Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Неонатолог

Неонатологот е специјалист кој е директно вклучен во грижата за здравјето на бебето во неонаталниот период. Овој период трае од моментот кога детето е родено до 28-тиот ден од својот живот. Неонатологот се занимава со двете деца во услови на одделот за предвремено родени бебиња и деца во поставувањето на болницата и на родилната болница. Со оглед на тоа што овој специјалист го следи здравјето на најмалите деца, може да се разбере како е одговорен и деликатен неговата работа. Покрај тоа, треба посебно да се истакне дека наведениот временски интервал е најсоодветен за навремено откривање на одредени болести кај детето, вклучувајќи ги и оние кои може подоцна да ја предизвикаат неговата попреченост.

И покрај овие поенти, не може да се каже дека неонатологот е тесен специјалист, туку спротивен. Значи, неонатологот прифаќа во перинаталните центри, новороденчињата се влегуваат во нив по истекот на рокот од моментот на нивното раѓање. Со оглед на видот на активност на овој специјалист, тој мора да се справи со разни видови на болести на органи и системи. Освен тоа, неонатологот е исто така дијагностичар и акушер, кој, соодветно, конечно може да ја разоткрие првично утврдената идеја за специфичноста на неговата работа.

Доените бебиња родени пред крајниот рок, односно предвремените бебиња, се сметаат за еден од најтешките и во исто време важни области.

Одговорности на неонатологот и основни функции

За да се породи, жената е заинтересирана да најде добри лекари (гинеколог, акушер), таа исто така ги проучува карактеристиките на родилни болници. Секако, ова е точно, бидејќи професионалноста и квалификациите на таквите лекари, како и опремата на родилната болница, во чести случаи се одлучувачки фактори во исходот на породувањето. Во меѓувреме, добар неонатолог не е помалку потребна состојба на обемот на разгледување на родовите и сите аспекти поврзани со нив, бидејќи тој, како што читателот може да го разбере од погоре опишаниот, игра исклучително важна улога во животот на бебето.

Ако ги земеме предвид активностите на неонатолог во одредени области, на пример, скалата на Апгар споредувајќи ги податоците за лекарот со состојбата на детето е основа за понатамошно дефинирање на медицинската нега што е потребно од детето. Покрај тоа, во некои случаи, жените на трудот не се ни свесни дека овој лекар практично го "извлекува" бебето од следниот свет (природно, во овој случај, сè зависи од специфичната патологија која е релевантна за него).

Постојат породилни домови дизајнирани за здрави мајки и нивните бебиња кои се родени на време. Покрај тоа, постојат одделни породилишта, фокусирани на тешки испораки, предвремени раѓања, предвремено родени бебиња, итн. Во услови на такви болници за мајчинство, реанимација и преживување на бебињата се главните задачи, а неонататорот е повикан да се справи со нив. Покрај тоа, важно е да се напомене дека дури и ако станува збор за нормално породување, не постои гаранција дека детето, на пример, нема да развие задушување или нема да има други непредвидени ситуации во кои ќе биде потребна итна помош од неонатолог.

Неонатолог е специјалист кој не може да се раздели ако се роди бебе, кое тежи околу 1 кг, згора на тоа, СЗО (Светска здравствена организација) има препорака во врска со грижата за деца со тежина од 500 грама и со тежина малку над оваа бројка, која повторно ја одредува потребата за овој специјалист. Се разбира, важна поента е достапноста на соодветна опрема во одредена болница за мајчинство, но опремата и податоците добиени со негова помош, како што е познато, не се секогаш неоспорен водич за дејствување или, обратно, со неактивност. Поради оваа причина, исто така е важно да се вклучи таков специјалист како квалификуван неонатолог на листата специјалисти за подготовка за породување.

Неонатолог: Што го третира овој специјалист?

Исто така, постои листа на одредени болести со кои се занимава неонатологот, ги нагласуваме главните подолу:

 • дрозд;
 • пелен осип;
 • бронхитис;
 • детска колера;
 • жолтица;
 • дијареа, запек;
 • повраќање;
 • неонатална неонатална болест (болест во која очите на детето се разгоруваат);
 • исипи од различна природа;
 • фенилкетонурија (метаболичко нарушување на вродена природа);
 • хипотироидизам (состојба на намалена функција на тироидната жлезда);
 • краток френулум на уулу;
 • папочна хернија, "диво месо", папочна крварење итн.

Неонатолог Органи

Специјалист од овој профил се занимава со следниве тела:

