сериозните компликации кои директно влијаат на очите, исто така, може да предизвикаат бременост, особено ако се земат предвид патолошките варијанти на нејзиниот тек.

Како еден од најтешките проблеми со кои окулистите обично се соочуваат во пракса, окулистите може да се забележат за различни видови на промени поврзани со интраокуларниот притисок, како и последователните прекршувања кои се развиваат на оваа позадина.

Така, ако одеднаш (или постепено) имате проблеми со видот, или почнете да ве вознемирувате, иако мали, но видливи промени, дефинитивно треба да го видите овој доктор поврзан со него. Можно е природата на патологијата што се појавила да се поврзе со една сосема друга област, и во овој случај, третманот мора да стане сложено. Да резимираме, какви состојби и болести може да се упатуваат на окулист (офталмолог), и забележете ги симптомите на очните болести во некои случаи:

 • блефаритис ("раб на векот" е зафатен, односно, болеста потекнува одовде, во многу случаи, работот по кој растат трепките е оток, често се појавуваат кора и рани, може да се појави мрсна конзистентност);
 • конјуктивитис (слузницата на очниот капак е изложена на воспаление, т.е. конјунктива, кога се покажува, локацијата на главниот фокус на болеста може да се открие, мукозната едематозна, црвенило, болеста може да биде иницијалниот симптом на АРВИ);
 • далекоспитност (или хиперопија);
 • катаракта;
 • Пролетниот Катар (кој се карактеризира со сезонска состојба (болеста започнува на пролет), може да трае повеќе месеци и години (со егзацербација на пролет));
 • глауком;
 • трахома (болест слична на вирусен конјунктивитис, која трае неколку или повеќе месеци);
 • Chalazion (изглед на безболна густа топка на очен капак (без црвенило), големината на главата и многу повеќе, таква топка се појавува одеднаш, не е предмет на промени во големината, не исчезнува долго време);
 • миопија (или миопија)
 • кинење (обично поради прекумерно производство на солзи поради алергии или поради компресија на солзите);
 • јачмен (појава на мал апсцес на кожата на очниот капак или на конјуктивата);
 • слепило;
 • трихојаза (поради деформација на 'рскавицата на очниот капак, трепките почнуваат да растат во насока на окото, конјунктивитот често се развива во позадината на константен контакт);
 • кератитис (замрзнување на рожницата);
 • хеморагии (особено, неговата субконјунктивална форма се смета, која се развива на позадината на интензивно триење на очните капаци, кога се протегаат, кашлаат или без причина, честата појава на субконјунктивални хеморагии бара студија за згрутчување на крвта);
 • птоза (болеста се карактеризира со пропуштање на очниот капак кога е невозможно да се подигне, оваа болест може да дејствува како симптом на воспалителни болести, а ако се манифестира, таа не е придружена со симптоми на воспаление (болка, оток, црвенило);
 • склеритис, еписклеритис (болести кај кои надворешната мембрана на окото е воспалена);
 • пресврт на очните капаци (деформација на очните капаци, без придружно воспаление и без можност за намалување);
 • презбиотизам;
 • иридоциклитис;
 • кератоконус;
 • корнеални заболувања;
 • повреди на очите;
 • инфламаторни очни болести;
 • астигматизам;
 • одвојување на мрежницата, итн.

Според тоа, за оние болести и состојби кои не се наведени во нашата листа, можете да додадете било кој друг тип на лезија во која се засегнати очните капаци, конјуктивата (око мукоза), очното јаболко и лакрималните органи.

Оптисторист и офталмолог: каква е разликата?

Во принцип, знакот за еднаквост може да се стави помеѓу двата специјалисти од овој профил, бидејќи и двете од овие специјализации се синоним, односно, окулист и офталмолог се истиот лекар. Постои разлика ако се смета за окулист и офталмолог хирург. Вториот, пак, се занимава со третман на очни болести, како и корекција на видот, но преку други, како што можете да разберете, хируршка интервенција.

Кога да се води дете на оптометрист?

