Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Невролог

Неврологијата е таа гранка на медицина, чии основни принципи се концентрирани во проучувањето на причините и механизмите кои придонесуваат за развој на болести на централниот нервен систем и на периферниот нервен систем. Се разбира, ова исто така важи и за развој на соодветни методи за лекување на овој вид на болест. Што се однесува до лекарот кој ги третира болестите на оваа група, тие, како што веќе претпоставувате, се невропатолог (или невролог). Треба да се напомене дека оваа дисциплина е во тесна врска со неврохирургија, психијатрија и педијатрија.

Што третира неврологот?

Невролог (исто така е невропатолог) е доктор кој добил повисока медицинска едукација, како и студент обучен за релевантната специјализација во оваа област (односно во неврологијата). Започнувајќи во специјализацијата што се разгледува на длабоко ниво, а поконкретно во можноста да се реализираме како специјалист во овој профил, забележуваме дека може да станете невропатолог во Русија со дипломирањето од медицинскиот институт во специјализацијата "педијатрија" или "медицинска пракса", како и по завршување на стажирањето ).

Што третира неврологот?

Сега ајде внимателно да разгледаме што точно го прави неврологот, и тој е ангажиран во дијагностицирање и последователно лекување на болести поврзани со активноста на нервниот систем. Како што забележавме погоре, ова е централниот нервен систем ('рбетниот мозок, мозокот), како и периферниот нервен систем (т.е. нервните влакна). Особено, меѓу болестите поврзани со овој профил може да се разликуваат невралгија, формации на спинални / мозочни тумори, епилептични напади, удари, невритис, енцефалопатија и разни видови на нарушувања на циркулацијата кои се релевантни за мозокот. Вреди да се спомене дека огромното мнозинство на болести од овој тип се манифестира во врска со промените во однесувањето и менталните состојби, што, соодветно, бара вклучување на психијатри (во некои случаи психотерапевти).

Што се однесува до детската неврологија, тоа е значително различно од спецификите на неврологијата кај возрасни. Особено, се фокусира на полето на болестите на нервниот систем на децата. Значаен дел од хроничните заболувања кои се карактеризираат со тежок тек се јавуваат во текот на детството (на пример, тоа може да биде епилепсија), сепак, нервниот систем на децата многу се разликува од карактеристиките на возрасен нервен систем, поради што е посебна област на медицината која Се разбира, врз основа на наведените карактеристики, сосема е логично.

Кои болести ги третира неврологот?

Болестите кои се лекуваат од невролог, често се јавуваат во комбинација со парализа, како и губење на чувствителност (температура, болка, итн.), Ментални нарушувања и напади. Следните држави припаѓаат на непосредната надлежност на специјалисти од областа на неврологијата:

 • лице, главоболка (бела парализа, мигрена, тремор, tics, итн.);
 • конвулзии, епилептични напади (нарушување на свеста, губење на свеста итн.);
 • болка во грбот (ишијас, хернија, остеохондроза итн.);
 • повреди на грбот, главата, вклучувајќи ги и нивните последици;
 • удар со неговите вродени последици;
 • Алцхајмерова болест, Паркинсонова болест итн.

Канцеларија на неврологот: функции за прием

Веројатно, многумина се заинтересирани за тоа што точно го прави неврологот, и затоа ние ќе го разгледаме ова прашање во нешто повеќе детали. Значи, приемот на невролог подразбира, пред се, испитување на пациентот во врска со жалбите во врска со неговата здравствена состојба, како и сознавање на конкретните причини и околности кои придонесуваат за неговите претходни жалби до здравствените установи. Анамнеза исто така е собрана (односно, медицинска историја) и испитување. Веќе по првичните консултации со неврологот, кој се состои од наведените точки, овој специјалист одлучува кои специфични дополнителни студии се потребни за да се утврди целосната слика за состојбата на пациентот. Значи, насока за МРИ, сеопфатна анализа на функциите релевантни за нервниот систем итн. Може да се испише. Веќе, врз основа на испитување, истражување и анализа, неврологот го одредува соодветниот третман за пациентот.

Што се однесува до тоа како третира невролог, сè тука, се разбира, зависи од карактеристиките и спецификите на болеста. Значи, за некои болести, употребата на конзервативна терапија е доволна, а за другите е невозможно без хируршка интервенција. Потребната тераписка тактика е избрана поединечно.

Кога да одите кај неврологот?

Некои симптоми може да покажат дека консултацијата со невролог од страна на пациентот не е само прашање не премногу, туку, исто така, многу неопходно. Значи, кога да се поврзеш со невролог? Означете ги овие симптоми:

 • мигрена, тешки и чести главоболки;
 • нарушувања на спиењето во форма на чести будни, несоница и други нешта;
 • трнење, вкочанетост на екстремитетите;
 • тинитус;
 • недостаток на координација на движењата;
 • оштетување на меморијата;
 • болка во грбот;
 • нарушувања на свеста, несвестица, вртоглавица.

Овие симптоми, и покрај сопствената генерализација, не треба да се игнорираат. Кога ќе се појават, треба да се јавите кај невролог или општ лекар, во посета на која ќе ви овозможи да го одредите специјалистот што ви треба во одреден случај.

Што гледа невролог?

Посета на секој лекар, се разбира, секој од нас е заинтересиран за тоа што точно го прави овој доктор и што точно го разгледува. Дали стравот или желбата да се избегнат засрамувачки ситуации - спецификите на искуствата се лично прашање на секого, сепак, неврологот не го заобиколува ова прашање. Веднаш, забележуваме дека тука ништо не постои. Значи, консултација со невролог вклучува првично испитување на пациентот кога се собираат информации што одговараат на дефиницијата за неговата состојба, што всушност, ние веќе го утврдивме порано. Истражувањето подразбира стандарден тип прашања во врска со возраста и брачниот статус, карактеристики на работа и други работи. Покрај тоа, исто така може да се поставуваат прашања од потесен обем, кои се однесуваат на идентификација на специфични симптоми на невролошко заболување, како и релевантноста на генетската подложност на неговиот последователен развој. Неврологот, исто така, ги слуша специфичните поплаки од пациентот во однос на вознемирувачките симптоми и ја проценува општата состојба на неговиот нервен систем. Покрај тоа, како што претходно ги идентификувавме, може да се назначат специфични истражувачки методи, во однос на карактеристиките за кои специјалистот претходно ќе го извести пациентот.

Прием на невролог: што влегува во неа?

Медицинските услуги поврзани со задолжителниот опсег се следните:

 • колекција на анамнеза (т.е. медицинска историја) во случај на релевантност на патологијата или патологијата на периферниот нервен систем;
 • палпација, визуелен преглед на пациентот;
 • манипулации во однос на изучувањето на моторните и чувствителните области, со цел идентификување на патологии за специфичен профил на интерес.

Што се однесува до дополнителни услуги, ултразвукот на мозокот може да биде вклучен како таков, како и назначувањето на посакуваната терапија со лекови и диетални пациенти во комбинација со соодветниот терапевтски и здравствен режим за постојната патологија.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.