 • Стомакот Можно е да го почувствувате стомакот од стомакот од неонатолог, со оваа мерка ви овозможува да ја утврдите состојбата на слезината на бебето и на црниот дроб (вклучувајќи го и тоа што ви овозможува да ја одредите големината на овие органи). На испитување, лекарот одредува дали детето има столица (столица), без разлика дали имало некои особености во нив. Треба да се забележи дека во периодот на првиот ден од животот се јавува исфрлање на оригиналните измет кај новороденото (мекониум), и ако се појават проблеми со тоа (поточно ако ова не се случи), може да биде потребно дополнително испитување. Ова може да се објасни со присуство на основи за релевантноста на конгениталните абнормалности (мекониумска интестинална опструкција, цистична фиброза итн.). Имајте на ум дека мекониумот има густа и вискозна конзистентност, наликува на смола (маслиново или темно зелена), е без мирис, леплива.
 • Врат Кловките се опипливи, што овозможува да се осигураат дека нема повреди кои би можеле да се формираат за време на породувањето, а исто така и регионот на стернокледомастоидните мускули е палпабилен (ако патологијата на мускулно-скелетни мускули е релевантна, може да се случи скратување на мускулите).
 • Раководител Неонатолог прави визуелна студија за главата на бебето, особено, тие можат да ги насетат коските на черепот, да ја одредат големината на фонтанелите, исто така да ја испитаат површината на главата и ако постои тумор на раѓање (едем).
 • Лесно срце. Користејќи форендоскоп, неонатолог ги слуша слушањата на белите дробови и срцевите звуци, ја испитува зачестеноста на бебето за дишење.
 • Сексуални органи. Во студијата за момчиња, неонатолог ја испитува областа на тестисите, со тоа одредувајќи дали се случило нивното соодветно потекло на скротумот. Што се однесува до проучувањето на девојчињата, тогаш постои инспекција на лабијата мајора, а особено, дали ги покриваат малите усни.
 • Мускули Особено, важна улога во општата дијагностика во оваа област е мускулниот тонус, кој се смета за прилично важна карактеристика на општата состојба на новороденчето. Како по правило, физиолошкиот хипер тон (односно, зголемениот тон), означен во дел од флексорните мускули, е релевантен. Оваа особина е фактор што ја одредува положбата на бебето, во кое главата е донекаде доведена до градите, рачките се свиткани на лактите во формата притиснати на страните. Четките на детето се компресирани во камери. Нозете на колената се свиткани и, соодветно, се наведнуваат на колците на колкот. Неонатологот, вршејќи флексија и проширување на екстремитетите на детето (раце и нозе), врз основа на нивната моментална состојба ја одредува состојбата на мускулниот тон на детето.
 • Кожни зглобови. И оваа област, се разбира, неонатологот, исто така, не исклучува од обемот на своето внимание. Во нормална состојба на зглобовите на колкот, нозете треба соодветно да се одгледуваат, ако разредувањето на нозете е тешко, односно веројатноста за појава на дисплазија. Треба да постои и симетрија во распоредот на кожните набори на нозете.
 • Рефлекси. Новородените имаат многу од нив, а нивните основни опции се земаат предвид во основа на проценката што ја врши неонатолог.

Консултативен неонатолог: кога е неопходно?

Во неколку услови, како што се "дивото месо", папочната хернија или крварење од папокот, потребно е да се види овој лекар.

Кога крвта од папочна врвца се појавила во првите часови по раѓањето, може да се тврди дека не е добро забрането. Како по правило, ова крварење застанува доволно брзо. Сепак, сликата е малку полоша кога има крв во период од 3-5 дена од моментот на раѓање на детето кога папокот паѓа. По исчезнувањето на папочната врвца, во некои случаи парче месо останува во папокот, слично на Бери на тенка матица, само таква формација се нарекува диви месо во папокот.

Што се однесува до ваквата патологија како папочна хернија кај децата, причината за нејзиното појавување е повторно, слабо врзана папочна врвца или постојан крик на бебето или силни гасови.

Модерна канцеларија за неонатолози

Покрај овие состојби, тие исто така се применуваат кај неонатолог, ако детето има осип на пелена. Најчесто се фокусира на задникот, гениталиите и долниот дел од стомакот на детето, нешто поретко во подрачјето на ингвиналните, аксиларните, феморалните и аксиларните набори, зад ушите. Пелена осип може да се појави во согласност со три степени што ја одредуваат неговата состојба. Значи, јас степен се карактеризира како светлина, неговите карактеристики се состојат од умереност на црвенило на кожата, не се забележува видливо нарушување на интегритетот на кожата. Степен II се карактеризира како степен на умерена сериозност при која црвенилото е веќе светло, а на кожата се појавуваат ерозивни формации. И конечно, III степен, кој се карактеризира како сериозен. Тука кожата е црвена, плачат, чиреви може да се формираат. Меѓу другото, пелена осип е исто така подложна на инфекција во рамките на овој степен.

Неонатолог: тестови кои тој може да ги препише

Особено, ова ги вклучува главните три анализи:

 • крвен тип тест;
 • анализа за да се одреди Rh факторот;
 • неонатален скрининг.

Дури и додека мајката и бебето се наоѓаат во породилната болница, неонататорот мора да преземе крв од бебето. Нејзиниот примерок се применува на специјална тест лента, таа потоа се испраќа во лабораторија за истражување на VSU, PKU. Значи, присуството на било какво сомневање за релевантноста на одредена болест е основа за испраќање на известување за итни случаи на родителите на бебето за нивно последователно лекување во ПКУ (односно, медицинско и генетско советување) или во SH (ова е ендокринолошка амбуланта). Ако дијагнозата потоа се потврди, ова, пак, го одредува развојот на соодветна програма за третман на детето и нејзино понатамошно спроведување. Забележете исто така дека ако дијагнозата не е потврдена, тогаш не е обезбедено посебно известување за родителите на оваа сметка.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.