Инспекција од специјалист во отсуство на карактеристични поплаки треба да се направи еднаш годишно. За прв пат е назначен состанок со окулист од 2 месеци. Важно е да се разбере дека во првите години на животот на бебето, посетата на овој доктор се смета за задолжителна мерка за следење на здравјето на детето. Причината за ова може да биде можно вродени абнормалности на видот, на пример, конгенитален глауком, тумор на ретината, конгенитална катаракта. Колку побрзо се открива болеста релевантна за детето, и, според тоа, колку порано се преземаат мерки на терапија во неговата адреса, толку подобро. Инаку, постои значителен ризик за развој на слепило и други патологии.

Детскиот офталмолог се занимава со здравјето на очите на детето во најдобриот период за ова, без оглед на спецификите на нивниот пораз, бидејќи токму овој период во животот на еден мал пациент кој со соодветен пристап дава најдобри резултати во однос на ефикасноста во корекцијата што е предизвикана од флексибилноста на визуелниот систем. Најважниот фактор во ова прашање е токму времето, кое, ако се појави некој предуслов, е едноставно неприфатливо да се пропушти.

Имајќи предвид дека завршувањето на формирањето на видни органи паѓа на период од 12-14 години, редовни рутински прегледи од офталмолог се задолжителни. Дозволете ни да живееме подетално за двата вида на инспекција, ова е рутинска инспекција и итна инспекција, која донекаде го одредува прашањето за тоа кога да го донесат детето на оптометрист.

Планирано испитување на детето од страна на окулист

За прв пат, како што веќе бевме забележано, рутински испитување на бебето во здрава општа состојба се врши на возраст од два месеци. Во рамките на таквата инспекција, се прави проверка дали сè е добро со неговиот вид, без разлика дали неговиот развој е точен, и ако постои кривоглед. Честопати, мајките се прашуваат зошто испитувањето на докторот за око на дете бара користење на специјални капки за ова. Оваа мерка е неопходна за да се исклучи одреден број претходно наведени вродени болести (ретинобластом, катаракта, глауком, итн.). Исто така, со цел малку да ја намалиме анксиозноста поврзана со овие капки, забележуваме дека тие се апсолутно безопасни за бебињата, а времетраењето на изложеноста, поради што е можна инспекција, е завршена за два до три часа.

Доенчињата кои биле родени предвреме (до 34-35 недели) се подложни на развој на таква патологија како ретинопатија на прематуритет. Оваа болест е исклучително сериозна, а против оваа позадина се развива слабиот вид и слепило. Со оглед на овој ризик, испитувањето на предвремено бебе од страна на оптометрист се врши на претходен датум - во период од 1 до 1,5 месеци. Следно е пауза за период од две недели, проследено со редовна закажана инспекција. Оваа шема се повторува во согласност со одлуката на лекар додека бебето не достигне возраст од 3-5 месеци.

Тогаш задолжителниот превентивен прием кај окулистот е неопходен на возраст од 1 година, а потоа на возраст од 3 години (што се прави пред детето да влезе во градинка), а исто така и на возраст од 5-7 години (пред детето да оди на училиште). Следните консултации со педијатриски офталмолог ќе бидат потребни за детето секоја година, што се објаснува со фактот дека од времето на влегување во училиште товарот на неговиот визуелен апарат значително се зголемил. Природно, се земаат предвид и специфични промени во видот, во кои тие одат на прием без да се усогласат со назначениот распоред на посети на лекарот.

Итно испитување на детето од страна на окулист

Пред сè, обезбедувањето на специјализирана помош е неопходно кога странското тело влегува во окото на детето, кое бара да се јави брза помош. Како посебни држави, кои, исто така, не може да се занемарат, важно е да се нагласи следново:

 • на возраст од два месеца, детето исчезна од рефлексот за следење за движечки објекти лоцирани на растојание од околу 20 см од лицето;
 • нецелосно затворање на една или двете очи;
 • детето има јасен страбизам;
 • јачмен се појави;
 • очните капаци склони кон црвенило, оток и чешање;
 • детето доживува болка, горење и чешање во очите;
 • се појави фотофобија;
 • детето постојано ги истргнува или ослабува очите;
 • лакримација, друг вид исцедок на очите;
 • оштетување на окото (очите);
 • трансфер на повреда на главата;
 • имаше карактеристични оштетувања на видот (појавата на кругови на виножитото, "муви" или "молња", објектите се гледаат во замаглени или во бифурнирана верзија).

Како општо гледано, како што можете да видите, било кој од овие услови се однесува на возрасни пациенти, па затоа, без оглед на возраста, доколку било кој од овие состојби се релевантни, контактирајте го очен специјалист (офталмолог) што е можно поскоро.

Прием кај окулистот: додека тој поминува

Ако зборуваме за посета на окулист од дете, тогаш во овој случај посебна важна точка е неговата мирна и безгрижна состојба. Покрај тоа, многу зависи од самиот окулист, кој исто така треба да делува како добар психолог. Поради ова, ќе биде можно не само да се победи над малиот пациент, туку и да се добие подетална слика за неговата состојба поради неговата поголема отвореност.

Табела за видување

Во зависност од возраста на пациентите, консултацијата со офталмолог на општ (закажан) прием вклучува следниве точки:

 • проценка на лакрималните канали и очните капаци;
 • проучување на карактеристиките на позицијата на очното јаболко и нивната мобилност (во овој случај, акцентот е ставен на идентификување / елиминирање на стребизмот);
 • проучување на состојбата на учениците, како и одредување на нивната реакција на изложеност на светлина;
 • испитување на фундусот (поради тоа, се утврдува можноста за дијагностицирање на катаракта, глауком, хидроцефалус);
 • спроведување на скископија, во рамките на која се одредува степенот на рефракција (рефрактивна моќ на оптичкиот очен систем, дефиниран како диоптер), поради што може да се дијагностицира астигматизам, долговидност или миопија;
 • определување на визуелната острина (приемот на деца од три години вклучува прикажување на слики, приемот на постарите деца и возрасните се заснова на традиционалниот приказ на букви на далечина);
 • Способноста да се разликуваат боите (приемот на деца од тригодишна возраст овозможува можност за заглавување на сина со црвена или зелена, ова се смета за варијанта на нормата за нив).

Врз основа на карактеристиките на резултатите од сеопфатна анкета врз основа на овие методи, се пропишува соодветен третман со лекови, и се утврдуваат голем број на процедури за физиотерапија релевантни за одреден случај. Дополнително, доколку е потребно, се обезбедува помош при изборот на очила, се развиваат посебни вежби за корекција на видот и негово зајакнување.

Со оглед на тоа што визуелните оштетувања се разгледуваат во врска со други болести, оптометристот (офталмолог) може да го упати пациентот кон други специјалисти (специјалист за заразни болести, ендокринолог, невролог, итн.) Врз основа на неговите набљудувања. Со релевантноста на хроничната прогресивна патологија поврзана со нарушување на видот, канцеларијата на офталмологот редовно се посетува за следење на состојбата на очите и за спречување на влошување.

Окулист: анализи и истражувања

Како дополнителен дијагностички метод може да се спроведе имунограм (студија за состојбата на хуморалниот и клеточниот имунитет) и имунодијагностика (дијагностички метод за релевантноста на хормоналните нарушувања, ракот и заразни болести).

Дополнително, тестовите можат да се спроведат за голем број на болести кои играат важна улога во влијанието на органите на видот. Овие болести вклучуваат:

 • херпес инфекција (или ХСВ);
 • кламидија;
 • цитомегаловирус;
 • мононкулоза;
 • микоплазмоза;
 • токсоплазмоза;
 • аденовирус инфекција, итн

Тоа е важно!

 • Болестите на сместување (визуелни дефекти: грчеви при сместување, пресбиопија, прилагодување на астенопија, парализа на сместување, хиперопија, астигматизам, миопија, итн.) Мора да се корегираат (коригираат) што е можно порано.
 • Доцна доделување на очила на мало дете, со астигматизам или далекувидност што е релевантно за него, може да доведе до непоправливи последици.
 • Во ситуација кога едно дете лошо гледа едно око, а второто е добро, тоа е на здраво око, како што може да се разбере, целиот товар паѓа. Друга, не помалку важна страна во оваа ситуација е дека поради тоа, страбизмусот може да се развие во здраво око.
 • Испитувањето на очите може да се врши само од окулист (офталмолог) и само во услови на специјализирана клиника и соодветна опрема на канцеларијата. Ова е важно да се земе во предвид во постојните сеприсутни "клиенти што се јавуваат" на оптика за складирање, во рамките на кои услугите често се нудат бесплатни проверки на очите.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.